Suc de portocale, ce cantitate?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sheannamp spune:

Am gasit un articol din 2001, (de fapt este o declaratie a asociatiei americane a pediatrilor), ale carui concluzii au fost reconfirmate in octombrie 2006 privind CONSUMUL SUCULUI DE FRUCTE LA COPIL.
http://aappolicy.aappublications.org/cgi/content/full/pediatrics;107/5/1210

Este in engleza dar o sa incerc sa traduc lucrurile mai importante
"Denumirea de suc de fructe 100% natural (juice) se refera la acele sucuri provenite doar din fructe. Daca la producerea lor s-a folosit concentrat acest lucru trebuie mentionat pe eticheta

Compozitia: apa si carbohidrati(intre 11-16 g/100ml) spre deosebire, laptele uman/formula are o concentratie de 7g/100ml in concluzie, sucul de fructe este mai bogat in zaharuri decat laptele (matern/formula)mai contine si foarte mici cantitati de proteine, minerale, unele sucuri fiind imbogatite cu Ca, vit. C. Sucurile special facute pentru bebelusi nu contin sulfiti si nici zaharuri adaugate ci doar glucidele care se gasesc in mod natural in fructe.

Datorita proastei digestii a celor 4 tipuri de zaharuri care se gasesc in sucurile de fructe (fie ele cumparate, fie preparate in casa)poate sa apara, atunci cand se consuma cantitati mari diaree cronica, balonari si dureri abdominale .

Doar sucurile pasteurizate sunt considerate sigure din punct de vedere a continutului microbilor pentru a putea fi date copiilor si adolescentilor

Pentru sugari (varsta sub 1 an): Bebelusii sub 4-6 luni NU TREBUIE SA CONSUME ALTCEVA CU EXCEPTIA LAPTELUI (matern/formula). Nu exista indicatii nutritionale pentru a da sucul de fructe sub 6 luni. Administrarea lui inainte altor alimente risca sa inlocuiasca laptele din dieta (adica, bebe in loc sa bea lapte el va prefera sa bea suc de fructe) ceea ce duce la scaderea aportului de proteine, grasimi, calciu, si unele minerale. MALNUTRITIE SI INALTIMEA MAI MICA s-au inregistrat la cei care au consumat in exces sucuri de fructe.

Deoarece consumul excesiv de sucuri de fructe si contactul prelungit cu acesta favorizeaza aparitia cariilor se recomanda ca, dupa 6 luni, sucul sa fie oferit in cani si nu in biberoane, niciodata inainte de culcare sau in pat. Sucul de fructe ar trebui sa fie dat la una din mese si nu de-a lungul intregii zile (in loc de apa). Cantitatea nu trebuie sa depaseasca 170ml/zi. E prefarabil ca bebelusii sub 1 an sa consume fructe intregi in loc de sucuri

Eruptia si tulburarile digestive-diaree, balonare, dureri abdominale care in trecut erau puse pe seama alergiei la sucul de portocale se pare ca nu se datoreaza acesteia. Alergia la sucul de portocale este mult mai rara decat se credea

Copii de peste 1 an: consumul crescut de sucuri de fructe poate duce la diaree, subnutritie/obezitate, carii dentare. Principiile valabile pentru bebelusi ar trebui respectate si dupa varsta de 1 an.

Copii mari si adolescenti: Cantitatea recomandata este de 170 ml de doua ori pe zi. Sunt preferate fructele intregi datorita continutului de fibre pe care sucurile nu le au. Consumul excesiv de sucuri de fructe - mai mult de 340 ml/zi- duce la obezitate. In alte studii insa s-a observat ca un consum crescut de sucuri de fructe a determinat o inaltime mai mare si un indice de masa corporala mai mic la adolescenti, alte studii nu au observat nici o diferenta.

CONCLUZII:
NU INAINTE DE 6 LUNI.
NU IN BIBERON, NU LA CULCARE SI NU TOATA ZIUA IN LOC DE APA
PT COPII INTRE 1-6 ANI MAX. 170ml IAR PT CEI INTRE 7-18 ANI MAX. 340ml
MAI BINE MANINCA FRUCTELE INTREGI DECAT SUCUL DE FRUCTE
NU TREBUIE SA CONSUME DECAT SUCURILE DE FRUCTE PASTEURIZATE
pt copii cu probleme de greutate (subnutritie/obezitate), cei cu diaree cronica, balonari, dureri abdominale si cei cu carii dentare o cauza a acestora poate fi CONSUMUL EXCESIV DE SUCURI DE FRUCTE
NU UITATI DE DIFERENTA INTRE SUCUL NATURAL DE FRUCTE SI BAUTURILE DE FRUCTE

Nu cred ca trebuie sa spun ca ASOC. PEDIATRILOR AMERICANI are un prestigiu clar in lumea medicala mondiala si un intreg continent ii asculta recomandarile. pe de alta parte, la sfarsitul documentului se precizeaza ca aceste recomandari nu sunt litera de lege si ca, in anumite conditii, pot exista exceptii de la ele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dama spune:

Sheannamp, foarte documentat raspunsul tau, multumim frumos.
Dar am si eu o intrebare, cum adica SUCURI DE FRUCTE PASTEURIZATE? Eu de ex ii dau piciului meu de 2,5 ani, la recomandarea pediatrei, suc de portocale proaspat stors (cam 100ml/zi, dar nu chiar zilnic) si nu prea inteleg la ce se refera pasteurizarea aceea. Din cele cumparate, rar ii dau si e vorba mai mult de cele facute special pt cei mici, cele de la Nestle.



cu bebe2 & David (18.11.04), pilotul "avid"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Darria spune:

Dama: "Tratamentul termic pentru sucurile ambalate aseptic si pentru alte bauturi cu aciditate mare se numeste pasteurizare si are urmatorul principiu: temperatura ridicata timp scurt (HTST-High Temperature Short Time).

Pasteurizarea consta in incalzirea produsului pana la maximum 100 grade Celsius, mentinere intre 15-60 secunde urmata de racirea brusca la temperatura camerei. Intregul proces se desfasoara intr-un sistem inchis, aseptic. Produsul rezultat este stabil din punct de vedere microbiologic."

Am copiat de pe un site, a fost mai simplu cu un copy - paste decat sa scriu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

Da ,numai ca prin pasteurizare, 0 VITAMINE. mor odata cu microbii.

totusi mi se pare ca se exagereaza la faza asta. copiii mici si sugarii sa le consume numai pasteurizate din cauze de...microbi. prefer microbii pe care oricum ii ia inclusiv din aer decat 0 vitamine.

Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns speed spune:

in legatura cu pasteurizarea,am citit si linkul in engleza si se refera la sucurile de fructe cumparate,cele din comert,nu la cele facute acasa,stoarse pe loc din fructe.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sheannamp spune:

quote:
Originally posted by dama

Sheannamp, foarte documentat raspunsul tau, multumim frumos.
Dar am si eu o intrebare, cum adica SUCURI DE FRUCTE PASTEURIZATE? Eu de ex ii dau piciului meu de 2,5 ani, la recomandarea pediatrei, suc de portocale proaspat stors (cam 100ml/zi, dar nu chiar zilnic) si nu prea inteleg la ce se refera pasteurizarea aceea. Din cele cumparate, rar ii dau si e vorba mai mult de cele facute special pt cei mici, cele de la Nestle.

cu bebe2 & David (18.11.04), pilotul "avid"




Pasteurizarea este valabila pentru sucurile de fructe din comert (unde banuiesc ca nu sta nimeni sa spele acele fructe din care se prepara sucurile) nu si pentru cele pe care le prepari acasa.
Este obligatorie pentru ca riscul de infectie cu bacterii precumEscherichia coli, Salmonella sau Cryptosporidium este foarte mare iar infectiile cu acesti microbi sunt foarte grave.

De altfel, articolul respectiv se refera in principal la sucurile de fructe din comert (cele pe care scrie 100% fruct si apa la compozitie), restul sunt bauturi din fructe (cele in compozitia carora intra 5-90% fruct, apa si adaosuri de zahar, vitamine, calciu samd...).
Atentie insa, concluziile (cu exceptia celei legate de pasteurizare) sunt valabile si pentru sucurile preparate in casa.

PENTRU UN COPIL MAI SANATOS SI MAI INTELIGENT

Sau taci sau zi ceva mai bun decat tacerea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

Eu zic ca cel mai bine e sa le faci in casa. te obisnuiesti. fi-mea are 3 ani si ii prepar in fiecare seara pentru a doua zi 500 ml ,diverse conbinatii, la care adaug inca 500 ml apa.imi ia cam 20 de minute.fara strop de zahar sau altceva,insa am grija sa fie morcov sau mar dulce din belsug, pentru gustul dulce.inclusiv afara ii iau in sticluta din aia speciala,nu-i cumpar din comert.

Sfatul meu, sa aveti un storcator din ala scump si bun,care primeste fructele aproape intregi,nu te chinui prea mult.

Alexia 02.05.2004(filmulete)
mami si Ale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dama spune:

Merci frumos la toate pt raspunsul legat de pasteurizare.

Stiam in ce consta procedeul de pasteurizare in general, dar eu ma refeream la fructele proaspat stoarse in mod special pt ca eu mai mult asa ii dau lui fii-meu.

Sheannamp, ai dreptate. Am recitit textul dat de tine si am inteles ca e vorba numai de cele din comert. Concluziile le citisem si eu mai cu atentie si de asta ma intrebam ce-i pasteurizarea aia. Merci pt lamuriri.


cu bebe2 & David (18.11.04), pilotul "avid"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

Doctorita ne-a spus noua ca dupa un an se poate da copilului in jur de 100-125 ml juice de fructe pe zi. Prea mult nu e bine pentru ca e prea mare aportul de zahar. Fetita mea pana la 2 ani nu a baut mai mult de 50 ml pe zi ca nu se omora cu el, dar in schimb manca fructe si legume la greu.

Cat despre sare, nu se da pana la un an pentru ca nu face bine la rinichi. Cineva a spus ca da gust la mancare...un copil caruia i se diversifica mancarea nu stie care ar trebui sa fie gustul mancarii asa ca o va accepta si fara sare. La fel si cu dulciurile. Daca nu i le-ai introdus copilului in alimentatie nici nu va sti ce sunt alea, sau ca exista. Fetita mea are 2 ani jumate si n-a gustat in viata ei bomboane, sucuri, ciocolata, etc. si crede-ma ca nu o deranjaza.

Gloria si Eva (22 dec. 2004)



Pasti 2006

Craciun 2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

Sucurile naturale, ce cantitate?
nikolett2445
Despre sucurile naturale, ce cantitate la copil de un anisor,m-ar interesa,va rog.exemplu
Suc de morcov{2 morcovi} cu o portocala si mar 200 ml pe zi,si sunt cam doua saptamani de cand ii dau aproape zilnic,exagerez?
Am mai bagat castravete verde,in ultimile zile ,e mai racoritor,chiar ii place.
La o reclama am vazut dovlacel, ce parere aveti,se combina cu ce ca sa fermenteze cumva.
Am gasit o reteta cu mere si sfecla rosie.Nu am folosit-o inca.
Voi ce idei de sucuri naturale mai combinati,la care sa pot folosi blenderul si aparatul de stors?
Kiwi cu ce se combina?
Stiu ca o prietena a folosit piersici ,mere si nu-mi mai aduc aminte si copilul s-a stricat la stomac.


Dorsilia
in functie de toleranta fiecaruia

eu de la 1 an i-am facut nectar de

- pere+mere+piersici,
- struguri+mere
- portocale+mere+ optional piersici
- kiwi+lamaie+pere
- mandarine, clementine+mere+caise
- visine+struguri
- pepene galben+ananas

cantitatea la inceput era de 150-200, acum la 2 ani si 10 luni ajunge si la 300 ml.

La chestia cu casravetele nu comentez...daca-i place si-i pica bine e ok.
Sfecla o poti combina cu morcov si mar ca sa fie strong efectul, e excelent sucul pt profilaxia si tratamentul anemiei feriprive.
Despre dovlecel folosit la suc nu am auzit dar poate despre pepene verde sau pepene galben, poate chiar dovleac din ala galben de placinta

eu ii dadeam sucul intre mese sau imediat gustarea de dupamasa. Nu-i afecteaza pofta de mancare negativ.



principe
nikolett,

eu traiesc in venezuela si-ti spun care sunt sucurile recomandate de pediatrii nutritionisti aici.

citricele nu se dau in fiecare zii ,la un an stomacul este sensibil la fructe acide ,acidul citric debiliteaza mucoasa stomacala.
kiwi nu se da pina la 2 ani.

poti combina sfecla rosie cu morcov si portocala, este unul din cele mai complete sucuri se numeste trei in unu.

portocala amesteco intotdeauna cu un fruct care nu este acid ,o poti amesteca si cu suc din tulpina de telina are continut mare de vitamine,si portocala ii anihileaza gustul puternic telenii.

papaia ,este f bun ridica imunitatea prin continutul sau in papaina ,se da desemeni cind are probleme de constipatie... bb meu il bea zilnic.

banana cu para,mar ,sau simpla
pepene galben
pepene rosu
mango de la 1 1/2 ani
nu trebuie neaparat sa faci amestecuri de fructe pentru suc ,este bine sa se obisnuiasca cu gustul fructului ,amesteci doar ce este acid.
in rest daca vrei sa faci combinatii poti face dar nu este necesar ,doar sa ai grija sa nu amesteci doua care au acelasi efect ,purgativ sau invers

am sa-ti scriu fructele care se folosesc cind are diaree

mar verde ,guaiaba,banana verde,piersica,morcov
toate celelalte fructe se pot folosi cind este constipat.

cele mai indicate cind este constipat este banana coapta copata si papaia.

cantitate eu la 1 an ii dau 125 ml,
eu ii mai dau fructe sub forma de compot fructe uscate ajuta la ruperea gingiei in perioada dintilor(mar ,para ,piersici,caise)
si fructe taiate bucatele ca el sa muste.

hai ca te-am ametit ,sper sa.ti fie de ajutor.

monica mami de print

Mergi la inceput