promiteti sa nu mai munciti asa de mult?

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns contactnicole spune:

Vad ca s-a vorbit in 4 pagini de angajat si angajator. Ambii au partea lor de vina. Unii ca manipuleaza, altii ca se lasa manipulati.
E groaznic ca s-a ajuns la moarte de om. Se vede ca in societatea de azi nu mai e valabila zicala: Munca n-a omorat pe nimeni.

Dar ce ma oripileaza pe mine din aceasta veste este CMU.
Ce raspuns au ei la ce s-a intamplat? Raluca a fost la control in aceeasi zi la ei. Nu e posibil sa nu fi vazut nici un simptom grav si sa nu ia nici o decizie.

Sunt si eu abonata la ei prin firma si nu e prima data cand aud de incompetenta lor.

Sunt revoltata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carina spune:

Nu, nu promit (fara gluma).
Fiecare este liber sa hotarasca cat munceste pentru ca fiecare stie de ce face asta si care ii sunt pierderile si beneficiile. Exista in orice o balanta intre beneficii/ pierderi, dar aceasta balanta este individuala.
Eu personal, la un moment dat am fost pusa in situatia de a-mi schimba domeniul. M-am pregatit penru HR, am acumulat experienta in asta, dar aveam 2 posibilitati: sa lucrez intr-o firma de consultanta (cele din Cluj le stiam si nu ma atrageau din mai multe motive - atmosfera, nivel de pregatire al celorlalti consultanti si raportul cantitate de munca/ salarizare) sau intr-o firma unde sa fiu mereu partea administrativa, neproductiva practic (indiferent ca si eu si ei stiau ca munca mea influenteaza direct productivitatea, nu eram inclusa niciodata la bonusuri sau cresteri salariale). La un moment dat, in firma in care lucrez s-a pus problema sa set up o echipa de QA (testare software) in principal pentru un client foarte mare pe piata mondiala. Mi s-a oferit sansa, dar eram in competitie cu un alt coleg, mult mai in domeniu ca mine. Si am muncit din greu (de la 09 la 12, 1, 2 noaptea) cateva luni bune de zile. Dar, am avut suportul total al sotului care a fost si mama si tata in perioada aia. Am muncit si inca o fac in ritm alert (nu chiar ca si atunci dar mai repede de 7-7.30 nu plec de aici), dar nu pierd din vedere ca am un copil care are nevoie de o mama sanatoasa, asa ca ma alimentez sanatos si dorm in weekenduri.
Mi s-a reprosat adesea ca sub pretextul muncii pentru copilul nostru tocmai el e cel care ramane pe dinafara, dar eu consider ca e mai important quality time decat quantity time si pentru ea e ok.

Anda si Carina (deja domnisoara)
http://community.webshots.com/user/andamihai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

quote:
Originally posted by Elise

quote:
din pacate criterii legate de HR nu sunt considerate atunci cand o firma isi selecteaza partenerul de consultanta/audit.

Adina, stiu sigur ca exista, am participat la un proces de selectie: criteriile de evaluare a partenerului (e mult spus) legate de HR sint cele oficiale: partenerul nu exploateaza kupii sub 18 ani si nu aplica discriminari de sex, culoare, etc (ii omoara fara discriminare)

Elise & BBLisa

Da, eu n-am participat la astfel de selectii - mi-a venit in plic inchis nominalizarea partenerului "de lucru". Sau de fapt am mai selectionat si eu asa, la botul calului, pentru diferite chestiuni de consultanta - sincera sa fiu am apelat la multinationale din obisnuinta, si n-am mai considerat nici un criteriu. Dar ma-ndoiesc ca o sa conteze undeva moartea fetei, mai ales la contractele internationale.

Dar poate ne-o lamuri si pe noi vreun medic ce implicatie are totusi suprasolicitarea si stresul in cazul ei (in afara de faptul ca nu a avut timp sa mearga la control mai devreme).- totusi a fost pus un diagnostic suficient de clar (n-am idee daca cei de la CMU l-au pus sau la autopsie).
Ma gandesc ca putea sa aiba si cancer, asta nu inseamna ca e angajatorul expres vinovat.

Adina + Olivia Karla 04.03.2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sofia_misicu spune:

Oameni buni, va grabiti in a absolvi de vina compania. Codul muncii interzice angajatorului sa ACCEPTE din partea angajatului mai mult de 48 de ore de munca pe saptamana. Nu e o chestiune de alegere. Iar ITM-ul poate, cu putina bunavointa, sa ingroape pe E&Y. Poate sa ia Log-ul intrarilor si iesirilor, al mailurilor (ca sa vada la ce ora au fost trimise) si sa ii ingroape.

Cel mai sinistru mi s-a parut felul in care a fost descoperita Raluca. DUpa ce nu a raspuns la telefon SAMBATA, seful s-a dus sa vada ce s-a intamplat. Cel mai probabil, seful nu s-a gandit ca ea a murit (nimeni nu se gandeste la asta) ci ca si-a pus palma in fund...Este ingrozitor. VEzi cu ochii tai ca angajatul se topeste la propriu in fata ta, il trimiti la niste incompetenti de doctori si il astepti a doua zi la munca (in weekend).

Este vina companiilor pentru ca incarca angajatii cu proiecte, stiind ca ei vor fi obligati sa stea peste program. Este vina companiilor pentru ca nu stiu sa negocieze deadline-urile cu clientii. Este vina lor ca lucreaza cu echipe mult prea mici de oameni.

Raluca a avut tot timpul optiunea de a pleca, insa nu pleci de pe postul de manager de audit decat pe un post care iti ofera aceleasi perspective si implicit acelasi program haotic. Poate nu ar fi lucrat 16 ore, ci doar 14...Tot sistemul este dat peste cap. Vad exemplul companiei mele (nici pe departe un conglomerat): statul peste program e norma. Se asteapta acest lucru de la tine daca vrei sa avansezi. Indiferent daca tu iti faci treaba perfect in 8 ore...Si toate astea pentru ca sefii nu refuza deadline-uri absurde de la clienti.

Pana acum ma simteam foarte vinovata ca la ora 5 eu plec. Chiar nu am de ales. Ma asteapta bona, pe care trebuie sa o eliberez dupa 10-11 ore de program. Ma simt aiurea vinovata. ASA ESTE NORMAL: 9 to 5 si nimeni si nimic nu ma poate obliga sa stau peste program.
Chiar daca azi noapte nu am dormit ca sa termin un proiect care, in mod normal, mi-ar fi luat 2 zile de munca.

Azi sunt in greva.

Nuka si Mama la Nuka

Mergi la inceput

Sofia, sunt perfect de acord cu tine. Si nemini nu ia apararea nimanui, discutam fapte si posibilitati.

Insa orice companie are norme interne de organizare (regulament de ordine interna). Cu atat mai mult E&Y care da si consultanta in HR. ITM va veni sa verifice acel regulament, in care absolut este specificat programul de lucru, de la 9 la 5 sau cat o fi. Deci din punctul ITM de vedere E&Y si-a facut datoria.

Hai in cel mai fericit caz E&Y va primi o amenda, cum spuneam mai la inceput, daca nu are fisele completate la zi. Sau o sa mai disponizibilizeze niste manageri. Cam atat.

Ma indoiesc ca o sa se intample mai mult de atat. Nu au cum sa dovedeasca ca ii determina cu forta pe angajati sa stea peste program.

Si cauza decesului asa cum a fost declarata pana acum nu este o boala profesionala sau generata de suprasolicitare. Poate intretinuta, da. Dar nicidecum generata. Asa ca...am mai zis...un prilej bun sa facem o retrospectiva in viata noastra. Cine suntem, unde vrem sa ajungem, cu ce riscuri. Cam atat, din pacate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elise spune:

am inteles ca la autopsie s-a stabilit ca suferea de inima si era anorexica - acum, eu nu-s medic da' banuiesc implicatiile pe care le poate avea stressul in cazul unei boli de inima.
Banuiesc ca nu ne poate spune nimeni daca boala a fost provocata sau nu de job - dar agravarea ei a fost precis.

Probabil singura "vina" a Ralucai a fost ca a fost ambitioasa... ambitioasa cu pretul vietii.
Poate nici eu n-as blama compania daca nu as fi vazut cu okii mei cazuri clare de abuz al angajatorului din punctul asta de vedere: daca nu mi s-ar fi impus sa nu ma internez pentru ca am proiecte de terminat, daca un fel de CMU al lor nu mi-ar fi spus ca sint prefect sanatoasa, back to work, cind abia ma tineam pe picioare, daca nu m-ar fi pus shefimea sa aleg intre job si copil, daca n-as fi avut colege care si-au aminat cezarienele de cite trei ori pentru ca s-a sucit clientul peste noapte si a mai gasit de schimbat niste detalii...samd.
DC-ul l-am descoperit acum citiva ani, pe la 2 noaptea de la birou, cind asteptam feed-back de la partenerii externi - cf. fusului orar, ei erau atunci in timpul programului, noi nu, dar nu ne permiteam o intirziere de 6 ore - adica sa ma duc acasa si sa dorm pina a doua zi.
Si am plecat de la firma respectiva dindu-mi demisia tot mult dupa miezul noptii, cind era prezent la birou tot middle managementul, ca de obicei. Programul incepea de la 9. Incepea sau se continua.
Am avut vreo 5 ani in care n-am avut simbata, duminica, pina mi-am dat seama ca n-am timp nici sa-mi vad banii la fatza, si de ce sa-i mai fac?! Ca nu mai stiu cum arata barbatu-meu ziua, ca nu sintem sot si sotie ci amanti de weekend, ca nu mai am prieteni, ca nu mi-am mai vazut parintii d aproape un an desi stam la citiva km departare, ca am facut - ce surpriza! - 30 de ani, si oare ce oi fi facut de pe la 25, ca nu-mi amintesc.... Si motivul principal a fost ca imi doream un copil. Pe care "uitasem" sa il fac. Si care nu incapea in deadlineurile lunare, motiv de conflict cu toata shefimea ierarhica care considera ca m-a inchiriat pe viatza cu trei traininguri si doua promovari isi cum sa le fac asemenea figura... sa vreau kupii... taman cind ma aflu pe curba ascendenta in cariera, ce tradare!!
Am avut parte de douaj de mii de speechuri moralizatoare, chiar si o oferta inimaginabila de doua zile libere!! - ca sa reconsider decizia. Bineinteles ca atitudinea generala era de profund dezgut: cum, sa renunti la un asemenea post ca sa faci ceva asha banal, munca de bona?! Sa vrei o viata normala - ca orice om de rind care n-a avut maretzul privilegiu de a fi selectat de noi, bleah?
Ca sa pleci trebuia musai sa fi prins o oferta la o alta companie similara, eventual la concurentza, pe o treapta superioara. Dar ce jignire sa pleci pur si simplu ca sa stai cu traista in batz si sa te uiti cum apune soarele!
Toata lumea a insistat ca e o idee atit de proatsta incit incepusem sa cred... si as fi crezut pina la capat daca mi-as fi amintit ultima noapte in care am dormit mai mult de 4 ore.

So, cunosc mediile astea "competitive" destul de bine, asa ca nu e greu sa imi dau seama cine e, de fapt, vinovatul moral - si cit de simplu e sa fii prea slab sa spui STOP pina nu e prea tirziu.

Elise & BBLisa

Mergi la inceput

Oricum, e un semnal de alarma. Daca se va schimba ceva pe undeva, ramane de vazut.

Poate cei din top-managementul local o sa se gandesca si la consecintele intretinerii a unui asemenea comportament. Pentru ca poate acum nu va fi cazul, dar in cazul unui deces cauzat din nerespectarea normelor de protectie a muncii si se constata ca acestea nu au fost aduse la cunostinta angajatului, sau daca nu a fost propus un plan de masuri pentru minimizarea consecintelor generate de factorii de risc, e pielea lor in joc. Propriu si personal.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sofia_misicu spune:

Cu siguranta nu o sa fie scoasa compania la raspundere.Cu siguranta nu o sa le fie greu sa isi gaseasca alta Raluca. Se prea poate sa nu ii fie nici lezata imaginea, desi o criza asa de nasoala, mai greu gasesti. Solutia nu se gaseste la ei, ci la angajati. Degeaba ma revolt eu, Gigica de la indosariat plicuri daca restul angajatilor continua sa sclavageasca. Trebuie dezvoltata o cultura a mediului de lucru, pe care sa o promoveze (dicteze) in egala masura angajatii si angajatorii.
Asta e vis...da, poate, asa cum zicea cineva pe un blog, mai degraba iesim pentru Raluca la Universitate decat pentru Basescu.Macar cauza asta e mai palpabila.

Nuka si Mama la Nuka

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Da de ce nu exista sindicat sa se ocupe de problemele angajatilor?...poate iar sare lumea pe mine si ma face comunist

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

In marile conglomerate din Romania de multe ori si asta este specificat in contractul colectiv de munca: angajatii nu au voie sa se organizeze in sindicate.

Imi pare rau de Raluca si sincer stiu prin ce a trecut doar pentru a urca pe scara ierarhica a unei companii renumite. Stiti mailul ala de circula si pe aici de genul " la ora 12 nasc, la 3 am programata sedinta de marketing?", eu m-am intors la serviciu dupa 1 luna si 10 zile dupa ce l-am nascut pe fiu-miu. Acum regret...am pierdut enorm.

Cred ca toata lumea ar trebui sa inteleaga ca ceea ce vedem in filme de carieristica ar trebui sa stea acolo, in filme si sa realizam ca avem doar o viata, atat.

Luna 24 sapt+
www.alina-jaime.co.uk/main.php?g2_itemId=2623" target="_blank">Adelise Raluca
www.alina-jaime.co.uk/main.php?g2_itemId=1036" target="_blank">Cosmin

Mergi la inceput