Se trezeste noaptea
Raspunsuri - Pagina 6
ninocikap spune:
10-15 treziri pe noapte!!!
---------------------------------------------------------------------
Autor: Krys
Subiect: 10-15 treziri pe noapte!!!
Trimis la: 01/05/2006 23:33:22
Cu Daniel-10 luni, nu am avut probleme cu somnul, de cand a venit din maternitate si pana la 6 luni dormea foarte bine noaptea. Intre timp au inceput sa apara dintii si ma mai trezea, dar rezonabil de vreo 2-3 ori. In ultimele 2 luni, ma trezeste cateodata si de 15 ori pe noapte, ma duc la el ii dau suzeta sau ceai si adoarme, apoi peste o jumatate de ora iar se trezeste, iar la un moment dat nu mai vrea nici ceai nici suzeta, reusesc sa il calmez numai cu lapte. Exclud faptul ca i-ar fi foame, cel putin pana la 5 dimineata, pantru ca am incercat inclusiv pe langa cerealele care le mananca cu o ora inainte de culcare sa ii mai pun in lapte si cereale ca sa fie satul si tot s-a trezit. Acum nu stiu, poate l-am obisnuit sa ii dau lapte noaptea, poate l-am obisnuit sa merg imediat la el cum plange, asta ca sa nu il trezeasca pe sotul sau in cel mai rau caz tot blocul si in orice caz cand sunt adormita si il aud plangand sar imediat si ma duc la el, din dorinta de a se linisti mai repede ca sa ma duc din nou la somn. Asa ca nu stiu unde gresesc. Sotul meu spune sa aplicam metoda control crying, dar l-am lasat sa planga cam un sfert de ora si nu mai puteam sa il aud. Cand ma duc la el, este in fund sau in picioare in pat. Oare aceasta metoda chiar l-ar invata sa nu mai planga si sa se mai si aseze singur in pat sa adoarma? M-as mira, nu mai stiu cum sa procedez. Poate imi dati vreo idee. Va multumesc.
Raspunsuri:
Autor: Flaflo
Raspuns la: 02/05/2006 00:02:34
Cristina, citesc si parca ma regasesc pe mine! Asa am dus-o pina dupa ce a implinit Bianca 13 luni!!! Am incercat sute de variante, nimic nu a functionat, asa ca pina la urma (cind eram la un pas de colaps fizic) am recurs la controled crying. Si a functionat nesperat de repede: a plins de citeva ori in prima noapte, dar max. 10 minute, in a doua noapte s-a trezit de 2 ori si de atunci doarme tun (cu mici exceptii). Asta nu inseamna ca functioneaza la toti copiii, eu nu as fi putut sa o las sa plinga mult! Insa inainte de a aborda aceasta metoda incearca alte variante:
- inainte de toate te asiguri ca nu-l doare nimic (ceea ce e probabil daca zici ca se linisteste cu lapte).
- excluzi laptele si ceaiul noaptea. Daca ii e sete ii dai apa, iar daca face scandal stai linga el, il mingii sau il ti de minuta, dar ramii pe pozitie. Prichindeii astia mici simt orice nesiguranta din partea noastra si se folosesc de ea...
-inante de culcare tine-l in brate si giuguileste-l macar jumatate de ora....
- lasa o veioza aprinsa in camera lui, poate ii este frica de intuneric.
-nu te mai du la el imediat cind se trezeste, asteapta 5 minute ca poate se linisteste de la sine.
Cam atit imi vine la repezeala!
Autor: AB
Raspuns la: 02/05/2006 00:48:37
Eu nu-i las sa plang... si i-am avut si-n paralel de n-apucam sa ma culc. Dar cand erau asa agitati ii tineam langa mine. Tot nu dormeam, mai citeam ceva. Si dadeau sa se trezeasca, chiar se trezeau, ii mangaiam si readormeau.... Acum fetitza doarme trezindu-se de doua ori pe noapte cu un pipi la olitza..., dar feciorul scoate patru dinti deodata sus... si maraie....e citesc si mai vin pe DC c-am laptopul in brate....si maine ma duc la job...
Asta e... eu n-am putut sa-i las sa planga si vazand ca fetita incet, incet s-a linistit... am sperante si cu al doilea.
Autor: Babisa
Raspuns la: 02/05/2006 00:52:40
Din punctul meu de vedere ,da ,functioneaza...la noi a functionat de fiecare data cand si-a dereglat somnul si a trebuit sa o luam de la capat...culmea ,cu toate ca stiam ca lasatu-l sa planga functioneaza ,mereu imi era gtreu sa o las...ultima data ,am lalait-o doua luni de mila ei ,pana mi-am luat iar inima in dinti si am lasat-o sa planga,acum fiind mai mare (1.5 ani) tre lasata si mai mult sa planga ,a rezistat si ea si eu glorios cam 30 min,numai ca ea se mai oprea din urletele alea periculoase care iti cutremura si cea mai adanca celula din tine...pe mine ma sustine sotul cand am de indurat ,ma incyrajaza ca e spre binele ei ,bine inteles ca eu ma duc si ma uit pe gaura chei (mereu ii las o lumina difuza ,asa ca o fad daca ma uit )sa vad exact cum plange(mi-e teama sa nu se sufoce),sotul meu spune ca sunt sadica cu mine,ca dupa ce ca nu suport sa o aud cum plange ca mi se rupe sufletul ,ma duc sa ii mai vad si fata ca sa am mai mult de indurat...are dreptate,dar asta este .Deci ,ma lalai cate doua luni si amn aceasta metoda si culmea ca imediat ce o aplic ,urmatoarea zi ,puiuca mea este deja lecuita.
Decat sa nu dormi nici tu bine si nici puioucul tau ,pt ca nu mai somn nu e ala pt el cu cate 15 treziri pe noapte,mai bine indura o zi doua spre binele copilului ,care saracutul nu stie sa iisi regleze singurel somnul si sa isi regaseasca linistea ...este de datoria ta ca mamica sa faci asa ,nu te lasa in baza lui ,el asteapta de la tine.
Autor: adi_edi
Raspuns la: 02/05/2006 04:19:08
Da, si la noi a functionat... o perioada. Nu-mi mai aduc aminte exact "schema", insa a fost asa cum zic fetele. A plins vreo 15-20 minute in prima noapte, apoi din ce in ce mai putin, pina cind a inceput sa adoarma singur, dupa ce in puneam in patut. Pentru ca am inceput relativ tirziu (avea aproape un an) a fost mai greu. Statea in picioare si plingea, iar in prima noapte a adormit asa in picioare, rezemat de gratii... Mi se rupea sufletul, dar mi-am zis ca e spre binele tuturor... Apoi a racit si am reluat luatul in brate imediat cum se trezea... Apoi l-am luat in pat linga noi, nu m-am mai indurat sa-l las sa plinga (se trezea in continuare de citeva ori pe noapte, dar dupa ce a inceput sa doarma cu noi nu s-a mai trezit deloc), apoi a venit bunica si a inceput sa doarma cu ea...
Acum stau si ma gindesc daca nu am gresit cind l-am lasat sa plinga, si acum cind doarme se cuibareste linga bunica, sa simta pe cineva linga el...
Am citit ca o mamica linga pe un scaunel linga patut pina adormea bebe, apoi in fiecare seara cite putin muta scaunelul tot mai departe de patut, spre usa...
Cred ca depinde de fiecre copil, unii sunt mai sensibili, altii mai independenti, si parerile sunt impartite in legatura cu dormitul bebelusilor. Fiecare parinte isi da seama pina la urma care metoda merge si care nu.
Autor: adinaiacob
Raspuns la: 02/05/2006 10:26:18
Si Caterina mea de 6 luni se trezeste cam de 6 ori pe noapte. Prima oara pe la 1, ca sa bea ceai, a doua oara pe la 3 ca sa bea lapte, iar apoi din ora in ora. Am incercat sa o legan si in brate si pe picioare, nici chiar faptul ca am luat-o langa mine in pat nu ajuta. Se trezestre si ma foloseste pe post de suzeta . Am incercat sa o pacalesc cu suzeta, dar nici nu vrea sa auda. Trage putin din tzatza si adoame, dar eu raman treaza, cu ochii pe pereti . De lasat sa planga, nu pot. Cred ca ma amagesc gandindca o sa se rezolve de la sine, dar eu inca mai sper.
Autor: Danelutza
Raspuns la: 02/05/2006 14:25:58
Cristina si motzata mea a facut si face asha. La inceput mergeam in camera, ii mai dadeam sa suga... dar ma trezea prea des. Acum de vreo trei nopti am incercat alta tactica, nu-i mai dau sa suga decit daca stiu ca a mincat ceva ce i-ar provoca sete, nu mai intru in camera ei. Incepe sa miriie, o las, ma fac ca nu aud, incepind de pe la 2-3 de noapte, face asha din ora in ora, dupa care se ridica in picioare, se rastoarna in patutz si adoarme... Asha ca se trezeste bine merci, la ora 8. Incearca sa intri la el in camera, doar daca plinge prea tare. Eu intram si mai rau ii stricam somnul, ca dupa... vroia alintata
Nicoleta si Mihai Alexandru (17.02.2005)
Poze
ninocikap spune:
Dati calmante copilului ca sa doarma noaptea?
Autor: lacrabaciu
Subiect: Dati calmante copilului ca sa doarma noaptea?
Trimis la: 04/05/2006 15:58:41
sunt aproape disperata ... de 9 luni nu dorm noaptea iar ziua apuc extrem de rar cate 1 ora maxim 2; fetita mea suge la san toata noaptea, cu pauze de maxim 10 minute dupa care se trezeste imediat si se ridica in picioare;
Colegele de la serviciu ma sfatuiesc sa-i dau calmante seara ca sa adoarma; voi ce ziceti? ati practicat asa ceva si credeti ca nu are nici un efect? oare chiar nu e riscant? mi-a mai zis si o vecina dar cred ca ea este disperata de urletele ce se aud din casa noastra (e asa agitata micuta ca o iau chiar si la baie cu mine, nu glumesc); am impresia ca se teme sa stea singura caci se agata cu disperare de mine daca simte ca vreau s-o las din brate ...
Raspunsuri:
Autor: sirimie
Raspuns la: 04/05/2006 16:10:18
Nu i-am dat si nici nu am de gind sa ii dau. Un copil sanatos nu are nevoie de calmante ca sa doarma bine.
Eu cred ca fetita ta nu se satura si pentru asta suge asa mult, intreaba doctorul tau si cere-i solutia, sa ii dai si alt lapte sau altceva. Presupun ca la 9 luni ii dai si mincare solida.
Si Vladut plinge dupa mine, e absolut normal la copii mici sa plinga dupa mamele lor.
Autor: miria_cristina
Raspuns la: 04/05/2006 16:22:12
De regula, un copil nu plange din senin, daca nu are vreun motiv. Incearca sa gasesti si sa elimini motivul.
Dar in nici un caz, doar pentru comoditatea ta sa-i dai copilului sedative doar ca plange noaptea sau mai stiu eu cand. Toate medicamentele, chiar si cele prescrise de dr. au reactii adverse, cu atat mai mult la un sugar.
Eu, din cu totul alte motive, i-am dat fetei mele Ketof. Este un antialergic, care are multe scopuri pentru a-l administra si reactiile adverse sunt minime. Printre reactiile acestea este si somnolenta. Asa ca am primit sfatul ca atunci cand este mai nervoasa (de exemplu, din cauza dintilor) sa-i dau o lingurita seara. Si intr-adevar, nu numai ca se linisteste si nu mai plange fara sa devina apatica, dar ajunge mai repede sa faca nani.
Intreaba-ti dr, daca poti sa-i dai. Ti-am zis ca eu cutesc intai reactiile adverse si dupa aia restul , iar Ketoful nu are prea multe si alea sunt bune, la randul lor, in alte cazuri
Autor: sanziana72
Raspuns la: 04/05/2006 16:22:12
Calmantele pot fi periculoase pentru copii. Eu nu te-as sfatui sa ii dai asa ceva in nici un caz.
Totusi situatia pe care o descrii nu este normala pentru ca asta inseamna ca nici cea mica nu doarme noaptea si poate avea influente asupra dezvoltarii ei. Trebuie sa incerci incetul cu incetul sa nu o mai lasi la san continuu. Nu este bine nici pentru sistemul ei digestiv.
Acum va fi destul de greu pentru ca s-a obisnuit asa, dar cu putina staruinta totul e posibil.
Stiu ca la inceput si eu aveam tendinta sa o las la san pe cea mica de cate ori se trezea, dar si laptele are nevoie de timp ca sa il produci (cel putin 2 ore pentru o portie buna). Daca suge continuu nu ia destul pentru ca nu ai avut de unde sa produci destul, ca urmare adoarme, dar se trezeste de foame si o ia de la capat.
Incearca sa ii introduci seara un biberon de lapte praf, eventual cu cereale care sa o sature. Poti sa ii introduci si suzeta in loc de san in timpul noptii ca sa reusesti si tu sa faci pauze. Biberonul s-ar putea sa nu il accepte de la tine pentru ca o sa iti ceara san, dar ar putea sa i-l dea tatal fara sa fii tu de fata. Daca o sa vada ca nu are alta solutie il va accepta intr-un final. Ar trebui sa o inveti sa doarma separat de tine, eventual cu bunica sau tata la inceput, macar din cand in cand ca sa poti dormi si tu.
Autor: anca tanasica
Raspuns la: 04/05/2006 16:22:45
nu i/as da niciodata calmante...mai degraba la colegele care sustin asa aberatii...
Autor: Jocelyn
Raspuns la: 04/05/2006 16:31:12
Nu e normal ca un copil de 9 luni sa suga atat de des. Ai fost la pediatru? Mananca si bea suficiente lichide pentru varsta ei?
Cat priveste disperarea ei de a nu sta singura, a suferit cumva vreun soc sau a tratat-o cineva rau cat nu ai fost tu in preajma? Poate copilul are o teama, trebuie identificata cauza.
Autor: anda141
Raspuns la: 04/05/2006 16:32:27
Niciodata nu i-am dat calmante si nici nu i-as da vreodata. Cum sa dai la un copil asa ceva???
Autor: pisi-si-boscu
Raspuns la: 04/05/2006 17:01:54
Mai, Lacra, fetele au dreptate: copilasul tau are ceva,iar suptul asta de noapte nu e o chestie foarte buna.
In primul rand cred ca nu o alimentezi corect; asta e parerea mea. Al doilea, sfatul cu datul bibe de la tata e excelent si il apreciez foarte mult, am cunoscut mamica al carui bb refuza biberonul pentru simplul fapt ca asocia mirosul ei cu sanul...
Eu cred ca nu ar trebui sa incerci Ketof sau mai stiu si eu ce pot recomanda mamicile pe forum. Nici pentru ca are mai putine containdicatii nici pentru ca e bun, deloc! Al meu copil a avut niste experientze ciudate cu medicamentele, de ex. Ketof si Romergan ( ca de aia ma bagai si eu in discutie ) au la el efect paradoxal, adica exact pe dos, si in loc sa il linisteasca il agita infiorator ! Si inchipuiti-va ca am constatat asta la 3 noaptea cand am chemat salvarea pentru ca al meu copil de 1 an jumatate ( atunci ) topaia ca apucatul prin casa, dupa zeci de or de nesomn...
Autor: spic de grau
Raspuns la: 04/05/2006 17:05:05
Exact cum au spus si celelalte mamici: NU calmante! Vrei sa ai alte probleme apoi cu ea?
Cat priveste programul ei de masa..din cate spui se pare ca nu prea are un program. La 9 luni, trebuie sa aiba anumite ore, si sa nu mai manance noaptea. Noaptea se doarme. De pe la 3-4 luni ea ar fi trebuit sa "isi faca noptile" (adica sa doarma de pe la 9 pana la vreo 6), si in felul asta sa te poti linistii si tu!
Poate si stresul tau o agita. Sa stii ca cei mici sunt ca niste bureti si simt imediat cnd esti nervoasa. Nu te mai ajuta nimeni?
In alta ordine de idei - incearca sa o culci in patul ei. in felul asta nu va mai avea cum sa o caute pe tzitzi.
Iar daca vreun vecin vine la usa, trimite-l la plimbare. MAjoritatea ar trebui sa stie ce inseamna un copil, iar daca nu le convine sa cheme politia ca iti plange tie copilul. Zi-le chestia asta si ai sa vezi ca se vor calma. Nu ai ce sa faci daca un copil plange! CE sa ii faci? Sa ii pui calusul? Eventual cumpara-le dopuri de urechi!
REvenind la bebe: incearca ziua sa nu doarma peste ora 17. Oboseste-o bine, baie inainte de nani, si apoi in patutul ei. Asigura-te ca nu are nimic care sa o raneasca, si daca plange, las-o sa planga. Nu mult! 5minute, apoi 10minute, 12minute... Nu o lua in brate cnd te duci la ea ca plange. Stai langa ea, o mangai pe spate, ea se ridica in picioare, tu o culci la loc, ii spui ca trebuie sa faca nani, ca si voi faceti nani, ii pui sa ii cante o jucarie, si iesi din dormitor. Plange? O lasi iar vreo 5-10minute dupa care iar intri la ea, ii explici, si o pui sa doarma.
Pana la urma va intelege ca locul ei e in patut, si ca la ora 9 cel tarziu ea trebuie sa faca nani. Eventual ii dai o jucarie sa ii tina de urat. SI gata!
Iar seara ii poti da lapte in biberon cu cereale. Daca o alaptezi, te poti mulge si sa ii pui lapticul in biberon. Si incearca sa ii dai si legume seara. Ii umplu stomacelul si nu se va mai trezi de foame.
Si nu in ultimul rand - ia un time out! Pune pe cineva ziua sa se ocupe de ea (2-3 zile), si tu trage un somn bun, cat sa te linistesti sa prinzi putere!
Autor: mami_Tea
Raspuns la: 04/05/2006 17:27:21
Lacra, nu as mai avea nimic de adaugat, ai primit sfaturi bine intentionate si <valabile> de la mamicile de pe forum. Subscriu celor scrise de ele, iti suntem alaturi, curaj! Sa ne tii la curent.
P.S. Varsta ta in profil e 13! Chiar asa???
Autor: joker
Raspuns la: 04/05/2006 18:06:34
Lacra,cat are mai exact bebe?Asa se intampla de la nastere?
esti chiar din Iasi?Daca da da-mi un pm si iti recomand un pediatru foarte bun si foarte competent...
In nici un caz nu ii administra calmante, risti sa il faci apatic si sa il faci dependent de ele...Oricum, parerea mea e ca ar trebui identificata cauza
Autor: mary_ary
Raspuns la: 04/05/2006 18:45:25
Categoric nu calmante!!!!!!!!!!!!!!
Faptul ca se trezeste noaptea la varsta asta e doar vina ta! Scuza-mi franchetea! Alexandra mea are 7 luni si acum pot sa spun ca-mi doarme noptile, dar am avut si noi nopti albe. Am aflat si eu de la alte mamici, am mai citit niste carti si pot sa spun ca am scapat de problema asta.
Faptul ca nu sta singura se datoreaza faptului ca a fost invatata doar cu tine, ca nu a fost lasata singura in incapere sau sa mai stea si cu alte persoane: bunici, unchi, etc.
Iar trezitul noaptea poate fi din cauza foamei. Incearca sa-i dai lapte cu cereale sau gris ultima masa sau chiar ultimele 2 mese. Cand se trezeste noaptea o iei in brate, te mai joci cu ea? Daca da, atunci e posibil ca ea sa asimileze trezitul noaptea cu ceva frumos. Daca chiar se trezeste noaptea e indicat sa nu o iei in brate si sa nu i dai lapte, mai degraba ceai, pentru ca stomacelul ei mai trebuie sa se si odihneasca. De pe net am aflat si eu ca pot aparea probleme digestive pe la cativa anisori din aceasta cauza!
De asemenea, ar fi bine sa consulti un pediatru.
Autor: Sabina
Raspuns la: 04/05/2006 20:50:35
dar nici nu acuzati mama in halul asta.
Sofia mea s-a trezit noaptea pana la 2 ani jumate...iar cat am alaptat a avut perioade exact ca astea de care povesteste Lacramioara.
trebuie f multa rabdare...si vazut ce se intampla cu bebe in timpul zilei.
Fata mea era suparata ca plecam de-acasa, clar, recupera noaptea.
plus ca eram foarte preocupata de facultate, imi dadeam licenta etc etc....si asta se simte.
mai mult timp de calitate petrecut cu ea.
Autor: oana cretu
Raspuns la: 04/05/2006 21:13:40
Autor: anabordea
Raspuns la: 04/05/2006 21:15:05
In nici un caz calmante. Eu cred ca dupa ce o vei intarca nu vor mai fi probleme. Fiica mea cea mare a supt pana la 1.5 ani si facea la fel, pt ca gagica se obisnuise cu sanul ca si cum ar fi fost suzeta(pe care nu o accepta deloc) De fapt am intarcat-o de nervi, ca nu mai vroia sa doarma decat cu tzatza in gura iar cand adormea, daca i-o scoteam era scandal...
Autor: adela2
Raspuns la: 04/05/2006 22:34:01
Taie-i sanul definitiv.Oricum laptele supt de la o mama agitata si obosita nu ofera prea mult la un copil de 9 luni.Ceea ce a fost important din punct de vedere al continutului s-a cam terminat iar de alaptat pana la 2 ani pentru ca este bine d.p.d.v. psihologic la voi nu se pune.
Dar nu suplimentare sau numai noaptea.Intarc-o de tot si o sa te miri si tu cat de repede o sa-ti revii psihic.
Eu ajunsesem ca o nauca si ma gandeam deja la un psiholog cand a venit o prietena si mi-a spus:"opreste sanul definitiv si o ora pe zi ti-l tin eu si las ca nu moare de plans" si am devenit iar o femeie normala.
Se scula la 4 ore la inceput, ii dadeam biberonul si dormea iar dar era altceva fata de calvarul dinnainte.
Si nu-i da medicamente.S-ar putea sa ai surprize cu ele
Autor: CristinaT
Raspuns la: 05/05/2006 00:54:30
Buna, lacrabaciu, eu cred ca esti foarte obosita. Poate reusesti sa gasesti pe cineva care sa te inlocuiasca. Stiu ca asta este greu.
Instinctul tau ti-a zis ca nu e bine cu calmante/somnifere ca de asta ne-ai intrebat.
Incearca sa-i mai dai un biberon cu cereale seara sau suzeta daca o accepta (imi povestea o colega ca a vazut in Franta copii de 5 ani cu suzeta in gura!).
Fetita mea nu a dormit o noapte intreaga pana la 3 ani si jumatate, cu cat lipseam mai mult de acasa si normal veneam mai obosita, cu atat era ea mai treaza
Autor: Dory232002
Raspuns la: 05/05/2006 06:17:49
lacrabaciu, si eu am avut cam aceeasi problema cu Alexa, si ma sfatuit ft. multa lume sa-i dau calmante, inclusiv mama ma tot batea la cap dar eu nu am vrut pana nu am intrebat pediatra.Raspunsul dansei a fost sa nici nu auda de calmante sau mai stiu eu ce altceva pr. linistea copilului.
Raspuns la: 05/05/2006 08:52:15
mi se pare radical sa-i scoata sanul de tot...e clar ca bb are o problema mai mult afectiova.
cat despre calitatea laptelui...dragi mamici, laptele ramane cu aceeasi compozitie...doar ca nu ii mai ajunge copilului, asta-i tot!!Deci alaptatul pana la 2 ani nu edoar psihologic.
poate totusi ar fi bine sa se mai duca cineva la bb noaptea...nu numai mamica.
Autor: Bebe Beca
Raspuns la: 05/05/2006 09:10:00
Noi am avut o problema asemenatoare acum ceva timp, se trezea noaptea foarte des, nu dormea nici in cursul zilei si sfatul medicului nostru a fost sa ii dam, timp de 7 zile, Romergan sirop. Zis si facut si problema s-a rezolvat. Nu se mai trezeste noaptea (marog, se mai intampla o data la nu stiu cate zile sa viseze urat si sa ne cheme la ea, dar asta nu-i nimic).
Autor: Gabrielama
Raspuns la: 05/05/2006 09:22:21
fie'mea are 2 ani si o luna si inca se trezeste de 3-4 ori pe noapte si mai ales, nu vrea sub nici un fel sa mearga la culcare.
Au fost vreo 2 doctori care mi-au zis sa-i dau Peritol....... eu am luat peritol candva; nu imi aduc aminte nimic din zilele alea - eram ca si drogata. Asa ca n-am de gand sa-i dau copilei mele asa ceva, chiar cu riscul de a ma trezi inca de 3-4 ori pe noapte.
Raspuns la: 05/05/2006 09:32:49
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by Bebe Beca
Noi am avut o problema asemenatoare acum ceva timp, se trezea noaptea foarte des, nu dormea nici in cursul zilei si sfatul medicului nostru a fost sa ii dam, timp de 7 zile, Romergan sirop. Zis si facut si problema s-a rezolvat. Nu se mai trezeste noaptea (marog, se mai intampla o data la nu stiu cate zile sa viseze urat si sa ne cheme la ea, dar asta nu-i nimic).
tu ai citit prospectul de la Romergan??
Raspuns la: 05/05/2006 09:46:46
Lacra, nu da copilului calmante! Ce femei sint acele colegi ala tale care te sfatuiesc asta? Te cred ca esti surmenata, dar nu cred ca va mai dura mult! Incearca sa-i dai seara ceva mai satios, cum s-a mai spus de altfel, si daca e posibil, dormi si tu cind doarme ea la prinz! Sint convinsa ca nu vrei cu orice pret sa o faci sa nu se mai trezeasca! O prietena i-a dat fetitei peritol si a avut reactie inversa, doua zile a fost un titirez si nu a dormit mai mult de 4 ore! Despre Romergan am auzit lucruri si mai urite!
Cit despre sin... la virsta asta ar trebui sa aibe un program cit de cit reglat de supt! Nu zic sa-i scoti de tot sinul, ci sa incerci sa nu-i mai dai noaptea!
Autor: b_irina_c
Raspuns la: 05/05/2006 11:15:27
Hai sa-mi dau si eu cu parerea... Am vazut ca mai multe fete dau vina pe tine... Sunt multi factori de luat in seama...
De exemplu bb al meu, de 8 luni +, inca se trezeste de 1-2 ori pe noapte pt suzi (ca nu mai suge demuult) si nici nu papa noaptea. Trezirea dureaza 1 min pana ii pun suzeta, adoarme instant. Asa ca zau ca nu stiu unde gresesc (si sincer acum nu cred ca tine de mine acum).
De la bun inceput a dormit singur in patut si pe deasupra singur in camera. Pana acum vreo luna si ceva manca noaptea si se trezea si mai des (2-4 ori). Eu nu ii dau cereale seara ci doar mult laptic (bea intre 230-300ml). Calmantele nu i-am dat si nici nu-i voi da. Sunt copii si copii... Asta e, sora mea nu dormea bine nici la 2 ani, a trecut cu timpul. In concluzie si eu zic sa incerci sa nu-i mai dai san noaptea si seara sa incerci cu lapte praf (eu cand era mai mic am incercat cu cereale si era si mai rau cu somnul), cat despre oboseala multa... Daca era prea obosit adormea mai greu si dormea si mai rau... Il culc cand cere el, nu incerc sa-l extenuez.
Asa ca noaptea trebuie sa fie noapte (eu ii dadeam sa pap pe intuneric) si o sa vezi ca vei gasi solutia buna pt puiutul tau. Succes!
Autor: she_wolf
Raspuns la: 05/05/2006 11:38:42
Lacra si eu zic sa nu-i dai sub nici o forma calmante. Cristi n-a dormit o noapte intreaga pana la 2 ani si 2-3 luni dupa care a trecut pur si simplu de la sine. La un moment dat a inceput sa nu se mai trezeasca si gata. Iar eu nu plecam nicaieri, eram cu el acasa tot timpul si nici nu-l alaptam....si de cateva luni bune ii dadeam doar apa la trezirile nocturne, care nu erau totusi mai mult de 1-2.
Oricum, trebuie sa faci cumva sa-i raresti mesele de noapte.
Raspuns la: 05/05/2006 11:42:36
Sabina, am citit prospectul de la Romergan, normal. Ce ti se pare asa ciudat, nu inteleg? Copilul meu nu dormea nici ziua, nici noaptea, draga mea. Noaptea se trezea urland si o tinea asa cateva ore. Nu o durea nimic, nu ii era foame, doar ca era incercanata si obosita peste masura. Tu ai impresia ca nu stiu cum sa imi cresc copilul si cum sa am grija de el?! In plus, am un medic in care am incredere. Si, in ceea ce priveste Romerganul, nu inteleg ce ti se pare atat de nasol: una dintre indicatiile lui este insomnia...
"Actiune terapeutica: Prometazina este un derivat de fenotiazina cu efect antihistaminic (blocant H1) de lunga durata (8-12 ore); are proprietati neuroleptice de intensitate moderata - este sedativ, hipotermizant, antivomitiv si antitusiv, potenteaza actiunea anestezicelor generale, hipnoticelor si analgezicelor, este slab anticolinergic, antiadrenalinic, antiserotoninic si anestezic local. Siropul contine si acid ascorbic, vitamina folosita ca medicatie adjuvanta in afectiunile alergice.
Indicatii: Urticarie, edem angioneurotic, rinite alergice, boala serului etc. (indeosebi cand este utila sedarea); prurit, intepaturi de insecte, reactii transfuzionale; pregatirea anesteziei generale si a interventiilor chirurgicale, voma de cauze diverse, insomnie.
Reactii adverse: Sedare si somnolenta (care pot fi suparatoare), agitatie, confuzie (mai rar), uscaciunea gurii, tulburari de vedere, ameteli; rareori eruptii cutanate, fotosensibilizare; icterul colestatic si agranulocitoza sunt exceptionale.
Contraindicatii: Intoxicatii acute cu deprimante centrale; prudenta la hepatici, cardiaci si in glaucom (mai ales cu unghi inchis); prudenta sau se evita in primul trimestru de sarcina. Nu se foloseste ca tratament ambulator la soferi, dispeceri etc. Se vor evita bauturile alcoolice, prudenta cand se asociaza cu hipnotice sau opioide (potentarea efectului deprimat central - se reduc dozele la 1/2), antihipertensive (risc de hipotensiune), anticolinergice (efecte nedorite atropinice marcate); prometazina diminueaza efectul antihipertensiv al guanetidinei si eficacitatea antiparkinsonienelor dopaminergice - levodopa, bromocriptina, amantadina (nu se asociaza)."
Reactii adverse nu a avut si nu se inscrie nici la contraindicatii.
Autor: carolinah
Raspuns la: 05/05/2006 11:58:05
Si Alina s-a trezit pana la 1 an si jumatate de 3-4 ori pe noapte. Si mi s-a recomandat si mie Peritol, dar unul din colegii mei medici mi-au spus ca "ingrasa si tampeste"!!!
Ca atare, eu am inceput sa ii scad doza de lapte din biberonul de noaptea treptat pana nu a mai fost interesata. Dar tot se mai trezea, desi renuntase la bibe. La noi a fost si din cauza dermatitei atopice, ca o manca pielea ingrozitor. De acuma stiam ce are si o controlam, daca vedeam ca urla in continuu.
Singurul "sedativ" pe care i l-am dat a fost Sedibimbi (se gaseste la Helpnet), e un amestec natural de miere cu extras de tei si cu musetel parca, un siropel dulce, recomandat de d-na dr Culcer, in care eu am mare incredere. Dar asta numai in cazuri de xtrema urgenta, cand pur si simplu nu se mai putea linisti cu nimic.
Ei i-a trecut cu varsta. De pe la un an si jumatate a inceput sa fie ceva mai bine, de la 2 ani doarme noaptea intreaga.
Oricum, trebuie sa mergi la medic cu ea, de preferinta la alt medic decat cel obisnuit al ei, daca acesta nu te-a ajutat cu nimic pana acum.
Carolina, cu Alina si Ana... si tati, evident
Autor: diana904
Raspuns la: 05/05/2006 12:36:12
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by pisi-si-boscu
Eu cred ca nu ar trebui sa incerci Ketof sau mai stiu si eu ce pot recomanda mamicile pe forum. Nici pentru ca are mai putine containdicatii nici pentru ca e bun, deloc! Al meu copil a avut niste experientze ciudate cu medicamentele, de ex. Ketof si Romergan ( ca de aia ma bagai si eu in discutie ) au la el efect paradoxal, adica exact pe dos, si in loc sa il linisteasca il agita infiorator ! Si inchipuiti-va ca am constatat asta la 3 noaptea cand am chemat salvarea pentru ca al meu copil de 1 an jumatate ( atunci ) topaia ca apucatul prin casa, dupa zeci de or de nesomn...
Ma bag si eu in discutie ca sa spun ca si fi-mea a avut aceleasi manifestari de la Peritol, Romergan ( prescrise ptr alte probleme nu ptr a o linisti)...parca ii dadusem ness cu linguita, alerga ca o bezmetica, nu puteam nicicum sa o linistim.
Raspuns la: 05/05/2006 12:47:25
Reactiile la medicamente, chiar si cele mai inofensive, sunt diferite de la om la om. Asta nu inseamna ca ele nu sunt eficiente sau ca nu pot fi prescrise in functie de probleme. Daca are o reactie adversa care se accentueaza se opreste medicatie si se incerca altceva sau nimic, dar asta nu inseamna ca nu se dau de loc. Atunci, ar trebui scoase de pe piata, iar medicii care le recomanda bagati in puscarie.
Eu i-am dat, asa cum am mai zis, Ketof. Este un antialergic pe care l-a luat cand a facut alergie la banana. Dar mi s-a recomandat si cand avea febra si ii curgea nasul ca o arteziana, pentru ca usuca mucoasele (asta ca reactie adversa) si in cazul meu era mai bine, decat sa stea cu secretii si sa faca otita, ca nu stia sa-si sufle nasul.
Nu se da nici algocalminul fara avizul doctorului si are si el reacti adverse de te sperii, daramite alte medicamente!
Si nu sunt pentru administrarea sedativelor la copii, dar unele medicamente nu sunt sedative, chiar daca actioneaza dand somnolenta.
Autor: cgaby
Raspuns la: 05/05/2006 12:51:15
diana - subscriu! si eu i-am dat lui stefan si romergan si peritol si ketof pentru alergie. au avut efect invers! mai rau l-au agitat. asa ca eu cred ca trebuie sa cauti problema in alta parte...cum au zis si fetele!
stef are 2 ani si 9 luni si nici acum nu doarme toata noaptea!!!! dar ma resemnez cu gandul ca la un moment dat va veni si ziua aceea!
bafta!
Raspuns la: 05/05/2006 12:53:20
Beca Beca, Sofia mea a fost f rau la capitolul asta...eu pana la 4 luni n-am stiut cand e zi si cand e noapte, nu dormea aproape deloc! Am scris pagini intregi despre asta la vremea respectiva.
Deci stiu f f bine ce inseamna.
In nici un caz nu e insomnie.
La asa varste mici totul tine de starea mamei.
Eu una eram f f agitata pt ca trebuia sa-mi scriu lucrarea de licenta(un concert de violoncel.....)si sa alaptex etc etc.
Orice stare de agitatie are cauze psihice, nu fizice.In afara de copil bolnav, fireste.
apropos de Sedibimbi...intr-adevar copilul meu a dormit mai bine(macar ziua) de cand i-am dat ceai de tei cu miere(un an si 2 luni)
Beca, voi ati scapat etc....dar n-as sfatui o mamica sa sedeze copilul.Sunt repercursiuni pe termen lung.
Autor: Tia
Raspuns la: 05/05/2006 12:59:40
Deja ti s-a raspuns, dar as insista asupra faptului ca trebuie sa incepi sa-i diversifici alimentatia copilului, nu-i ajunge laptele tau si de-asta se trezeste asa des. Nu vad de ce ai incepe sa-i dai calmante..
Raspuns la: 05/05/2006 13:11:07
Fara sa mai fac polemici despre medicamente si administrarea lor, ma intorc la LACRABACIU si as sfatui-o sa vada daca toate motivele pentru care ar putea plange sunt eliminate.
Eu stiu ca la 9 luni a mea era o fomista si trebuia ca masa de seara sa fie consistenta. Imi amintesc ca dupa cina ii dadeam la culcare lapte cu cereale, ca al meu sau laptele simplu o flamanzeau repede.
Raspuns la: 05/05/2006 13:27:41
Sabina, eu am povestit experienta mea, nu am sfatuit. Fetita mea nu era prea mica atunci cand i-am dat Romergan, avea peste 1 an si jumatate si a avut o perioada de nesomn dupa atata timp de somn si bine. Pe la 7 luni a mai avut o perioada cu treziri din 2 in 2 ore pentru supt, atunci nu i-am dat nimic, san-nani si gata. Si a trecut dupa vreo 3 luni. Dar, atunci cand s-a lasat cu Romergan, Rebeca nu doarmea ziua, ne prindea si miezul noptii cu ea treaza si activa de nu se putea, nu vroia sa adoarma, se trezea dupa vreo 2 ore si incepea activitatea si incepeau si tipetele, ceaiul de tei nu a dat nici un rezultat, copilul era peste masura de obosit. Si dupa un tratament de cateva zile am rezolvat problema. Si sunt convinsa ca nu vor fi efecte adverse pe termen lung, pentru ca nu am facut un mod de viata pentru fata mea administrandu-i Romergan.
Imi cer scuze ca sunt off topic.
Autor: crig72
Raspuns la: 05/05/2006 16:18:56
in nici un caz nu as accepta sa-i dau calmante chiar daca situatia e asa cum e.
Mariuca doarme destul de putin si nu e usor deloc.Sunt chiar impotriva celor care prescriu fenobarbital pentru a linisti copilasii.Am intalnit frecvent cazuri.cat despre vecina...no coment.
Sunt sigura ca vei gasi o solutie pana la urma s-o linistesti pe micuta ta dar nicidecum cu medicamente.
Autor: Cristina_C
Raspuns la: 05/05/2006 16:46:45
Nu i-am dat niciodata sedative copilului desi a avut si el perioade agitate - colici, eruptie dentara.
Sfatul meu este sa incepi s-o intarci treptat si sa insisti asupra diversificarii.
De vecina/vecini nu trebuie sa-ti pese deloc!
Autor: Mirela72
Raspuns la: 05/05/2006 17:15:46
Originally posted by Bebe Beca
Ioana, Romerganul este absolut interzis sub un an din cauza riscului de moarte subita. Chiar si de la 1 la 2 ani s-a constatat ca nu este bine sa se administreze tot din aceasta cauza.
Uite un link foarte recent pe care l-am gasit pe aceasta tema.
http://www.medscape.com/viewarticle/530795
Raspuns la: 05/05/2006 17:54:48
Mirela, si in prospect scrie ca se administreaza de la 1 an in sus Romerganul, deci stiu ca este interzis sub 1 an. Repet, eu nu am sfatuit, eu am povestit experienta mea si am spus ce a prescris medicul nostru pentru cazul Rebecai. Stiu ca, pentru copii sub 1 an, se foloseste Peritol, prieteni ai nostri l-au folosit cand a avut copilasul lor o boala, nu mai stiu care.
Autor: mariussimiuc
Raspuns la: 05/05/2006 17:55:15
Robert are 1 an si jumatate peste putin timp si pana acum vreo luna se trezea noaptea.Cand era mic mic se trezea si din ora in ora,apoi intervalele s-au mai marit,dar tot se trezea de 2-3-4 ori pe noapte.Dar nici macar o secunda nu mi-a trecut prin cap sa-i dau calmante,chiar daca eram moarta de oboseala.Acum doarme snur cate 10-11 ore,fara sa fi facut nimic special.
Poze
ninocikap spune:
scandal seara la culcare
Autor: andreoti
Subiect: scandal seara la culcare
Trimis la: 05/05/2006 12:41:13
De o saptamana fetita mea e foarte agitata seara la culcare.Urla atat de tare ca si cum ar avea ceva...Daca ma duc sa o i-au in brate problema s-a rezolvat,are chef de joaca.Am incercat sa nu-i "fac jocul" ....a urlat ore in sir.Nu avem nici un dinsishor,doar impresia ca acolo undeva ...va iesi in viitorul apropiat.Nu are febra ,nu rosu in gat.Are 1 anishor,acum ce a invatzat sa se ridice singura in picioare in patutz.Eu o pun la culcare cand ma duc sa vad ce face sta in picioare si urla.(leganata nu a dormit niciodata, doar singura luandu-si paturica in bratze).A-ti avut probleme de genul asta?Va rog sa-mi impartasitzi din experientele voastre.Multumesc anticipat.
Raspunsuri:
Raspuns la: 05/05/2006 17:44:33
Cred ca poti incerca sa ii dai un biberon cu lapte.
Sau sa o tii in brate pina adoarme.
Autor: Pet
Raspuns la: 06/05/2006 00:07:44
Se mai intampla si la noi sa avem scandal la culcare. Cu fetita cea mare (2 ani si jumatate) dar se intampla numai in serile cand e foarte foarte obosita. Nimic nu-i convine, incerci sa-i faci pa plac si mai tare se enerveaza si pana nu plange un pic nu adoarme. Si eu sunt de acord cu un pic de lapte cald dar nu si cu tinutul in brate. Si mai avem si baietelul de 9 luni care se ridica de unul singur in patut si care nu mai adoarme asa cu una cu doua. Asa ca am ales varianta statului langa el pana adoarme. Maxim 10 minute si am rezolvat problema in liniste. Depinde si de cata rabdare ai....
Copii isi schimba obiceiurile pe masura ce cresc. Am avut si noi o perioada cand puneam baietelul in patut si dupa cateva minute ma duceam sa verific si el adormea in timp record. Pana ce a mai crescut un pic.
Lupta cu somnul!
Subiect: Lupta cu somnul!
Trimis la: 18/04/2006 16:07:59
Are doi ani si niciodata nu i-a placut sa doarma.
In cele peste 700 de nopti pe care le-am petercut impreuna de cand s-a nascut, a dormit o singura noapte 6 ore legate; in rest, cel putin 3 treziri pe noapte. Sa zicem ca m-am obisnuit cu trezirile astea - ne luam in brate, ne pupam, vrea apa, lapte, pipi, Muta (maimuta de plus), mai pleaca la plimbare prin casa, ma tine de urechi (caci numai asa doarme) si tot asa.
Cu ceea ce nu mai pot obisnui si am ajuns la capatul puterilor - si sunt suparata pe mine si sufar si ma apuca frustrarile - este ca nu vrea sub nici o forma sa se culce. Oameni buni, cand trebuie sa mearga la culcare este o jale cum nu va puteti imagina! Plange, se vaita, se agata de pat, masa, tat'su, bunica'sa, perdele, se jeleste, orice numai sa nu mearga la culcare. Daca o las singura in patul ei (asa cum se "indica" de medici speicalisti in somn) se catara pe pat si vrea sa sara - evident existand riscul sa cada. Daca o las in patul mare - e simplu ca buna-ziua, se da jos si pleaca la plimbare.
Cand in sfarsit am convins-o ca trebuie sa doarma, in momentul in care simte ca o ia somnul, se straduieste din rasputeri, se ridica din pat si beata si chiauna si tot pleaca la plimbare prin casa.
Se trezeste la 7.30 dimineata, doarme 30 de minute la pranz si seara nu vrea sa doarma inainte de 10.
Este adorata, iubita, isteata, ne-traumatizata, are camera ei minunata cu gargarite si fluturasi pe pereti si mobila....
Sfaturi?
Raspunsuri:
Autor: Kikina
Raspuns la: 18/04/2006 16:23:45
Hai sa te "incurajez" un pic: s-ar putea sa fie dintre cei de care somnul se lipeste greu si doar... spontan. Iti spun asta pt. ca baiatul meu, inca de cand era un bebelus, pur si simplu parea sa urasca somnul si, in general, tot ce nu implica actiunea. Patul a fost (si este si acum) ultimul loc unde il puteai gasi. In schimb, adormea (si adoarme si acum) oriunde si, intotdeauna, brusc. Il vedeam, deodata, cu ochisorii inchisi, in lada cu jucarii, sprijinit de perete, sub masa... Toate astea se intamplau in toiul jocului sau al unei discutii. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult de atunci. Si stii cati ani are acum? 14 ani!
Autor: bubu05
Raspuns la: 19/04/2006 00:16:05
Of, greu cu somnul asta de noapte! Si copilul meu se trezeste noaptea de cand era mic, f. rar a dormit pana dimineata fara sa se trezeasca. Acum dau vina pe maselute...
Hai sa-ti zic cum au facut niste prieteni, care au tot o fetita: cea mica avea camera ei, f. frumoasa, roz, cu multe jucarii, si la fel, nu vroia sa doarma singura acolo. Si au venit mai multi prieteni de-ai parintilor in vizita, de mai multe ori, iar ea ii ducea in camera ei sa le arate jucariile. Si prietenii incepeau cu laudele: vai ce camera frumoasa, ce jucarii dragute, si ce pat frumos ai, ce pernuta, etc., parca sunt de printesa, nu as mai pleca din camera ta! Chestii din astea, care au impresionat-o si au facut-o sa accepte sa stea in camera ei.
Ma gandesc ca si fata ta intelege acum sau poti sa te intelegi altfel cu ea si poate ar accepta niste laude din partea unor musafiri.
Nu stiu cat de mult te ajuta, dar mi-am amintit de faza asta cu printesa.
Autor: Denisa_35
Raspuns la: 19/04/2006 01:09:42
Poate putin PERITOL seara la culcare? Jumatate de lingurita seara vreo 10 zile. Linisteste, sporeste pofta de mancare si aduce somnul. Incearca si asa!
Autor: parpalak
Raspuns la: 19/04/2006 02:44:39
Daaa, curata pierdere de vreme somnul asta.. La noi e asa: ii dau preaviz, vezi ca-n 5(10) minute mergem la nani - si exact aia facem: la el in camera, in pat din care se poate da jos, dar dupa o usa pe care n-o poate deschide (inca.. :) - nu stiu cum oi face dupa.. ). Acu urla din ce in ce mai rar. Da' tot bombane.. Sper sa ne intelegem ca oamenii inainte de a putea sa manevreze clanta (e de-aia rotunda).
Autor: Fulga
Raspuns la: 19/04/2006 09:27:31
Ma bucur ca se discuta iar despre somn! Cred ca foarte multi parinti se confrunta cu problema asta.
Si eu am esuat in tentativa de a-l invata pe bebe sa adoarma ca-n filme. Nu vrea decat in brate, plimbat. Si se trezeste de cateva ori pe nopate si-l plimb ametita de somn... Ma framanta gandul ca se va ingreuna si vom avea razboi.
Ce sfaturi cred ca sunt general valabile?
- ritual inainte de culcare: o serie de actiuni care pregatesc culcarea, aceleasi in fiecare seara. Daca bebe prefera fond muzical, acesta sa fie acelasi inainte de culcare.
- nu se pupa copilul cand plange, pentru a-l linisti. E ca si cum l-ai incuraja sa urle.
- nu se discuta prea mult. Cu cat vede ca e loc de negociere, cu atat incearca sa-si faca de cap. Problema e ca astia mici nu stiu ce vor, ci doar au mare nevoie de atentie. Dupa ce incepe ritualul de culcare, se evita maximal conversatii, explicatii sau alte negocieri.
- te asiguri ca nu e in pericol, nu o doare nimic, e curata si mancata
, si manifesti indiferenta la comportamentele care ti se par exagerate. Asta nu inseamna sa o lasi brusc in pat, sa urle pana adoarme. De fiecare data cand face ceva pozitiv tre-bu-ie sa o lauzi!
Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa te straduiesti sa fii calma. Daca reusesti deja asta, desi ma indoiesc, stabilesti niste reguli de care te tii apoi.Fiecare mama e buna si stie ce e mai bine pentru copilul ei. nu exista retete universal valabile. Daca acorzi atentie copilului, vei vedea ce-i lipseste. la unii copii, ca sa descoperi asta, trebuie sa muncesti.
Rabdare si...iar rabdare!
Autor: Cerasela67
Raspuns la: 19/04/2006 10:29:21
Eu sunt o mamica din categoria parintilor fericiti care are un copil ce doarme de cand s-a nascut cel putin 10 ore pe noapte. Nu pot sa dau sfaturi insa mi se pare anormal ca un bebe sau un copil mic sa nu doarma numarul de ore necesare pt. varsta lui. Pe la 2 ani parca trebuie sa doarma 14 ore din 24. Eu cred ca la 2 ani deja intelege destule ca sa poata fi pedepsita. Nu ma refer la pedepse fizice ci la interziceri. Nu dormi la pranz nu-ti dau jucaria favorita, nu te culci seara la 21 nu-ti cumpar bombonele sau ce ii place ei. Insa trebuie sa respectati ceea ce spuneti. Incercati sa o lasati in voia ei si vedeti ce se intampla. Eu nu cred ca poate umbla toata noaptea prin casa! Tinet-o mai mult afara sa se joace, sa alerge. Nu pot sa cred ca dupa 5 ore de stat afara nu va "cadea lata" de somn. Ideea cu medicamentele nu mi se pare buna, doar nu obisnuiti copilul cu calmante de la 2 ani. Eventual ceva ceaiuri seara daca sunt recomandate copiilor dar nu medicamente.Medicul ce spune? Lui i se pare normal?
Inainte de culcare ii cititi povesti? Ii faceti baita in fiecare seara? O baie cald il linisteste pe copil iar cu povestile sigur adoarme.
Autor: ege
Raspuns la: 19/04/2006 10:59:15
si eu sunt o mamica care de l luni jumate nu am dormit 5ore legete.
fata mea e dependenta de tzitzi.ea trebuie sa doarma seara cu tzitza-n gura.am tot zis ca ii ies dintisorii si simte nevoie sa aiba ceva in guritza(are 6 dintzi),si acum daca plec undeva seara e jale pana adoarme printzesa.
inca mai sper ca o sa iasa soarele si pe strada noastra si o sa doarma si fata mea de la 21-7 dim.dar vad ca poa sa tina si pana la 2 ani sau chiar mai mult.
Raspuns la: 19/04/2006 14:07:11
va multumesc pentru sfaturi.
Lucrurile stau cam asa:
- intrucat - asa cum am spus - niciodata nu s-a impacat prea bine cu somnul, are program "fix" sau ritual, daca vreti inainte de culcare; acelasi in fiecare zi;
- ii dau notice: In 10 minute mergem la culcare, in 5 minute... etc; intelege, zice da, dar cand trebuie sa mergem la culcare tot se pune pe urlat;
- medicamente nu am vrut sa-i dau, caci nu vreau sa o fac dependenta de ele;
Cerasela, cum sa o pedepsesc? ce sa-i spun ca nu ii dau/fac, daca necesarul ei de somn n-a fost niciodata ca la "carte"? a dormit intotdeauna cu cel putin 2-3 ore mai putin decat orele "indicate" dar nici macar asta nu mai e o problema pentru mine; problema cea mai mare este ca nu vrea sa mearga la culcare! Nu vrea sa doarma! Nu exagerez cu nimic cand spun ca ametita de somn se da jos din pat si pleaca la plimbare; ce face? pai nici nu mai stiu cate nopti nu ne-am jucam la ora 5... Ii fac baita in fiecare seara (e regula, dintotdeauna), ne uitam pe carti, ii citesc/spun povesti - si se entuziasmeaza si incepe sa faca precum pisica din Cenusareasa si eventual sa plece in patru labe prin casa precum Lucifer... e poveste lunga....
Nici macar cand eram la mare si statea aproape toata ziua afara nu dormea; cand alti copii de varsta ei cadeau lati dupa 3 ore de apa si soare..
cel mai important este intr-adevar sa raman calma si "cool", sa nu vada ca imi pierd rabdarea; exersez.........
Raspuns la: 19/04/2006 14:46:02
Mamici dragute, vreau doar sa adaug ca dupa 4 ani pe forumul asta, si cu internetul la dispozitie, nu cred c-am pierdut vreo metoda de adormire... Atit citit cit si aplicat. Cu morala si concluzia: sfaturile-s bune, dar fiecare copil e unic, si pina la urma ceea ce merge la un copil nu-i musai ca merge la altul.
Cerasela, sa stii ca fiecare mama careia nu-i face copilul "ca-n filme" se simte incompetenta si are impresia ca-i vina ei.. :) Asa ca pina la urma eu cred ca nu-s filmele bune, ar trebui sa mai fie si filme cu copii care au ceva impotriva somnului..
Fulga, doar o mica adaugire, la crizele de protest, sau crize in general, sint doua curente mari si late. Unul care zica sa ignori copilul ca sa se prinda ca nu obtine nimic cu urlatul. Celalalt zice ca sa-l iei in brate si sa-l linistesti, ca sa nu intre in panici si angoase. La culcare le-am aplicat pe amindoua cam cu aceeasi eficienta.. :) Cerutul de atentie il scot de pe lista ca-i ultra bagat in seama si pupat si imbratisat si iubit - asa, in general..
Si l-am lasat, de curiozitate, sa vad cind adoarme singur. Pe la miezul noptii am zis ca de fapt nu mai sint asa curioasa si l-am culcat.. ca el nici vorba..
Cum ziceam, pina la urma se "lasa" copilul singur de obiceiul asta - ca adulti care sa urle la culcare n-am vazut. O etapa intermediara, la noi, de exemplu, e aia ca dupa ce i-am zis ca-i vremea de nani, isi stringe "trusa" de dormit (ultima carte sau masinuta) si-o porneste singurel spre dormitor, dar incercind sa scinceasca..
Si da.. calm, calm, calm.. P-afara sint calmul intruchipat, dar pe dinauntru tot ma consum... Sper sa-i treaca inainte sa incaruntesc de tot..
Autor: ninocikap
Raspuns la: 19/04/2006 15:08:32
Originally posted by Cerasela67
Nu pot sa dau sfaturi insa mi se pare anormal ca un bebe sau un copil mic sa nu doarma numarul de ore necesare pt. varsta lui. Pe la 2 ani parca trebuie sa doarma 14 ore din 24.Medicul ce spune? Lui i se pare normal?
Al meu copil cred ca nu mai doarme 14 ore din 24 de vreo juma de an. S noaptea se scoala si din ora in ora daca are el chef... si ziua in 2 ore de somn... se scoala d 2 ori...
iar medicul... o doctora de neurologie infantila..cand i-am spus ca nu doarme noaptea .. ca poate ma ajuta cu un sfat sa gasim cauza... mi-a spus sa ii scurtez somnul de ziua ca sa doarma noaptea..asa ca...
sunt unii copii care pur si simplu sunt mult mai iuti si mai agitati. si care dorm mai putin. asta e.
Autor: OlgaTarziu
Raspuns la: 19/04/2006 16:45:24
Ma bucur rau ca se mai discuta problema asta. Nu de alta dar nu ratez un subiect pe tema asta. Si al meu fat frumos doarme in medie 10-11 ore la 24.
Avem ritual, adoarme singur dar cum mai zicea si Parpalak, somnul pentru el e pierdere de vreme. Mentionez ca are 10 luni, a inceput sa umble la 9 si de atunci umbla si in somn. Pe bune il tin afara cu orele si parca are resurse mistice de energie. Am inceput sa-l stric duracell... Fac si eu haz de necaz ca simt si eu ca mai am putin si ma intind pe jos. Se culca la 9 seara si pana la 5.30 dimineata cand e sus se trezeste intre 5 si 10 ori. Si nu ca se trezeste si adoarme frumos la loc. El tipa, nu mai vrea sa doarma, se ridica in continuu in picioare.
La inceput adica pana la 7 luni a fost tzitzi, apoi dintii, acum iar dintii. In final eu cred ca face parte din categoria celor care dorm foarte putin.
Gabrielama, pur si simplu m-ai speriat rau cand am realizat ca asta ma asteapta pana si la 2 ani.
Cat despre pedepsit... Sa fim seriosi. Eu am incercat si lasatul sa planga si tot ce era sugerat pe tema asta. Si apoi nu ai cum sa constrangi un copil sa doarma. Iar tragedia prin care trece o mama a carui copil nu doarme numai una care e in acelasi r...t poate sa inteleaga. As vrea si eu sa inteleaga si prietenii si familia ca al meu bebe nu doarme ca nu doarme nu ca sunt eu cretina sau lipsita de strategii. Am terminat si o facultate de profil si am lucrat cu copii toata viata. Pur si simplu al meu pitic ma depaseste. Si apoi eu zic ca poate sa apara un copil din asta uragan la fiecare, oricat de buna mama s-ar crede sau stiutoare.
Cred ca in cazul nostru doar rabdarea, caldura, si sa incercam sa gasim macar cate o noapte de somn. La noi facem schimb cu sotul si parca asa mai pot sa rezist putin.
Raspuns la: 19/04/2006 17:14:15
nu vreau sa se sperie nimeni, zau asa .... la a mea nu mai sunt nici dintii, nici burta, nimic. Pur si simplu nu vrea. Asa cum ati zis si voi, pentru ea somnul e pierdere de vreme. Si daca o las sa se culce cand vrea ea, probabil ca si pe la 2 noaptea am umbla prin casa.
Autor: clyo
Raspuns la: 19/04/2006 18:16:21
si noi avem aceeasi problema.
fetita mea de 1,8 ani doarme toata noaptea (cu mici exceptii) de la 4 luni, problema este la culcare.
nu vrea decat cu mine, in patul mare si adoarme numai dupa lupte seculare care dureaza cel putin o ora.
acum a inceput sa gaseasca fel de fel de motive de a nu adormi: ba vrea apa, ba face pipi / caca si cum suntem in plin proces trebuie sa o pun la olita; e un adevarat circ.
situatia actuala e un pic mai buna decat cea de acum 6 luni cand era in stare sa tzopaie in pat si 2 ore.
eu m-am consolat cu ideea iar seara la culcare ma inarmez cu foarte multa rabdare, ii spun povesti, ii cant cantecele, ii masez spatele / burta.
cel mai frumos e cand adorm inaintea ei si ea incerca sa-mi deschida ochii sau sare pe mine di calutu di
Autor: mitzura
Raspuns la: 19/04/2006 18:24:03
Nici copilul meu nu e prieten cu adormitul si se si trezeste peste noapte. Sotul imi reproseaza ca l-am invatat prost si ca trebuia de mic sa-l las sa planga. Recunosc ca n-am putut niciodata sa fac asta.
El adoarme daca stau langa el si imi trebuie si o ora sau uneori mai mult pana adoarme. Si la fel ca la tine, Gabriela, in patut se catara si e percol sa cada, (asa ca musai trebuie sa stau langa el), din patul mare pleaca.
Cel mai rau e la amiaza, cand cu greu reusesc sa-l fac sa se culce (are 1 an si 9 luni). cateva din strategiile mele, care mai dau cat de cat rezultate:
- il pun sa-si aleaga ce masinuta vrea sa-si ia cu el la nani si dupa aia incep "manipularea": ca masinutei ii e somn, ca hai sa o asezam pe pernuta, hai sa mangaiem masinuta ca sa adoarma...uite masinutei ii e tot mai somn, etc., totul in soapta. ma gandesc ca poate tu ai putea face asta cu o papusa. In general copiii raspund foarte bine la jocul de rol: daca nu vor sa faca ceva le arati ca papusa sau ursuletul face acel lucru si atunci se lasa convinsi.
Sau poti sa o intrebi pe ea "ce sa-i facem lui Muta ca sa faca nani?". Sunt curioasa ce-ti raspunde
-sau il intreb "unde vrei sa te mangaie mami ca sa faci nani, in par sau pe manuta" si el imi arata unde si uneori se lasa mangaiat pana adoarme (stiu ca asta nu-i o metoda buna ca il fac dependent de mangaierile mele, dar ce nu face o mama disperata)
-iau un obiect cu el in patut, de obicei tot o masina ca de astea e pasionat si il pun langa el pe pernuta si ii descriu in soapta acel obiect, in cele mai mici amanunte, si pe un ton tot mai monoton si mai rar:" uite masinuta asta este rosie si are parbriz si roti si usi si...." Ideea e sa fie cat mai monoton.
Uneori dau rezultate. Alteori nu adoarme orice i-as face.
Raspuns la: 19/04/2006 18:33:03
Deci mamici, sporuri si succese in aplicat metode de adormit puiuti energici! :) Si daca nu merg, macar calmati-va voi, ca trece pin'la urma.
Olga, somn fragmentat am avut si noi si nu ne-a trecut de tot nici acuma - facem luna viitoare 3 ani. Dar sa stii ca exista o limita a extenuarii la mamici, dupa care nu-l mai auzi decit daca chiar urla din rarunchi. La carte zice ca sa-l mai si lasi in pace, ca oamenii - inclusiv adultii - se trezesc noaptea, in mod normal, dar adorm la loc dupa aia, si tre sa-l lasi pe el sa se prinda cum se face chestia asta. Acuma, ce sa zic, eu aud si cea mai mica scinceala si ma duc teleghidata sa vad ce-i trebuie. Nu foarte treaza nici eu. Dar cum ziceam.. reglezi cumva volumul (dopuri in urechi sau ceva, ori astepti sa lesini de oboseala) - si pin'la urma se prinde el cum e cu adormitul la loc.. Al tau e si foarte mic si chestia asta meseriasa care-i mersul e nou-nouta si foc de interesanta.. :) Las' ca o sa devina oleaca mai ne-interesanta cu timpul.. Si oricum, nu te speria, ca nu fac toti la fel.. :) In schimb, daca tu ramii in urma cu somnul o sa vezi ca o sa incepi sa ai tendinta sa sari la beregata :) Si mai e si aia ca o sa incepi sa nu mai poti sa dormi - de oboseala. Asa ca, vezi cum faci, poate reusesti sa n-ajungi acolo, ca-i greu de iesit.. :) De exemplu, eu acuma sint in faza in care, daca-mi intrerupe o singura noapte de somn, imi ia o saptamina sa-mi revin.. Si daca-s norocoasa, chiar imi da saptamina aia de somn.. :)
Rid si fac si eu haz de necaz, ce sa fac.. Dar nu mi-as dori sa fie copilul meu altfel decit e - e perfect asa cum e! :)
Si da, am umblat si noi devreme, ca aveam de facut chestii in locuri.. :)
quote:
mai am putin si ma intind pe jos
Eu chiar ma intind pe jos.. :) Ori parcheaza masinute pe si sub mine, ori incearca sa ma miste.. si-atunci ma umfla risul si ridem asa ca fraierii o vreme.. :) Ce sa facem si noi.. :)
ninocikap, dormitul mult sau putin e un lucru destul de relativ. Paul a dormit si normal, si putin, dupa cum i s-a parut lui ca-i trebuie. Aia cu scurtatul somnului de zi am incercat-o si eu, dar dupa aia mi s-a parut c-am facut o timpenie imensa. Adica, dupa ce ca mi-a adormit copilul (slava Domnului), sa mi-l trezesc cu mina mea? :)) In grupa noastra, de mai 2003, avem un baietel care de mic a dormit mult mai putin decit restul grupei. De dinainte de un an nu mai dormea de prinz. Acuma-i dezvoltat cum nu se poate mai normal, ba chiar as zice ca are mai multi muschi decit al meu, care doarme si-acuma de prinz.. (circa si aproximativ). Ala n-a citit capitolul cu numarul de ore de somn.. :)
Gabrielama, acu vreo doua saptamini aveam solutia: cu cit e mai obosit, cu atit urla mai tare. Si-as fi zis sa culci copila odihnita, ca urla mai putin.. :) Intre timp Paul s-a hotarit (iar!) sa incerce aia cu saritul somnului de prinz si-l vad ca-i din ce in ce mai obosit. Adica alearga din ce in ce mai mult.. :) Acuma, cum sa duci la culcare un copil pe motiv ca, si in timp ce alearga? Poate ca are energie de consumat, si-atunci mai bine astept sa si-o consume, nu? Dar nici nu mi-a mai urlat la culcare... ce-i drept, a si adormit intre jucarii, asa ca s-a dus ritualul nostru cu baie si povesti.. Asa ca iar sint in cercetari despre cum e mai bine si ce sa-i mai fac si astept sa vad ce face zilele/noptile urmatoare... Ce-mi doresc eu foarte tare e sa nu mi se mai para tot timpul ca fac ceva cum nu trebuie si sa ma bucur de perioada asta ca tare repede trece.. Si sa nu ma mai stresez pentru toate prilejurile in care Paul nu-i "ca la carte"..
quote:
cand trebuie sa mearga la culcare este o jale cum nu va puteti imagina
Ne imaginam, si noi si toti vecinii, care-s oameni draguti si ne zimbesc cind ne vad. Ca daca se incrunta careva la mine chiar ii saream de jugulara..
quote:
in momentul in care simte ca o ia somnul, se straduieste din rasputeri
Cind e rupt de somn, in brate, Paul e moale ca o placinta, si-n vreo 5 secunde numai il simt ca parca trece curent electric prin el si incepe si se zbate si se face arc si mai sa ne dea pe amindoi pe jos.. Face o pauza ca sa caste si sa se frece la ochi si iar.. Si uite-asa..
Raspuns la: 19/04/2006 18:40:06
Originally posted by clyo
cel mai frumos e cand adorm inaintea ei si ea incerca sa-mi deschida ochii sau sare pe mine di calutu di
Da, da.. d-aia io dorm pe burta si c-o perna-n cap.. :)
Mitzura, Paul n-are nimic impotriva ca absolut toate jucariile lui (si eu printre ele :) ) sa traga cite-un pui de somn.. Nu-l priveste ce fac jucariile in timpul lor liber.. Treaba lor.. El are alte planuri.. :)
Autor: OlgaTarziu
Raspuns la: 19/04/2006 19:54:30
Parpalak am atins deja punctul. Adevarul e ca aveam probleme cu somnul si inainte, dar acum exact cum zici am ajuns de nu mai pot sa dorm. Si chestia ca nu pot sa dorm ziua deci nu am sanse sa recuperez ceva. Faptul ca se mai scoala si sotul ma ajuta ca nu trebuie sa stau in picioare eu langa patut.
Si o faza dulce despre teleghidat: intr-o noapte ne-a trezit piticu de ne-au sarit capacele de am ajuns sa ne dam coate care merge la el. Se ridica taica-sau, ia sticla cu ceai merrge si in loc sa scoata capacul desurubeaza si-i trage lui fii-miu un dus la 2 din noapte de s-a inecat saracul. A trebuit sa ma ridic sa schimbam patul, copilul si asta in timp ce duracell-ul dadea ture fericite in jurul nostru. realizati ce "usor l-am culcat apoi la loc".
Raspuns la: 21/04/2006 14:45:24
Mai, ma gindeam ca daca face tati figura cu dusul de doua-trei ori la rind, poate doarme mai mult.. Da' daca zici c-a fost incintat... Eu n-am de raportat decit cratite arse si gasit biberoane golite pe care nu-mi aduc aminte sa le fi umplut..
Problema cind nu esti acasa printre ai tai e ca n-ai o trupa intreaga de neamuri/prietene/vecine care sa te traga de mineca si sa-ti tot spuna aia cu somnul, si n-ai nici artileria grea la indemina sa vina sa-ti dea o pauza. Asa ca daca n-ai tu grija de tine, n-are nimeni altcineva..
Tocmai mi-am adus aminte. S-a intimplat odata sa-mi adoarma la televizor la un muzical mai linistit/taraganat. Impresia mea e ca l-a interesat suficient cit sa stea locului, si-n felul asta somnicul a putut sa ajunga si la gene. Asa ca nu stiu cum stati voi cu muzica, dar poate merita sa experimentati.
Si pe post de incurajare: aseara iar mi-a venit de buna voie la nani. Si dupa ce s-a culcat ca un copil cuminte, eu m-am bagat pe internet pina pe la miezul noptii, cu concluzia ca nici eu nu consider somnul o activitate extrem de folositoare si interesanta. ... Acu incep sa ma bata gindurile de ceaiuri de tei la culcare, sa vedem, poate ajuta macar la mine..
Gabrielama, poate e timpul ca "patul ei" sa fie unul din care sa se poata da jos fara accidentari. Ca "patul mare" iti dai seama ca se pune la "activitati de cercetare" (sau similar), in orice caz, nu la "hai la somn".
edit: deci tot stind pe internetul ala interesant am mai citit despre cromoterapie, cu concluzia ca trecem pe albastru la pijamale. Calmeaza, zice-se..
Autor: clau07
Raspuns la: 21/04/2006 18:40:31
Nu ma pot opri sa nu rad cand imi imaginez ce dus a facut piticul tau in plina noapte.
quote:
Originally posted by OlgaTarziu
Si o faza dulce despre teleghidat: intr-o noapte ne-a trezit piticu de ne-au sarit capacele de am ajuns sa ne dam coate care merge la el. Se ridica taica-sau, ia sticla cu ceai merrge si in loc sa scoata capacul desurubeaza si-i trage lui fii-miu un dus la 2 din noapte de s-a inecat saracul. A trebuit sa ma ridic sa schimbam patul, copilul si asta in timp ce duracell-ul dadea ture fericite in jurul nostru. realizati ce "usor l-am culcat apoi la loc".
Raspuns la: 25/04/2006 10:09:12
Ce mai fac copiii nedormitori?? Mai bine sau mai rau?
Caci noi am atins, cred, limita ..... (insuportabilului); dupa ce ieri dupa-amiaza a stat patru ore in Gradina Botanica, unde a urcat si coborat dealuri, a jucat fotbal, baschet, turca si alte jocuri, si a facut tot ce ii trecea prin cap, asadar dupa 4 ore de stat afara in aer curat si trezita la ora 3 dupa-amiaza, s-a culcat la 11.30!!Si asta bineinteles cu urlete si scandalul de rigoare..... cu mine aproape plangand, cu tat-su rugand-se de ea sa mearga la culcare si cred, cu vecinii mei disperati.
Dupa care s-a trezit de 3 ori pana la 7...
Ne facem noi mari.... nu??
Raspuns la: 25/04/2006 11:19:22
si io-s cu nervii intinsi la maxim.
duminica nu a vrut sa doarma dupa amiaza (dupa 1,5 ore de chin); a adormit intr-un final pe la 19.00 (pana la 20.30), ca era moarta de oboseala, nu ne mai intelegeam cu ea; apoi deja la 23.00 dormea.
ieri am atins si noi limita: dupa ce am umblat toata ziua, s-a chinuit saraca mama s-o culce 1 ora, iar aseara a adormit la ora 1 , dupa 2 ore de povesti, leganat, cantat....
.. la 6 era treaza, cu greu am pus-o iar la somn.
si-a dat tot programul ala amarat peste cap, nu stiu ce sa ma mai fac.
azi i-am lasat vorba bonei s-o scoale la 9 si sa nu o lase sa doarma mai tarziu de ora 5, sa vedem ce o sa iasa.
am un prgram de c...t, nu pot ajunge devreme acasa iar fara mine nu prea doarme.
o sa vina si vremuri mai bune...
Autor: Anny
Raspuns la: 25/04/2006 11:37:54
Ma primiti si pe mine in clubul mamelor disperate de copiii care nu dorm?
Al meu puisor (2 ani juma') se culca seara cel mai devreme la 23.30. Cu chiu cu vai reusesc sa-l conving sa mergem la culcare. Mai intai, dupa cum spunea si Gabrielama, se jeleste si se agatza de toate cele ce le gaseste prin casa - persoane si obiecte, ne roaga pe amandoi (io si tac-su) sa nu il culcam si tot asa o tine, doar-doar o fi vreunul din noi milostiv si renunta.
O data ajuns in pat vrea apa, caca, pipi..........si se mai foieste inca juma de ora pana adoarme.
Cu somnul de pranz e la fel. Acelasi circ.
DAR toate astea se petrec numai cand e cu noi, cand e cu bona, e cel mai ascultator copil.
Mai face fitze si cu ea, dar foarte rar.
Am numarat si io cam cate ore doarme la varsta asta si mi-au iesit cu vreo 2 mai putine
Eu tot sper sa se schimbe din toamna cand va merge la gradi.
Autor: delphin
Raspuns la: 25/04/2006 12:21:23
Aoleu fetelor! Cand va citesc i-mi dau seama ca am un copil cuminte si ascultator in timp ce eu credeam invers.
Doarme saracu' si la pranz si seara la 21h30 cel tarziu este in pat, cu baita facuta si povestea citita.
Dar la 6h30 dimi. se trezeste frate,fie ca e sambata,duminica,sarbatoare etc. si nu mai adoarme nici in ruptul capului. Dar bine ca este asa,ca vad ca se poate si mai rau.
Bine,noaptea ma mai trezesc caci ma striga,dar nu mai numar de mult timp de cate ori ma trezeste. Gasesc ca e ceva normal. Noaptea vrea apa,vrea sa ma pupe,sa ma stanga in brate...ma intreaba daca nu sunt suparata...etc.
Sfaturi pt. cum sa doarma..nu pot sa dau. Eu seara il calmez pe al meu cu desene,dar stie ca trebuie mers la baita si la culcare. Ieri a vazut un desene cu un iepuras care a iesit noaptea din casa,iar el ii spunea la iepuras ca noaptea nu se iese din casa. se sta in casa la desene,apoi se merge sus pt. baita si apoi nani. I-mi venea sa-l mananc de drag ce-mi este!
Raspuns la: 25/04/2006 12:36:08
- cu bona e cuminte, aceste probleme dispar ca prin minune
- nu se scoala noaptea decat ff rar
--------------------------------------------------------------------
Autor: simonacip
Raspuns la: 10/05/2006 15:55:28
Buna fetelor...Noi seara nu prea avem probleme, ba chiar doarme devreme , acum ca e ziua mai lunga...pe la 21.00 doarme...Si asta fara circ si tambalau...In schmb la prinz ma termine, ma chinui timp de o ora- doua sa doarma.Mi-e foarte greu sa-l culc. Incerc sa-l pun pe picioare, sa-l legan si nu vrea, se contorsioneaza, se zbate, urla, il las..stam linistiti eu linga el cu okii inchisi, nimic, dupa 2 secunde se da jos din pat...ii dau doua la fundulet, patru, degeaba, ride...incerc sa-l iau cu frumosul, nimic, ma prefac ca plec din casa, plinge un pic si apoi liniste(isi gaseste de joaca)...Toate astea dureaza 2 ore, ni se da si programul peste cap, nu mai stiu ce sa-i fac. Eu peste 2 luni il voi da la cresa...si ma intrb: ce va face acolo????????
Autor: luciana12
Raspuns la: 10/05/2006 16:14:23
A mea gandacica, de cand a venit randunica, se scoala automat la 5,30, cand incep primele "triluri"...asa facea si anul trecut (acuma are 1,7 ani) dar acuma, ca-i mai mare, mai greu adoarme...si tot asa, cu cat e mai obosita, cu atata urla mai tare...si...nani-doar leganata cu caruciorul...stiu, prost obicei...dar pana la adolescenta ii trece :)))...
Poze
ninocikap spune:
somnul la 1an jumate
Autor: auras_80
Subiect: somnul la 1an jumate
Trimis la: 26/05/2006 12:41:28
Mandruta mea se culca la zece si la 1 are prima trezire. Doarme singurica in camera de la 1 an si trei luni, la inceput super bine cu somu, dar de vreo doua luni dezastru. Urmatoarea trezire la 3, si tot asa pana dimineata. Am incercat cu ceva din plante Baby Calm dar a mers prima noapte si apoi la fel. Nu mai stiu ce sa fac, afara sta zilnic cel putin 5-6 ore, alerga, e un copil super energic. Facem baita seara dar cu toate ca e franta la culcare se tot trezeste. Si daca nu-i dau ceai sau lapte si ii dau apa sa bea plange. Sunt nopti in care nu vrea nici una nici alta dar tot se trezeste.Am crezut ca e din cauza dintilor, dar cum se face ca alti copii de varsta ei dorm de seara pana dimmineata?
Si inca ceva, se trezeste cel tarziu la ora 8, doarme doar 1 ora jumate la amiaz.
Ce sfaturi imi puteti da?
Gresesc undeva?
Astept sugestii...
Raspunsuri:
Autor: sanziana72
Raspuns la: 26/05/2006 12:58:27
Din pacate sfaturi nu prea stiu sa iti dau, dar pot sa iti spun ca fetita mea (1 an si 7 luni) a avut cam acum o luna o perioada in care mi se tot trezea pe la 3-4 dupa care timp de o ora - o ora jumate se fataia prin pat si uneori se fataia pana ii venea biberonul de la ora 6h30. Credeam ca inebunesc. Chiar ma gandisem sa ii mai bag un biberon la ora 3 ca poate ii e foame. Am incercat sa o hranesc mai bine seara (asta a ajutat-o putin, mai ales la inceput).
Ma gandeam ca nu mananca destul de consistent seara si se trezeste de foame. I-am marit putin si doza de lapte de la ultimul biberon (si cantitatea de cereale).
Incetul cu incetul si-a revenit, dar de abia acum am descoperit cauza adevarata: ii ieseau premolarii! Acum are vreo 3-4 premolarii din care se vad deja muchii. Biata de ea, pai cum sa doarma in conditiile astea ?!
Nu iti fa griji, ca toti copiii au perioade. Chiar si cei care dorm toata noapte pot avea perioade in care sa se mai trezeasca. Depinde daca le-au iesit sau nu toti dintii.
Cand se trezeste plange ? Verifica sa nu aiba si vreo otita ceva. Dar asta numai un ORL-ist iti poate spune pentru ca uneori nu sunt simptome.
Autor: Creola
Raspuns la: 26/05/2006 13:23:51
Auras 80,descrierea pe care ai facut-o i se potriveste de minune si fetitei mele de un an si o luna.Acum are un motiv ca-i ies niste dintii ,dar ea din totdeauna mi s-a trezit noaptea.Rar imi face cadou cate vreo noapte in care sa ma trezesc si eu macar de 2 ori.Azi dimineata la 6 era fresh...de la ora 9,tot asas dupa multe ore afara ,zbenguieli,etc
Acum doarme somnul de amiaza,cam la o ora ,una jumate ,se trezeste sa se asigure ca nu-i singura,incerc sa o readorm,cateodata reusesc,cateodata nu....
Autor: ninocikap
Raspuns la: 26/05/2006 13:55:38
Al meu copil nu doar de cateva luni face asa.. asa a facut dintotdeauna... ba chiar si somnul de pranz il avem cu o trezire desi nu depaseste o ora jumate maxim 2 in zilele bune..
la mine am zis ca probabil cauza este ca nu adoarme singurel... il adorm pe mine sau in patut leganat... si de aceea am zis ca peste noapte..nu stie sa adoarma la loc singur...
se pare ca oricum nu prea stim ce sfaturi sa iti dam... doar sa te consolam ca mai sunt si altii ca puiuta ta..
Autor: aurastanciu
Raspuns la: 26/05/2006 14:01:52
noi am patit la fel acum cateva seri dar am descoperit ca aveau o indigestie. eu le-am dat cate o gurita de ceai si se linisteau. apoi au fost la regim si nu le-a placut mancarea de regim si nici nu le tinea de foame si se trezeau la 6 mincau si apoi la 8 dormeau iar pana la zece. asa ca am revenit la mancarea normala si dorm de 21.30 pana a doua zi la 8-8.30 fara intreruperi.si noua ne ies caninii dar vad cu noaptea dorm. fetita este mai nervoasa ziua, dar in rest dorm.
vezi sa nu o supere si altceva pe linga dintisori.
Raspuns la: 26/05/2006 14:52:01
Eu cred ca e de la dinti, cel putin la noi asta este motivul! Pina nu le ies toti dintii, trebuie sa ne obisnuim cu aceasta situatie!
Poze
ninocikap spune:
SE TREZESTE NOAPTEA!!!!!
Autor: Rivarutz
Subiect: SE TREZESTE NOAPTEA!!!!!
Trimis la: 22/05/2006 20:40:24
Fetita mea (15 luni) se trezeste in toiul noptii plingind sau chiar daca isi scapa suzeta,daca o iau in brate e ok,tace,dar daca o pun in patut se pune iar pe plins,trebuie sa ma plimb cu ea in brate,chiar si 2 ore ,dar daca o pun in pat sau in patut si nu a adormit ,mama mama pe ce plins se pune.in brate ride ,vorbeste cu mine,il striga pe taica-sau,dar cum am mai spus daca o pun in patut urla
Ce e de facut? A mai trecut careva prin asta/
PS in timpul zilei e activa,vesela se joaca,papa,doarme.....noaptea in schimb e pusa pe shotii
UN SFAT VA ROG!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunsuri:
Autor: aime
Raspuns la: 22/05/2006 21:04:03
Ela, probabil ca te-ai gandit deja ca or fi de vina dintii, maselutele...si noi am avut episoade din acestea cu nopti mai "somnabule" sporadice, dar din fericire au trecut si mereu aveau o cauza, in general disconfortul de la dinti.Daca persista trezirea pe o perioada mai indelungata, dupa parerea mea, e smecherica si va vrea compania...greu de facut, usor de spus...trebuie dezvatata. E o scumpica si o dulcica, am vazut-o in poze .
somnic cu cat mai putine treziri!
Autor: Rivarutz
Raspuns la: 22/05/2006 21:16:31
Aime,stiu bine spus,e smecherica,alintata........asta cred ca e cauza,vrea companie,ce sa fca sa o dezvat de a mai sta treaza noaptea?
Multumesc mult pt raspuns
Autor: Kittie
Raspuns la: 22/05/2006 22:16:55
Sh-al meu la fel se trezeste (inca!!! desi are 19 luni si tot efectivu dintzos la apel) si dupa ce l-am lasat sa tzipe vo doo noptzi ne-am dat seama ca nu merge metoda si l-am luat in pat cu noi . Nici in pat cu noi nu functioneaza, continua sa se foiasca cel putin o ora jumatate...
N-am solutie minune - incerci sa o lasi sa planga (chit ca multa lume nu e de acord cu metoda, sau se considera slaba de inima ca sa auda plodu plangand, parerea mea, mai ales dupa experienta, a fost cea mai buna..) , daca vezi ca nu si nu... o iei cu tine in pat si te rogi sa fie numai o faza trecatoare.. DAca-ti adoarme in pat, o poti duce din nou la eain patutz, ca sa setrezeasca in mediul ei, sa nu prinda obiceiul patului mare.. AAstea sunt numai parerile mele, unele incercate, unele nu.. Alegi ce consideri ca se potriveste, iar de nu ti se pare nimic convenabil, asta e.
Autor: mina
Raspuns la: 22/05/2006 23:38:57
al meu, ca bradu, de-o seama aproximativ cu a lu kittie, face o faza identica dar fara plans: pe la 3-4 se scoala in picioare in patutz si fie ia la zguduit partea mobila (stiti zgomotu, nu?) fie doar sta si se uita. Cum nu urla dar nici nu se culca la loc il iau si il plantez intre noi. Cu avantajul unui pat f lat, imi convine, mai ales ca se infige in tati si adoarme instant. Uneori doarme la el in patutz pana dimineata...uneori nu.
Am vb cu medicu, eliminat toate durerile posibile, rezulta necesitate de atentie. Asta e. Dar eu am avantajul ca nu le urla. Incearca homeopatia.
Autor: lorena_andreianu
Raspuns la: 23/05/2006 15:25:46
Fiu-meu de la exact 15 luni doarme singur in camera! Si acum doarme toata noaptea.
Nu l-am luat in brate cand a plans, i-am dat apa, verificam dintii daca-l supara, daca-i e frig/ cald... L-am lasat si sa planga... si in cateva nopti s-a calmat.
Autor: akella
Raspuns la: 23/05/2006 15:31:53
SHANTAJ SENTIMENTAL! Asta face fetita ta. Stiu bine ca doar am vazut filmul asta... Seara sa fie obosita bine, da-i la culcare o cana de lapte cald cu miere, iar, daca plange noaptea, verifica daca are nevoie de ceva si LAS-O SA PLANGA! O sa-i treaca. Problema e ca-ti va veni foarte greu s-o auzi plangand. In orice caz, nu ceda si mai ales n-o lua in pat cu tine, ca vei dormi cu ea pana la 18 ani. Fara gluma.
Autor: asi
Raspuns la: 23/05/2006 15:52:09
Schimba urgent patul.Pune-o intr-un pat normal si nu va mai plange.Daca nu sunt dinti sau alte probleme sigur nu ii mai place in patul de bebe.
Succes!
Raspuns la: 23/05/2006 15:53:00
Subscriu la cele spuse de Lorena si Akella! Si Bianca mi-a facut acelasi lucru pina m-am enervat si am lasat-o sa plinga! Dupa 2 nopti nu s-a mai trezit!!!
Raspuns la: 23/05/2006 16:03:04
of! cunoastem...si eu am aceeasi problema cu stefan(2 ani si 10 luni). seara se culca singur cu circ, si dupa 2 ore se trezeste plangand de rupe pamantul...nu se calmeaza pana nu ma culc langa el...asta e!
chestia cu lasat sa planga, am incercat. dar dupa o ora de tipete, cand au inceput sa bata vecinii in teava, si el mai avea putin si se sufoca de atata plans...am cedat.
asa ca...nu sunt buna la dat sfaturi! sper doar sa-i treaca cat mai repede.
Autor: LORELAI ANCA MORARIU
Raspuns la: 23/05/2006 16:18:38
Separation anxiety=teama de despartire si de-a fii lasat singur. Bb nostru a trecut prin asa ceva la 14 luni când a început gradi. Am luat-o imediat în pat pat cu noi. Are acum 22 de luni si tot cu no doarme. Atunci când va fii destul de mare sa-si doreasca camera ei o vom re-loca.
In Canada pt ca sunt foarte multe popoare sunt si foarte multe obicee si multe familii din cele mai diverse colturi ale lumii aleg ca patul parintilor sa se transforme în pat familial atunci când este necesar. Si noi am optat pt aceasta solutie.
In nici un caz NU sunt de acord ca un bb care plânge trebuie ignorat. Asta este educatia moderna a oamenilor secolului XX... de aceea sunt atâtia adulti care se simt insuficient iubiti si acceptati - pt ca nu au avut parinti cu o gândire "primitiva" (ca a triburilor de indieni de ex) care sa-i tina lipiti cu drag la pieptul lor atunci când plâng... indiferent ca-i zii sau noapte!
Raspuns la: 23/05/2006 22:07:20
miroase-a scandal p'aci.. Lasa-ma cu gandirea primitiva si cu secolu doozeci! Exista o metoda si functzioneaza! La unii .. aku adevaru adevarat e ca sigur bietii pitici care sunt lasati o noapte-doo-trei sa urle ca sa doarma after toata noaptea sunt viitorii adulti in marea lipsa de afectivitate si cu tulburari psiho comportamentale...Pffff.. asta-i ca palma la fund care provoaca chelie, sau cum?
Raspuns la: 23/05/2006 22:13:47
E alintata, si eu patzesc la fel cu motzata mea de aproape un an, plinge pe la 2 noaptea, o iau in bratze, tace, o pun in patutz urlaaaa. Solutzia am gasit-o, o las sa urle un minut, dupa care... linishte totala ca adoarme. Dar de diseara nu mai intru in camera ei, poate sa-si ia si singurica suzeta, asta ca sa nu ma vada si sa-i vina iar idei de alintatura mica.
Raspuns la: 23/05/2006 22:22:12
Kittie - eu nu prea înteleg de ce ma ataci... Fiecare îsi creste bobocul dupa cum considera de cuviinta...
Eu am spus pur-si-simplu cum procedam noi (sotul meu si cu mine) si am facut referire la ceea ce am învatat în Canada: de la consultanta mea în lactatie, de la d-na cu care am facut Haptonomie cât si de la alte mame care au o cultura diferita de a noastra.
La ora actuala atât în Canada cât si în US nu numai ca se vorbeste foarte mult dar se si practica tinutul bb-lusilor în brate atât timp cât cer ei si de-asemenea transformarea patului conjugal în pat familial.
Una dintre mamicile de pe forum mi-a deschis ochii asupra unui subiect interesant... pe care daca vreti puteti sa-l consultati aici: http://www.continuum-concept.org/
Raspuns la: 23/05/2006 22:28:25
nu te atacam pe tine propriu zis.. da' tu ai venit cu ideea de cangur .. Scuze.. Nu vreau sa te superi haiurea pe nadufu meu , doar ca nu sunt genul de mama purtatoare sau lipitoare in orice situatie. Sigur, imi iubesc cupilu, as face orice sa stea lipit de gatu meu cat mai mult cu putinta da' daca asta contribuie la disconfortul meu psihic si se repercuteaza asupra lui, nu sunt de acord... De pilda cele doo ore in care fimiu gaseste de cuviinta sa se foiasca in patul "familial" pe mine, personal, ma toaca la nerf... Sh ma trezesc tzipand sau neavand rabdare cu el a dooa zi...Regretabile actziuni cu atat mai mult cu cat nu ma pot recupera in tp zilei (nu pot dormi ziua). De asta zic eu cangur, cangur, da' cu masura k face bine la ten si la sinapsa...
Autor: pinquleasa
Raspuns la: 24/05/2006 00:20:21
si eu am aceiasi problema (alexabdra 17 luni)..pana acum o saptamana a fost totu ok...a dormit in patul ei in camera ei fara nici un fel de problema ... de o saptamana ma tine pana la 12 de noapte si in pat la ea nu vrea sa se duca...la noi in pat nici nu incape in vb sa doarma(ea stie ca patul lui mami si tati este de sarit si de jucat in el).
mereu a mers fara probleme la culcare( a avut un program foarte bun cel tarziu ora 20:30 era deja in pat) dar acum este speriata, nu stiu dece ca nu vrea la nani si pace, am incercat si metoda las-o sa planga am lasat-o 10,20,30 de min ...face urat tare... plange pana ajunge la voma.Am spus ca e de la dinti (intradevar i-au mai iesit 2 masele,canini dau si ei sa iasa)...dar atata timp cat in timpu zilei e ok..fericita ,multumita,papa bine dupa masa a inceput iara sa doarma bine...nu stiu dece noaptea face aceste crize.Ajung la concluia ca ceva a aperiat-o ...ptr ca de 3 zile stau cu ea pana adoarme...ma tine strans de mana si daca misc un pic a sarit direct in picioare.
asa ca astept si eu cu mare placere un sfat ,o parere.
Autor: Ramona J
Raspuns la: 24/05/2006 07:08:50
Eu nu stiu ce sfat sa va dau. Poate unii copii au mai multa nevoie de afectiune decit altii.
Fiul meu are aproape sapte ani si nu doarme singur. Micuta are un an si nu doarme daca mai e cineva in camera cu ea. Poate pe el l-am cocolosit si asa am ajuns aici. Dar sint si firi diferite, ea e independenta de felul ei, el se agata mai mult de noi. Nu-i place nici ziua sa fie singur in camera.
Poze
ninocikap spune:
cate ore doarme pe zi?
Autor: korryna
Subiect: cate ore doarme pe zi?
Trimis la: 28/05/2006 00:20:12
pana acum, de cate ori am avut o dilema, am gasit raspunsul in alte mesaje postate pe forum, dar acum am nevoie de lamuri directe, daca ma puteti ajuta.
Bebele meu nu doarme mai mult de 12-13 ore in 24 de ore, iar in ultima saptamana nici macar atat. In toate cartile spune ca ar trebui la 6 luni sa doarma cam 15 ore, dar Marc inca nu a invatat sa citeasca :-)
Noi tinem un jurnal zilnic cu orele de masa si de somn: doarme de pe la 11 noaptea pana la 7 dimineata si apoi motaie inca vreo 3-4 ore in timpul zilei. Mie mi se pare cam putin...dar sper ca nu sunt singura in situatia asta.
Raspunsuri:
Autor: mamica dulce
Raspuns la: 28/05/2006 01:01:04
La 6 luni Marc al meu dormea bine...de fapt el a fost campion la somn.Seara pe la 9 in pat pana dimineata la 7-8.La 11 iar la nani pana pe la 1-2,la 5 iar o tura pana pe la 7.
A tinut-o asa pana la 1 an cand a combinat "soamnele" de peste zi si dormea de seara de la 9-10 pana dimineata la pe la 8,apoi la 12-1 in pat si dormea cam 4-5 ore.Tot asa pana la vreo 2 ani jumate ,cand a inceput sa doarma ocazional la pranz.La aproape 3 deja a renuntat total la somnul de dupa-masa.
Autor: amarantina
Raspuns la: 28/05/2006 01:19:23
Fiecare copil are ritmul sau de viata (si de somnic), la fel ca fiecare adult. Exista adulti care dorm numai 3-4ore din 24, iar altii care dorm 10-12ore. Asa si copiii: unii sunt mai somnorosi decat altii.
Revenind la puiul tau, pot sa spun ca doarme suficient. Am vazut copii care dormeau numai 6-7 ore noaptea iar ziua deloc. Iar altii (ca al meu) care dormeau 18 ore, in 3 reprize: noaptea 12 ore (de la 21 la 9), iar ziua 3 ore (intre 11-14) plus alte 3 ore (intre 16-19). Eu nici n-am stiut ca am copil in casa, dormea nonstop si oriunde.
Autor: laura72
Raspuns la: 28/05/2006 01:23:47
la 6 luni isi formase un programziua dormea pe la 10 cam 2 ore si apoi la 14 1,5-2 ore,seara de la 2130 22pana dim. la645 cand se trezea taicasu.acum la unan 0 luna in mare este la fel dau face ca marcal mamicii dulci doarema 3-4 ore dar de pe la15 cand nu doarme dim.
incearca sa-l culci mai devreme pe la 20.30 fa-i baita si nani,poate de sata nu doarme de prea multa oboseala
Autor: laura72
Raspuns la: 28/05/2006 01:47:15
Autor: Artemis1578
Raspuns la: 28/05/2006 08:51:22
Si copilul meu doarme mult mai putin decat scrie in carti si asta inca de cand s-a nascut! Noaptea 9 ore si ziua maxim 3! Nu ma ingrijorez, are si zile cand se trezeste tarziu sau dimpotriva f devreme!
Raspuns la: 28/05/2006 09:28:33
Al meu intotdeauna a dormit mai mult decat scria in carti.Acum la 2 ani si 3 luni doarme 10 ore noaptea si 2-3 ziua.
Autor: aissa
Raspuns la: 28/05/2006 09:32:25
Si a mea e tot in extrema cealalta, doarme 3 ore (chiar si 3 jumate ziua) si 10-11-12 noaptea. Si daca ar fi dupa ea ar dormi si mai mult.
Autor: ancutzathree
Raspuns la: 28/05/2006 09:43:24
nici alex nu a dormit mai mult de atat la 6 luni,poate nici atata...acest somn poate fi determinat de mai multzi factori,cum ar fi "activitatzile" pe care le are,poate nu e destul de obosit...sau poate pur si simplu atata are nevoie,nu cred ca trebuie sa itzi faci griji din asta,daca nu vezi sa-l deranjeze ceva eu zic ca e ok...
Autor: alondra25.2006
Raspuns la: 28/05/2006 09:55:57
fetita mea are tot 6luni si vreo 24 de zile si doarme in felul urmator: seara la ora 20.45-21,30 pana la 6 dimineata,rar pana la 7 fara;apoi adoarme inca o ora de la 8 la 9 cu aproximatie,apoi dupa masa de la ora 10,30 doarme vreo 2 ore,depinde...au fost zile si cand dormea 3 ore si.Mai doarme in carucior afara cate o ora si cam atat este somnicul bebitei mele.Sunt multumita,totusi se putea si mai bine.
Autor: coraly
Raspuns la: 28/05/2006 12:10:40
Nu toti bebelusii au nevoie de acelasi numar de ore de somn, asta in general. Deci nu e un criteriu absolut. Am totusi o observatie: la varsta de 6 luni bebe ar trebui sa adoarma CEL TARZIU la ora 9, il culci mult prea tarziu. Este o regula a somnului, pe care o poti verifica, daca adorm mai devreme, bebelusii dorm mai bine si mai mult. Incearca! La noi e valabil si acum la 1,4 ani. Cu cat il culc mai tarzu, cu atat doarme mai rau si mai putin. El nu adoarme mai tarziu de 8!
Raspuns la: 29/05/2006 11:48:10
Multumesc pentru raspunsuri, o sa incerc sa-l culc mai devreme.
De fapt daca e f. obosit adoarme pe la 9 seara, dar se trezeste dimineata pe la 4, de foame. Suge pana se satura apoi adoarme iar. Daca adoarme la la 9 seara, nu mai apuca sa-si mance a 5-a masa pe ziua respectiva - iar 4 mese i se par si lui cam putin :-)
Eu ii dau de mancare cam la 4 ore, din care doua mese sunt supa de legume si pireu de fructe. Sa-i dau mai des?
Dinti nu are inca, dar nici nu dau semne ca ar vrea sa-i apara.
Autor: mara95
Raspuns la: 29/05/2006 13:53:42
Noi dormim la aproape 6 luni cam 13 ore din 24 , dar nu e regula.Alteori mai mult, 15, 16 , alteori mai putin, 11.
Autor: Gandacel
Raspuns la: 29/05/2006 14:42:18
Al meu la 6 luni, doarme cand ii este somn! Adica noaptea el stie cat doarme, insa pe mine nu ma cheama (nu stau in camera cu el) stiu ca se foieste mult, ca il mai verific si il invelesc. Il culc la 21:30-22 si se scoala de tot in jur de 8. Dupa care mai are 3 ture de somn, unul dupa masa de la 9, altul dupa cea de la 13, al treilea in jur de ora 18-19. Insa tin cam 30-50 de minute. Nu conteaza cat doarme, ci daca se odihneste. E bine sa-l culci cand ii e somn, ca daca e prea obosit, nu mai doarme si plange.
Al meu are zile in care doarme doar de doua ori, insa atunci incepe sa maraie de pe la ora 20-21 si il spalam repede si il culcam mai devreme.
Raspuns la: 31/05/2006 13:29:23
Ma bucur sa aflu ca Marc al meu titusi e in "grafic", dar pe curba inferioara :-)
L-am culcat pe la 10 in ultimele 2 zile, si singura schimbare e ca se trezeste mai dervreme, pe la 7.
In rest, peste zi, 3 puiuti mici de somn, de cate 1 ora: dimineata, la pranz si dupa-masa si max. 9 ore noaptea.
Precis o sa vrea sa recupereze somul asta cand va creste mare :-)
Raspuns la: 31/05/2006 13:43:56
Adica cum mai devreme? Ca in prima postare ziceai ca doarme de la 11 la 7. Acum zici ca de la 10 la 7. Deci la fel se trezeste. Daca vrei sa-i muti ora in jos, fa-o treptat, cu cate 10-15 min la fiecare 2-3 zile, pana ajungi la ora dorita, nu brusc!
Vei vedea ca in 2-3 saptamani, daca o sa ajungi sa-l culci la 8,30, va dormi cel putin pana la 7! Deci un numar mai mare de ore. Incearca!
Autor: corap
Raspuns la: 31/05/2006 13:58:31
al meu (6 luni si 2 sapt) doarme 12 cu 12. adica doarme de la 6 seara la 6-7 dimineata. ziua nu doarme de loc
dar asa a fost de la inceput.
maxim in 24 de ore a dormit 14,5. si asta s-a intamplat intr-o zi.
dar nici nu plange/ nu se agita cand e treaz.
pe la 4 luni dormea de la 22:30 - 23:00 pana pe la 9 dimineata si inca vreo ora la pranz.
Autor: kristinutza
Raspuns la: 31/05/2006 14:11:30
la 6 luni, dormea 12 ore noaptea (de la 19.30-7.30) dupa ceas. iar ziua... vreo 3 ore, cam asa. cateodata mai mult, 4-5 ore, alteori vreo 2.
Autor: Darry
Raspuns la: 02/06/2006 01:14:19
Fata de noi esti foarte norocoasa. David doarme de la 12 la 8-9 dimineata si cu putin noroc mai reusesc sa-l culc pe la 12-13, dar nici atunci nu doarme mai mult de 1-2 ore. Iti imaginezi ca nu mai doarme pana la 11-12 seara deloc. Si alearga toata ziua, jucam fotbal, stam afara mai mult de jumatate din zi. Probabil ca isi va regla somnul mai tarziu. Eu cel putin la asta tot sper. Mult noroc! Darry si David
Poze
ninocikap spune:
Somnul de noapte!?!?
-------------------------------------------------------------------
Autor: monica-gaby-bebe
Subiect: Somnul de noapte!?!?
Trimis la: 30/05/2006 17:37:45
Buna ziua! Cu toate ca sunt inregistrata de foarte mult timp, nici odata nu am scris pe acest forum! Daca ma intrebati de ce, nici eu nu stiu. Cert e ca azi mi-am luat inima "in dinti" si m-am pus pe scris.
Am nascut pe 23 Decembrie o fetita foarte frumoasa, Amalia Cristina, prin cezariana la 8 luni si 1 saptamana. Termenul era undeva prin 15 Ianuarie. Totul a decurs bine, Amalia avand 3.120 kg si sanatoasa tun.Ea are acum 5 luni si o saptamana. Este forte vioaie si cuminte. In schimb avem ceva probleme cu somnul noaptea.......Adoarme foarte devreme, circa 7.30-8.00 seara si se trezeste la interval de 2-3 ore sa manance.Eu inca alaptez. Oare sa nu ii mai ajunga laptele?Problema e ca , de vreo 3 luni face asa.....Mai degraba dormea noaptea cand era bebelus , decat acum....Am incercat si cu lapte praf(fiind o cantitate mai mare de laptic am zis ca o sa doarma mai mult) dar se pare ca nu avem nici un rezultat. De exemplu aseara a adormit pe la 20.00, pe la 23.00 a papat san, dupa care la 1.30 s-a trezit iar sa pape, apoi pe la 4 din nou si de la 6.00 dimineata doarme motait. Puteti sa ma ajuatati cu un sfat ce as putea sa fac ca sa doarma mai multe ore noaptea?Nu ma deranjeaza ca ma trezesc, atat timp cat acum alaptaz inca....dar mai incolo daca nu reusesc sa ii fac un program o sa ma dau cu capul de pereti.In timpul zilei doarme bine....La circa 1.1/2-2.00 doarme 1/2-1 ora.
Raspunsuri:
Autor: mamitzica
Raspuns la: 31/05/2006 02:36:22
Poate ca nu maninca destul in timpul zilei;al meu la virsta asta minca lapte de al meu si formula cam tot la 2-3 ore peste zii dar noaptea cam dormea.Incearca sa-i dai suzeta in loc de o masa noaptea pentru ca s-ar putea sa fie si obisnuinta de a suge.
Va doresc somn usor si lung.
Autor: monica-gaby-bebe
Raspuns la: 31/05/2006 11:13:17
Mersi mult pentru sfat mamitzica. Sa stii ca s-ar putea sa ai dreptate.Aseara asa am facut i-am bagat suzeta in gura....si surpriza a functionat.....S-a trezit pe la 2 abia si apoi la 6.Sper sa mearga si diseara la fel.
Autor: lori99ursu
Raspuns la: 31/05/2006 13:51:26
Monica, si puiul meu se trezea asa noaptea numai ca sa caute tzitzi si mult timp am crezut ca se trezeste de foame, uneori numai o tinea in gurita fara sa suga. Din pacate, eu nu l-am putut pacali nici cu suzeta, nici cu bibe.Si m-a "santajat" asa pana pe la 8-9 luni cand si-a reglat singur programul de somn. Oricum, dupa ce incepi diversificarea si cand bb va manca mai consistent ziua, noaptea o sa doarma mai bine - zic si eu ce am observat la al meu, cu toate ca nu e o regula.
Autor: Hermis
Raspuns la: 01/06/2006 10:56:03
Pina acum vad ca ai primit nmai mesaje incurajatoare...Bb-lusa mea avea exact acelasi ritm de mancare/ somn pe care l-ai descris...acum avem aproape 10 luni - ziua mananca f consistent (ia bine in greutate) dar noapteaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... Se trezeste la 11, la 1, la 3 samd. Si chiar nu mai are nevoie de laptele de la tzitzi. I-am dat apa inainte de culcare, cind se trezeste...nu e vb de sete. Am sarit-o cu ultimul somd de dupa amiza de era chioara de somn...nu a descurajat-o nicicum. O vreme i-am dat Peritol pentru pofta de mancare - toata lumea spune ca-i adoarme instantaneu...ea se trezea (e drept) mai putin - la 3, la 5,6...
Cred pina la urma ca are nevoie sa ma simta apoape si atat. Si pina nu renunta la laptic nu cred ca o sa scap de trezitul nocturn.
Autor: akella
Raspuns la: 01/06/2006 11:04:17
Hermis, sa ai mare grija la "santajul" fetitei tale, sa nu sfarsesti prin a dormi cu ea... Rezista eroic, sacrifica-ti o parte din somnul de noapte, dar nu ceda tentatiei de a o lua cu tine in pat! Iti spun ca nu vei scapa de dormitul cu ea ani de zile... Iar sotul tau va sfarsi (ca si al meu) in camera alaturata...
Autor: LauraFlo
Raspuns la: 01/06/2006 11:27:27
Iubito, asa cum ti-au spus si celelalte mamici nu exista o regula. Fiica mea s-a trezit ca sa manance din trei in trei ore pana aproape de varsta de un an, apoi doar pe la 3-4, adormea din nou dupa ce papa laptic pana pe la 5.30-6 , asta in conditiile in care ora de culcare era 8.30-9.
Acum la doi ani si ceva adoarme in jur de 9.30-10 si se trezeste la 6 maxim 7. Eu nu am alaptat-o decat pana la 6 luni si suzeta nu a vrut-o niciodata.
Succes si la cat mai multe nopti dormite integral.
Autor: vrabiuta
Raspuns la: 01/06/2006 12:25:38
monica - si puiul meu s-a trezit din 3 in 3 ore, timp de mai bine de un an. eu am alaptat-o pana la un an si doua luni. te-as sfatui, daca vrei sa o alaptezi in continuare, sa nu ii mai dai lapte praf. daca accepta suzeta e foarte bine, a mea nu a vrut suzeta sub nici o forma.
programul si-l va face singura, pe masura ce creste. eu nu am intervenit cu absolut nimic in programul ei de somn. se culca in jur de 8, se cere singura la nani. mai are o trezire peste noapte, in jurul orei 3, dar nu mereu. la ora 6, cel tarziu 7, e treaza, vesela si plina de energie. cred ca fiecare copil isi stabileste propriul ritm in functie de necesitati.
Autor: ramlore
Raspuns la: 01/06/2006 12:48:52
Poti sa incerci de la 6 luni cu cerealele pe care le adaugi in formula sau in laptele tau.incepi cu cateva lingurite.
La a mea a mers!
Autor: micha08
Raspuns la: 01/06/2006 14:15:45
Fetelor, incercati sa nu mai luati in timpul noptii copilul in brate. Lasa-ti-l in patut. Daca e deja destul de mare, si mancarea nu mai este exclusiv de la san, puteti sa-l lasati in timpul noptii numai in patutul lui.
Fetita mea ma "santaja" pe la 5 luni. Noaptea ma trezea la fiecare 20 min numai ca sa stea la san. O prietena din Germania mi-a zis ca la varsta aceasta nu mai e nevoie sa manace noaptea si sa incercam sa n-o mai luam din patut. Trei nopti am avut un "scandal" monstru dar am rezistat eroic si eu, si sotul. Niciunul dintre noi n-a luat-o si i-am dat sa bea numai ceai din biberon. De atunci...liniste!! Se trezeste o data, de doua ori pe noapte numai cateva secunde pana ii pui suzeta in guritza si se intorce pe partea cealalta.
Incercati si voi! Se spune ca nu copilul trebuie sa faca programul parintilor ci parintii sa faca program copiilor>
Autor: Ingerasulmeu
Raspuns la: 02/06/2006 10:38:47
Se pare ca ai perfecta dreptate:)Al meu sot deja s-a mutat in camera alaturata pentru ca are un somn forte usor si se trezeste la orice mic zgomot, plus ca trebuie sa fie la servici la ora 7 dim......Icep sa iau masuri.Mersi de sfat. pupici.
quote:
Originally posted by akella
Hermis, sa ai mare grija la "santajul" fetitei tale, sa nu sfarsesti prin a dormi cu ea... Rezista eroic, sacrifica-ti o parte din somnul de noapte, dar nu ceda tentatiei de a o lua cu tine in pat! Iti spun ca nu vei scapa de dormitul cu ea ani de zile... Iar sotul tau va sfarsi (ca si al meu) in camera alaturata...
Autor: madalinad
Raspuns la: 02/06/2006 15:48:41
eu una vreau doar sa-ti spun, din proprie experienta, ca nu se trezeste de foame... al meu nu mai mananca noaptea de un an jumate si tot se mai trezeste o data pe noapte macar 4 zile pe saptamana... are 2 ani si 4 luni. si le-am incercat pe toate.
Poze
ninocikap spune:
La ce ora se culca puii vostri?
Autor: Candy
Subiect: La ce ora se culca puii vostri?
Trimis la: 25/05/2006 08:19:24
Sunt disperata ca baietelul meu (1 an si 4 luni), cum vine seara, cum intra in priza si abia reusim sa-l culcam pe la 22.30, uneori si mai tarziu. Mai nou si-a schimbat programul de dormit, adica si-a redus repriza de somn de dimineata ca 3/4 h-1 h, in schimb dupa-masa nu-l poti culca in nici un chip inainte de ora 16, iar uneori doarme si mai mult de de 2 ore. Chiar daca seara stingem lumina, TV, tot, se da singur jos din pat si bantuie si pe intuneric, se foieste in pat, se joaca, se alinta, nu-i chip sa-l culci, iar dimineata la 7 e in picioare.
Mereu me cearta ai mei ca i-am facut "program de om mare", ca il culcam prea tarziu, ce-i de facut?
Raspunsuri:
Autor: Artemis1578
Raspuns la: 25/05/2006 08:43:37
SI Matei tot pe la 11 se culca! Am incercat sa il pun la culcare mai devereme, dar nu am sanse! Ma calareste, ma trage de par, rade, alearga prin pat, tipa de fericire, apoi la 11 si 15 cade si adoarme singur.
Si mama mea tot acelasi lucru mi-l zice, ca astia mici trebe culcati la maxim 9 jum........blablabla. Nu i-am facut eu programul. Singur si l-a ales. Iar la amiaza doarme minim 2 ore jum!
Nu ma stresez, o sa vina vremea cand se va duce la gradi si va fi mult mai obosit, asa ca i se va schimba programul de la sine.
Autor: Luizax
Raspuns la: 25/05/2006 08:53:43
Alex (4 ani si 3 luni) se culca la 10 sau 11 seara, Giulia (2 luni) la 10 ...maaaxim 11.
Autor: Field_mouse
Raspuns la: 25/05/2006 09:09:58
Baietii mei (2 ani si 7 luni) se culca la 22-00, incerc sa-i culc mai devreme, dar fara nici un rezultat, chiar si cand dorm mai putin in timpul zilei
Autor: roxanaz
Raspuns la: 25/05/2006 09:21:10
Patrick - 1n si 10 luni se culca la 9 seara. se trezeste la 7 fara ceva. iarna se culca la 8....dar cu schimbarea orei am reusit sa ii imping mai tarziu ora de culcare. nu doarme niciodata dupa amiaza mai tarziu de 4.
Candy, daca doarme atat de tarziu dupa-amiaza e normal sa nu se culce devreme. incearca incet-incet sa schimbi ora de culcare dupa pranz, nu cea de seara. ptr ca merg impreuna. obositi-l tare la joaca si la plimbare acum ca e si frumos afara....poate va e mai usor!
Autor: adinell
Raspuns la: 25/05/2006 09:28:10
Iarna se culca la 9 seara, acuma la 10, dar mi-e imi convine f. bine, nu imi fac probleme deloc... El si-a facut programul asta si doarme si la pranz foarte bine...
Autor: andora
Raspuns la: 25/05/2006 09:52:12
Gogoasa mea la 1 an si 7 luni se culca (de cand s-a nascut si din burtica avea ora asta) la 23.15 si se scoala pe la 8-9 (exceptii ca azi la 7) iar dupa amiaza cam de la 14 la 15 , f. rar 2 ore...
Vara asta o sa-i schimb progr, seara de la 9 la 6-7 fiindca o sa mearga din sept la cresa.... cred ca schimbarea o voi putea face cam intr-o luna, cu impingerea orei de culcare la amiaza mai devreme.... sper ca va merge.
Autor: anacezara
Raspuns la: 25/05/2006 10:37:46
Andreea ( 6,2 ani ) se culca seara intre orele 22-23 , iar cea mica Paula ( 1,5 ani ) incerc sa o adorm in jur de ora 22 , dar de multe ori ne prinde si ora 23 .
Autor: anya
Raspuns la: 25/05/2006 10:43:28
Recunosc, e un program impus de mine, deoarece de multe ori ies de la servici la 21.00 si pana ajung acasa, pana ii spal, pana le dau laptele de seara...
Autor: mihaela agh
Raspuns la: 25/05/2006 10:46:56
Daria are 1 an si o luna si adoarme seara pe la ora 9. Rar depaseste cu 10-15 minute ora asta. Asa si-a facut singura programul - pana acum 2-3 saptamani o culcam la 21.30 dar oboseala isi spune cuvantul asa ca baita la 20.30, laptele si la 21.00 somn. Dimineata se trezeste in jur de 8. Si are doua reprize de somn pe zi - una pe la 10 de o ora- o ora jumatate si una pe la 2 cam tot asa.
Autor: lorena_andreianu
Raspuns la: 25/05/2006 14:47:43
Fiu-meu are 20 de luni si jumatate. Este poate mai somnoros de felul lui, insa la noi programul este mereu acelasi. Seara se culca pe la 20.30 rar ne prinde 21.30 (depinde cat doarme pe zi) si se trezeste la 8 (parca e ceas). Pe zi la ora 13 vrea "nana" si doarme vreo 2 ore jum sau 3...
De pe la vreo 15 luni nu mai doarme si dimineata...
Nu i-am facut program, el singur s-a "reglat" asa. Totul in casa se face dupa cum doarme el...
Eu cred ca fiecare are ritmul lui de somn si sunt care dorm mai mult, care dorm mai putin... ca si noi...
Autor: Cary
Raspuns la: 25/05/2006 15:18:04
Intre 22-23 chiar si la aceasta ora se lasa cu "muzica si proteste".
Raspuns la: 25/05/2006 15:24:28
Parerea mea e ca il deranjeaza ceva, ceea ce il impiedica sa doarma sau e prea agitat de ocupatiile de seara care probabil sunt prea alerte, sau, cel mai probabil il culci prea tarziu. Sau toate 3 la un loc:) Sau combinari...
Deci serios, e prea tarzie ora. Daca se incapataneaza sa se culce de amiaz prea tarziu, poti incerca fie sa-l culci mai repede prin ce metoda stii, fie sa nu-l culci dupamasa la 4, ci sa-l mai tii pana la 7 si sa-l culci de tot.
Autor: ocebine
Raspuns la: 25/05/2006 16:14:39
wow...ce tirziu se culca alti copii...ai mei 8 ani si 5 ani sint in pat la 8:30 seara (asta dupa baie). In weekens mai fura pina pe la 9:30. Doar in situatii exceptionale (un spectacol, o petrecere sau Anul Nou) le dau voie sa stea tirziu.
In primul rind pentru ca zilnic se scoala la 6:30 am sa mearga la scoala. La 7:15 trebuie sa fim iesiti pe usa.
Raspuns la: 25/05/2006 16:21:09
Dar nu are ora fixa.
Autor: kristinutza
Raspuns la: 25/05/2006 16:40:10
de la 2 luni adoarme la 7.30, maxim 8. nu pot sa-l tin mai mult... am incercat sa ii intarzii un pic ora, ne-am mai jucat si a adormit faca sa manance! asa si-a facut programul si are avantajele lui...
dimineata tot la 7.30-8.00 se trezeste.
Autor: codruta_grg
Raspuns la: 25/05/2006 16:50:47
Azi iarna, cand era mai mica o culcam pe la 6 seara. Se trezea la 11 pentru latic si se culca la loc (normal pana la 2, apoi la 6-dar numai pentru lapte). Acum suntem mai mari si ne culcam pe la 9-9.30 (desi lapticul il bem mai devreme, pe la 8.30-9). Cu aceasta ocazie m-am hotarat sa o si spal pe dinti inainte de culcare. Ne trezim pe la 6-7 dimineata. Noaptea se mai foieste si ii dau apa.
Candy, de cand ne ridicam si noi in picioare nu a fost chip sa stea linistita in patut sa adoarma asa ca noi am luat-o in pat si am obligat-o sa stea culcata. Ma gandesc cu groaza cum va fi cand va merge, ca si voi .....
Autor: amarantina
Raspuns la: 25/05/2006 17:19:27
Cand fi-miu avea 1 an jumate respecta un program fix. Indiferent de cat dormea ziua (de multe ori dormea dupa-amiaza de la 16 la 19 si ceva), el la 21 punct era in pat si la 21 si 5 minute dormea. Programul asta l-a respectat pana pe la 2 ani si ceva, iar acum, la 3 ani, se culca la 22.30. In caz ca nu-l duc in pat, el sta si se joaca si pana la 1 noaptea, n-are nici o problema. Dar daca-l duc in pat stie ca are interzis sa coboare si in 15-20min adoarme.
Autor: toronteza
Raspuns la: 25/05/2006 19:34:58
Andy(1 an) se culca in fiecare seara pana la ora 9. De mic am incercat sa ii facem program si as cred ca e mai bine si pt noi ca stiu ca dupa 9 e liniste.
Acum ii ies dintisorii(caninii) si e tare agitat si se poate sa nu adoarma pana la 10 dar asta numai cand ne ies dintisorii.
Raspuns la: 25/05/2006 19:50:09
si noi am incercat sa-i facem seara un program de somn. pana la 1 an si ceva am reusit...dupa
acum se culca singur intre 10-11.
pupici.
Autor: Alina
Raspuns la: 25/05/2006 20:02:33
Originally posted by ocebine
wow...ce tirziu se culca alti copii...ai mei 8 ani si 5 ani sint in pat la 8:30 seara (asta dupa baie). In weekens mai fura pina pe la 9:30. Doar in situatii exceptionale (un spectacol, o petrecere sau Anul Nou) le dau voie sa stea tirziu.
In primul rind pentru ca zilnic se scoala la 6:30 am sa mearga la scoala. La 7:15 trebuie sa fim iesiti pe usa.
Daaaa,chiar ca se culca tirziu!
Fiica-mea(4,2ani)se culca la 20- 20.30,cel tirziu.In weekend se mai intimpla sa ne prinda 21.A renuntat la somnul de prinz.
Sigur,avem si exceptii:spectacole,cumparaturi prelungite,etc.
Cind dormea la prinz(niciodata mai tirziu de 16!)la 21.45 era in pat.
Acum se scoala pe la 7-7.30.
Cind nu mergea la gradi,se scula dupa 9.
Autor: Cristina_C
Raspuns la: 25/05/2006 20:17:42
Robert adoarme seara intre 7 si 8,30, iar dimineata se scoala la 7, 7,30. La pranz nu mai doarme si programul asta il are de la 3 ani. Pana atunci dormea dupa amiaza vreo cateva ore - tot pe la 4 cand ii venea lui somnul- si noaptea ajungea sa se culce foarte tarziu: 11-12. Cred ca-i mult mai sanatos pentru copil si mai convenabil pentru toata familia daca programul de somn al copilului este, de ex., de la 8 seara la 7 dimineata....
Autor: ioana_tzuchi
Raspuns la: 25/05/2006 21:15:11
Al meu Matei (2 ani), inainte sa mearga la cresa, adormea pe la ora 11 seara, cel mai devreme, spre disperarea noastra!! (dar dormnea la pranz 2-3 ore)
Acum, dupa ce s-a dus la cresa, situatia s-a schimbat radical: adoarme seara pe la 20-20.30!! (doarme la pranz doar o ora)
Raspuns la: 25/05/2006 23:11:40
Gabisor (n. 9 iulie 2004) la ora 20 e în pat, papa banana cu capsuni, "citim" (ne uitam la poze si mami povesteste) câteva povesti de Disney si la max 20:30 se stinge lumina. Pe la 20:45-21 bb face deja nani. Se scoala dimineata pe la 6:30-7, iar la amiaza doarme între orele 14 si 16:30... foarte rar chiar si pâna la 17.
Autor: alexabebe
Raspuns la: 25/05/2006 23:46:02
Bebe meu are acelasi program de la 3 luni. Se culca la 22.00-23.00 dupa baitza. Daca nu facem baie...doarme cam 30 minute dupa care urla 1 ora si iar doarme 30 minute (asa e toate noaptea ).
Dimineata se trezeste la ora 8.00-9.00. Apoi mai doarme pe la 12.00-13.00 si daca nu o face atunci sigur doarme vreo 3 ore la ora 16.00.
Raspuns la: 26/05/2006 07:56:30
Fetita mea de un an si doua luni doarme seara de pe la 19:30. Baietelul de aproape sapte ani doarme de la 20:30. In felul asta se trezeste singur, odihnit pentru gradi.
Autor: bubu05
Raspuns la: 26/05/2006 08:35:55
Vladut adoarme la 22, baia e la 21:30, apoi papa cerealele si nani in 5 min. Se trezeste la 6-7-7:30 dimineata, iar ziua doarme 3 ore la pranz. Eu i-am schimbat ora de culcare mai tarziu, asta iarna la 20:30 era baita si la 21 dormea. Acum stam mult afara dupa-masa si mi se pare aiurea sa-l culc daca e inca lumina afara. Cand era bb mic il culcam la 20.
Autor: Mihaelutat
Raspuns la: 26/05/2006 09:39:06
Mihai adoarme pe la 21.00-21.30. Baia o facem pe la 20.30-20.45 si doarme cam pana pe la 7. Insa problema noastra este ziua pentru ca el doarme cam de vreo 4 ori sau chiar 5 cate 40 de min. Rar mi s-a intamplat sa doarma si el 1.30 maxim 2. Nu stiu ce sa mai fac sa aiba si el un somn de dupa-amiaza mai prelungit sa se odihnesca mai bine. Am incercat toate metodele dar nu mi-a reusit. Poate aveti ceva ponturi pentru noi.
Raspuns la: 26/05/2006 09:56:29
Zoe (2 ani si aproape 2 luni) a mea se trezeste pe la 7.15 ca trebuie sa plecam la gradinita; adoarme in masina la pranz 12.30 - 1 cand o luam de la gradi si doarme intre 15 minute si 2 ore, daca nu se trezeste cand o transportam din masina in casa. Iar seara, la ora 11 inca ne rugam de ea sa mearga la culcare.......
V-am luat........ a mea doarme cel mai putin!!!! N-aveti idee ce bucurie e pe noi.........
A, si sa nu uit; inca se trezeste noaptea de vreo 3 ori.
Autor: aurelia1278
Raspuns la: 26/05/2006 12:38:45
Seara la 21:00 e in pat, adoarme de obicei in 5 minute. Dimineata se trezeste intre 7 si 8.
Mai doarme la pranz 1-3 ore, intre 13 si 16.
Are 2 ani si 2 luni si programul asta il are de pe la 1 an si 2-3 luni.
Raspuns la: 26/05/2006 13:08:22
Originally posted by Gabrielama
Pai sa va spun si eu????
Zoe (2 ani si aproape 2 luni) a mea se trezeste pe la 7.15 ca trebuie sa plecam la gradinita; adoarme in masina la pranz 12.30 - 1 cand o luam de la gradi si doarme intre 15 minute si 2 ore, daca nu se trezeste cand o transportam din masina in casa. Iar seara, la ora 11 inca ne rugam de ea sa mearga la culcare.......
V-am luat........ a mea doarme cel mai putin!!!! N-aveti idee ce bucurie e pe noi.........
A, si sa nu uit; inca se trezeste noaptea de vreo 3 ori.
Hello Gabi, de cand te astept.
Dra mea (1,10 ani) se scoala 9-9.30, la pranz doarme 2-3 ore (cel tarziu pana la ora 5), iar seara....ta na na niciodata mai devreme de 22.30, aseara a baut recordul, a adormit la ora 12
stiu ca nu e sanatos dar nu am ce sa fac; chair daca suntem in pat la 9 (ceea ce e f greu) dureaza cam 50 min pana adoarme.
singurul lucru bun e ca nu ne da scularea devreme in weekend.
deci, cred ca noi suntem campioane...
Autor: aurastanciu
Raspuns la: 26/05/2006 14:08:24
noi facem baita la 21 si 21.30 maxim 21.40 stingem lumina. dorm pana la 8-8.30 uneori chiar si 9 iar ziua la 13-13.30 dorm iar cam doua ore mai rar doua ore jumatate. noi iesim afara numai dupa amiaza aproape 3 ore, dar si daca nu iesim afara dorm la fel.
Raspuns la: 26/05/2006 16:29:13
Candy, e simplu. A venit vremea ca el sa doarma o singura data ziua.
Fetita mea de un an si doua luni nu mai doarme de doua ori.
quote:
Initial creeata de Candy
Sunt disperata ca baietelul meu (1 an si 4 luni), cum vine seara, cum intra in priza si abia reusim sa-l culcam pe la 22.30, uneori si mai tarziu. Mai nou si-a schimbat programul de dormit, adica si-a redus repriza de somn de dimineata ca 3/4 h-1 h, in schimb dupa-masa nu-l poti culca in nici un chip inainte de ora 16, iar uneori doarme si mai mult de de 2 ore. Chiar daca seara stingem lumina, TV, tot, se da singur jos din pat si bantuie si pe intuneric, se foieste in pat, se joaca, se alinta, nu-i chip sa-l culci, iar dimineata la 7 e in picioare.
Mereu me cearta ai mei ca i-am facut "program de om mare", ca il culcam prea tarziu, ce-i de facut?
Autor: philip
Raspuns la: 26/05/2006 17:02:30
pai la un an si 4 luni cred ca ar fi timpul sa renuntati la somnicul de dimineata. noi asa am facut cred ca pe la un an. el adormea dimneata bine, fara probleme, ar fi dormit si 2 ore, dar nu-l mai puteam culca la pranz si pana seara era terminat. asa ca am "impins" somnul de dimineata mai spre pranz, treptat-treptat si acum doarme 2 ore la pranz, seara adorme la 9 (pe timp de vara, 8-8.30 iarna) pana pe la 8.
succes!
Autor: danyboy
Raspuns la: 26/05/2006 17:06:48
adica sa nu mai aiba 2 reprize de somn in cursul zilei.
incearca si asa si poate se va culca mai devreme seara.
succes!
Autor: ionasiu
Raspuns la: 28/05/2006 16:50:14
pe la 10-11 seara fara nici un fel de proteste iar dimineata sa trezeste pe la 8-9
Autor: clau2toma
Raspuns la: 29/05/2006 00:19:46
Buburuzul meu mi se culca intre 22,30 si 23,30 pana a doua zi la 9 sau 10 .
Autor: Darry
Raspuns la: 02/06/2006 03:11:32
Ceau! Eu, din punctul meu de vedere, zic ca esti norocoasa. David are 1 an si 10 luni si "bantuie", cum spui tu, pana pe la 2 noaptea. nu reusesc sa-i fac un program de somn nici daca stau in cap. Am incercat toate metodele posibile... si nimic. Lumea spune ca isi va face un program de somn cand va fi la gradinita si nu are incotro, dar tare ma tem ca astept degeaba ziua aia. Doarme si David foarte putin noaptea si la fel de putin ziua, cand se culca pe la 12-13 cu greu si nu doarme mai mult de 1-2 ore. La fel se comporta si David... seara de la 7 incolo are cel mai mare chef de joaca si nu ii trece pana nu pica lat la culcare... la 2 noaptea. Rabdarea poate e singura solutie Darry
Autor: Tino
Raspuns la: 02/06/2006 14:22:32
daca asa ii ste bine copilului nu prea ai ce sa faci. fiecare are ritmul lui.
clau2toma, si al meu la fel.
Poze
ninocikap spune:
Schimbati bebeii de scutec noaptea?
Autor: cipcipcip
Subiect: Schimbati bebeii de scutec noaptea?
Trimis la: 17/03/2006 11:14:53
A mea doarme vreo 10-11 ore fara sa se trezeasca si bineinteles ca e plina de pipi cind se trezeste. Oare sa o scol noaptea sa o schimb?
Raspunsuri:
Autor: ancutzathree
Raspuns la: 17/03/2006 11:40:47
oooo,esti o norocoasa ca itzi doarme atata....eu n-as trezi-o doar daca cumva trece pipi pe langa scutec si se uda pe haine,nici eu nu il schimb noaptea pe alex ptr ca nu face asa de mult daca nu prea consuma nimic noaptea...
Raspuns la: 17/03/2006 12:02:23
Daca s-a udat da, trebuie neaparat sa o schimbi cind observi. Eu il schimb noaptea cind il descopar ud. Altfel nu.
Autor: pisi-si-boscu
Raspuns la: 17/03/2006 12:08:20
Bebitza ta e mititica dar intradevar esti si este si ea norocoasa ca doarme asa de mult si bine. Cred ca ar trebui sa te asiguri ca inainte de nani are scutecul curat, ca e un scutec mare si bun, absorbant, si nu cred ca ar trebui sa o schimbi in timpul somnului. Banuiesc ca daca vei practica acest lucru o sa ii deranjezi somnicul, si poate ca nu va mai dormi atat de mult, sau mai rau, ii faci o "statie" obisnuita peste noapte, in care se va trezi, si implicit te va trezi si pe tine.
Daca ii curge din pampersel pipi, incearca sa pui sub cearceaf un scutecel absorbant, sunt niste pampersi in forma de patrat, mari, pentru a nu deteriora saltelutza. chiar daca se uda, copilul va sta invelit si nu ii va fi rece, cred ca somnul netulburat e mai important decat patutul curat... Binenteles nu se pune problema sa nu o schimbi daca face caca...
Autor: baicualina
Raspuns la: 17/03/2006 12:19:51
a mea doarme dar nu asa mult....daca ar dormi 10-11 ore n-as trezi-o sa o schimb...
Autor: diadaniela
Raspuns la: 17/03/2006 13:28:48
Eu o schimbam numai daca se uda sau avea pampersu f plin.
Autor: aurelia1278
Raspuns la: 17/03/2006 13:37:55
Nu trebuie deranjat bebe noaptea, daca doarme. Normal ca daca iese pipi pe langa scutec si se uda nu-l poti lasa asa ud, ca sa nu raceasca. Dar e bine ca accidentele astea sa se intample cat mai rar. Daca se intampla des incercati sa schimbati marimea sau marca scutecelor.
Pe de alta parte, de cand bebelina mea doarme toata noaptea (adica de la 1.5 ani) nu o mai verific, eu dorm in alta camera si nu ma mai scol. S-a mai intamplat de vreo 2 ori in astea 6 luni sa o gasesc cu pijamaua uda de dimineata, dar nu s-a intamplat nimic, ea oricum doarme in sac si i-a tinut de cald.
Raspuns la: 17/03/2006 13:41:42
Daca se uda si doarme in sac si in camera e caldut nu e nic o problema.Daca insa e des uda schimba marimea scutecului.
Raspuns la: 17/03/2006 13:50:42
Ce fericita esti ca doarme asha mult, eu n-as risca s-o trezesc. De fapt eu n-o mai schimb noaptea de cind avea 5 luni si nu mai facea kk noaptea. Inainte o schimbam si se trezea apoi urlaaa o gramada pina adormea. Cit a facut kk o schimbam, dupa ... nu.
Autor: badjoke
Raspuns la: 17/03/2006 13:52:03
N-am schimbat-o noaptea nici cand era mai mica, nici acuma.
O schimb inainte sa adoarma si o mai schimb dimineata cand se scoala.
Ca doar nu face o tona de pipi. Si nu mi s-a oparit deloc pana acuma.
Autor: impreuna
Raspuns la: 17/03/2006 14:07:58
Din sfaturile medicilor si a cartilor de specialitate, am ajuns la concluzia ca nu e nevoie ca bb sa fie schimbat noaptea, cu atat mai mult sa fie trezit din somn pt asta.
Mai ales daca scutecele sunt de calitate si nu mentin umezeala pe pielea copilului, eu zic ca nu e nevoie sa fie schimbat.
Cel putin noi asa am procedat si nu am avut niciodata probleme.
Autor: laureta
Raspuns la: 17/03/2006 14:23:48
Originally posted by aurelia1278
Nu trebuie deranjat bebe noaptea, daca doarme. Normal ca daca iese pipi pe langa scutec si se uda nu-l poti lasa asa ud, ca sa nu raceasca. Dar e bine ca accidentele astea sa se intample cat mai rar. Daca se intampla des incercati sa schimbati marimea sau marca scutecelor.
Pe de alta parte, de cand bebelina mea doarme toata noaptea (adica de la 1.5 ani) nu o mai verific, eu dorm in alta camera si nu ma mai scol. S-a mai intamplat de vreo 2 ori in astea 6 luni sa o gasesc cu pijamaua uda de dimineata, dar nu s-a intamplat nimic, ea oricum doarme in sac si i-a tinut de cald.
Si eu fac la fel o bag in sac si asa sta pina dimineatza.Si daca se uda(fffff rar) e in sac nu dezvelita si nu raceste.Nu ma scol so cotrolez.De fapt nici n am avut probleme cu pipi.
Autor: DianaR
Raspuns la: 17/03/2006 15:37:21
Fii fericita ca doarme asa mult si nu-i fragmenta tu somnul ca s-o schimbi. Da-i un pampers mai mare, incearca alta firma etc, exista metode dar las-ai in pace programul de somn.
Chestia cu sacul de dormit e valabila si la noi, ii e cald acolo deci nu-i problema daca e ud
Autor: Babisa
Raspuns la: 17/03/2006 15:55:41
A mea 1.3 ani ,doarme inca de pe la 4 luni ,cate 12 ore fara sa se trezeasca,nu o schimb niciodata in timpul noptii si decat o data mi s-a intamplat sa o gasesc dimineata uda putin pe maieu in fata (ea doarme in mare parte a somnului pe burtica).Pt ca nu am avut cazuri in care sa se trezeasca des uda,nici nu o controlez,pt ca ea doarme singurica in camera si daca ma simte ca o pipai,se trezeste.Noi am folosit numai scutece Pampers,niciodata nu am avut probleme cu ele,nici macar o data nu s-a iritat de la ele si ne intelegem perfect cu ele (sper ca nu am facutreclama )
Autor: alexa si mami
Raspuns la: 17/03/2006 16:46:01
schimbatul pe timpul noptii e pt noi un sport pe care-l practicam destul de des chiar daca are 1,5 ani. am mare noroc ca alexa nici nu se sesizeaza. doarme dusa. o schimb din cauza ca pe timpul noptii bea f multa apa (2-3bibe) iar pipi e pe masura.
Autor: roxisialexia
Raspuns la: 17/03/2006 16:55:36
Nici eu nu o schimb, abia am reusit performanta de a nu se mai trezi noaptea si nu vreau sa o deranjez.Atita timp cat nu se uda pe hainute e ok.Folosim Pampers care pentru noi e foarte bun.
Autor: Anda Panda
Raspuns la: 17/03/2006 22:49:46
eu nu il schimb noaptea, pentru ca doarme bustean. ca sa fiu sigura ca nu face nici o iritatie, seara dupa baie ii dau cu multa "vaselina" din aia. si doarme tun !
Autor: mariana tache
Raspuns la: 17/03/2006 23:11:44
Stefan (2 ani fara o luna), are f multe nopti cand nici nu face pipi! (nu bea nici un lichid noaptea).
Simon face pipi, dar putin (nici el nu papa noaptea)
Autor: mamagiuliei
Raspuns la: 18/03/2006 06:52:59
noi reusim sa facem pe langa scutec cand bem multa apa inainte de somn. Nu o schimb, se intampla de 2-3 ori pe luna si nu o verific, ea doarme in sac, intortocheata, cocotata si ingramadita in patut, nu am cum sa verific. Asta se intampla cand doarme mai mult, adica pana dupa ora 9 dimineata. Lucru raaar.
Bucura-te ca doarme atata copilul, te invidiez oleaca, sa stii ! Eu as incerca peste noapte cu scutec mai mare in numar, in ideea ca are putere/spatiu mai mare de absorbtie !
Autor: Diana Mirela
Raspuns la: 18/03/2006 21:39:58
Si noi dormim noaptea fara trezire de la o luna , de la 20:00 la 7:00. Scutecul nu il schimb pt. ca nu este nevoie, nu s-a udat niciodata, cand era mai micuta se mai intampla sa faca uneori caca, dar se trezea singurica si ma anunta. Pisu nu face asa mult incat sa dea pe dinafara, o singura data am gasit-o uda dimineata, dar se intorsese intr-o parte peste noapte si pipi a respectat gravitatia , asa ca a dat pe dinafara.
Doarme tot in sac.
Poze
ninocikap spune:
dormitul singur in camera
Autor: oana_tiganila
Subiect: dormitul singur in camera
Trimis la: 03/05/2006 07:48:03
Am o intrebare la care mi-ar fi utile sfaturile voastre;ne vom muta intr-o locuinta mai mare si acum Vlad(2 ani si 3 luni)va avea camera lui.Cum sa il fac sa doarma singur tinand cont ca acum doarme cu noi in camera cu patul lipit de al nostru si escaladeaza in fiecare noapte ca sa doarma cu noi in pat.Nu vreau sa il sperii,dar vreau sa mai dorm si cu sotul meu..(daca intelegeti)!!!
Daca ati trecut prin asa ceva, un sfat mi-ar fi de ajutor!
mersi si multi pupici
Oana si Vlad
Raspunsuri:
Autor: ancamironiuc
Raspuns la: 03/05/2006 08:42:38
si noi ne-am mutat acum cateva luni, pentru a 3-a oara de cand s-a nascut Emanuel. Nu ne-am mutat din probleme de spatiu ci pentru ca stateam foarte departe de serviciul sotului meu si de bona, asa ca pana terminam casa poate ne mai trece prin cap vre-o mutare!
Emanuel in casa "veche" avea camera lui, singura renovata, cu patulul in care a dormit de cand s-a nascut si toate cele. Acum, ne-am mutat intr-un apartament cu dou camere deja mobilat si nu am avut cum sa ii iau lucrurile lui. In primele zile a vrut sa doarma cu noi insa l-am pus in patul din camera lui si am dormit cu el. Treptat am inceput sa dispar dupa ce adormea si s-a obisnuit. Cel mai bine ar f sa il atragi cu noul. Copii nu sunt sperati de noutate, trebuie pur si simplu atrasi. Pentru Vlad va fi mai greu pentru ca dormea cu voi insa la inceput poti sa incerci cum am facut eu: il adormi, stai un pic langa el, daca nu te fura somnul si apoi FUGI!
Autor: danis
Raspuns la: 03/05/2006 09:33:49
fetita mea are 4 ani si s-ar putea sa ne mutam in curand de la 2 la 4 camere... asta va insemna ca va avea camera ei, in care ar dormi singura; ea acum doarme cu mama in dormitor, iar noi dormim in sufragerie... si eu ma intreb cum vom face schimbarea asta... asa ca sugestiile sunt binevenite!
Raspuns la: 03/05/2006 13:39:13
Eu am sa incerc sa il implic in cumpararea mobilierului, sa fie pe "placul" lui. Ma astept sa fie usor influentabil.
Autor: JARMO
Raspuns la: 04/05/2006 00:04:27
De cand am venit de la maternitate, l-am asezat pe Emilian in patutul lui, in camera lui, amenajata din timp .Problema mea e ca , de ceva timp il mai iau cu mine in pat dimineata ( dupa ce sotul pleaca la serviciu ) si s-a cam obisnuit , desi are numai 4 luni la amiaza deja nu mai doarme in patut , plinge ... apoi il aduc cu mine in patul nostru si adoarme imediat , as dori sa-l dezvat de acest lucru pentruca sotul meu imi cam atrage atentia , dar cum sa reusesc ? Voi ati trecut prin asa ceva ?
Raspuns la: 04/05/2006 05:51:42
Dragi mamici, cu rabdare si insistente se rezolva pina la urma.
1. Se duce copilul in camera lui (aia frumoasa si super si extra si numai si numai a lui, etc..).
2. Se asculta cu seninatate prostestele si se ofera explicatii detaliate de la pasul 1 . Se mingiie copilul pe capsor, minuta, etc..
3. Daca nu si nu si nu si nu. Se adoarme copilul in locul vechi. Se transporta in locul nou. La trezire (in transport, dupa 5 minute, o ora sau toata noaptea) se revine la pasul 2.
4. Ce-a zis Anca. Pasul 2.
5. Succes!!! Pus comprese pe cearcane, inlocuit covorul dintre camere.. E posibil ca dupa o zi-doua de succese, sa se revina la problema initiala, caz in care se reiau pasii 4,3,2,1,2,3,4 etc...
Raspuns la: 11/05/2006 19:41:16
Ca mamica veterana (bb are aproape 6 ani), va pot spune din experienta mea, ca dormitul singur in camera este o lupta pe care chiar daca o castigati prima oara, a doua oara s-ar putea sa fie mai greu.
Chiar daca a avut camera sa de cand s-a nascut, pe juniorul meu l-am facut sa doarma in camera lui, prima oara cam pe la 2 ani. Si de atunci ne luptam - raceste, dorm cu el...apoi vrea sa dorm cu el in continuare.
Mai departe, prin diferite metode il fac sa doarma la el- invariabil, catre dimineata ne trezim cu el in pat.
Deja nu ma mai enervez si astept sa mai creasca.
Raspuns la: 12/05/2006 10:33:31
Hermis, cum adica raceste si dormi cu el? Care-i legatura?
Cred ca o metoda de a atrage copiii sa doarma in camera lor este sa li se prezinte avantajele de a fi copil mare si de a avea propria camera noua, frumoasa, cu winnie, tweety sau ce-o mai fi ea decorata. Alt element este ca patul parintilor este un loc tabu pt dormitul copiilor...
Si toate lucrurile trebuie facute cu multa consecventa, copilul va invata in timp ca toata miorlaiala si zbieretele nu aduc nimic. Copilul simte slabiciunile si le exploateaza
Din punctul meu de vedere, copiii nu trebuie "prostiti". Adica un copil trebuie sa aiba incredere in parintii sai. Daca ii spui dorm cu tine si apoi dispari in timpul noptii este mult mai rau, decat daca ii spui ca tu esti dincolo si el este in siguranta.
Cred ca si problema asta, ca multe altele legate de cresterea copiilor se rezolva cu perseverenta si consecventa (da, da, stiu ca ma repet) si calm.
Raspuns la: 12/05/2006 11:01:27
Carolinah, si eu dorm cu Sofia cand e racita...pt ca crizele de tuse sunt f nasole, si vreau sa fiu acolo daca vomita de la atata tusit(cum a fost azi noapte...)etc etc.
Plus cand are febra mare la fel.e mai simplu decat sa fac noapte alba.
Uite ca nu-mi dau seama...dar Sofia chiar doarme singura la Bucuresti...si La Busteni cu mine, pt ca avem o sg camera si podul, unde dorm baietii.
nu stiu cum de nu se confuzeaza.
Pana la un an jumate a dormit cu mine din motive de tzitzi.De la un an si 7 luni i-am dat un bibe inainte de tzitzi sa=eara la culcare...si noiaptea alt bibe cu ceai.si am inceput sa dormim separate.
si dupa aia iar la busteni impreuna...la Bucuresti singura....
probabil ca a inteles care e regula.
Succes!
Raspuns la: 12/05/2006 11:24:19
Sabina, acuma inteleg legatura. Fetele mele nu au racit niciodata asa si probabil ca de aia nu stiu cum e. Cand mai fac febra eu le dau un antitermic, le pun in pat, le verific dupa o jumatate de ora sa vad daca le-a scazut febra (ceea ce s-a intamplat mereu) si le mai verific apoi dupa 4 ore.
Exact asta am zis si eu. fetita ta stie regula. Adica are niste reguli, ceea ce e f important.
Autor: rachel owen
Raspuns la: 12/05/2006 14:27:41
Oana, decoreaza-i camera interesant, discutati cu el ce si-ar dori. Trebuie sa fie mandru ca are camera lui, sa fie incantat sa doarma acolo. Sa nu o considere ca o despartire de voi. Inceputul e greu, apoi se va obisnui.
Succes!
Autor: spic de grau
Raspuns la: 12/05/2006 14:37:02
David a dormit intotdeauna in patutul lui: in primele 6 luni in camera cu noi, dupa 6 luni singur in camera.
Are o lumina de veghe, are iepurasul cu el in brate, plus alti 5 prieteni de plush la marginile patului (sa ii tina de urat)... Are jucaria care ii canta..
Cred ca obisnuinta trebuie sa se faca la o varsta frageda, cum am facut noi cu el. Altfel...mai greu.
Cnd e bolnavior, il iau cu mine in pat, dar nu de la inceput. De ex: daca are febra - ii dau paracetamolul, il pun in pat dupa ce a baut lapticul de seara in brate la mine, ii spun "noapte buna", ii pun jucaria sa ii cante, si ies.
Dupa ce adoarme verific daca are febra, si daca atunci cnd ma culc inca mai are febra - il iau in pat. Daca nu, nu! Si ma trezesc noaptea si-l verific.
Nu-l iau foarte des in pat (adica il iau, si apoi il pun in patul lui). Daca ii e f rau, plange, nu reusesc sa il calmez, il iau in pat cu mine, si cnd adoarme il duc la el. Are somnul adanc si nu se trezeste.
Mi-e teama tot timpul sa il tin cu mine in pat, ptr ca odata, acu' vreo cateva luni l-am luat si m-a luat somnul inainte de a-l duce in patul lui, iar in timpul noptii el s-a deplasat prin pat, pana la margine, unde a picat gramada.
Cred ca trebuie sa fiti ferme... si sa ii amenajati camera si patul asa incat sa vrea singur sa mearga acolo.
Raspuns la: 12/05/2006 17:47:18
Sofia are un pat maricel, unde incap si eu lejer, deci daca e sa dormim impreuna, e la ea in camera, nu in dormitorul conjugal.
Cred ca asta a fost smecheria de a inteles ca se doarme la ea in camera.
Autor: camyla
Raspuns la: 14/05/2006 08:45:59
Buna.Eu m-am chinuit 1 an sa-l obisnuesc sa doarma singur la el in camera.Cind ne-am mutat avea 2ani si 10 luni.seara cind era ora lui de culcare il adormeam la noi in pat dupa care il mutam la el in camera.Daca se trezea peste noapte o luam de la capat,dar sincer vorbind ameritat efortul.
Autor: vrabiuta
Raspuns la: 14/05/2006 14:17:07
si eu ca si sabina - am culcat-o in pat de o singura persoana la ea in camera, stie ca acolo e camera ei, acolo se doarme. dupa mai bine de un an de dormit impreuna, de cateva luni doarme singura, fara sa se trezeasca. dimineata se joaca singurica in camera ei, o aud doar daca tuseste sau rade. seara insa se intampla sa fie maraita si sa vrea sa mearga la nani doar cu mami, si atunci stau cu ea pana cand adoarme. la 1 an si opt luni mi se pare ca e inca mica sa adoarma exclusiv singurica.
Raspuns la: 14/05/2006 15:07:53
Carolina, de regula cand raceste si e nevoie sa dorm cu el - are si ceva febra, e si infundat si asa il pot monitoriza mai bine...
Autor: Amalita
Raspuns la: 24/05/2006 17:39:28
Exista o metoda de a invata copii sa adoarma si sa doarma singuri (incepand cu 6 luni se recomanda).
Sunt mai multe carti, eu m-am luat dupa o carte spaniola, duermete nino, se numeste, si este excelenta, da rezultate dupa cateva zile.
In rezumat:
1. In seara can vreti sa incepeti, il puneti in patutul lui (sa fie treaz), ii puneti langa el multe suzete (daca foloseste), un mutunache (pe care il alegeti voi)
2. Ideea este ca copiii au un ciclu de somn –trezire, deci, chiar daca dorm tot se vor trezi din cand in cand, IAR CAND SE TREZESC TREBUIE SA GASEASCA ACEEASI SITUATIE CA ATUNCI CAND S-AU CULCAT.
3. Nu trebuie sa depinda de cineva pentru a adormi. Cand se trezeste si va vedea ca nimic nu e schimbat (suzetele sunt la locul lor, al meu intra in panica cand se trezea si nu gasea suzetele, asa ca i-am cumparat vreo 8 si i le-am pus in patut)
4. Copilul trebuie sa adoarma singur in patutul lui, NU LEGANAT, NU LA SAN, NU PLIMBAT IN CARUCIOR, NU POVESTI, etc.
5. Deci, dupa ce este pus in patut treaz, cu suzetele (daca are asa ceva) sau cu un mutunache, oricum ceva care sa ii fie alaturi cand mami si tati nu sunt cu el si inainte sa plecati din camera (semiantuneric, in nici un caz cu lumina), unul dintre parinti ii spune” Mami si tati or sa te invete sa dormi singur. De acum vei dormi cu suzetele/mutunachele (ii spune pe nume), noapte buna”. Si pleaca din camera fara sa se uite la el. Totul trebuie spus pe un ton linistit dar hotarat (nu dulce).Normal ca va incepe sa planga/scanceasca. Il lasati 1 minut si apoi unul dintre parinti se duce la el si ii spune acelasi lucru “Mami si tati….” si iese din camera.Apoi, se reia procedura dupa intervale mai mari de timp (1 minut, 2 minute, 3 minute, 4 minute, 5 minute). Aceasta procedura se repeta ori de cate ori este ora de culcare si dupa cateva zile, va garanteaza ca o sa adoarma singur.Si trebuie sa fiti intransigenti.
La mine a mers. Andrei are 7 luni si i-am aplicat metoda de mic de tot.
Camyla, copilul plange noaptea cand se trezeste tocmai pentru ca gaseste alte conditii decat cele in care a adormit.
Autor: alinutza00
Raspuns la: 24/05/2006 19:50:29
David a dormit cu noi in pat pana la un an si 8 luni cand s a hotarat singur ca vrea sa se mute in cealalta camera.Dupa un accident pe care l am avut curand prefera sa adoarma in patul mare...dar peste noapte cere sa mergem dincolo, dimineata iarasi vrea in patul mare
Eu sunt de parere ca tb sa asteptam ca ei sa isi doreasca asta, ii pregatim camera etc etc si in final mai devreme sau mai tarziu se va muta singurel acolo.Chiar citeam azi undeva, o cercetatoare engleza era de parere ccc copii ce au dormit cu parintii pana la 5 ani sunt mai stabili psihic, fara temeri, frustrari, anxiosi.Eu nu stiu daca e chiar asa, dar cred ca nu ar tb fortati sa faca ceva ce nu isi doresc
Noi il lasam in patul mare si ne mutam noi dincolo la nevoie
Autor: gazzella
Raspuns la: 24/05/2006 23:39:44
Ma intereseaza si pe mine studiul acela.
Mercic!
Raspuns la: 25/05/2006 00:07:59
baiatul meu are 3 ani jumate si doarme cu mine.In camera lui,la fel ca Sabina,avem pat mare si pentru noi e excelent.Personal mi se pare minunat,copilul e fericit si cat e la gradinita nici nu vreau sa schimb metoda.Peste 2-3 ani o sa spuna el ca nu e cool sa dormi cu mami si se rezolva automat "problema" cu camera lui.
In 80% din seri merg eu cu puiul la culcare,citim,cantam,ne pupam etc.In rest merge tati cu el-si de obicei adoarme acolo pana dimineata.Ca regula generala insa,il adorm seara pe la 9,apoi il las singur pana la 12-1 cand ma duc langa el.Se mai intampla sa adorm la tv,nici o problema ,vine si trage de mine dimineata,sau se cuibareste in brate.Foarte rar simte noaptea ca nu sunt langa el si ma cauta.Marc e fericit si momentele cand il adorm -si dorm cu el in brate sunt atat de frumoase.Personal cred ca ar fi pacat sa le pierdem.
Raspuns la: 25/05/2006 00:22:21
Trebuie sa precizez ca la noi a fost pe dos,fata de situatiile prezentate de voi.La inceput-pana la 1 an jumate -adormea singur-singurel,il puneam in pat,il pupam,stingeam lumina si adormea.
Apoi a inceput sa sara din patut,la modul extrem,recordul a fost de 50 si ceva de ori la rand asa ca am inceput sa raman in camera cu el sa adoarma.Avea patutul lui,lipit de patul meu.Apoi am inceput sa-l chem la mine in pat-pana cand am ajuns la concluzia ca am pierdut multe lasandu-l singur la nani pana la 1 an jumate.Din iarna trecuta patutul a ramas mic,l-am facut pachet si am pus pat mare.
Bineinteles ca acum e de neconceput sa se duca singur la culcare,dar "problema" nu e dormitul singur,ci adormitul.Pentru ca e asa de frumos.
Autor: Mia.
Raspuns la: 25/05/2006 00:43:30
Si noi avem aceeasi problema , se scoala noaptea si vine la noi in pat ( are 4 ani), asta in 50% din nopti..Si am incercat toate metodele posibile dar se pare ca uneori viseaza urat sau cine stie ce motive are si vine la noi zicand ca ii este frica.Am incercat sa nu il las la noi in pat ci sa merg( atunci cind vine) CU EL , la el in camera...Am mai citit ca mai e si gelozia, pt ca imi spune ca de ce dorm eu cu tati ca eu sint a lui...
Autor: Amalita
Raspuns la: 25/05/2006 11:46:30
Eu stiu un singur lucru: eu am dormit cu mama in pat pana la o varsta destul de mare (sunt multe mamici care dorm cu copiii, sa recunoastem, si eventual nu in acelasi pat cu tata)si din cauza asta mi-a fost frica de intuneric si am devenit sensibila, timida, fara mult curaj, in timp am reusit sa imi depasesc o parte din angoase, si am jurat ca nu o sa fac prostia asta imensa cu copilul meu.Situatia aceasta am observat-o mai ales in cazul fetitelor(sunt mai sensibile si trebuie protejate?).
Si apoi, este mult mai usor sa il inveti sa doarma singur la 1 an decat la 5 ani-10 ani, deja structurile mentale sunt formate si nu se pot modifica asa usor.
Daca observati, metoda nu este una dura, in sensul ca se lasa copilul in patutul lui si este lasat sa planga pana adoarme, ci din contra, la anumite intervale unul din parinti se duce la el si il asigura de afectiunea sa, ca mami si tati nu l-au parasit, deci nu creeaza traume.Andrei al meu e foarte vesel si sociabil, a adormit/dormit singur in patutul lui de cand l-am adus de la maternitate (si a fost mai greu, ca nu avea nici suzeta, nici nu il interesau jucariile).
Inca ceva, pentru reusita metodei, patutul trebuie folosit doar pentru somn, nu si pentru jucat.
Apoi, metoda am dat-o pentru cele care vor intr-adevar sa isi invete copiii sa doarma singuri si sunt constiente ca este in avantajul copilului (si al parintilor).
Autor: alinutza00
Raspuns la: 25/05/2006 12:41:18
gazzella din pacate e vb de un articol dintr un ziar sau revista, o sa ma uit prin casa dupa el, poate da macar numele cercetatoarei citate
Autor: miris_
Raspuns la: 25/05/2006 12:53:52
De cand am venit cu el de la spital, a dormit in camera lui. Asta pana aproape de 2 ani, cand dupa ce am divortat, l-am luat in pat la mine, camera lui ramanand doar pt joaca... Anul trecut, pentru ca avea deja 4 ani, am profitat de sarbatorile de iarna si i-am montat bradul in camera lui si i-am spus ca mosul se uita pe geam sa vada care copii dorm singuri, ca asa trebuie, cu blandete si rabdare multa am reusit sa il fac sa accepte sa doarma iar in camera lui. Dupa ce am strans bradul, problema! Nu mai vede mosul.... asa ca a fost momentul prielnic sa incerce iar sa doarma cu mine. Noroc cu iepurasul care trece pe la geam sa vada daca dorm copiii in patul lor! De la iepuras nu a mai incercat sa vina in patul meu, dar ma duc la el de cate ori ma cheama, nu ma supar ca ma trezeste sa ii dau apa sa sa mergem la pisu...
Azi de exemplu m-a strigat la 4:30 AM ca el vrea sa se faca dimineata, ca s-a plictisit de noapte... Normal ca a baut apa, a facut un pisu, si s-a culcat la loc, dar mami.... nu a mai avut somn, s-a uitat la un film pana s-a facut ora de trezire pt servici si gradinita...
Autor: Gandacel
Raspuns la: 25/05/2006 14:25:07
Astea sunt poate cele mai dragute povesti pe care le-am citit pe forum. Baietelul meu a dormit singur in patul lui de la o zi jumate, cand am venit acasa. Apoi singur in camera lui de la o luna. Ieri a fost prima zi cand a trebuit sa ma intorc in camera lui, pentru ca la noi nu se mai poate trai la ultimul etaj fara aerul conditionat pornit, insa nici cu aparatul in camera... Sper sa nu se invete asa, totusi, pentru ca in aprox 3 luni ne intoarcem acasa la noi, la curte, unde are fiecare camera lui. Din ce povestiti voi, e posibil sa vrea sa doarma cu mine? Eu sunt dintre cele care nu vrea asta. Mie nu mi-a placut niciodata sa dorm cu cineva in pat, sora mea dormea cu mama (pana spre 10-11 ani sau mai mult, nu imi amintesc exact). Eu dupa ce a murit tata m-am mutat separat, in camera mea.
Dupa ce am citit povestile voastre, astept cu nerabdare sa vad ce va hotari Bogdanel al meu ca e bine pentru el!
Autor: ionasiu
Raspuns la: 26/05/2006 11:41:42
eu am o fetita de un an si de la sase luni doarme singura in camera nu trebuie sa va agitati la fiecare plans daca vreti sa aveti liniste puneti copilul in noua camera decorata si colorata si daca incepe sa planga lasati-l sa-si continue recitalul de la un moment dat va vedea ca si daca plange nu va fi luat asa ca se va obisnui stiu ca suna mai crud dar altfel se transforma in mici monstrii pe care trebuie sa-i luati cu voi in pat la fiecare planset si mai incolo o sa ve faca probleme...Putina disciplina nu strica
Autor: flavia2904
Raspuns la: 27/05/2006 01:00:34
Si eu am procedat ca unele dintre voi.Cind l-am mutat pe baietel in camera lui avea cam 3 ani.Stateam cu el pina adormea apoi mergeam linga sot.Cind se trezea noaptea si venea la noi in camera il duceam iar la el in pat si stateam cu el pina adormea,de multe ori adormeam si eu linga el.Acum are aproape 6 ani si nu vrea sa adoarma singur,trebuie sa stau linga el pina adoarme.Nici cum nu-l pot convinge sa adoarma singur.Mai ales acum cind imi petrec mare parte din zi avind grija de surioara lui de 7 luni.Cred ca nu vrea sa renunte la singurul moment cind simte ca sint doar a lui,nu-i place daca o iau si pe fetita linga noi in pat,atunci cind sotul nu e acasa sa stea el cu ea.Abia astept sa vina ziua in care sa-mi zica"mami acum sint mare ,vreau sa adorm singur".
Autor: danamiha
Raspuns la: 21/06/2006 00:24:36
Eu l-am culcat pe baietelul nostru singur in camera lui de cand l-am adus de la maternitate. Si acum doarme tot asa, are 5 ani si ne-am mutat de doua ori.Pentru el e ceva normal sa doarma singur in camera, usa inchisa,etc.Cum il obisnuiesti cred ca e important.
--------------------------------------------------------------------
Poze