Pojar la bebe mic?!?
A-ti patit cumva asa ceva?
Acum am aflat ca un baietel care a fost la noi sambata in vizita a facut pojar. Patric are numai 4 luni. In caz ca a luat virusul, cum se manifesta boala? Oricum voi intreba medicul, dar pana atunci sunt nerabdatoare sa aflu cateceva.
Diana siPatric
Raspunsuri
alinutza spune:
Pojarul{rujeola}este o boala virala caracterizata prin febra mare,tuse,secretii nazale si eruptie caracteristica.Se transmite numai direct,de la copilul bolnav care este contagios si cu 4-5 zile inaintea eruptiei.Dupa varsta de 3 luni cand copii nu mai au anticorpii transmisi de mama pot face pojar oricand.perioada de incubatie este de 10-12 zile. Perioada preeruptiva se manifesta prin febra care creste treptat ajungand pana la 39-40 de grade,copilul stranuta,tuseste, are o secretie nazala apoasa si abundenta,conjunctivele se inrosesc ,ochii ii lacrimeaza si are fotofobie.Exista un semn caracteristic{SEMNUL LUI KOPLIC}:pe mucoasa obrajilor in dreptul maselelor apar cateva pete rosii centrate de mici ridicaturi albe.Starea generala se inrautateste,copilul este somnolent si refuza sa manance.Eruptia apare pe piele dupa3-4 zile de la inceputul bolii,intai dupa urechi,pe fata si pe gat,iar a doua zi petele se extind pe trunchi,membre si degete.Eruptia este formata din pete rosii de diferite marimi,cu forma neregulata,pe alocuri confluenta,intre ele ramanand zone de piele sanatoasa;aceste pete dispar la apasare si la pipait se simt usor reliefate si catifelate.
Iti doresc din tot sufletul ca bebita sa nu faca pojar.Sanatate multa si sa auzim de bine .
dialu spune:
Multumesc mult pentru raspuns! Si eu sper ca bebele sa nu fi luat virusul, avand in vedere ca nu a avut contact direct cu copilasul. Oricum 2 saptamani stau in incertitudine.
quote:
Originally posted by alinutza
Pojarul{rujeola}este o boala virala caracterizata prin febra mare,tuse,secretii nazale si eruptie caracteristica.Se transmite numai direct,de la copilul bolnav care este contagios si cu 4-5 zile inaintea eruptiei.Dupa varsta de 3 luni cand copii nu mai au anticorpii transmisi de mama pot face pojar oricand.perioada de incubatie este de 10-12 zile. Perioada preeruptiva se manifesta prin febra care creste treptat ajungand pana la 39-40 de grade,copilul stranuta,tuseste, are o secretie nazala apoasa si abundenta,conjunctivele se inrosesc ,ochii ii lacrimeaza si are fotofobie.Exista un semn caracteristic{SEMNUL LUI KOPLIC}:pe mucoasa obrajilor in dreptul maselelor apar cateva pete rosii centrate de mici ridicaturi albe.Starea generala se inrautateste,copilul este somnolent si refuza sa manance.Eruptia apare pe piele dupa3-4 zile de la inceputul bolii,intai dupa urechi,pe fata si pe gat,iar a doua zi petele se extind pe trunchi,membre si degete.Eruptia este formata din pete rosii de diferite marimi,cu forma neregulata,pe alocuri confluenta,intre ele ramanand zone de piele sanatoasa;aceste pete dispar la apasare si la pipait se simt usor reliefate si catifelate.
Iti doresc din tot sufletul ca bebita sa nu faca pojar.Sanatate multa si sa auzim de bine .
Diana siPatric
dede spune:
Uite cam ce stiu eu:
- pojarul e destul de periculos la copii mici (sub 3 ani);
- in mod normal, un copil sub 6 luni nu poate face pojar (chestie de anticorpi - cel putin asa am citit pe undeva - perioada se mareste in functie de cat timp ai alaptat)
Va doresc multa sanatate,
DeDe
mirela.mustaciosu spune:
Din cate stiu Pojar (Rujeola) nu se prea mai face la noi, avand in vedere ca vaccinul antirujeolic e obligatoriu. Poate e vorba de Pojarel - rubeola, care o o boala mult mai usoara. Da, intr-adevar sub varsta de 3 ani Rujeola e foarte periculoasa, dar presupun ca "tratata cum scrie la carte" se vindeca fara complicatii. Eu, ca mai toti din generatia mea, am avut pojar si n-am patit absolut nimic. Nu stiu daca e copilul tau in pericol, cred ca, atata timp cat vaccinul obligatoriu se face la varsta de un an si doua luni, exista o probabilitate mica de a lua boala sub varsta asta. E bine sa te interesezi ce boala a facut copilul respectiv, cu exactitate, in mod frecvent se spune "pojar" pentru a cataloga o boala de copilarie oarecare, sunt multi care folosesc generic formula asta. Eu inclin sa cred ca e vorba totusi de rubeola sau varicela si a fost gresita exprimarea. Daca e totusi rujeola, stai de vorba si cu un medic. pediatru. Daca ai alaptat bebeul si tu ai facut boala sau vaccinul in copilarie, probabil s-au transmis anticorpi prin laptele tau, asa ca ar fi cred o protectie in plus. Multa sanatate!
mirela.mustaciosu spune:
Acum am vazut ca nu esti in tara, scuze, la voi nu e obligatoriu vaccinul antirujeolic? E bine sa te interesezi daca se face obligatoriu si la ce varsta. Intreaba totusi si un medic. Sanatate!
dialu spune:
Multumesc inca o data pentru raspunsuri! Da, Mirela, nu este pojar ci pojarel cum ii spui tu, dar prietena mea nu a stiut asta de la inceput. Oricum sper sa scapam cu bine!
Diana siPatric