Studii superioare
Fiica mea va merge in toamna in clasa X si are deci inca 2-3 ani pina termina liceul.Are posibilitate sa termine peste 2 ani pentru ca este intr-o clasa performanta dar totul depinde de ea si de cheful de invatat.
As dori sa stiu cit mai multe despre facultatile din Romania. Merita sa faci acolo facultate sint ca si pe vremuri?
Care sint facultatile socotite bune si care sint recunoscute si in strainatate?
Multumesc anticipat,
ella& laura,andrei,andra
Raspunsuri
Raluca spune:
Imi permit eu sa-ti dau ceva informatii, avand in vedere ca lucrez in domeniu universitar...In cluj, lucrurile stau in felul urmator:se face scoala ca pe vremuri doar in cazul anumitor facultati, in special medicina, in rest spiritul de a castiga bani facae ca nr. locurilor sa fie f. mare iar introducerea salarizarii in functie de nr. de studenti (o super tampenie)face ca promovabilitatea sa fie f. mare si tocmai pe merit.
In functie de inclinare, respectiv, de ceea ce se cauta pe piata muncii, in Ro. inca e concurenta la : Medicina, Drept, Psihologie, Jurnalism,Economie,Litere Informatica, Automatizari/Calculatoare,mai nou si Stiinte Europene!
Cu siguranta, in functie de ceea ce-i place, fiica ta va putea alege fac. dorita...ideea e sa fie si ceruta ulterior in Israel.
A, situatia in Cluj, majoritatea fac. au facut eforturi ptr. a obtine recunoastea diplomelor si in exterior ...si le-au obtinut!
Raluca si Ilinca (1 an si 4 luni)
lilach spune:
Raluca,
iti multumesc pentru raspunsul sincer pe care mi l-ai dat.
Multumirile au intirziat din cauza ca am fost plecati in concediu iar inainte am fost in febra pregatirilor.
Noi am petrecut 1 luna in Ro.dar sincer iti spun ca nu stiu daca ea ar dori sa invete acolo cu toate ca stie sa vorbeasca f.bine (pentru cine nu s-a nascut acolo)insa nu prea se descurca bine cu scrisul si cititul.
Copiii nu trebuie sa faca ceea ce ne gindim noi ca ar fi bine pentru ei.Eu consider ca va trebui sa o las sa decida(eu totusi doresc sa invete in alta parte pentru a se integra mai bine in societatea de acolo si poate cine stie ...chiar de a ramine acolo...pentru ca aici nu prea merge treaba.
Mersi inca o data.
"Un sfirsit e un inceput..."
ella& laura,andrei,andra
tinatache spune:
Ella, cum a fost in Ro?
Ideea cu invatatul in alta tara e buna, dar nu in Ro, parerea mea. Cei mai buni profi sunt plecati cu burse si f putini se mai intorc. Nu se pune accent pe practica ci doar teorie.
In Europa de Vest ar fi bine sa invete. Nu stiu ce conditii tb sa indeplineasca dar nu cred ca e complicat si sunt si in engleza. Merita sa te interesezi ce si cum. Cat despre intretinere, noi am cunoscut o studenta la medicina de aici care se intretinea singura. desi parintii ei sunt nemti nu-i trimiteau nici un ban, si asig. la rabluta ei de masina si-o platea singura. Facea job-uri din asta cu salariu minim, mai ales in vacanta, si nici scoala nu o neglija.
Cristina, mamica cu burtica
cristina73 spune:
Buna Ella
Eu zic sa te interesezi intai daca facultatile din Romania sunt recunoscute in Israel, asta in cazul in care fata ta nu vrea sa ramina in Romania. Eu stiu ca multe facultati romanesti nu sunt recunoscute in occident, depinde si de domeniu, cred ca asta ar trebui sa te interesezi de la inceput. Daca nu sunt recunoscute facultatile o sa aiba mare bataie de cap cu studii si examene de echivalare, etc. de o sa fie mai mare daraua decit ocaua...
numai bine
cristina73
Missy spune:
Sunt profa, si te sfatuiesc sa eviti RO in ce priveste invatamantul, cel putin deocamadata. Crede-ma, ca noi, ca profi, si nu stim ce se intampla de azi pe maine, dar nu mergem in directii bune, asta e cert.
www.babiesonline.com/babies/f/fratila