Cum economisiti bani?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dicirstea spune:

Cat am fost tinerica si fara greutati (familie)eram disperata sa imi iau casa, asa ca in ziua de salariu ma duceam la casa de schimb si cumparam dolari (acum 10 ani)de toti banii. Mergeam pe jos la servici (cca 30 min'= faceam si economie si aveam si conditie fizica), mancam la servici doar pufuleti sau 2 covrigi. Am tinut-o asa vreo 5 ani si cum au inceput sa se dea credite am luat un apartament si imediat l-am inchiriat, ca oricum nu imi ajunsesera banii de avans si acte. Mi-am mai luat inca 2 joburi si am mai dus-o asa vreo 2 ani, pana m-am imbolnavit.
In orice caz, economii din salariu poti face doar daca esti singur si te abtii de la orice sau daca ai salariu mare; altfel cea mai buna solutie e creditul. Rata esti obligat sa o platesti, pe cand de pus deoparte ...mai sari cate o luna-doua, ca mereu apare cate o urgenta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorelai spune:

subiectul s-a mai discutat de vreo 2-3 ori. cum am mai scris, pe mine trebuie sa ma fortezi ca sa pun deoparte. asadar, ma fortez singura. am un cont de economii in care pun lunar o suma. de fapt o transfera banca direct din contul curent in contul de economii, in ziua cind intra salariul in cont. nici nu vad banii. e ca si cum as cistiga mai putin. e o strategie care la noi merge.

la fel fac si cu banii pe care ii primesc fetele de la guvern. ii pun direct in contul lor, nici pe aia nu ii vad. daca nu sint in contul curent nu ma bazez pe ei la cheltuieli.

Lorelai si fetele - Livia si Maya (18 ianuarie 2005)
****pt. poze click pe casuta galbena de mai sus (pagina personala)****

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dicirstea spune:

Si eu fac liste si listute si am agendele de la primul meu salariu (1990, septembrie). Mai mult sa ma amuz cand vad cresterile de preturi. Pe arunci era metroul 2 lei! Am pastrat si plicurile in care tineam economiile: e foarte motivant! Dar cum spunea si altcineva, desi puneam banii pentru situatii neprevazute, aproape intotdeauna apareau alte neprevazute. In 2 nevoile si cheltuielile sunt mai mari si e mai greu de pus deoparte. Mie varianta cu asigurarea de viata sau pensia privata nu mi s-a parut rentabila. Am o asigurare la ING, si dupa vreo 4 ani de plata, si dupa ce am refacut socotelile, am ajuns la concluzia ca e mai rentabil sa investesti intr-o locuinta pe care s-o inchiriezi decat sa-ti faci asigurari peste pensii. Castigi de 2 ori: din cresterea de pret a locuintei si din chirie.De ex: apartamentul pe care l-am cumparat in 2002 cu 17.000 $, acum valoreaza ~ 90-95.000 euro si e inchiriat cu 300 e/luna, gol ( si iau putin, au venit unii de la o agentie sa imi dea 400); l-am luat cu credit (deci rata lunara o echivalam cu ce prima de asigurare) si imi mai platea si chiriasul o chirie ceva mai mare decat rata, asa ca un credit pe 10 ani l-am achitat in 3. Sau mai am varianta sa il vand si sa bag banii in banca (roni) si sa traiesc din dobanda. Am facut socoteala, ar veni lunar echivalentul a ~600 euro.
Si nici macar nu am ajuns la pensie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilianasoare spune:

Dom'le, eu zic ca am un vocabular destul de vast, dar cu ocazia asta mi-am dat seama ca termenul "economii" nu se regaseste nici in vocabularul activ, nici in cel pasiv

Cei care au modele de urmat in familie sunt cei mai bogati mostenitori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns frunzaverde2 spune:

Fata de alte vremuri,
- nu mai cheltui pe nu stiu cite perechi de pantofi : prefer sa am o pereche noua la fiecare sase luni(ca nu ma tin mai mult), decit zece perechi vechi si transpirate pe care sa le schimb de la o zi la alta.
- nu imi mai cumpar nu stiu cite haine, statistic se pare ca folosim oricum mereu pe aceleasi, cam 25% din garderoba
- maninc normal (produsele speciale pt slabit sint oricum mai scumpe)
- nu ma machiez, asa ca bugetul e in favoarea vacantelor
- port parul natural pt ca asa ma simt bine (nu cheltui pe permanent, vopsele etc)
- beau frecvent ceaiuri de plante (asa ca nu mai rontai bomboane, guma etc, nu mai beau cola toata ziua)
- maninc multe fructe (asa ca nu ma mai tenteaza toate prostiile gen ciocolata, biscuiti, caramele, tic tac, pe care sa le cumperi de prin chioscuri unde dai de cinci ori mai mult decit in supermarket)

Si, Slava Domnului, am cu adevarat tot ce am nevoie, iar ceea ce EU nu am MIE nu imi lipseste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tlaura spune:

quote:
Originally posted by mihiasiro

Fata de alte vremuri,
- nu mai cheltui pe nu stiu cite perechi de pantofi : prefer sa am o pereche noua la fiecare sase luni(ca nu ma tin mai mult), decit zece perechi vechi si transpirate pe care sa le schimb de la o zi la alta.
- nu imi mai cumpar nu stiu cite haine, statistic se pare ca folosim oricum mereu pe aceleasi, cam 25% din garderoba
- maninc normal (produsele speciale pt slabit sint oricum mai scumpe)
- nu ma machiez, asa ca bugetul e in favoarea vacantelor
- port parul natural pt ca asa ma simt bine (nu cheltui pe permanent, vopsele etc)
- beau frecvent ceaiuri de plante (asa ca nu mai rontai bomboane, guma etc, nu mai beau cola toata ziua)
- maninc multe fructe (asa ca nu ma mai tenteaza toate prostiile gen ciocolata, biscuiti, caramele, tic tac, pe care sa le cumperi de prin chioscuri unde dai de cinci ori mai mult decit in supermarket)

Si, Slava Domnului, am cu adevarat tot ce am nevoie, iar ceea ce EU nu am MIE nu imi lipseste.

------------------------
Fericiti cei curati cu inima ...

Bravo, esti un exemplu de urmat! De-as putea si eu, cel putin faza cu ceaiurile si fructele...! Singurul lucru la care nu as renunta e machiajul, macar ocazional daca nu in fiecare zi!

A, si ca sa fiu on topic: nu reusim sa economisim nimic!

www.imagestation.com/album/?id=4287441075&code=8712142&mode=invite" target="_blank">Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tzitziri spune:

Cum economisim noi?
Gandindu-ne de doua ori inainte de a lua o hotarare.Evident ca nu discut aici de produse strict necesare (alimente, cosmetice, intretinere si altele).Discut de mofturi. Din fericire nu sunt genul care sa se extazieze in fata vreunei vitrine si sa zica "TREBUIE sa am acea pereche de pantofi" sau "acea haina". De obicei imi iau cand am nevoie de ele....
Pentru mine o reala modalitate de a face economii este tinutul banilor pe card. Din fericire nu toata magazinele permit plata cu cardul si cum de cele mai multe ori nu am mai mult de 20-30 de RON in portofel (cateodata nici pe aia), faptul ca nu am bani cash ma ajuta sa economisesc.

Facem aprovizionarea o data pe saptamana din supermarket, foarte rar mai luam ceva de la magazinele din cartier....nu dam ture prin magazinele mari nealimentare pentru ca nu ne place ca "sport" - (si asa evitam si tentatiile)...

Cred ca economiile in cazul nostru se fac 'de la sine': mancam rezonabil fara excese, nu poftim la chestii sofisticate (si deci mai scumpe), nu suntem dependenti de reduceri sau de mersul la shopping, nu avem multe tentatii in jurul nostru (si daca avem nu ne e greu sa le zicem NU), nu suntem maniaci cu moda si sa ne luam ce e la moda doar pentru ca 'asa se poarta' - la garderoba se adauga cand e nevoie..si daca mergem amandoi in aceeasi directie se strang si banii de vacante frumoase

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns melina34 spune:

sa va spun cum procedeaza o colega de-a mea, ea facind economii pt fiica-sa care...e maritata!!!!
deci colega, cind ia salariul pune deoparte prin poseta citeva milioane,de la luna la luna, cind ia o prima o pune in geanta in alt plic;dupa citeva luni sa vedeti cite plicuri are!!!!DAR se chinuie sa spele hainele in secXXI cu mina(locuieste in Buc!!)are 50 de ani,nu cumpara nimic decit strictul necesar pt casa, cauta ciorapii cei mai ieftini si rujul la fel, se duce la coafor de 2 ori pe an si cam asa....ati putea trai astfel?mi-e jena sa o intreb ce bucurie are de la viata, daca nu pofteste la o prajitura buna, o bere....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria spune:

Eu sunt mai strangatoare,in tinerete am pus bani deoparte, mi-am luat apartament, etc.Si acum regret ca mi-a fost frica sa sparg "banii de zile negre" sa iau un teren - pe atunci - cu 2 dolari mp, acum 200 euro.

Dupa ce m-am maritat nu am mai economisit, ca barbatu-meu are mania shoppinguluiDrept care ne-am inglodat in credite( casa, masina), ca pe alea dai sigur banii, si vreo 4 asigurari de viata...
si da, am tone de cosmetice, mancam ce ne place, vacantze...asta e.

Asa ca tot imobiliarele sunt cea mai bunea investitie...
Eu am un apart. si la BV, dar il tin gol, mi-e frica sa-l inchiriez.Oricum, valoarea lui astazi e de cateva ori mai mare decat cea cu care l-am luat.

“In curand, de cate ori am sa deschid gura in public, nici pe mine n-o sa pot sa ma mai cred.” – Gabriel Liiceanu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns moniboni spune:

Si eu mi-am facut asigurare; fond de pensii. Alta modalitate de a strange bani nu am.

mamica de rockerash

Mergi la inceput