O lamurire !!!???
Buna sa va fie inima si ... frumosi , dar mai ales sanatosi copii pe care ii aveti sau care va sa vina !
Ridic problema noastra personala in discutie , pentru ca ne este frica sa nu intelegem aiurea ceva si sa picam in "plasa" legilor romanesti.
Anca , sotia mea este insarcinata din luna oct.2002. Sorocul ar fi undeva in luna Iulie, undeva intre 1 si 10. Nu este angajata , dar avem contract incheiat la Casa de Pensii Sector 4, incepand cu data de 03 01 2003. Platile pe contract se fac (conform contractului), la 6 luni.
Intrebari ... !!!
1. Naste pe 15 06 2003. Platim contractul , la zi pe 16 06 2003 ! Ce avem dreptul sa primim? Sau nu trebuie sa platim pentru ca nu ne incadram !!?
2. Naste pe 02 07 2003. Platim contractul la zi , pe 03 07 2003 !
Ce avem dreptul sa primim ? Sau ...
Mentionam inca o data ca nu avem nimic platit deoarece suntem inca in dubii...
Si mai vreau o lamurire ... sa ceara indemnizatie de crestere a copilului sau concediu postnatal... La noi e o ceata pe tema asta !!?
Va multumesc si sper sa fiti ingaduitori !!!
Bebitza , Anca si Daniel
Raspunsuri
nela spune:
Conform ultimelor modificari ale legii 19/2000, respectiv ord. 9/2003 si 23/2003 sunt eligibili la a beneficia de prestatii de asigurari sociale asiguratii care au un stagiu de cotizare PLATIT de cel putin 6 luni inainte de prima zi de concediu medical (boala, maternitate etc.). Pentru concediul de crestere de 2 ani sunt necesare 10 luni de cotizatie inainte de nastere.
Trebuie spus ca se constituie ca stagii de cotizare si perioadele de somaj, perioadele in care asiguratul a beneficiat de prestatii de asigurari sociale, a urmat cursurile unei facultati acreditate cu conditia absolvirii etc.
Acuma trebuie vazut in ce situatie se afla sotia ta.
Important e sa aiba 6 luni sau 10 luni de stagiu de cotizare deoarece altfel i se vor refuza platile. Pot fi de genul somaj + asig. suplim. si alte combinatii de acest gen.In acest caz cred ca data implinirii celor 6 luni este 03.06.2003 pentru contractul vostru. Producerea riscului inainte de aceasta data poate fi motiv pentru refuzul dosarului.
Daca nu poate certifica aceste stagii atunci:
1. nu mai platiti deoarece nu veti mai beneficia
2. cu ord. 23 s-a instituit plata lunara a cotizatiei. Verifica la casa de asigurari acest lucru pentru cazul vostru.
Important este ca trebuie platit inainte de data producerii riscului (prima zi de concediu de maternitate pentru concediul maternal sau data nasterii pentru concediul de crestere) si este riscant sa nu fie platit inainte de nastere cel putin pentru a beneficia de postnatal si ulterior pentru crestere. Nu cred ca se mai pot face plati dupa data nasterii, adica pot dar pe riscul tau ca nu iti va fi aprobat dosarul. Sunt unele interpretari ca si pentru cresterea copilului, pentru cei asigurati anterior ord.9, sunt suficiente 6 luni de cotizatie inainte de nastere. Verifica pentru mai multa siguranta pozitia casei la care v-ati asigurat.
S-auzim de bine!
Nela
zlup spune:
Imi cer scuze daca n-am fost prea coerent.
Contractul a fost incheiat cu data de 03 01 2003.
Are bifat frecventa de plata la 6 luni.
Anca a terminat Hyperyon - psihologie, dar n-a apucat sa dea licenta.
Eu sunt liber profesionist si nu am carte de munca si nici contract cu vreo casa de asigurari.
De fapt ne este oarecum teama sa platim contractul in conditiile in care nu suntem foarte siguri... Banii astia sunt foarte mari pentru noi si mai degraba stam cuminti decat sa ramanen fara ei.
Anca ar trebui sa nasca undeva pe sfarsitul lunii iunie.
La casa de asigurari este o mare nebunie si nimeni nu te baga in seama ... sunt si ei destul de confuzi si tocmai in aceasta idee am indraznit sa cer ajutorul aici, pe forum.
Si apropo ... se pare ca e fetita si e foarte OK !
Va salut si va pup copii !
ili spune:
Intrebati CASA in scris,in termen de 30 de zile sunt obligati sa va raspunda tot in scris.Mergeti in audienta la un director al CASEI,la ghiseu nu se da totdeauna raspuns corect ,legal.
ili
valy spune:
draga zlup e complicat
iti trebuie sase luni de cotizare inainte de a naste sotia (sau inainte de prenatal) ca sa iei apoi 126 de zile de concediu de maternitate. E usor de demonstrat ca suma pe care o iei pentru cele 126 de zile e cam tot aceeasi cu cea pe care o platesti (depinde de suma asigurata si implicit de impozitul pe care il vei plati pe indemnizatia primita). Daca nu ai 6 luni pana la nastere sau pana incepe prenatalul s-au dus banii!!!!!!
Nu stiu cand e prognoza pentru nastere ... dar ai grija!
Din datele tale nu vad decat o singura sansa: sa-si dea sotia licenta ca sa se poata sa se "lipeasca" cateva luni, adica perioada cat (daca) a fost studenta inainte de data 3.01.2003, momentul incheierii contractului pentru a realiza cele 10 luni cerute inainte de nastere prin insumare contract si perioada asimilata. Atunci ai avea dreptul fara probleme la ambele indemnizatii. La calcul e o alta poveste dar oricum e doar de bine!