Meniuri pentru copii (12-24 luni)
Raspunsuri - Pagina 2
lady_in_red spune:
Crema de spanac
100gr spanac 100gr brinza de vaci, ½ galbenus fiert
Frunzele de spanac se spala bine in apa cu otet si se clatesc din abundenta. Se scot tijele.
Intr-o craticioara cu apa clocotita se fierb frunzele de spanac, 15 minute.
Se scot si se mixeaza impreuna cu brinza de vaci si cu galbenusul.
Aceasta crema este foarte buna calduta.
Gris cu legume
Cateva frunze de salata, 1 dovlecel mediu, 2 linguri gris
Salata si dovlecelul curatat de coaja si de seminte si taiat cubulete, se fierb. Se amesteca totul cu mixerul, turnand si putina apa.
Se pun din nou la foc si se adauga si cele doua linguri de gris. Se lasa la foc mic cateva minute.
Acest amestec se pune putin la cuptor si se servesste caldut. Puteti adauga si putina branza de vaci.
Budinca de urzici cu piure
1cartof, 50g urzici fierte, 1 ou, unt
Cartoful, curatat, spalat si taiat rondele, se fierbe. La fel si oul. Urzicile se scurg de apa si impreuna cu cartoful se paseaza bine si se amesteca cu galbenusul.
Aceasta compozitie se pune intr-un vas termorezistent, uns cu putin unt, iar forma se aseaza intr-o oala cu apa fiarta, pe foc. Se lasa aprox. 15 minute.
Brocoli cu conopida
50 gr conopida, 50 gr brocoli, apa, putin lapte
Legumele se fierb in apa sarata. Se paseaza si se amesteca cu laptele pina capata consistenta unei creme.
Pilaf asortat
1 cescuta orez, ceapa, morcov, 1 lingurita ulei, marar, patrunjel, putin piept, pulpa sau ficat de pui (facultativ)
Ceapa curatata si spalata se taie fin. Morcovul se curata si se da pe razatoarea mica. Acestea se fierb inabusit impreuna cu mararul si patrunjelul. Cand sunt aproape gata, se adauga orezul si patru cescute cu apa
Se lasa sa fiarba mai mult decat in mod obisnuit, pina cand orezul devine ca o pasta.
Daca adaugati si carnita, acestea se pune si ea la fiert separat, iar in loc de apa , in amestecul de orez se va turna zeama de carne de la fiert.
Atentie ! Daca adultii prefera orezul cu bobul lung, care nu se sfarama si ramane intreg si tare, pentru copii folositi doar orezul cu bobul rotund, care prin fierbere are tendinta sa se terciuiasca.
Eu alor mei le-am dat ficat de pe la 11-12 luni, si atunci cu mari retineri si fiert in lapte pentru a scoate gustul.Alegerea insa din punctul asta de vedere va apartine.Legumele insa pot fi date chiar dinainte de 12 luni fara nico problema
Karina Iulissa-7ani-Codrin Iulian-1 an si 6 luni-Laura Andreea si Daniel Florin
lady_in_red spune:
Pui cu mazare (2-3 ani)
* 500 g de carne de pui
* 60 ml de ulei
* o ceapa mare
* o lingura de bulion
* 600 g boabe de mazare
* 150 g de rosii decojite
* un varf de cutit de zahar
* o legatura de marar
* sare
Curatati, spalati si taiati carnea in bucati dupa care se inabusa in ulei cu putina apa si sare. Cand este gata, se scoate si, in sosul ramas, se caleste ceapa tocata. Se adauga peste ceapa bulionul stins cu doua linguri de apa sau cu putina supa.
Se fierbe carnea 15 minute, dupa care sosul strecurat se toarna peste carnea inabusita si se continua fierberea. Separat se fierbe mazarea impreuna cu rosiile taiate, si zaharul. Dupa ce a fiert, mazarea se pune peste carnea fiarta si se mai fierb impreuna circa 10 minute. In final, se adauga mararul, spalat si tocat fin.
reteta este luata din revista MAmi
Karina Iulissa-7ani-Codrin Iulian-1 an si 6 luni-Laura Andreea si Daniel Florin
lady_in_red spune:
Piure de spanac cu smantana (dupa 12 luni)
* 1 kg de spanac
* 4 oua
* 1 dl (100 ml) de smantana
* 100 g de unt ( 20 g pentru ungerea formelor)
* 750 ml de lapte
* 50 g de faina
* sare, piper
* putina nucsoara (praf)
Incepeti prin a fierbe spanacul aproximativ 5 minute; apoi, spalati-l cu apa rece si scurgeti-l bine. Intre timp, preparati sosul alb: pentru aceasta, prajiti usor 50 g de unt intr-o cratita, adaugati faina si lasati pe foc 4 minute. Turnati, apoi, laptele, la care adaugati sarea, piperul si nucsoara (pudra, de preferinta). Lasati sa fiarba inabusit pe foc foarte mic pana da in clocot, amestecand mereu.
Dupa ce sosul este gata, ocupati-va de spanac: taiati-l marunt, macinati-l si puneti-l intr-o cratita (cu toarte si capac) in care ati prajit usor restul de unt. Condimentati dupa gust si turnati 2 linguri cu sos alb (tot in cratita, pe care o luati acum de pe foc). Este momentul sa adaugati ouale la spanac. Amestecati bine!
Incalziti in prealabil cuptorul (sa fie foarte cald) in timp ce ungeti cu unt formele si le umpleti cu acest delicios piureu de spanac. Luati o farfurie mare adanca (care rezista la temperatura ridicata din cuptor) si aranjati in aceasta formele. Umpleti-o cu apa care clocoteste pana la jumatate din inaltimea formelor, apoi dati totul la cuptor timp de 25 de minute. Cu 5 minute inainte ca piureul de spanac de la cuptor sa fie gata, intoarceti-va la sosul care s-a racit. Adaugati-i smantana proaspata si puneti-l la fiert 2 minute. Strecurati, apoi, sosul printr-o sita si faceti in asa fel incat sa ramana cald. Puteti scoate piureul de spanac din cuptor, si, apoi, din forme dupa cateva minute. Daca vreti sa aiba o forma deosebita, aranjati-l pe o farfurie, acoperiti-l cu sos si este gata, puteti sa gustati! Pofta buna!!
Recomandari: Cu cat adaugati mai multe oua, cu atat piureul de spanac va fi mai putin moale… Pe de alta parte, simplificati-va viata folosind spanac congelat, taiat marunt. Rezultatul va fi la fel de bun!
sursa:tot aia
Karina Iulissa-7ani-Codrin Iulian-1 an si 6 luni-Laura Andreea si Daniel Florin
lady_in_red spune:
Omleta cu spanac (dupa 18 luni)
* 200 g spanac
* 10 g unt
* 2 oua
* sare
Spalati bine frunzele de spanac si tocati-le fin, apoi puneti-le in apa clocotita si sarata. Lasati sa fiarba dupa care scurgeti bine.
Adaugati unt, incalziti din nou la foc potrivit si adaugati ouale batute. Lasati sa fiarba pana ce ouale se incheaga.
Sufleu de branza cu sunca (de la 18 luni)
* 25 g telemea
* 30 g sunca
* 1 oua
* 20 g unt
* 20 g faina
* 25 ml lapte
* sare
Se caleste faina in unt, apoi se toarna putin cate putin laptele.
Se adauga branza rasa in prealabil, sunca taiata cubulete si un pic de sare.
Se incorporeaza galbenusurile, unul cate unul, apoi albusurile batute spuma.
Se toarna compozitia intr-o forma unsa cu unt si pune la cuptor termostat 5 (150 °C) timp de 30 de minute.
Omleta cu cartofi (de la 1 an)
* 500 g cartofi
* 4 oua
* 20 g unt
* sare
* un fir de marar
Curatati cartofii si radeti-i pe razatoarea cu gauri mici. Adaugati ouale, bine batute, sarea si mararul. Amestecati totul si rasturnati intr-un vas cu untul incins. Cand omleta s-a rumenit pe o parte, intoarceti-o si lasati-o sa se rumeneasca si pe partea cealalta. Serviti-o fierbinte, eventual cu salata verde.
Flan cu morcovi
(preparare: 10 min.; coacere: 20 20 min.)
* 150 g morcovi
* 15 g ceapa
* 1 galbenus
* 1 bucata de unt de marimea unei alune
Curatati si spalati morcovii. Taiati-i rondele. Taiati carnea in felii subtiri. Fierbeti legumele timp de 20 de minute inabusit. Lasati sa se raceasca si amestecati cu mixerul. Incorporati galbenusul si untul de marimea unei alune. Puneti intr-o cratita. Coaceti in cuptor la foc potrivit (termostat 6) la "bain marie" timp de 20 minute.
Karina Iulissa-7ani-Codrin Iulian-1 an si 6 luni-Laura Andreea si Daniel Florin
country girl spune:
Vad ca incepe sa prinda substanta "schimbul de retete"
Curry dulce de pui (12 luni)
Ingrediente: 50 g piept de pui, 1 mar golden, 1/4 de lamaie, 25 cl lapte, 1 varf de cutit de curry dulce, 1 lingura de miez de nuca de cocos rasa, 1 lingurita de unt.
Preparare: pieptul de pui si marul decojit se taie in cubulete si se stropesc cu sucul de lamaie. Se amesteca intr-o cratita cu laptele, curry si foarte putina sare si se tin pe foc mic cam 20 de minute. Se adauga nuca de cocos si untul si se mai tine 10 minute pe foc.
Se serveste copilului dupa ce se raceste, cu putin orez fiert separat alaturi.
Reteta am adaptat-o din reteta de curry de pui pentru intreaga familie doar ca pentru cei mari pun curry picant si elimin nuca de cocos (prea dulce).
country girl spune:
Pui cu sos de porumb dulce (9 luni)
Ingrediente: 30 g carne de pui fript (din frpitura familiei), 1 cutie mica de porumb dulce, 1 cutie mica de lapte condensat, 5 g unt, putin tarhon.
Preparare: porumbul scurs de apa se fierbe 5-10 minute in lapte condensat cu tarhon la foc foarte mic pana devine cremos. Se mixeaza amestecul dupa ce se racoreste si se adauga untul. Se serveste langa carnea de pui fript taiata in bucati maruntele, eventual cu putin piure de cartofi (daca copilul e mai gurmand).
country girl spune:
Miel cu piure de mazare (9 luni)
Ingrediente: carnea desprinsa de pe o coasta de miel inabusita la cuptor pentru familie, 1 cutie mica de mazare, 5 g unt, 1/4 de lamaie.
Preparare: carnea desprinsa de pe o coasta de miel inabusita la cuptor din friptura familiei se marunteste pe masura copilului. Mazarea se fierbe 10 minute la aburi si se mixeaza cu untul si sucul de lamaie.
In loc de mazare se poate pregati vanata coapta sau fiarta in aburi (100 g), a carei pulpa se zdrobeste cu furculitza si se stropeste cu suc de lamaie.
Garnitura poate fi si 100 g spanac fiert 20 de minute la aburi si mixat impreuna cu 100 g de branza proaspata de vaca.
country girl spune:
Muffins cu orez (12 luni)
Ingrediente: 30 g orez, 50 g faina, 1 lingura de zahar pudra, 1 ou, 20 g unt, 10 cl lapte.
Preparare: orezul spalat se varsa intr-o oala cu apa care fierbe si se lasa la fiert 15 minute. Se amesteca intr-un castron faina cu zaharul, in mijloc se sparge un ou si jumatate din cantitatea de unt topit. Se framanta aluatul panadevine omogen si se inmoaie cu laptele. Amestecati orezul in aluat.
Compozitia se varsa in forme de minitarte unse cu unt. Se coc aproximativ 20 de minute in cuptorul preincalzit (220 C).
Se pot servi calde sau reci, la micul dejun sau desert.
vl-ad spune:
SUFLEU DE FICAT DE PUI(de la 1 an)
350g ficat
150g unt
3 oua
1 lingura faina
1 pahar lapte
sare
Ficatul spalat si curatat de pielite se lasa sa se scurga bine pe un prosop de hartie
Puneti intr-o craticioara 2 linguri de unt si adaugati ficateiipe care ii fierbeti inabusit acoperind vasul cu un capac.
Topiti 50 g intr-um vas , adaugati faina si laptele si amestecati bine.Luati vasul de pe foc si amestecati cu ficateii,pe care ii treceti inainte prin sita.Adaugati putina sare.Adaugati galbenusurile si apoi albusurile batute spuma.
Turnati compozitia intr-o forma unsa cu unt si dati-o la cuptor pentru 20 de minute.
------------------------
ADINA SI VLAD (17-11-2004)
VLAD
POZE CU PUIUTUL MEU
country girl spune:
Chec cu morcovi (12 luni)
Ingrediente: 300 g morcovi, 4 oua, 150 g zahar pudra, 1 lamaie, 100 g faina, 1 pachet de praf de copt, 20 g unt.
Preparare: Morcovii se spala, se curata si se dau pe razatoare. Galbenusurile se freaca cu zaharul pana devin albe si se adauga sucul de lamaie, lingura cu lingura faina si praful de copt, iar la urma morcovii rasi. Se bat albusurile si se incorporeaza delicat in amestecul de mai sus. Se toarna in forma de chec unsa cu unt si se coace 45 de minute in cuptorul preincalzit (200C)