Mancare in Finlanda :)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Aamu spune:

quote:
Originally posted by lgireada

Stiam de reteta traditionala, am vazut ca se gasesc diverse chestii similare congelate prin magazine, pe care numai le pui in cuptor. Dar eu sincer, as manca asa ceva umplut cu branza, nu cu orez.
Jaaana subiectul s-a vrut o chestie de bucatarie, dar a ajuns un soi de grup de finlandia, initial se chema brocoli si conopida parca, dar s-au strans repede fetele, chiar ma gandeam daca nu ar trebui mutat de aici undeva pe la prieteni sau ceva de genul.
In urma pe scurt e ceva legat de borsuri, apoi o vreo 2 pagini am umplut eu despre excursia in Laponia, unde am o groaza de intrebari si nu-mi raspunde nimeni :D. Nu plec maine dimineata, ci poimaine. Trebuie sa cumpar si mancare pt pranz si pt seara acolo si habar nu am ce sa iau cu mine.

Liliana
http://new.photos.yahoo.com/lgireada/albums



Liliana, e buna si cu orez si peste ea pui ce vrei tu.
Sint si proaspete in magazine, nu doar congelate.

Poti sa gatesti ceva mancare "solida" si sa pui in caserole de plastic (de ex. budinca de macaroane cu carne, ieftina si nu-i rea ), plus paine si ceva ptr. sandwich. In Levi ar trebui sa fie supermarket..
Nu ti-au raspuns tutorii?

Jaana, salutare si pupici


Aamu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lgireada spune:

Tutorii mi-au raspuns numai prima data. A doua oara cred ca le-am dat prea multe linkuri si i-am zapacit. Si nu vor sa-mi zica ca nu organizeaza nika, dar tot ii intalnesc eu la autobuz. Cand am fost in Germania am mers cu o excursie organizata in Paris, dar tot drumul soferul ne-a vorbit si ne dadea toate informatiile pe care ni le doream. Excursia din Paris a costat 200 euro versus 130 cat costa asta si continea aceleasi chestii: cazare + mic dejun + transport. Sunt dezamagita de tutori, sincer. Sper sa nu avem discutii ...
Chestia cu gatit mancare solida nu cred ca o sa o fac, o sa luam sandwichuri si poate vreun plic de supa calda.

Liliana
http://new.photos.yahoo.com/lgireada/albums

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aiska spune:

Salut fetelor!
Jaana ce bine imi pare ca ai intrat la acest topic! Ce putin mai este pina vine bebe! arcina usoara in continuare!

Mi-e tare greu sa tin pasul cu voi ca aveti un spor la scris de zile mari.De fapt imi place tare mult ca scrieti zilnic si lucruri atit de interesante.

Liliana
Intrarea la Casuta lu Mosu e gratis.Nu aveti insa voie sa fotografiati decit in hol si in magazin, altfel de unde sa-si scoata ei banii?

Pozele acelea pe care le ofera "Mosul" costa prea mult, eu nici nu am vrut sa aud de ele cind am vazut pretul, desi sotul zicea ca sa avem si noi o amintire acolo.

Cum ti-am mai zis, in Laponia totul este exagerat de scump si depinde de voi ce va intereseaza cel mai mult ca sa stiti cum va gospodariti "bugetul".
La sauna cu afumat nu ma atrage de aceea nu am intrat niciodata acolo.

Cel mai frumos mijloc de relaxare mi s-a parut spa-ul finlandez, unde am fost des in vacante inainte de nasterea primului copil.Locul se cheama Saariselkä.Era plin de turisti rusi in sezon,de aceea am avut mare grija sa nu ni se fure ceva.

Snowmobil are fratele sotului, dar stiu ca preturile sint mari la inchiriere.Cu sania trasa de catei nu am fost ca mi se face mila numai cind ma gindesc.

Snowvillage = Lumikylä este demn de vizitat dupa parerea mea.

In Levi nu ar fi prea multe de facut in afara de ceea ce este traditional aici in Finlanda in orice centru turistic de ski.Sint de acord cu Aamu ca la un buget de student ar fi bine sa intrebati in primul rind de reduceri.In afara de ce ati primit voi in brosuri si este afisat pe Internet nu cred ca ar exista ceva mai atragator din punct de vedere al atractiilor turistice.

Serviciile turistice sint foarte calitative in Finlanda de aceea si pretul e mare.Sint convinsa ca veti primi o multime de informatii folositoare.Noi am fost intotdeauna foarte multumiti de excursiile organizate de finlandezi la care am participat atit in Finlanda cit si in strainatate.

Aamu la primul meu curs de limba am avut o profa care ne-a invatat sa facem korvapuustit si karjalanpiirakat.Ce am mai ras cu o colega thailandeza si cu una rusoaica ca ne-au iesit pietroaie toate! Asa am patit-o daca nimeni nu ne-a spus ca acele bucatele de cozonac trebuie lasate inca 15 minute la dospit inainte de a le pune la cuptor si ca placintelele cu orez nu trebuie lasate decit putin de tot la cuptor sa nu li se intareasca coca din jurul orezului?

Elena copii mei au amindoi sub 2 ani dar daca te uiti pe linkul asta vei afla foarte multe.
Din pacate nu cunosc deloc cum se pune problema cu copii care nu vorbesc la inceput deloc finlandeza, fiindca ai mei vor avea limba materna finlandeza si au primit cetatenia inca de la nastere.

Copilasul de 6 ani ar putea sa urmeze "eskari" sau oficial "esikoulu" - grupa pregatitoare- unde se exerseaza putin sa scrie si sa socoteasca mai mult in joaca.Acesta este gratuit rezidentilor permanenti si cetatenilor finlandezi, dar nu stiu cum este pentru copii care nu indeplinesc aceste conditii si nu au limba materna finlandeza.

Cel de 2 ani se poate duce la "day care"- päiväkoti care este un fel de cresa gradinita, insa iar nu cunosc conditile de primire pentru cei care nu sunt finlandezi.
Poate sa intrebi undeva la locul de munca al vostru pe ceilalti straini in aceeasi situatie? Sau daca nu, la conducerea/primaria orasului unde stati.

Sabina
mamica lui Joel si a Nonei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aiska spune:

Desi am luat doar 11 kg in sarcina mi-au ramas 5 kg dupa nastere.
Din acest motiv sint la cura de slabire si am inceput luni.

Bag pentru voi o reteta finlandeza care este din peste si destul de hipocalorica.

Kalapyörykät= Chuiftelute de peste - rotunde gen bilute-


Ingrediente

800 g peste alb inghetat sau crud
1 kpl ceapa
2 oua
2 dl sosul de la pestele fiert
1 dl pesmet
2 tl sare
1 tl piper alb
2 tl boia
putin marar
putin busuioc maruntit
o jumatate de lamaie


Mod de preparare:
1.Se fierbe pestele si apoi se marunteste bine ca sa putem forma o pasta din el.
Se inmoaie pesmetul in cei 2 dl de sos de peste si se taie marunt ceapa,apoi le adaugam la pestele maruntit si formam o pasta.Se desfac ouale si se pun in aceasta pasta impreuna cu mirodeniile(piper, boia, marar, busuioc) amestecind in continuu.Stoarcem sucul de la lamaie in aceasta pasta.

2.Formam din aceasta pasta bilute rotunde si le asezam pe foaia de copt(leivinpaperi se numeste aceasta hirtie)in tava cuptorului la 175 C pina observam ca se coc.

Garnitura se poate servi pure de cartofi si salata rasa de morcovi.
Pofta buna si scuzati traducerea cam slabuta dar zau ca n-am timp sa stau pe net mai mult decit serile-cind macar unul dintre copilasi doarme, celalalt fiind bebelus foarte mic.

Sabina
mamica lui Joel si a Nonei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aamu spune:

Aiska, multumim pentru reteta. Si eu sint la cura de slabire si mananc aproape in fiecare zi peste alb (congelat) fiert cu legume. Acum o sa incerc chiftelutele. Cum se zice la busuioc in finlandeza?

Imi plac korvapuustit , dar n-am facut pana acum. Doar am cumparat.

Aamu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aiska spune:

Aamu cum se face ca tu nu dormi la ora asta?
La mine exista circumstante atenuante si anume bebelusa mea sufera de colici de la ora 21 la 1 dimineata sau oricum in jurul acestor ore matinale.

Busuiocul se numeste basilika in finlandeza ca e un neologism. Parca in engleza e basil?

Ai inceput o dieta anume? Eu imi propun sa slabesc in 2 saptamini si sper sa ma pot tine de dieta aceasta strica pina atunci.Dupa aceea daca reusesc, urmeaza lupta cu mentinerea.

Ca sa ma ambitionez m-am inscris pe forumul de la Femeia intim acolo la ambitioasele care doresc sa dea jos 5 kg.

Sabina
mamica lui Joel si a Nonei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aiska spune:

Sint zapacita rau la ora asta si uit sa spun ca reteta mea de korvapuustit pe care o folosesc este aceea de pullat pe ambalajul de faina FIT - puolikarkea vehnajauho de 5 kg de la Lidl.
Pina acum e singura care mi-a reusit ca la carte si sotului meu finlandez îi place foarte mult.

Se face ca un cozonac romanesc mai moale si parca un pic mai crud.

Asta este:

KORVAPUUSTIT (BUCATELE DE COZONACI FINLANDEZE)

Ingrediente

5 dl lapte
50 g drojdie proaspata
1 ou
1 lingurita de sare
1 dl zahar
1 lingura de nucsoara(kardemumma)
14 dl de faina sau 900 de grame
200 grame margarina
_
1 ou pentru ungerea suprafetei cozonaceilor
20-50 g margarina pentru uns foaia de coca
1/2 dl faina pentru presarat pe masa sau suprafata unde prelucram foaia ca sa nu se lipeasca foaia
un borcanas de zahar amestecat cu scortisoara (kanelisokeri de la Dansukker)

Mai trebuie
1 castron adinc sau un lighean micut unde sa putem lucra coca si sa o tinem la dospit
1 prosop de bucatarie sa acoperim coca
1 pensula de uns suprafata cozonaceilor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aiska spune:

Prepararea:

1.Laptele se incalzeste pe aragaz pina ajunge la 37-40 de grade,poti verifica pe mana

2.Se adauga drojdia farimitata bine,zaharul, oul, sarea si nucsoara amestecindu-se mereu pina se dizolva toate.
Eu le amestec cu mixerul.

3. Se adauga faina putin cite putin si se continua amestecarea ca sa se omogenizeze.Concomitent cu faina se adauga si margarina topita dar racita.Bine ca e frig afara ca ma scuteste de o asteptare in plus la racitul margarinei.

4.Coca este gata cind este bine bine framintata si se desprinde usor de marginile castronului in care este preparata.Daca e prea moale si ne e greu sa o dam jos de pe degete cind incercam sa o framintam putem adauga putina faina.Daca este prea uscata foarte putina adaugam margarina.

5. Lasam coca acoperita cu prosopul in castron/lighean de plastic cam 30-50 de minute la loc caldut ca sa se umfle.

6. Daca s-a umflat si inaltat bine,luam cam 1/5 din ea si o prelucram cu facaletul pe masa in prealabil presarata cu faina.Trebuie sa arate ca o foaie frumos intinsa sub forma de patrat, dar de o grosime de 2 cm ,nu prea subtire.

7.Ungem foaia cu margarina grijuliu cu un cutit,pe o singura parte- aceea pe care o vedem in fata noastra.
Presaram peste ea zaharul amestecat cu scortisoara din borcanasul de la Dansukker si incepem sa rulam foaia cu grija ca pe o rulada.

8.Dupa ce am obtinut un sul compact taiem cu cutitul din foaie bucatele mici de aproximativ 3-4 cm si cu degetele usor, le apasam la mijloc asa incit sa apara ca 2 suluri mici rotunde la capetele fiecarei bucati de coca taiata.

Se pot lasa si asa doar taiate si aranjate sub forma de cilindru in care partea vizibila cu "dungile" de umplutura este pe tava.

9.Punem aceste bucatele pe o tava acoperita de hirtie de copt(leivinpaperi) cu distanta de 3-4 cm intre ele ca sa nu se atinga dupa crestere unele de altele.Incap cam 4 pe 5 rinduri.

10.Lasam aceste bucatele pe tava sa se ridice si sa se mareasca putin in volum la loc caldut cam 15 minute exact cum am facut la inceput la dospirea cocii initiale.

11.Le ungem bine cu pensula innmuiata in oul batut cu telul si le introducem in cuptor la o temperatura de 225 C sa stea 10 minute pina se rumenesc frumos auriu inchis.

Pofta buna si astept sa aud cum a reusit!

Sabina
mamica lui Joel si a Nonei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aamu spune:

quote:
Originally posted by aiska

Aamu cum se face ca tu nu dormi la ora asta?
La mine exista circumstante atenuante si anume bebelusa mea sufera de colici de la ora 21 la 1 dimineata sau oricum in jurul acestor ore matinale.

Busuiocul se numeste basilika in finlandeza ca e un neologism. Parca in engleza e basil?

Ai inceput o dieta anume? Eu imi propun sa slabesc in 2 saptamini si sper sa ma pot tine de dieta aceasta strica pina atunci.Dupa aceea daca reusesc, urmeaza lupta cu mentinerea.

Ca sa ma ambitionez m-am inscris pe forumul de la Femeia intim acolo la ambitioasele care doresc sa dea jos 5 kg.

Sabina
mamica lui Joel si a Nonei



Aiska, am insomnii. Seara nu adorm inainte de ora 1 si dimineata as dormi si nu pot ca trebuie sa ma duc la servici . Azi a sunat ceasul la 6:25 si l-am mutat la 6:50.

Saraca bebelusa. Nu exista nimic de colici?

Am basilika acasa dar nu stiam ca e busuioc. Inainte nu foloseam busuioc la mancare, acum folosesc si nu stiu. Mi se parea mie mirosul cunoscut..

N-am inceput o dieta anume, nu m-am inteles niciodata cu dietele - au functionat doar pe scurta durata. Dar m-am hotarat sa mananc usor, adica peste alb, legume, numai paine neagra, fara dulciuri (e cel mai greu ca imi plac la nebunie). N-am mai pus nici zahar in cafea, asa ca acum beau lapte cu cafea (putina cafea si restul lapte "spatial" - laktositon) pentru ca amara nu-mi place. Nu mananc seara.Si merg la sala de cel putin 4 ori pe saptamana. Biciclesc 30 minute si apoi la aparate.
Am ajuns la concluzia ca trebuie sa schimb complet stilul de viata (sa mananc in permanenta usor, sa fac miscare) ca sa ma mentin, altfel nu se poate. Ma ingras usor si nu ma mai ajuta nici varsta (35), dau jos foarte greu.

Dar tu alaptezi si cred ca trebuie sa mananci. N-ai mult de dat jos 5 kg.

Aamu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aamu spune:

Aiska, multumesc pentru reteta. Cred ca o data pe luna pot sa ma "destrabalez" cu korvapuustit. Astept sa dau jos ceva kilograme si apoi incerc.

Liliana, cum mai stai cu pregatirile?
Nu fii dezamagita, sa stii ca toate cunostintele mele (nu finlandeze) care au fost in Laponia, au venit super-incantate. O sa gasiti ceva de facut.

Aamu

Mergi la inceput