Mancare in Finlanda :)
Raspunsuri - Pagina 5
Aamu spune:
Aiska, n-am vazut rahat. Sigur in Helsinki, Turku, Tampere sint magazine straine care au (magazine turcesti poate?).
Si mie imi plac hapankorppu si näkkileipä.
Liliana, poate-i bine sa ne facem topic..daca nu vorbim doar de mancaruri? Nu stiu..cum credeti
Varza acrita, daca gasesti sa-mi spui si mie. Eu n-am vazut decat tocata si acrita la cutii de plastic (si scumpa si cu gust mai ciudat).
Iar varza cruda din magazine e foarte scortoasa.
Castraveti acri daca vrei sa cumperi, cauta varsati, sint la butoaie de plastic. Cei la borcan..numai acri nu sint..
Cu lactatele..pana sa vin aici n-aveam habar de intoleranta la lactoza. Dupa vreun an m-a apucat. Norocul meu ca sint mai toate produsele lactate si fara lactoza. Sotul imi spune tot timpul ca beau "lapte spatial".
Aamu
Aamu spune:
quote:
Originally posted by silvana.ady
Buna finlandezelor.
Am si eu o intrebare la voi, poate ma puteti ajuta.
Am fost acum vreo doi ani in Finlanda si am mincat acolo o friptura de salmon file la cuptor ca de atunci tot visez la ea. Smecheria cu aceasta friptura era sosul, care era cu castraveti acrii taiati cubulete mici si cu ceva smintina... cam asa ceva. M-am intors acasa plina de incredere in ceea ce reteta si m-am pus pe gatit...dar, nimik . A iesit in regula dar nu asa cum imi aduceam eu aminte...
Poate stiti voi reteta asta. Astept plina de sperante
Sivi - mami de doua printzese
Shirly (12.09.1999) & Danielle (27.03.2003)
( poze mai vechi si mai noi )
silvana.ady, am gasit pe un forum finlandez o reteta, se numeste "somon in stil rusesc":
aprox 600g file de somon
0,5 lingurita sare
2,5 dl french (fraiche) cream
2 castraveti murati
2 graunti de usturoi
1 lingurita "sitruunapippuria", care e un amestec de condimente folosit la peste: sare 20-40%, piper negru si alb, arome de lamaie.
Se aseaza pestele file in vasul de cuptor cu pielea in jos, se presara sarea peste. Se amesteca "french cream" cu castravetii tocati, usturoiul pisat si "sitruunapippuria". se toarna amestecul peste peste si se da la cuptor 25 minute la 200 grade C.
Aamu
lgireada spune:
Buna dimineata,
Rahat am auzit ca se gaseste la raionul cu jeleuri sau cu fructe uscate. Aici in oras noi avem un preot roman si ieri ne-am intalnit cu el si a adus un bol de fructe uscate, jeleuri si rahat. El tine post :)
Si eu am cumparat smantana cu 15% si a fost o mare mirare pentru ca acasa gaseam de la 20 in sus, dar nici pe departe nu era la fel de groasa ca asta. Ma gandeam chiar ca or fi pus faina in ea sa o ingroase.
Castravetii cum adik nu-s acri? Ca chiar ma batea un gand sa cumpar ... am vazut la borcan mai multe sortimente. Nici macar aia in otet nu-s buni?
La categoria lactate am vazut o gramada de combinatii, cu tot soiul de fructe, etc. Nu am cumparat inca, caci sotzu' nu mananca deloc lactate si branzeturi.
O saptamana cat mai frumoasa va doresc,
Liliana
http://pg.photos.yahoo.com/ph/lgireada/my_photos
lgireada spune:
Apropo de excursia in Laponia, asta e programul:
Trip to Lapland
Date: 1. marchta 2007 07:00 to- 04. marchta 2007 23:00
Details: Student Union will organize trip to Lapland 1. - 4. 3.2007 Thu - Sun)
Signing up for the trip in the Student Union office between 16.1 - 16.2.
Cost of the trip: 130 euros, which includes
- Round trip Joensuu - Hanhimaa (Lapland) - Joensuu by bus
- Transportation in Lapland
- Accommodation in an old village school of Hanhimaa (any comforters provided, kitchen, sauna)
- Breakfast in each morning
- Evening programme
- Visits to: Santa Claus village
Reindeer farm
Levi skiing resort
Museum of Arctic in Rovaniemi
Snow castle of Lainio
- Extras: Reindeer / husky riding
Recreation in spa
Outdoor activities in Levi (skiing, snow shoeing, snowboarding, slending)
Snow mobile riding
Visit to Ranua zoo
Daca imi puteti da orice sfat legat de acest program, e binevenit.
Liliana
Aamu spune:
quote:
Originally posted by lgireada
Buna dimineata,
Rahat am auzit ca se gaseste la raionul cu jeleuri sau cu fructe uscate. Aici in oras noi avem un preot roman si ieri ne-am intalnit cu el si a adus un bol de fructe uscate, jeleuri si rahat. El tine post :)
Si eu am cumparat smantana cu 15% si a fost o mare mirare pentru ca acasa gaseam de la 20 in sus, dar nici pe departe nu era la fel de groasa ca asta. Ma gandeam chiar ca or fi pus faina in ea sa o ingroase.
Castravetii cum adik nu-s acri? Ca chiar ma batea un gand sa cumpar ... am vazut la borcan mai multe sortimente. Nici macar aia in otet nu-s buni?
La categoria lactate am vazut o gramada de combinatii, cu tot soiul de fructe, etc. Nu am cumparat inca, caci sotzu' nu mananca deloc lactate si branzeturi.
O saptamana cat mai frumoasa va doresc,
Liliana
Eu am cumparat castraveti la borcan si erau mai mult dulci decat acri. Poate ca or fi si borcane cu castraveti acri, printre atatea sortimente..dar eu m-am plictisit sa caut. Am luat de vreo 3 ori diferite borcane si tot dulci erau. De atunci cumpar numai varsati.
S-ar putea sa fie la raionul de fructe uscate, in supermarketurile mari. Finlandezii in general nu mananca rahat. Poate doar daca ar fi cornulete sau chec. Dar asa gol..se cam stramba. A adus o colega din Maroc si ne-a servit si majoritatea finlandezilor n-au mancat.
Si mai au o problema cu ficatei, pipote, creier. Sotului i-am facut ficatei de pui si a mancat pana la urma, dar daca i-as da pipote sau Doamne fereste creier n-ar manca sub nici o forma. Eu as manca salata de creier si se stramba tot cand aude. Si la salata de vinete s-a uitat stramb la inceput, dupa aia i-a placut.
Aamu
Aamu spune:
quote:
Originally posted by lgireada
Apropo de excursia in Laponia, asta e programul:
Trip to Lapland
Date: 1. marchta 2007 07:00 to- 04. marchta 2007 23:00
Details: Student Union will organize trip to Lapland 1. - 4. 3.2007 Thu - Sun)
Signing up for the trip in the Student Union office between 16.1 - 16.2.
Cost of the trip: 130 euros, which includes
- Round trip Joensuu - Hanhimaa (Lapland) - Joensuu by bus
- Transportation in Lapland
- Accommodation in an old village school of Hanhimaa (any comforters provided, kitchen, sauna)
- Breakfast in each morning
- Evening programme
- Visits to: Santa Claus village
Reindeer farm
Levi skiing resort
Museum of Arctic in Rovaniemi
Snow castle of Lainio
- Extras: Reindeer / husky riding
Recreation in spa
Outdoor activities in Levi (skiing, snow shoeing, snowboarding, slending)
Snow mobile riding
Visit to Ranua zoo
Daca imi puteti da orice sfat legat de acest program, e binevenit.
Liliana
Arata bine programul. Spre jena mea, n-am fost in Laponia. Intotdeauna a intervenit ceva cand am vrut sa merg. Am auzit ca e super ! Aiska stie cel mai bine pentru ca locuieste in zona.
Aamu
silvana.ady spune:
Aamu, merci mult. Intr-adevar restaurantul in care am mincat era ceva rusesc asa ca s-ar putea sa fie chiar asta reteta. O sa incerc.
Aamu spune:
quote:
Originally posted by silvana.ady
Aamu, merci mult. Intr-adevar restaurantul in care am mincat era ceva rusesc asa ca s-ar putea sa fie chiar asta reteta. O sa incerc.
Sivi - mami de doua printzese
Shirly (12.09.1999) & Danielle (27.03.2003)
( poze mai vechi si mai noi )
Silvana.ady, cu placere. O sa incerc si eu reteta in weekend, era laudata si pe forumul finlandez unde am gasit-o.
Aamu
lgireada spune:
Am vazut vinete pe aici, dar nu m-as apuca sa le coc, curat, etc. Poate doar de-o pofta, mai incolo, inspre vara.
Ce am uitat sa mentionez e ca sotzul meu e roman, am senzatia ca voi credeti ca e finlandez :D. Desi seamana ca e blond!
Abia astept excursia, joi plecam!
Vroiam sa mai intreb: carne de ren se gaseste aici? Daca da, cum se zice in finlandeza, ca sa stiu dupa ce sa ma uit?
De Pasti ce gatiti? Cum sarbatoriti?
Si mai stiti ceva de www.scanrail.com ? Ca ma bate un gand de Pasti sa-mi iau rucsacul in spinare si sa fug prin Scandinavia, ca avem ceva zile libere ...
Liliana
Aamu spune:
Liliana, ren se spune "poro", carne de ren "poronliha". Aici un link in engleza cu informatii despre carnea de ren si ceva retete: http://www.lapinliha.fi/index.php?pid=pororuoka&lang=englanti&PHPSESSID=02787d6ff1dc9995edf41990934e593c
Inainte stateam la casa si coceam vinete pe gratar. De cand stau la bloc, am facut de cateva ori si le-am copt in cuptorul cu microunde. Nu ies la fel de bune, dar oricum astampara pofta de salata de vinete.
De Pasti eu fac salate (boeuf, de cartofi), ceva fripturi sau somon..nimic foarte special, depinde de ce pofte avem. Imi rosesc cateva oua pentru mine, ca sa simt ca e Pastele..
Eu stiam ca sotul tau e roman, mi-ai spus mai demult. Ma vaietam doar de-al meu cu mancarea
De scanrail nu stiu dar poti sa cauti aici http://www.vr.fi/heo/eng/index.html un nr. de telefon si sa suni sa intrebi.
Aamu