Mamici de martie - aprilie 2007 (23)
Raspunsuri - Pagina 15
ddana spune:
Buna dimineata!
La noi este una cu adevarat buna, am dormit 7 ore!!!! Uimitor! Acum va invit daca doriti la o cacao cu lapte; asta a micul dejun din ultimele 2 luni.
Sa dea Dumnezeu sa fie bine cu toate gravidutele care se apropie cu pasi rapizi de ziua cea mare.
Am promis ca o sa caut prevederile contractului colectiv de munca la nivel national, si uite ca le-am gasit:
Art. 51. - in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
a) in cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel putin doua salarii medii lunare pe unitate;
b) daca decesul a survenit din cauza unui accident de munca, a unui accident in legatura cu munca sau a unei boli profesionale, cuantumul ajutorului acordat familiei va fi de cel putin 3 salarii medii pe unitate;
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
d) un salariu mediu pe unitate platit de unitate la decesul sotului sau sotiei ori la decesul unei rude de gradul I aflate in intretinerea salariatului.
Asta tine strict de obligatia angajatorului de a plati acel salariu angajatilor. Dar am auzit de diverse cazuri in care s-au invocat tot felul de motive pentru a nu se plati. Asa ca insistati, e dreptul nostru. Am citit undeva pe un forum - imi pare tare rau ca nu mai stiu unde, sa va dau linkul- ca au fost mamici care au facut cererea si la un an dupa nastere, pt ca nu stiusera de acest drept, si au primit banii. N-or fi ei multi, dar nu strica mai ales acum, cu toate cheltuielile. Uite daca va intereseaza si dispozitiile generale, unde scrie clar cine beneficiaza de aceste prevederi (deci nu conteaza daca e sectorul public sau privat):
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national;
b) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt);
c) pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt);
d) pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la nivel de unitate, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt).
(2) Contractele colective de munca se pot incheia si pentru salariatii institutiilor publice. Prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a caror acordare si al caror cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale.
(3) In cazul in care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
Sper sa va fie de folos!
Pupici
Dana
BiancaM spune:
Neata!
Noi ne pregatim de somnic ca la noi e 12 noaptea.
Azi am fost la cumparaturi si zic eu ca am terminat cu hainutele, cel putin pentru inceput.Am zis ca pe timp ce creste o sa mai cumparam.
Mai avem carucior, umidificator,lampa si toate cremele si chestiile marunte pentru ingrijit bebe.
Despre invelit bebele, aici medicii spun sa nu invelim copilul cu nimic. De asta sunt buni sacii de dormit sau cum am gasit eu camasi de noapte care sunt cusute in partea de jos, si arata ca un saculet.
Asa, acum pentru Mada!! Sa va pazeasca Dumnezeu si sa fie totul bine!!!
Diana(Raisafudulu) sa sti ca am facut singura dulapiorul.Tata ne-a ajutat doar la ridicat in picioare. In rest, montatul sertarelor si chiar si al dulapiorului le-am facut stand in fund, deci nici un efort.
Gata, am plecat la somnic, ca azi am umblat toata ziua si sunt obosita.
33+
Bebica al nostru e
Sa fiti iubite(iubiti)!
http://new.photos.yahoo.com/ibianca2003/albums/
elyanne spune:
Neata!
Roxanici sa dai raportu' imediat... sa nu ne tii in spuspans... ca o sa stau cu degetu' numai pe refresh...
Cand va citesc ca ati mai luat una-alta realizez ca eu n-am cumparat nimic pt. bb-ei Am zis ca astept sa fac cele 36 de sapt. si pe urma vad eu ce cumpar... ce e mai "urgent"... nici macar pampersi n-am luat...
Dar daca ma duc la dr. sapt. viitoare si hotaraste sa raman in spital ca sa-mi scoata firul de cerclaj... o sa ma opreasca acolo pana nasc... si eu cand mai merg la cumparaturi
S-a mai nascut o stea
florin-a spune:
Neata burticute! Trebuie sa cumpar scutece de finet(am gasit 1 metru pe 1 metru) si nu stiu cate sa iau. Ma puteti ajuta?Cate ii trebuie BB-ului si cat timp trebuie tinut asa infasurat?
31+4 zile
suzy78 spune:
Buna -telor,
Unde sunteti.....nu se bea in dimineata asta o cafeluta/ceai/laptic???!!!! caci avem nevoie....
Va invit pe cele care aveti chef.....la unul dintre cele 3 sortimente virtuale
Majoretele sunt in forma azi....asa ca pana primim vesti le lasam sa-si faca treaba
Suzy 39fix Nicolas Mihai
AMR 5 ZILE
LuizaS spune:
Curaj fetelor Mada_rozz, Andreea20, Aiia, majoretele lucreaza pentru voi
sa aveti parte de nasteri usoare si sa veniti sanatoase acasa cu
si pentru celelalte fete care sunt aproape Suzi, Kmi
cand vad ce aproape sunteti de finalul odiseei .....
34+2
florin-a spune:
Suzy78 cum te-ai pregatit pt bebe acasa si spital avand in vedere ca mai ai putin pana la marea intalnire cu puiul tau ? Ca eu sunt disperata sa nu uit ceva.Orice sfat sau pont este bine venit!
Pupici si nastere usoara!
ghibuadina spune:
Buna dimineata fetelor.
Am avut o noapte de cosmar.Pe langa faptul ca m-am trezit de multe ori sa merg la baie, si ma simteam mai obosita ca de obicei, m-am chinuit sa dorm.Spuneti-mi va rog, de ce este recomandat somnul pe partea stanga??Eu m-am cam chinuit azi-nopate, ca tot amorteam de stat pe stanga, iar pe dreapta parca bebita nu ma lasa.O simteam acoil intr-o parte.Asa ca m-am tot chinuit cd pe stanga, cd pe spate cum puteam ca sa nu mi se intareasca burtica.Mainile mi se cam umfla acum mai mult decat de obicei si chiar ma dureau sau imi amorteau.Oricum nasoala noapte...cea mai rea de pana acum......
DDANA, IOANARADU, ROXIGEO in leg cu sal bonus de la scoala.Si eu am mai postat o data pe forum ce-ai gasit tu, Dana, am intrebat la scoala, se poate face cerere, insa contabila nu prea stia dc e stipulat in contractul nostru la nivelul invatamantului.Mi-a zis ca dc e sa ma interesez la inspectorat.Prietena mea, care are si ea bb mic a vb chiar cu juristul sindicatului si din raspunsul acestuia reiese clar ca ar trebui sa primim, chiar si la 3 ani dupa.Ideea este asa cum ziceati si voi ca dc noi nu insistam, nu ne anunta nimeni.Asa ca trebuie insistat, nu sunt ei bani multi, dar sunt ai nostrii, ii meritam si de ce sa ii lasam la stat.Dar mai comunicam noi despre asta, dupa ce se va naste bb
ELPOWER si eu am luat tot de la SANOSAN, sampon si sapun doar, si nu mai iau nimic inca, ca vreau sa vad cum ii priesc.Eu cunosc produsele bine, sunt nemtesti si bune , zic eu, dar sa vedem dc le agreeaza bb.
In privinta lucrurilor pe care trebuie sa le luam,mai am si eu de cumparat cateva insa nu ma aventurez sa iau o gramada de dinainte, mai vedem si pe urma in functie de necesitatile lui bb.Fiecare copil este unic.Nici eu n-am luat lenjerie, si nu cred ca mai iau inca, vedem dupa, am luat paturici.Si acum e imp sa pastram bani pt spital, dc si altele ca asta conteaza.
In ceea ce priveste sistemul sanitar din afara.Si acolo pot fi pbl.Eu am o verisoara in Spania care a nascut acolo 2 copii.La primul s-a chinuit cumplit, cred ca era caz de cezariana, nu i-au facut si au scos copilul cu forcepsul in cele din urma.noroc ca n-a patit nimic, i-au ramas doar 2 semne, unul pe capisor si altul la manuta, dar i-au disparut cu tp.Asa ca, mai ales ca ei nu apeleaza la cezariana asa repede, eu totusi vad un pericol in cazul nasterilor grele.In rest, da, sunt mai amabili, nu primesc nimic.
Hai ca m-am intins!!
adina 34ALEXIA
ghibuadina spune:
florina, eu am 8 scutece de finet, s-ar putea sa fie multe si nu cred ca am sa-l tin strans mai mult de 2 sapt.Dar sunt bune ca le poti gasi diverse intrebuintari!
adina 34ALEXIA
danuta_t spune:
Elyanne, se vede treaba ca daca esti la al doilea copil, nu te mai pregatesti chiar asa din timp. Si eu am fost deja de cateva ori prin magazine cu gandul sa cumpar cate ceva pentru bebe, si veneam acasa invariabil cu cate ceva pentru Mihai. Totusi am reusit sa iau o salopeta si 3 body-uri. Am mai intrat si pe la farmacie, dar am iesit repede, n-am avut chef sa iau nimic legat de nastere.
Florin-a, bebelusii nu se mai tin asa infasurati. Era o moda pe vremea bunicii ca cica sa faca bebe picioare drepte, dar daca citesti cateva carti mai actuale, sau dai o cautare pe net, o sa vezi ca nu se mai ractica chestia asta. Pana si-n maternitate, aduci hainute de-acasa, si-l imbraca frumos, apoi il inveleste cu patura (dar normal nu infasat). Deci din punctul asta de vedere n-ai nevoie de scutece de finet.
Scutecele de finet noi le-am folosit in patut (pus sub cap, preventiv in caz ca mai iese din gurita laptic - dormea doar pe-o parte), pe umarul nostru cand il ridicam la ragait, ca de regula mai iesea laptic si atunci. Am avut de diverse dimensiuni, si mai mici pentru ragait, si mai mari care pana la urma le-am folosit ba ca sa pun sub el in carucior, sau in scaunelul de masina (sa nu transpire), vara, il acopeream cand dormea cu un scutec sa nu-l bata soarele pe picioruse, sau le foloseam sub el la operatiunea schimbare de pampers (apoi am aflat de acele scutecele semi impermeabile care sunt foarte utile). Acum mai folosim cand nu respira foarte bine, legam un scutecel de patut si punem o pastila de Karvol.
Elpower, nu cred ca va fi cazul sa schimbi cearceaful chiar zilnic, daca pui un scutecel sub capsor sa nu ajunga lapticul pe cearceaf, ai rezolvat problema. Noi am avut in total 3-4 cearceafuri + inca 2 care le foloseam cu randul ca dublura sub ca mi-era frica sa nu se ude salteluta (dar in 2 ani s-a udat o singura data cand a varsat in pat ca era bolnavior).
Am avut un set de pat cu pilota, si am facut invelitoare pentru pilota. Am mai folosit o paturica de vara iar iarna o patura mai groasa pe care nici n-o mai invelesc ca e materialul prea placut. Aparatorile de pat le-am introdus abia dupa 7 luni, ca se misca prin pat si-si scotea piciorusele printre gratii. Neavand aparatori, cand era mititel puteam sa-l supraveghez fara sa ma ridic din pat (si noaptea era tare comod asa).
Si pun si eu majoretele la treaba pentru fetele care se pregatesc sa-si tina puiutii in brate zilele astea.
Dana 33+ si Mihai (20.04.2005)
http://community.webshots.com/user/danuta_t