Pentru ce salariu v-ati intoarce in Romania ????
Raspunsuri - Pagina 10
lorelaim spune:
ellej - depinde cum ai calculat cei 5000/luna... Sunt 5000$CAD? Sunt brut? Sau net? Ai calculat impozitul? depinde f mult n ce provincie stai si chia si in aceeasi provincie... in ce oras... Costurile difera f mult... etc
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
aiamoni spune:
In primul rind, sincer, eu nu pricep de ce scriu la acest subiect persoane care au trait toata viata in Romania. “Daca as reusi sa plec nu m-as intoarce nici macar in vizita” citeam undeva. Pai de unde stii? Foaaaarte minunata pare viata de aici cind traiesti in Romania si nu stii despre ce-I vorba. Bani cit cuprinde, esti tratat civilizat…raiul pe pamint, nu alta! Dupa ce stati vreo citiva ani in raiul asta poate puteti sa va intoarceti aici si sa scrieti. Inainte de asta…mi se pare fara sens.
Eu nu stiu de ce-I asa de suparata toata lumea pe faptul ca trebuie sa dai doctorilor ca sa se ocupe de tine. Pai aici ce faci, te rogi frumos si te serveste? Sunt si asigurari medicale, foarte bune, dar nu-s asa, pe toate drumurile. In rest platesti. La ghiseu, nu in buzunarul doctorului, ce-I drept. Dar platesti. Tocmai imi fac o coroana pentru o masea, am asigurare dentala (si nu toata lumea are, doar o parte din companii ofera asa ceva), costa vreo 900$ si eu platesc din buzunar 400$. Nu-I chiar asa de putin. Deci platesc. De fiecare data cind mergi la doctor, chiar daca ai asigurare, platesti o suma. In Romania pui suma in plic si-o dai doctorului. Nu-I placut, admit asta, dar dupa cum vorbesc anumite persoane ai zice ca aici te duci ca un domn la doctor si te trateaza, nu dai nimic. Nu-I asa deloc. Si daca n-ai asigurare, ca nu toate companiile ofera, atunci chiar ca platesti, la greu, doamne-fereste sa fii bolnav. Sunt multi oameni aici care au ajuns la faliment cind un membru al familiei a avut o boala grava. Un coleg de-al meu a avut o operatie foarte serioasa si noi, colegii, am strins bani sa-l ajutam cu facturile, ca familia nu mai facea fata. Si era un inginer, nu chiar oricine. Cine poate sa spuns ca sistemul de sanatate nu functioneaza in America pe baza de profitabilitate inseamna ca viseaza.
AC spune:
Adi mey Aiamoni platesti si tu o asigurare mai buna s-atunci co-pay-ul e 10 dolari, la dentist depasesti la patru coroane cu 150, la spital nu platesti nimic... etc..
Mie ce-mi place in US e ca-ti platesti dorinta de a face economii pe asigurarile de sanatate.
Si oricum la un un saler de 80 000 brut cam ca un inginer (excludem IT, telecomunicatii si transporturi) ... cateva sute nu-s un cap de tara. La sa zicem 5 000 pe an cat un inginer in .ro (excludem IT, telecomunicatii si transporturi) o suta doua la medic nu-s aceeasi suma.
aiamoni spune:
quote:
Originally posted by AC
Adi mey Aiamoni platesti si tu o asigurare mai buna s-atunci co-pay-ul e 10 dolari, la dentist depasesti la patru coroane cu 150, la spital nu platesti nimic... etc..
Mie ce-mi place in US e ca-ti platesti dorinta de a face economii pe asigurarile de sanatate.
Si oricum la un un saler de 80 000 brut cam ca un inginer (excludem IT, telecomunicatii si transporturi) ... cateva sute nu-s un cap de tara. La sa zicem 5 000 pe an cat un inginer in .ro (excludem IT, telecomunicatii si transporturi) o suta doua la medic nu-s aceeasi suma.
Stai ca nu pricep. In primul rind poate in orasele mari iei 80000 ca simplu inginer, or fi unii cu multa vechime si in rest, dar asta nu-I salariu care se gaseste pe toate drumurile. In al doilea rind nu stiu cum nu platesti tu nimic cind mergi la spital, poate depinde de asigurare. Si in general mergi cu asigurarea companiei la care lucrezi, ca daca te apuci tu singur sa-ti cumperi asigurare este foarte scump. Si daca asta alegi sa faci, inseamna ca platesti o suma bunicica in fiecare luna, deci de platit tot platesti, oricum o iei. Repet, unele asigurari sunt mai bune decit altele. Dar platesti, eu asta doream sa spun, nu e gratuit. Pina si in Canada, ca se laudau fetele, platesti. Sub forma de taxe, ca e o diferenta maricica intre salariul brut si ce iei in mina acolo, din taxe se plateste sanatatea “gratuita”. Deci, platesti. In Romania e o metoda mai “salbatica”, de care poate totusi scapam piuna la urma. Si chiar si acum, sunt cabinete si spitale private, platesti la ghiseu si gata. Dar…platesti! Nicaieri nu-I gratuit sa fii bolnav.
aiamoni spune:
Si comparatia intre un inginer in America si unul in Romania e fara sens, logic ca financiar cel din America isi permite mult mai mult. Nu despre asta era vorba.
ocebine spune:
Aiamoni...o uriasa diferenta pentru mine este responsabilitatea personalului medical (asa numita accountability) ceea ce in RO lipseste cu desavirsire.
Spaga nu poate fii catalogata ca pe un serviciu: platesc, deci primesc.
Anamaria mama la Nick (9)& Alex (6)
I used to be indecisive, but now I'm not sure.
aiamoni spune:
Si inca ceva. Elisei, daca nu ma insel, i se parea revoltator ca batrinii o duc atit de rau in Romania. Asa e. Oribil. Dar haideti sa aruncam o privire si la batrinii din America. Nu vorbesc despre Canada, acolo sistemul e diferit pentru ca platesti o viata intreaga niste impozite mari. Dar in America, credeti voi ca statul are grija de batrini, le da pensii decente din care sa poata trai linistit pina la adinci batrinete? Nu-i chiar asa. Si aici, daca n-ai pus bani seriosi la ciorap nu-ti permiti sa traiesti din pensia statului. E plin de batrini care lucreaza la virste la care ar trebui sa-si plimbe nepotii prin parc.(Care parc? dar asta-i alta poveste). Exista o asigurare medical Medicare pentru care platesti toata viata din salariu si de care beneficiezi doar cind iesi la pensie. Dar am vorbit eu personal cu batrini, spuneau ca si cind ai iesit la pensie trebuie sa platesti lunar in continuare pentru Medicare (probabil o suma mai mica). Iar familia respectiva mi-a spus ca daca ai probleme de sanatate (foarte probabil la virsta aia) Medicare nu e suficient, ei aveau inca o asigurare medicala si abia asa se descurcau, batrinul fiind cam bolnav. Deci, inca odata, nici aici nu e raiul. Mi-e mila cind vad batrinii din Romania la televizor, dar si cind vad mosul de 70 de ani stind in picioare toata ziua la intrare in Walmart mi-e mila. E o diferenta, desigur, nu sariti in sus, nu zic ca e la fel. Dar nici aici nu e usor deloc sa fii batrin si bolnav.
aiamoni spune:
quote:
Originally posted by ocebine
Aiamoni...o uriasa diferenta pentru mine este responsabilitatea personalului medical (asa numita accountability) ceea ce in RO lipseste cu desavirsire.
Spaga nu poate fii catalogata ca pe un serviciu: platesc, deci primesc.
Anamaria mama la Nick (9)& Alex (6)
I used to be indecisive, but now I'm not sure.
Eu n-am sustinut niciodata ca sistemul sanitar romanesc e bun. Chiar am spus ca asta e unul dintre putinele motive pentru care am emotii sa ma intorc. Dar sunt persoane care au scris aici ca si cum in Romania mor oamenii pe capete si in alte tari e raiul, te trateaza repede, eficient si gratuit. Nu-i asa.
In plus, depinde de fiecare caz. Fetita mea era sa moara cu pneumonie dupa ce au vazut-o trei medici diferiti de la urgenta si au zis sa-i dau Tylenol. Aici, in America. Daca patea ceva ii dadeam in cap oricaruia care imi spunea ceva bun despre competeta doctorilor americani.