Bebelusi in familie mixta
Buna fetelor!
Eu sunt o burticuta de August 2007 si astept cu mare drag primul meu bebelus!
Eu stau in Franta si sotul meu este jumatate francez si jumatate venezuelian!!!
... Asa ca bebe o sa fie..romano-franco-venezuelian 
Ma rog nu asta ar fi problema!! Oricum se spune ca din astfel de combinatii ies cei mai frumosi bebei!!
As vrea sa va intreb pe voi cele ce sunteti maritate cu cetateni straini si stati in strainatate in ce limba o sa vorbiti cu bebelusul?
Pentru ca logic al meu daca vrea sa se inteleaga cu toata familia ar trebui sa vorbeasca cel putin romana, franceza si spaniola
.
Eu ma gandeam ca o sa ii vorbesc in romana! Dar apoi nu o sa ii fie greu la gradinita, scoala... Sau daca ii vorbesc in franceza si o invata cu accentul meu e cam tot aia...
Voi cum faceti sau cum ati facut?
Raspunsuri
nikole spune:
Al meu este brazilian, eu sunt romanca.
Si momentan locuim in Japonia.
Eu m-am gandit sa vb cu copilul romana si portugheza, astfel se va intelege cu toata familia.
bebika 12+
vacanta Filipine
vavanta Brasil
13+
simo_al_jaafari spune:
eu sunt romanca, sotul e jumatate sirian jumatate libanez
deocamdata stam in romania, dar viitorul nu se stie unde o sa ne prinda...asa ca probabil o sa vorbeasca intai romana, sotul zice ca o sa ii vorbeasca numai in araba, si o sa ii luam toate desenele disney in engleza...cam asta ar fi planul...vom vedea ce o sa iasa.
am doua exemple de familii mixte una romana-germana, in care la inceput coplul vorbea in romana pentru ca isi petrecea marea majoritate a timpului cu mama. acum ei locuiesc in germania, iar copilul vorbeste numai germana. intelege romana, dar raspunde in germana.
al doilea exemplu este o familie de romani care traieste in america. pana sa mearga la gradinita fetita vorbea doar romana, acum exact ca si celalalt, intelege ce i se spune, dar raspunde in engleza.
nu pot decat sa sper ca al meu o sa semene cu tatal lui, care stapaneste la perfectie araba, romana, engleza, franceza si acum se ocupa de spaniola.
pupici
PRIVILEGE
11+
http://new.photos.yahoo.com/simo_al_jaafari/album/576460762356781540
Luna1 spune:
Sotul meu e englez iar cu bebeul voi vorbi romana binenteles pentru ca nimeni din familia mea nu vb engleza (doar fratele meu) si vreau sa fie capabili ca comunice cu bebe. Probabil va vorbi mai bine engleza noi locuind aici (baiatul cel mare desi crescut in Romania 4 ani acum are 5,6 ani si vorbeste mai bine engleza) insa tot e bine decat deloc.
Simo si baiatul meu desi vorbeste cu usurinta romana prefera engleza. Adica eu ii spun ceva in roman el imi raspunde in engleza insa cu mama care nu stie engleza vorbeste romana. Ciudat nu?
www.alina-jaime.co.uk/main.php" target="_blank">poze
Alina
9 sapt +Cosmin 30 iulie 2001
simo_al_jaafari spune:
apropode ce zicea LUNA o povestioara nostima.
copilasul familiei din germania nu mai vrea sa vorbeasca romana de ceva timp. de craciun au fost in romania si a lasat copilul la o prietena cat sa-si rezolve niste probleme. la un moment dat copilului i s-a facut foame. prietena, care nu vorbeste deloc germana nu il intelegea ce vrea, iar el repeta intruna in germana ca vrea orez cu lapte....pana la uram, vazand ca nu primeste nimic, i-a zis tare si raspicat in romana: vreau orez cu lapte!
din totdeauna am fost convinsa ca un copil e cel mai mare mister al lumii, iar povestioarele astea nu fac decat sa imi intareasca parerea!
va pup, noapte buna
PRIVILEGE
11+
http://new.photos.yahoo.com/simo_al_jaafari/album/576460762356781540
madabout2003 spune:
Multumesc pentru raspunsuri!
Da si eu cred ca o sa il invat romana!Cu toate ca i-am "amenintat" pe ai mei ca vor trebui sa invete franceza daca vor sa discute cu nepotu'
Pentru ca au fost la noi in vizita de sarbatori si i_am pus sa vorbeasa cu socrii mei (care sunt in venezuela...) Si cum ai mei nu vorbesc nici spaniola nici franceza va dati seama discutia..
.
Si eu cand am venit in Franta am facut baby-sitting la o familie el englez ea frantuzoaica si copii de 4 si 6 ani erau perfect bilingvi, cu mama vorbeau in franceza si cu tatal in engleza!
Sper ca si bebe al meu o sa reuseasca sa vorbeasca romana cu ai mei, franceza cu socra-miu si spaniola cu soacra-mea...
10+
Corina spune:
Sotul meu e francez,iar Anna vorbeste si romana si franceza. De cind s-a nascut eu am vorbit cu ea romaneste,iar sotul franceza.E adevarat ca locuind aici,franceza e limba de baza.Mi se intimpla si mie ca eu sa vorbesc romaneste si ea sa raspunda in franceza.In schimb cind vine mama la noi ,vorbeste numai romaneste cu mama ,pentru ca nu are de ales.
Si ca sa va dau un exemplu,aseara ma intreaba: mama,cum se spune in franceza "sint cuminte"?Am inceput sa rid,a uitat franceza ,asta e ceva!Se vede aici influenta mamei mele care a stat la noi 3 luni ,a plecat acu o saptamina.
Pupici
ElenaGiulia spune:
Buna Madabaut2003,sotul meu e brazilian si locuim in Japonia acum si pitica mea care va face 3 ani luna viitoare sa nascut aici,ea vorbea pana acum 6 luni numai portugheza si putina japoneza,caci prietenii pe care ii are aici sant toti japonezi dar acum a inceput sa invete si romaneste ca sa poata vorbi cu familia in Romania.Ea vad ca se descurca super bine cu toate 3 limbile desi cea mai folosita e portugheza,dar acum am cu mine in bloc o vecina romanaca si vorbeste cu ea in fiecare zi in limba noastra
asa ii este mai usor sa invete.Sotul meu e mistura de japonez cu brazilian,italian si suedez va dati seama ce misturata e pitica mea si piticul care o sa vina peste doua luni.
la toate va doresc numai bine!!
wolf elena
madabout2003 spune:
Wow ElenaGiulia! DAca eu credeam ca bebe al meu e destul de misturat aici m_ai intrecut
!! Felicitari pentru copilasi!
madmat spune:
buna fetelor
vin si eu la subiectul asta.
eu sunt albaneza sotul este egiptian si traim in romania.
suntem la primul copil si ne am gandit ca eu care o sa stau toata ziua cu el acasa o sa i vorbesc albaneza si romana si cand o sa vine sotul sa vorbeasca numai in araba cu el.
speram sa ne fie usor.
matilda
30+
Krissy spune:
Sa va impartasesc si despre familia mea mixta: eu sunt romanca, am locuit in Montreal inainte de casatorie si am vorbit franceza, iar sotul meu e american, de descendenta ucraineana. Desi toata familia lui e nascuta aici, au pastrat inca limba destul de bine, asa ca fetita noastra va vorbi cu siguranta engleza, romana, ucraineana si probabil si franceza.
Bietul copil, dar cum spuneati si voi, e un miracol cum functioneaza creierul copiilor in privinta limbilor straine si sunt de parere ca e un exercitiu f bun pt dezvoltare mentala in general.
Numai bine tuturor,
Cristina
32+