Pensie privata
A incheiat cineva un astfel de contract in Romania?
Ma intereseaza si parerile celor din strainatate. Sint la noi conditii diferite de cele ale firmelor de acolo? Ce aspecte ar trebui sa ai in vedere cind inchei un astfel de contract? Eu am vazut un singur model, de la Nederlanden, dar nu mi-a placut prea tare. Un exemplu ar fi ca porneau calculul cu o speranta de viata foarte mare.
Contracul pornea de la niste sume in valuta(pentru a acoperi cit de cit inflatia) dar sumele se calculau cu echivalentul in lei(asa e legea) si totulmi se parea f. complicat
Raspunsuri
Ela spune:
Desi s-ar putea sa-mi sara cineva in cap - nu pot sa nu-ti zic ca in Romania NU exista pensii private!
Din simplul motiv ca nu exista cadrul legislativ care sa reglementeze acest aspect!
Ce ai vazut tu si ce iti poate prezenta orice societate de asigurari de viata din Ro la momentul actual - este o asigurare de viata, cu capitalizare mai mare si protectie mai mica, al carei beneficiu (suma asigurata) iti poate fi platit la incheierea contractului sub forma unei rente viagere - prezentata ca "pensie"!
Exista intr-adevar si contracte de pensii private - dar se fac de obicei la cererea unei intreprinderi - pentru mai multi angajati - si sunt coordonate de catre Dep. de Asigurari de Grup dintr-o companie de asigurari.Asta pentru ca existenta unui contract de asigurare privata nu te scuteste in nici un fel de plata "pensiei" obligatorii catre stat - si acum 2 ani - nici nu putea fi dedusa de la impozit suma platita pt. asigurare privata de pensie!
In strainatate exista - si sunt chiar interesante, flexibile si demne de luat in considerare!
Acum, chiar daca statul roman vrea sa pastreze ciolanul numai pentru el (scuzati franceza :)) - un mod de a-ti asigura batranetile o reprezinta si asigurarile existente pe piata la ora actuala!
Numai bine la mamici si la bebici!
liviu`s spune:
In Romania nu sunt inca operationale aceste pensii private, dar se pare ca cei de la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale au redactat un proiect de lege, intitulat "LEGEA PRIVIND SCHEMELE FACULTATIVE DE PENSII OCUPAŽIONALE", pe care poti sa-l citesti pe site-ul http://www.mmss.ro