medicii de familie stiu altceva

medicii de familie stiu altceva | Autor: Denisa

Link direct la acest mesaj

Buna, acum vin de la medicul de familie.
Mi-a zis o chesrtie nasoala, cica li s-a transmis de la asigurari ca daca nu iti iei cele 63 zile inainte, astea nu se mai adauga la postnatal. Cica se poate beneficia de maxim 63 zile postnatal. Sper ca e o eroare.
Eu vroiam de fapt sa stiu daca pot sa imi iau concediu de odihna pana la 1 iulie, timp in care ar trebui sa nasc, prin 15 iunie, abia apoi sa imi iau maternitate.
Mi-a zis ca nu, pentru ca in momentul in care ma interneaza trebuie sa imi iau maternitate.


Denisa

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns genutz spune:

Ce ti-a spus cu 63 zile max pt postnatal nu e adevarat. Vezi L 19:
Art. 119. - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naștere.
(2) Concediile pentru sarcină și lăuzie se compensează între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare.
Dar eu nu prea inteleg de ce vrei sa iei prenatal dupa nastere (mai ales ca nu stiu daca se poate). Daca pt concediul de odihna ai o prima, aceasta va fi inclusa in indemniz crestere copil daca nu reusesti s-o incluzi si in prenatal; si la calculul prenatalului se iau luni intregi; chiar daca intri in pren pe 14 iun baza de calcul va fi de la 1 iun in jos 6 luni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ven spune:

Scuzati-mi ignoranta, dar eu am o nelamurire: 63 de zile lucratoare, sau pur si simplu 63 de zile (calendaristice, cu tot cu weekenduri)????

Cine ma poate lamuri?
Mersic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ili spune:

zile calendaristice
Ai dreptate,medicul de familie nu a stiut sa complecteze certificatul prenatal ,a zis asa ceva nu a mai cerut nimeni,dar dupa ce am citit impreuna cu ea Leg.19 .ne a dat certificatul.
asa stiu ca 63 de zile inantea nasterii si 63 de zile dupa nastere,dar aceste se compenseaza intre ele ,sa nu fie mai mult de 63+63+=126 zile, sau 26+100=126 de zile ect.
succes
ili

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valy spune:

Denisa: asigurarile nu pot face oficial asa ceva dar fiind cei ce dau banii pot sa sicaneze medicii ca sa nu mai "recomande" asa cum le permite legea compensarea celor doua concedii. E o tampenie sa-i strangi astfel cu usa dar ce vrei: traim in Romania. Nu cred sa fie insa prea multi medici care sa faca intradevar asa ceva. Si apoi mai sunt inca multi care interpreteaza legea dupa urechea lor. Arata-i legea medicului tau si iti va da. Daca nu sa iti arate conform carei legi refuza. Ca doar nu o fi din ratiuni pur medicale!
Daca te internezi pentru sarcina evident ca iti iei maternitate, pana atunci poti sa-ti iei ce concediu vrei sau ai nevoie. Dar din clipa in care incepi concediul de maternitate ai dreptul la 126 de zile calendaristice consecutive, indiferent cate sunt inainte de a naste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Nu prea au citit legea, doamnele si domnii medici de familie. Ei trebuie sa aplice Ordinul nr.343/399 din 2001 al ministrului sănătății și familiei și al ministrului muncii și solidarității sociale pentru aprobarea Instrucțiunilor privind eliberarea certificatelor de concediu medical în baza cărora se acordă indemnizațiile de asigurări sociale, publicat in Monitorul Oficial nr.732/19 noiembrie 2001, modificat si completat de Ordinul 942/2001, care la lit.c) prevede:
c) Concediul medical pentru maternitate

Certificatele de concediu medical pentru sarcină se eliberează pe perioade de cel mult 31 de zile, dar nu mai mult de 63 de zile, de medicul de familie și/sau de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care asistă gravida, cu anunțarea medicului de familie.

În cazul în care femeia gravidă se află în altă localitate prelungirea concediului medical până la 63 de zile se poate face și de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din localitatea respectivă.

Certificatul de concediu medical pentru lehuzie se eliberează de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară în care a născut femeia, de către medicul care a constatat nașterea sau de catre medicul de familie care are in urmarire lehuza, pentru perioade de 31 de zile, dar nu mai mult de 63 de zile calculate de la data nașterii copilului.

Concediile medicale pentru sarcină și lehuzie se acordă pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, indiferent dacă copilul se naște viu sau mort, care se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare.

Femeile cu handicap asigurate beneficiază de concediu pentru sarcină începând cu luna a 6-a de sarcină, dacă prezintă certificatul de persoană cu handicap.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Corneille spune:

V-as ruga mult sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea problema, tot pe tema "medicii de familie si concediile...":
Am fost astazi la dr-a de familie care mi-a spus sa ma interesez mai bine in legatura cu concediul pre- si postnatal, pentru ca ea stie ca trebuie acordat tot(126 de zile), inaintea celui de ingrijire copil. Eu i-am spus ca vreau sa-mi iau cel mult 30 de zile inainte, iar dupa, numai strictul necesar, pentru ca sa intru in cel de ingrijire copil.
Puteti sa-mi spuneti daca este adevarat ce mi-a spus ea, si unde este stipulat acest lucru, daca este asa.

Multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Legea nr.19/2000:
SECTIUNEA a 3-a
Indemnizatia de maternitate

ART. 118
(1) Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, in conditiile prezentei legi, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
ART. 119
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
(4) In cazul in care copilul se naste mort sau moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ili spune:

Nu este adevarat ce spune doctorita ta ,altfel lasa sa-ti dee certificatele daca e asa de ,iar tu nu predai pt.plata numai cat iti convine ,cand tu vrei inaintez cererea pt.Concediu pt Ingrijire Copil pana la varsta de 2 an, adica CIC.Si mamica pe care o ajut asa a procedat,de la maternitate unde a nascut a primit inca 3 certificate (63 de zile),iar noi am predat numai una .Important sa nu se suprapune zile de maternitate cu zile de CIC, ca asta ar fi fals in acte publice.
ili

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andruska spune:

Un subiect foarte interesant :-)

Eu am alte nelamuriri - eu voi nasthe in februarie 2004 si din cate stiu se va aplica legea aceea NOUA cu 4.200.000 lei/luna

Eu imi pot lua tot concediula pre-postnatal impreuna ? Adica sa zicem ca voi naste pe 10 februarie - imi pot lua cu data aceasta cele 126 zile de concediu de maternitate sau nu pot ?

Pe mine m-ar avantaja f tare sa am macar 4-5 luni 85% din salariu decat 4 mil ale lor ??? Pana cand nasc pot sta in concediu medical sau - daca ma voi simti bine - sa vin chiar la birou.

Astept cu interes raspunsurile voastre,

Andra 20 saptamani si Andrei (4 ani peste 7 zile)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ierima spune:

Atata timp cat nu ti-ai consumat nici o zi din concediu de maternitate cu prenatalul atunci ai tot dreptul sa-ti iei 126 zile de postnatal. Aceasta e situatia cea mai avantajoasa pentru mamicile cu salar mare care intra in CIC dupa 01/01/04.


Livia

Mergi la inceput