concediul de 2 ani pentru cel de-al 2-lea copil?
Am citit subiectele de pana acum si nu am gasit nici-o solutie la problema mea. De aceea o supun atentie dvs.
Am nascut in ian 2002 si la acea data, fiind angajata, am facut cerere pentru concediu de 2 ani. Acum, la 1 an si aproape cinci luni de concediu, am aflat ca sunt iar insarcinata si ca voi naste probabil in prima jumatate a lunii decembrie 2003.
Ce posibilitati am? Nu ma voi putea intoarce la servici dupa cea de-a doua nastere pentru ca nu am cu cine lasa copiii. Si nici acum, pana la nastere, nu pot lucra decat maxim trei-patru luni. Conform vechii legi era de ajuns... Dar acum?
Ce pot face pentru a mai beneficia de dreptul unui alt concediu de ingrijire de doi ani? Trebuie sa fac contract cu o casa de pensii?
Apoi, intre timp, salariul meu a ramas mult in urma. Indemnizatia pe care o primesc acum este de 3000000 lei. Cat ar trebui sa cotizez si cate luni?
Daca voi cotiza si intru in concediul de doi ani in decembrie, o sa primesc tot 3000000 lei in 2004 sau 4200000 lei.
Sunt foarte ingrijorata ca voi ramane fara nici-un ban numai pentru ca am facut 2 copii in doi ani. Multumesc
Raspunsuri
nela spune:
Situatia ta este clara si fara probleme.
Deoarece erai asigurata cu 10 luni inainte de nasterea din 12.2003 (perioada in care primesti indemnizatie pentru primul copil este considerat stagiu asimilat) vei avea dreptul la concediu de crestere pentru al doilea copil.
Suma va fi de 85% din cele 3.000.000 cit primesti acum daca vei cere concediul anul acesta.
Dar cred ca daca vei naste in decembrie nu va fi nici o problema sa stai in prenatal si postnatal pina in ianuarie 2004 cind vei putea cere concediul pentru al doilea copil si care in acest caz va fi 85% din brutul mediu pe economie la acea data.
Contract nu poti sa inchei deoarece conform ord. 9/2003 aceasta posibilitate a fost eliminata pentru cei asigurati prin contract de munca.
Multa sanatate si sarcina usoara!
S-auzim de bine!
Nela
andrapodina spune:
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Este intr-adevar o usurare pentru mine.
Problema ar fi ca cei de la servici mi-au spus deja, cand era valabila legea veche, ca trebuie sa lucrez trei luni intre cele doua concedii de ingrijire. As dori sa stiu conform carei legi pot demonstra ca perioada in care primesc indemnizatie de ingrijire este considerata stagiu asimilat. Daca nu vin cu ceva ferm, cred ca imi vor face probleme.
nela spune:
Este vorba de Legea 338/2002 respectiv ord.9/2003 care modifica prevederile legii 19/2000.
Articolele care aduc modificari si care te privesc pe tine sunt 37, 38, 98 si 99.
Poti studia aceste legi pe site-ul lui Marius la
http://www.marius.rdsor.ro/legi/pagina_legislativa.html
S-auzim de bine!
Nela