Pentru Marius-urgent
Draga Marius sau voi cei care stiti, lamuriti-ma, va rog. Iata care e situatia mea: am nascut in august 2002, fara o zi de concediu prenatal. Am avut 126 de zile de concediu postnatal, si de la 1 ianuarie 2003 sunt in concediu de crestere a copilului. La 1 iunie doresc sa ma reintorc la serviciu si concomitent cu iesirea mea din concediu vrem sa aiba loc intrarea sotului meu in concediu de paternitate, de fapt de crestere a copilului de catre tata. Conform legii, stiu ca, daca ies din concediu de crestere a copilului pentru a ma intoarce la serviciu, am dreptul ca pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului sa ma reintorc in concediul de crestere, o singura data. Intrebarea unu este: daca dupa iesirea mea intra tatal, si el va renunta la un moment dat pana la varsta de 2 ani a copilului, eu mai am dreptul sa ma reintorc o data in concediu de crestere a copilului?
Si intrebarea doi: sotul este asigurat de peste 7 ani si neintrerupt a platit asigurarile. Cum se va calcula indemnizatia lui pentru concediul de crestere a copilului? 85% din media pe ultimele 6/10 luni dar nu mai mult de 85% din 5 salarii medii pe economie, sau 3 salarii medii pe economie?Pentru ca stiu ca de la 1 ianuarie 2003, plafonul retinerilor din salariu s-a modificat de la 3 la 5 salarii medii pe economie.
Sper ca am reusit sa fiu coerenta. Daca nu am fost foarte clara pot da lamuriri suplimentare.
Multumesc foarte mult, Ruxi
Raspunsuri
marius spune:
Chestia cu intoarcerea doar 1 data din concediu nu stiu de unde o stii, eu nu stiam de asa ceva. Am sa ma interesez insa daca intre timp nu confirma altcineva si o sursa oficiala. Cat despre sotul tau i se va calcula 85% din media veniturilor sale brute obtinute cu 6 luni inainte de nasterea copilului fara a depasi plafonul a 5 salarii medii brute. In cazul in care depaseste acest plafon intr-o luna sau in mai multe se va considera aceasta limita maxima indiferent de valoare reala a venitului obtinut
Marius (www.desprecopii.com)
ruxi spune:
Da, o doamna care aduce la zi cartile noastre de munca de la firma, mi-a spus ca daca intrerup concediul de crestere a copilului la un moment dat, mai muncesc cateva luni si ma pot intoarce din nou in concediu de crestere a copilului o singura data, daca copilul nu a implinit 2 ani. Care este nr. legii referitoare la concediul de cresterea copilului sa ma uit pe acolo, poate gasesc.
marius spune:
legea de baza este 19 dar sunt modificari si norme de aplicare ultimele modificari sunt reprezentate de ordonanta 9 resp. 23 din acest an. Toate le gesesti la mine pe site de exemplu la pagina legislativa fiind usor de accesat. Adresa in cazul in care nu o stii o gasesti la profilul meu personal. Daca nu te descurci scrie-mi.
Marius (www.desprecopii.com)