ALOCATIE pentru copil cu dubla cetatenie?
Salut!
As avea si eu o intrebare:
Copilul meu are cetatenie romana dar si finlandeza.Are dreptul la alocatie din Romania pe baza cetateniei romane desi el locuieste permanent in Finlanda?
Sabina
Raspunsuri
Androix spune:
Nu. Trebuie sa locuiasca in romania.
ORDONANTA DE URGENTA nr.148 din 3 noiembrie 2005
privind sustinerea familiei în vederea cresterii copilului, care a fost aprobabta prin lege data de parlament acum cateva luni dar nu mai stiu sa fac sapaturi sa-ti zic si numarul acelei legi, dar bazeaza-te pe asta ca este in vigoare.
Art. 7. - Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda în situatia în care solicitantul îndeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean român, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul României;
c) locuieste împreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si îngrijirea acestuia/acestora.
Drepturile la care se face referire sunt: indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 respectiv 3 ani, stimulentul pentru cine se intoarce la munca inainte de implinirea varstei de 2 respectiv 3 ani si alocatia de stat pentru copii.
Andreea mamica lui Filip Stefan
bb2
lorena_andreianu spune:
Eu am o prietena care sta in Italia si au toti acte de cetateni romani cu domiciliul in strainatate (inclusiv copilul, care e nascut in Italia). Nu stiu exact cum sta treaba, cert e ca ei primesc alocatie in Ro (virata pe un cont bancar) in numele copilului care sta in Italia, cu acte legale... Tin minte ca mi-a zis ca i-au cerut doar certificat de nastere romanesc.
Si fiu-meu are dubla cetatenie dar nu ma complic cu alocatia...
Deci eu zic ca se poate. Sau depinde fiecare... cat de descurcaret e...
Va pup!
Mami-Mitza si Miron Radu (06 oct. 2004)
Copilasii sept-oct 2004 (1)
Copilasii sept-oct 2004 (2)
Nazdravanii de sept-oct 2004 la 2 ani
Androix spune:
A asa da, ilegal se poate orice in ro. Dar din puct de vedere legal nu are dreptul la alocatie.
bb2
aiska spune:
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri.Am intrebat pentru ca si eu stiam de o situatie ca a prietenei Lorenei si nu aveam idee cum este posibil.
innaa spune:
Este posibil!
Eu sunt un caz...pt ca in timpul sarcinii am fost si in Ro...dar si plecata din tara...mi-am platit la casa de pensii. Am nascut in Spania, mi-am scos si certificatul de nastere romanesc, am imputernicit-o pe mama sa se ocupe de dosar.
Intre timp am mai venit prin Ro(si acum de tot) . Probleme pot spune ca am avut cu postasul care nu voia sa lase stimulentul si alocatia(daca nu eram eu) decat daca ii lasa si lui acolo 50 de mii.
dar acum de cateva luni imi intra in cont stimultentul
so....se poate.
Mami si Buburuza lui mami
Androix spune:
Pai pe mine m-ai pierdut: acum esti in ro de tot? Asta inseamna ca copilul tau si chiar si tu (ca vorbesti si de stimulent) aveti tot dreptul ca aveti domiciliul in ro, nu e aceeasi situatie.
bb2
innaa spune:
sunt acum in ro...de doua saptamani...cu intentia de a ramane.
dar copilul meu pana la varsta de un an si trei luni a stat in Spania(am fost in vara doar in vacanta de 3 saptamani).
Cu toate acestea am beneficiat de cei opt milioane chiar daca nu am nascut in Ro, chiar daca nu am fost eu cea care a depus dosarul pentru acesti bani, ci mama mea, cu imputernicire.
repet, eu chiar daca nu am fost in tara, am cotizat!
Nu stiu cat de legala este treaba asta dar eu v-am spus situatia mea.
Mami si Buburuza lui mami
Androix spune:
Pai iti zic eu: nu a fost deloc legala chiar daca ai avut grija sa cotizezi. Legea spune clar ca trebuie sa locuiesti tu si copilul in ro. Am dat citatul mai sus.
Mai mult, ce sa mai zic...
bb2
DidiAlex spune:
Neatza,
Cred ca aici sunt niste neintelegeri la mijloc.
Cei 8 milioane primiti de Inna sunt perfect legali. Si io am fost in aceeasi situatie, am stat in Germania pe perioada CIC si as fi dat statu in judecata daca nu mi-i dadea. Am cotizat ani buni la CAS si era dreptul meu. Indiferent unde as fi locuit in cei 2 ani de CIC sau ma rog pana implinea copilul 2 ani.
Sunt mamici care intre timp au nascut 2 copii in strainatate si tot au primit. Si tot legali sunt.
Cat despre alocatie, aici de fapt sunt neclare lucrurile.
Inna, tu ai primit alocatie si in Spania? Daca nu, e legala alocatia din ro. La noi cand am inscris copilul la visa cu toate ca era nascut in ro ne-a data alocatia incepand cu data nasterii. Am intrebat si ne-a spus ca el primeste alocatie ca tatal muncea aici si cand s-a nascut bb. Atat. La altii au trebuit sa declare ca nu mai primesc in alta parte. In aceste conditii am lasat-o moarta cu alocatia din ro; 154E versus 240,000 sau cat era..nu sunt sume comparabile.
Edit: Am domiciluil in Ro, am buletin dar stau temporat cu visa limitata aici.
Androix spune:
Adevarul este ca si eu am acum 10 ani de vechime pe cartea de munca si daca ma hotarasc la anul sa ma mut in alta tara cand o fi tot o sa-mi fac cerere de pensie romaneasca, ca doar am cotizat 10 ani.
Nu ma intereseaza pe mine ceva anume, de ma tot bag in seama pe aici, dar sa nu-mi ziceti ca e legal ca NU E! Legea cere mai multe conditii (in afara de stagiul de cotizare) care trebuie indeplinite CUMULATIV, iar locuitul sau resedinta in ro este una dintre aceste conditii. Faptul ca ai buletin de ro nu inseamna ca ai domiciliul stabil aici, dar asta e o chestie interpretabila, dupa bunul plac al fiecaruia.
In concluzie: beneficiati cat vreti si de ce vreti, dar nu spuneti ca e si legal
PS: Eu cred ca pe cine intereseaza aspectul legal s-a lamurit deja. Daca se doreste o lecturare integrala a legii: ordonanta de urgenta 148/2005, data de guvern, poate fi gasita dupa anul emiterii si emitent la http://www.cdep.ro/pls/legis/LEGIS_PCK.FRAME
Mai departe daca vreti sa va sfatuiti in legatura cu metode de fentare a legii... n-o sa pot eu sa va stau in cale
bb2