bataie de joc sau nu?!
Sper ca ma puteti ajuta cu un raspuns la urmatoarea problema:
eu si sotul meu intentionam sa ne schimbam apartamentul si pentru asta ne-am gandit sa facem un credit ipotecar. dupa cum stiti, bancile solicita tot felul de hartii, printre care si copie dupa contractul de munca, carte de munca, adeverinta de salariat pe ultimele 12 luni, etc. de cateva saptamani sotul meu incearca sa le obtina e la serviciu, dar fara rezultat. sefa de la resurse umane ba e bolnava, ba are treaba, are nu-stiu-ce control, invoca tot felul de motive si noi stam si asteptam. in afara de asta, cartile de munca sunt la Camera de Munca si intr-o singura zi a saptamanii poate sa mearga acolo, zice dansa.
vreau sa-mi spuneti daca e normal ce se intampla sau daca e obligata ca intr-un anumit interval de timp sa-mi elibereze actele cerute. e pe undeva vreo prevedere cu privire la asta?
multumesc.
Raspunsuri
marius spune:
Mda in afara de adeverinta toate celelalte sunt independente in obtinerea lor in mod individual. Astfel pt cartea de munca este suficienta o cerere tip adresata direct la Camera de munca pt ca din ceea ce scrii se pare ca formularul este gestionat de ei (CM), si se elibereaza pe loc. Pt. contract ar trebui ca sotul tau sa aibe un exemplar original al lui dupa care se poate face xerox, si ramane doar adeverinta. Acum eu fac o recomandare - verificati-va statutul de salariat cu drepturi achitate, nu cumva fara sa stiti ramaneti pe dinafara si acum solicitand certificarea acestor drepturi ii prindeti la inghesuiala? Toate aceste confirmari se obtin gratuit de la Camera de munca, de la Agentia de ocupare a fortei de munca (somaj) si de la casa de asigurari sociale (CJPAS).
Marius (www.desprecopii.com)
mumulina spune:
Marius, multumesc. desi este vorba de o mare companie multinationala (nu sunt probleme cu datorii neachitate fata de stat si alte alea) la care sotul meu lucreaza de 6 ani, totusi nu are un exemplar din contractul de munca. in plus, compania are sediul la Bucuresti, cartile de munca sunt la CM de acolo si tot in Buc este HeadOffice-ul. restul angajatilor lucreaza la Ploiesti.
multumesc.
si inca ceva: daca se va duce la CM din Buc, poate sa ceara copie dupa cartea de munca asa, pur si simplu? nu o sa i se raspunda ca este o persoana in firma delegata sa faca asta?
marius spune:
Nu nu este necesar sa fii delegat cartea de munca este proprietate privata a persoanei posesoare. Este suficent buletinul sau cartea de identitate si o cerere tip. Mda asa e cu head office...am mai intalnit cazuri pe teren similare. Insistati cu telefoane, fortati o programare la Bucuresti, cam asa ceva functioneaza in general. Succes!
Aaaa..si ca sa nu uit mai mult ca sigur ca 1 exemplar original al contractului lui de munca este tot acolo, poate profitati de o deplasare ca sa rezolvati si aceasta problema, chiar si un xerox e binevenit. Chestia e ca acel contract ar trebui sa poarte semnatura lui de la incheiere deci din urma cu 6 ani. Hmmmm...
Marius (www.desprecopii.com)
bibi spune:
mumulina, ai intrebat de drepturi si obligatii si daca exista texte de lege.
potrivit art 34 alin 5 Codul muncii: " la solicitarea salariatului, angajatul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
de termen nu se spune nimic, dar exista sanctinuni
art. 276 C.m. prevede sanctiunea cu amenda de la 3.000.000 lei la 10.000.000 lei.
constatarea savarsirii contraventiei de catre angajator se constata si se sanctioneaza de catre inspectorii de munca.