o mamica obosita!!!!
va rog sa-mi spuneti cum as putea proceda pentru a ma odihni? Am o fetita de 2,3ani care imi da mare bataie de cap. Ziua e" lipita de , fusta mea", iar noaptea se trezeste de mai multe ori(viseaza personajele de la desenele animate ,sau ca pisica a zgariat-oetc,etc).Si parca nu ar fi destul ca ma trezeste ea , ma mai trezesc si eu sa o mai invelec sau sa o asez la locul ei in pat caci mai ajunge si pe la capatul celalalt.Mai este cineva in situatia mea?Ebine sa_i dau seara la culcare timp de o saptamana peritolpentru a dormi si eu iar ea posibil sa-si formeze deprinderea de a dormi intreaga noapte?
Raspunsuri
Garofitza spune:
Cum sa-i dai medicament sa doarma?
Cred ca majoritatea mamelor sunt in aceesi situatie, dar nici nu ma gandesc sa-i dau medicament!
Garo
Sanatate, ca-i mai buna ca toate.
dodo spune:
Garo, bine ai venit!! Pe unde fusesi???
Cum sa-i dai copilului medicament sa doarma???? Vrei sa o faci pentru linistea somnului tau sau spre binele bb? Incearca sa stabilesti o rutina cu vreo 2-3 ore inainte de ora de culcare- o baita calda, o poveste, vreun puzzle pt. virsta lor, ceva de desenat, cintece, putin lapte cald, ceva relaxant, care sa nu ii provoace vise agitate noaptea. Deasemenea, in parc, nu o lasa sa se dea de prea multe ori pe tobogan, leagan, unii psihologi sint de parere ca aceste doua moduri de joaca e posibil sa le provoace in somn senzatia de "cadere in gol", ca atunci cind mergi cu telefericul, si sa ii faca sa se trezeasca din somn. Baietelul meu are program in fiecare noapte de trezire la cele mai variate ore-3, 4, 5, fie ca-si cere in somn jucaria de la alti copii, fie ca se trezeste pur si simplu, dar nu m-as gindi niciodata sa-l sedez ca sa-i formez deprindere de somn pe tot parcursul noptii. Deprinderea va veni, sint sigura, pe masura ce va creste.
ymellda spune:
NU pentru medicamente. Cineva ma sfatuia odata sa fac acelasi lucru, dar am refuzat cu desavarsire, pentru ca are repercursiuni mai tarziu, nici nu stii cum se manifesta.
Si fetita mea se trezeste noaptea, iar de "fusta" nici nu se mai punea problema, pentru ca nu puteam sa fac nimic cu ea, imi statea numai in brate cat sunt acasa. Incearca cateva zile sa te joci cu ea pe covor, apoi din cand in cand da-i cate o chestiune de rezolvat (un desen, o jucarie de asamblat, frunze sa le lipeasca etc. - chiar daca iti mai face dezastru cu lipici si carioci) si stai mai departe de ea, dar tot jos, fara sa te ridici de pe covor. Dupa alte cateva zile, ia-ti ceva de lucru si stai intr-un scaun alaturi de ea si tot asa, incet incet se va desprinde usor de tine. Altfel, cum am facut eu, lasam ceva foarte incitant in dormitor (de exemplu, baloane legate cu sfoara de patut sau foi albe si creion jos, cuburi, borcane de plastic cu jucarii in ele etc.), i le aratam, poate vrea sa se joace singurica, daca nu o luam cu mine, dar ii povesteam cam ce ar vrea ea sa deseneze, sau despre zmee etc, prostioare, si iti spun ca dupa zece minute fugea in dormitor si un sfert de ora tragea de baloane sau de cate ceva pe acolo.
Iar cu somnul, asta e, a mea se trezeste la ora 1 sa-i dau jos pampersul, neaparat, iar dimineata face pipi pe cearsaf si vine repede, repede, in patru labute pe perna mea, ca, de', la ea e ud.
Iar eu la 7.30 sunt la serviciu, deci mi-ar trebui tare mult un pic de somn!
Pupici si succes.
Alina si Andra
www.bebelus.com
mirela.mustaciosu spune:
Sunt medici care recomanda Peritol-ul pentru asa ceva, dar eu n-as administra copilului meu sedative ca sa doarma. N-as lua nici eu sedative. Si nici macar nu stiu daca intr-adevar dupa o saptamana de Peritol ar capata deprinderea sa doarma toata noaptea. Sa nu fie invers, in lipsa sedativului sa doarma si mai prost. Chestia cu oboseala... cred ca 99% din mamicile cu copii mici iti vor spune ca sunt frante. Eu cand ajung seara de la birou nici nu apuc sa ma schimb si sa mananc daca il gasesc pe Tudor afara, "preiau din mers", mergem la parc de unde plecam cu mare scandal dupa o ora, ne mai jucam cu copiii in fata blocului, papam, facem baita si dormim cam in acelasi ritm ca voi. Printre picaturi trebuie sa mai fac si piata, sa mai strang un pic prin camera, sa mai bag o masina de rufe.... si daca apuc sa adorm pe la ora 24,30 - 1,00 ma consider fericita. E greu, intr-adevar. Ar fi bine daca ai avea o bunica sau un bunic care sa se ocupe macar la sfarsit de saptamana un pic de ea, sau daca ai reusi sa pleci fara copil cateva zile undeva sa te relaxezi. Sau poate se mai trezeste tati (macar vineri si sambata noapte) sa mearga la ea, desi ma indoiesc ca ai putea sa stai linistita chiar si asa. Multa rabdare si sa se regleze programul de somn al fetitei cat mai repede!
ponicid spune:
Draga mea,
Mie imi este clar ca esti la capatul puterilor din pricina rutinei zilnice si a noptilor nedormite.
Te inteleg pentru ca si eu, daca ma trezesc noaptea, apoi nu mai adorm prea curand (asa sunt eu construita). Daca ma trezesc de 2-3 ori pe noapte pot spune ca a doua zi nu mai sunt buna de nimic. Nici nu vreau sa ma gandesc daca situatia s-ar repeta cateva zile la rand.
Eu cred ca ai nevoie de un ragaz pentru a-ti aduna gandurile si a judeca de ce copilul viseaza urat si este agitat noaptea. Cu alte cuvinte iti trebuiesc cateva nopti pe care sa le dormi intr-adevar.
De aceea, as indrazni sa spun ca nu cred ca ar fi nici o problema daca vreo trei nopti la rand ai ajuta copilul sa doarma linistit cu ajutorul medicamentelor prescrise de medic.
Incearca sa feresti cat mai mult fetita de evenimentele care ii dau vise urate noaptea. Incearca de asemenea sa ii dai cat mai putine alimente excitante (ciocolata de exemplu). Este un copil cu un sistem nervos mai agitat (asa eram si eu cand eram copil).
Daniela, mamica de Ana-Maria
lilach spune:
Dragele mele,
va pun sincer ca este pentru prima data ca aud de asa ceva : medici sa recomande medicament copilului pt. a dormi.Aici nu se practica asa ceva. Pot sa va spun cum procedez eu. Dupa ora 17 iesim in parc sau o plimbare pe malul marii. Cind ne intoarcem maninca ceva destul de usor pe la 19:30 dupa care intru [citeodata intra sotul daca este acasa]in camera ei si ne jucam impreuna intre 15-30 minute.Urmeaza o baita cu tot tacimul joaca cu jucarii, spuma in cadita.
Dupa baita sters si imbracat si neaparat citim dintr-o carte, cintam, citodata cere sa bea lapte.Inainte de culcare merge la w.c.dupa care se culca.In patut are 2 jucarii pe care le iubeste f. mult si nu doarme fara ele. Pe pereti -i-am lipit stelute care stralucesc in intuneric.
Doarme de pe la ora 20:30 si pina la 6:30-7:00.In timpul zilei doarme o singura data inainte de masa de amiaza sau dupa ce a mincat.
ella& laura,andrei,andra
danis spune:
si anduta mea este zvarluga (e drept ca noaptea cam doarme), dar nu i-as da peritol, desi si noua ni s-a spus ca am putea sa-i dam ca sa o facem sa stea locului la masa; prefer sa fie copilul vesel si vioi ca timp sa fie apatic va avea toata viata;
ai zis ca viseaza personajele de desene animate... poate n-ar fi rau sa-i reduci si portia de desene animate si/sau televizor; am citit ca ar putea fi o sursa a somnului agitat si a cosmarurilor; in rest, fetele ti-au cam zis ce ti-as fi zis si eu
Daniela si bb Anda
Mugur spune:
Incearca varianta asta: Iesire la plimbare seara in parc pana oboseste, inainte de culcare o baie zdravana si apoi un masj cu ulei de corp. O sa doarma bustean- garantat!
Un nu Hotarat medicamentelor!
Anina_n spune:
Majoritatea suntem mamici obosite. Eu, una, m-am resemnat ! Mi-am intrat in ritm cu somnul asta intrerupt, de noapte. Daca se mai intampla sa doarma fara sa se trezeasca prea des noaptea, nu pot dormi, eu. Ma mir ca nu se trezeste si ma mai ridic din pat sa o verific. Asa am ajuns ! Dar mai fur cate un pui de somn, alaturi de micuta mea, sambata sau duminica, cand buni sau tati se ocupa de bucatarie. Cere ajutor si vei primi, sunt convinsa !
Somniferele nu sunt bune, dau dependenta !
Somn de voie, cat mai curand !
Nina & Nina-Cristina (1 an si 4 luni)
bubi spune:
eu o sa ma pun de-a curmezisul si o sa spun ca eu i-am reglat somnul Marutei dandu-i 5 zile Fenobarbital - 1 pastiluta pentru copii seara. De atunci incolo (de la 3 luni 1/2)doarme toata noaptea-acum avem 8 luni. Nici vorba de dependenta, daca le folosesti ocazional.Pana atunci, nu ca ma trezea 1,2,3 ori pe noapte, dar ea nu adormea pana pe la 4 dimineata. Sunt ca toata lumea impotriva sedativelor, dar cateodata cred poti sa apelezi la ele.
bubi
SANATATE MULTA!