Tratament cu duphaston pt. chisturi ovariene?

Tratament cu duphaston pt. chisturi ovariene? | Autor: pitzirica30

Link direct la acest mesaj

Buna dimineata,
Tocmai am ramas surprinsa cind o colega de birou mi-a povestit ca a primit tratament cu duphaston pentru chisturi ovariene.A fost operata de fibrom,are uterul extirpat,dar i s-au pastrat ovarele si trompele si a facut chisturi.
Menstruatie nici nu se pune problema ca nu mai are uter.
Sufera si de o mastoza chistica.
Eu nu am mai auzit asa ceva pina acum!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns RAMONELLA spune:

Nu stiu ce sa zic.Mie mi-a dat pt lipsa de progesteron,pt reglarea ciclului si ca sa raman mai repede graviduta,pt ca la mine,fiind ciclurile scurte,se micsora faza luteala si ovulul nu se maturiza,cam asa ceva.Uite ce am gasit:
Indicatii terapeutice

Terapia de substitutie hormonala
Pentru a contracara efectele nedorite ale estrogenilor asupra endometrului, in terapia de substitutie hormonala la femei cu uterul intact avand diagnostic de menopauza naturala sau menopauza indusa chirurgical.

Insuficienta de progesteron
Tratamentul insuficientei de progesteron:
- Tratamentul dismenoreei
- Tratamentul endometriozei
- Tratamentul amenoreei secundare
- Tratamentul ciclurilor neregulate
- Tratamentul hemoragiilor disfunctionale uterine
- Tratamentul sindromului premenstrual
- Tratamentul avortului habitual si a iminentei de avort, asociat cu deficienta de progesteron dovedita
- Tratamentul infertilitatii datorate insuficientei luteale.

Posologie si mod de administrare

Tratament de substitutie hormonala:
Î n combinatie cu terapie estrogenica continua, 10 mg didrogesteron zilnic, in ultimele 14 zile consecutive ale fiecarui ciclu de 28 zile.
Î n combinatie cu terapie estrogenica ciclica, 10 mg didrogesteron zilnic, in ultimele 12 - 14 zile ale ciclului de terapie estrogenica.

Daca biopsia endometrului sau ecografia indica un raspuns progesteronic inadecvat, atunci se recomanda 20 mg didrogesteron.

Dismenoree:10 mg de doua ori pe zi, din ziua 5 pana in ziua 25 a ciclului.

Endometrioza: 10 mg de doua sau trei ori pe zi, din ziua 5 pana in ziua 25 a ciclului, sau continuu.

Hemoragie uterina disfunctionala
-pentru a opri hemoragia :10 mg de doua ori pe zi, timp de 7 zile;

-pentru a preveni hemoragia :10 mg didrogesteron de doua ori pe zi din ziua 11 pana in ziua 25 a ciclului.

Amenoree secundara: un estrogen o data pe zi din ziua 1 pana in ziua 25 a ciclului, asociat cu 10 mg didrogesteron de doua ori pe zi, din ziua 11 pana in ziua 25 a ciclului.

Sindromul premenstrual: 10 mg de doua ori pe zi, din ziua 11 pana in ziua 25 a ciclului.

Cicluri neregulate: 10 mg de doua ori pe zi, din ziua 11 pana in ziua 25 a ciclului.

Amenintare de avort: 40 mg o data, apoi 10 mg la 8 ore interval pana la disparitia simptomelor.

Avort habitual: 10 mg de doua ori pe zi pana in saptamana 20 de sarcina.

Infertilitate: 10 mg zilnic din ziua 11 pana in ziua 25 a ciclului. Tratamentul trebuie continuat timp de cel putin 6 cicluri consecutiv. Se recomanda ca tratamentul sa fie continuat si in primele luni de sarcina, asa cum este recomandat la “avortul habitual”.

Contraindicatii
Sensibilitate la oricare dintre constituenti.

Precautii speciale pentru administrare
In putine cazuri se poate intampla sa apara sangerare de privatie, care poate fi prevenita prin cresterea dozei.
In cazul administrarii didrogesteronului impreuna cu estrogeni (de ex. in terapia de substitutie hormonala) contraindicatiile si precautiile legate de tratamentul cu estrogeni trebuie observate cu atentie. Combinatiile didrogesteron- estrogeni nu trebuie prescrise in lipsa unei examinari generale anuale, incluzind un examen genital si, in general, o mamografie la intervale regulate este recomandata.

Interactiuni cu alte medicamente si alte tipuri de interactiuni
Nu se cunosc.

Sarcina si alaptare
Pana in prezent, nu exista nici o dovada ca didrogesteronul nu poate fi utilizat in timpul sarcinii. Didrogesteronul este excretat in laptele de mama.

Efecte asupra abilitatii de a conduce vehicule si de a manevra utilaje.
Didrogesteronul nu afecteaza aceste abilitati.

Efecte secundare
Se poate intampla sa apara sangerare de privatie (vezi Sectiunea “Precautii speciale pentru administrare”). Ocazional pot surveni alterarari ale functiei hepatice manifestata prin astenie, stare de rau, icter si durere abdominala. Efecte nedorite raportate cu frecventa scazuta au inclus rash cutanat, prurit si urticarie.

Supradozare
Nu s-au raportat efectele neplacute care apar in cazul supradozajului. Daca se descopera o supradozare importanta la interval de 2 – 3 ore si tratamentul este necesar, se recomanda spalaturi gastrice. Nu exista antidoturi specifice si tratamentul este simptomatic.

Proprietati farmacologice

Proprietati farmacodinamice
Didrogesteron este un progestogen activ pe cale orala, care produce un endometru secretor complet in uterul “pregatit” de estrogeni, de aceea protejeaza impotriva riscului de cancer sau de hiperplazie endometriala induse de estrogeni. Este indicat in toate cazurile de insuficienta de progesteron. Didrogesteron nu are actiune de tip estrogenic sau androgenic, nu are efecte adrenocorticoide sau mineralocorticoide, nu are efect anabolic sau termogenic.

Proprietati farmacocinetice
Dupa administrarea orala de didrogesteron, aproximativ 63% este excetat prin urina. În interval de 72 de ore excretia este completa. Didrogesteronul este complet metabolizat. Principalul metabolit este 20 a-dihidrodidrogesteron (DHD) si este prezent in urina ca acid glucuronic conjugat.
O trasatura comuna a toti metabolitilor este pastrarea configuratiei de 4,6-diena-3-ona a compusului de baza, ceea ce explica absenta 17 a-hidroxilarii. Aceasta explica absenta efectelor estrogenice si androgenice ale didrogesteronului.
Dupa administrarea orala de didrogesteron, concentratia plasmatica a DHD este mult mai ridicata ca a produsului de baza. Rapoartele ASC si Cmax ale DHD la didrogesteron sunt 40, respectiv 25.
Didrogesteronul este rapid absorbit. Valorile Tmax ale didrogesteronului si DHD variaza intre 0,5 si 2,5 ore. Timpii medii de injumatatire finala ai didrogesteronului si DHD variaza intre 5 - 7 ore si, respectiv 14 – 17 ore.
Didrogesteronul nu este excretat prin urina ca pregnandiol, ca progesteronul. Astfel ramane posibila analiza secretiei endogene de progesteron pe baza excretiei de pregnandiol.

Date preclinice de siguranta
Didrogesteronul a fost utilizat pe cateva modele animale si s-a dovedit a fi o substanta cu toxicitate scazuta, fara proprietati mutagenice sau carcinogene. Experimental, nu s-au observat efecte asupra reproducerii.



NUNTA
28.05.2005
http://photos.yahoo.com/ramon_ramonel

in asteptarea gemenilor

Mergi la inceput