Ce stiu copiii vostri de 5 ani

Ce stiu copiii vostri de 5 ani | Autor: bia

Link direct la acest mesaj

Cam ce stiu copilasii vostri in jurul acestei varste?Zilele trecute am auzit in parc de o fetita care stie deja sa citeasca.Bianca cunoaste toate literele,de tipar si de mana;isi scrie numele(cu litere de tipar),ale noastre,ale bunicilor,dar nu stie sa citeasca decat pe litere,nu le leaga intre ele,ca sa formeze un cuvant.De asemeni stie numerele,le scrie,numara pana la 100 si mai departe,ce mai stie...deseneaza,ca orice copil si nu mai stiu.Hai sa vedem,ce stiu ai vostri,nu ca am fi la intrecere,dar din curiozitate,sa ne facem o parere.Bianca nu a mers la gradi anul acesta si am cam pierdut contactul cu nivelul de pregatire al copiilor de varsta ei.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

Nu, cititul si scrisul abia de o luna si jumatate, de cand a intrat la scoala, a inceput Matei (6 ani) sa le exerseze - si a progresat cu repeziciune! Pur si simplu nu a fost "copt" pana acum.
La 5 ani stia insa sa coloreze frumos, sa isi faca jucarele de hartie (origami) urmarind indicatiile (desenate) din carti, sa mearga pe bicicleta, sa numere, sa faca socoteli simple, chestii dintr-astea. Cred ca inca sunt diferente mari intre copii la aceasta varsta - in functie de personalitatea lor, care le dicteaza interesele catre unele sau alte activitati. Abia la scoala (parerea mea) incep sa se alinieze cat de cat, desi aceasta "aliniere" poate fi pe alocuri superficiala.

Dar cand a intrat Matei la scoala au fost cateva cerinte pe care el (si toti ceilalti proaspeti scolari) a trebuit sa le indeplineasca (poate o sa zambiti): sa isi poata spune si scrie numele, sa raspunda cand este strigat, sa stie sa salute respectuos, sa stie unde locuieste (adresa), sa stie cum ii cheama pe parintii lui, sa stie sa se imbrace si dezbrace singur si sa isi poata pune hainele pe umeras (la orele de sport se imbraca in echipament), sa manance singur si nu ca porcul, cam chestii dintr-astea.
Oare sunt japonezii prea putin pretentiosi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dori spune:

Julie, eu sunt curioasa. Matei merge la o scoala unde se invata in japoneza sau in engleza? Sunt diferente mari intre scoala japoneza si cea europeana?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns isabela spune:

Bia,

Si Ana ( 4 ani si 10 luni) stie cam aceleasi lucruri: toate literele de tipar si cifrele. Citeste pe litere dar nu le lega pentru a forma un cuvant, cu exceptia grupurilor de 2,3 ,4 litere. Ieri am auzit-o prima data citind un cuvant de 4 litere. D-na educatoare ne-a spus ca in aceasta grupa, cea mijlocie, trebuie sa stie sa numere in ordine crescatoare si descrescatoare pana la 5, si sa stie adunarile si scaderile cu o unitate pana la 5. Dar pentru ca Anei ii place, acasa, in joaca facem socoteli pana la 10 si chiar mai mult. Fie folosim betisoarele, sau cand are bomboane ne distram adunand sau scazand bomboane, si de cele mai multe ori folosim degetele ei si ale mele.
Deseneaza, dar este un antitalent,coloreaza, dar se plictiseste repede.
Scrie toate cifrele si literele, scrie cuvinte, iar in ultimul timp am vazut ca tot scrie liniute. Avem o tablita cu rescriere si pe aceea isi tot exerseaza talentul.
Si de multe ori citeste de la dreapta la stanga.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

quote:
Originally posted by dori

Julie, eu sunt curioasa. Matei merge la o scoala unde se invata in japoneza sau in engleza? Sunt diferente mari intre scoala japoneza si cea europeana?

dori



Da, Dori, Matei merge la scoala japoneza, cu predare in limba japoneza.
Diferente mari - ca structura a programei si ca numar de ore - intre scoala japoneza si cea occidentala (americana sau vest-europeana), din cate m-am interesat eu, nu par a fi, insa cred ca sunt diferente mari de tot intre scoala de aici si cea din Ro. Sigur, nu pun la socotela buchile - si nici nu le mai numar .

Ma gandesc ca poate ar fi interesant sa deschidem un subiect despre scoli, in care parintii sa descrie ce li se cere copilasilor lor si care e sistemul de invatamant (elementar) pe meridianul unde locuiesc. Ce ziceti?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dori spune:

Wau! Felicitari scolarului japonez si mult succes la "buchiseala"!

Cred ca ar fi interesant un subiect despre scoli, inclusiv despre cele din Romania. Dar noi inca nu putem sa povestim, ca mai avem putin pana la scoala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabriela B. spune:

Buna...
Noi suntem in Noua Zeelanda...am venit aici acum 8 luni, cind fetita mea avea 4 ani si 10 luni. In engleza stia citeva cuvinte, pe care cu greu ma straduisem sa o invat inca din Romania. La scurt timp a trebuit sa mearga la gradinita, pentru ca am inceput serviciul si eu si sotul meu. Gradinita de la 9 am la 6 pm. Dupa prima zi (in care am stat eu cu ea numai pina la prinz, pentru acomodare, traducindu-i cam tot ce se spunea, a intrat in regim "normal" de 9 ore pe zi, singura, acolo! Dupa prima zi a plins si mi-a spus ca aia sunt prosti, ca nu stiu romaneste. Dar a mai vrut sa mearga...inca 1 zi, cind mi-a spus ca ei nici nu stiu cind ea vrea pipi...si ca vrea sa stea cu mama ei...Va dati seama ca eram rupta in doua! Am vrut sa renunt la serviciu, dar sotul meu a insistat, si, a facut un pact cu ea: daca dupa 2 sapt. tot nu ii place, va sta acasa...A fost bine, dupa cele 2 sapt. ea ne-a spus ca nu stie, ca ...daca noi vrem, ea se mai duce (intelept copil, nu? ) Tragedia a venit in decembrie cind a inceput vacanta. Ea voia la gradi...
Aici, copii incep scoala la 5 ani. Nu conteaza data cind copilul implineste 5 ani. Chiar daca este vineri si mai ai 1 sapt pina la vacanta, copilul merge la scoala...Fetita mea implinea 5 ani pe 20 ianuarie. Si scoala incepea (dupa vacanta de Craciun) pe 27 ianuarie. Asa ca...a inceput scoala...cu lectii, litere, socoteli...Dar totul in joaca! Cind o intrebam ce a facut la scoala, raspunsul era mereu acelasi: m-am jucat. Dupa 2 luni a venit cu diploma de eminenta in computere! Ne-am crucit! (vreau sa va spun ca noi amindoi lucram pina la 6 seara. Aici, absolut toate scolile au program de la 9 la 15. Apoi exista After-school programme, pina la 6 pm. Nevoiti fiind, am dus-o sa mearga si la acel program de dupa scoala, unde, invariabil, se joaca! ) In Noua Zeelanda este de neconceput ca un copil de 5 ani sa nu stie sa inoate, asa ca, de la inceput, Maria a avut zilnic 1 ora de inot. (fiecare scoala are bazin) Si, mare fericire...mare placere a descoperit in asta! Acum inoata perfect!
Dar voiam sa va spun altceva, insa era nevoie de introducere, ca sa se inteleaga. Acum ea are 5 ani si 7 luni si citeste perfect in romana (noi acasa vorbim romaneste, deseori) si destul de bine in engleza (cuvintele mai lungi, de 5-...litere, le mai silabiseste, si nu stie intotdeauna sa le pronunte corect. Uneori ne amuza cu spusele ei: mami, stii ca cei de aici au invatat de la inceput sa scrie gresit? Ei scriu alte litere, si le citesc pe altele...) Dar ea numai se joaca...Si stie si sa scrie binisor, chiar si dupa dictare, cuvintele pe care le-a scris la scoala.
Ce m-a socat insa la sistemul din NZ de invatamint, este cit de tare trag ei de copii mici, spunind (si le dau perfecta dreptate) ca acum au cea mai mare capacitate de acumulare! Ii forteaza! Apoi spre 14-15 ani o lasa mai moale. Dar sistemul este sa se implementeze din frageda copilarie anumite lucruri, care apoi devin o a doua natura (se stie ca ce invatam in copilarie, nu uitam niciodata) Aici, alt exemplu, la 15 ani iti poti lua carnet de conducere, dar pina la 18 ani nu ai voie sa conduci dupa ora 7 seara!Pina la 7 dimineata!
Acum, vazind performantele copilului meu, care sa stiti ca este unul foarte normal, le dau dreptate. Si va sfatuiesc fetelor: Cit mai mult trageti de ei, in joaca, sa invete! Dar sa fie joaca, ca daca este obligatie, sau ca "trebuie" nu le mai place!
In fiecare zi ii multumim lui Dumnezeu ca ne-a ajutat sa ajungem aici, la capatul lumii, si sa fim fericiti!
Fetita noastra creste intr-un mediu extrem de sanatos. Accentul cel mai mare se pune aici pe sport, pe calirea copilului...peste tot sunt locuri de joaca, parcurile sunt impecabile, ai voie sa te tavalesti in iarba (si categoric nu este caca de catei- aici nu exista ciini vagabonzi sau cersetori) Sigur, nu este totul roz, dar noi am invatat multe de la cei de aici! Iar copilul este fericit! Si scrie si citeste singura la nici 6 ani, fara ca vreunul din noi sa fi stat cu ea si sa lucreze acasa (dealtfel cind am fost la scoala sa vad si eu ce anume fac ei, doamna ei a fost socata cind a auzit ca as vrea sa-i dau ceva sa lucreze acasa, sa scrie, sa socoteasca...M-a intrebat de ce vreau sa o stresez- pe copil? Este de neconceput asta! Lectii pentru acasa vin mai tirziu! Acum "se joaca"
Este tare bine sa nu ai mari griji cu asta!
Vineri mi-a spus ca ea nu mai merge la McDonalds ca mincarea este foarte nesanatoasa. Ca le-a spus la scoala sa manince legume si fructe multe. Si ca pestele ii ajuta sa fie destepti!
E uimitor, nu?
Dar se poate!

Cu prietenie

Gabriela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amalia spune:

Wow GabrielaB, m-ai impresionat la modul cel mai placut cu ce ai povestit legat de sistemul de invatamant din NZ. daca as putea, maine as fi in avion inspre voi. Ma bucur tare mult ca se poate si asa ceva si mai ales ca fetita ta evolueaza atat de bine fara sa fie nici ea stresata si nici voi parintii. Mare lucru ca lucreaza atat de bine cu ei la soala, incat sa nu mai fie nevoie sa mai faci si tu cu ea acasa si sa va puteti juca impreuna.
Multa bafta in noul an scolar care se apropie si pupici de la un pici care abia este la cresa...dar deja ne apropiem si noi de al doilea an de cresa

Sanatate maxima!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabriela B. spune:

Buna, fetelor
Ar fi o idee buna sa spunem fiecare (cine stie) cum este scoala pe la ei...

Ce sa va spun, cind am ajuns aici, am auzit de pe la multi romani ca astia nu fac scoala deloc cu copii...si, putin m-am speriat. Acum consider ca este mult mai bun asa cum se procedeaza aici cu copii, decit in Romania. Hai sa recunoastem, cit din ceea ce am invatat noi in scoala ne foloseste cu adevarat? Si zau ca inebuneam cu atitea teme, atitea materii....Astia aici sunt extrem de practici.
Acum 2 zile o prietena m-a intrebat daca nu am cort si sac de dormit (si ea romanca, de vreo 9-10 luni venita aici, dar cu baiat mare, de 14 ani) Am intrebat-o la ce-i trebuie asta, si mi-a explicat ca fiul ei are proba la sport. Iar celea si multe altele ii trebuiau pentru ca: proba dura 1 sapt. in care copilul pleca de acasa cu colegii, si avea: 1 zi inot in mare cu valuri si piscina, alta scufundare (de mentionat ca aici TOTI copii invata asta inca de mici) Apoi 1 zi de vislit in riuri cu ape repezi, alte 3 zile de supravietuit pe o insula...(si eu am ramas cu gura cascata) Adica un elicopter ii duce pe copii pe o insula de pe aici, ii lasa acolo fara mincare, doar cu ce si-au ales ei (ce au cosiderat ei ca le este necesar) Si in timpul asta au de urmat niste itinerarii, sa aduca si ceva probe ca au fost pe acolo...Aventura curata. Dar sa stiti ca totul a fost foarte bine pregatit. Ei la scoala invata cum sa supravietuiasca in diverse conditii, si foarte multe lucruri practice. Cind se intoarce, va scriu cum a fost exact...si eu sunt curioasa...
Vreau sa va spun ca nu sunt stresati deloc bietii copii. De exemplu aici nimeni nu ramine repetent, fiecare clasa are nivele de invatre la fiecare materie. Si se lucreaza separat. De ex: intr-o clasa de 14-16 copii (cind sunt 16 deja se pling profesorii) sunt 4 nivele, si asta la fiecare materie . Un copil poate fi foarte bun la sport (si acolo este la fel) si mate, si slab la .....Nu conteaza. El nu este obligat sa tina pasul cu ceilalti, si cei buni nu stau dupa el. Si temele sunt diferite, in functie de asta...La sfirsitul fiecarei luni calendaristice, se da un test, comun pentru toti. In functie de ce rezultate obtii, treci sau nu in alta grupa (mai buna sau mai slaba) In felul asta copii practic nu au clasa lor, si asta sa stiti ca ajuta enorm la...socializare! Sunt atit de prietenosi oamenii astia! Incredibil! Si copii la fel..imediat se leaga prietenii!
Alta chestie care imi mai place la scoala de aici este ca copii sunt pedepsiti (time out, adica nu au voie in pauza mare) daca intirzie la scoala. Si ii invata sa fie punctuali, inca de mici (ca nimanui nu-i place sa nu iasa la joaca in pauza mare, ci sa stea in picioare linga catedra, nefacind nimic: nu ai voie sa vorbesti, sa maninci...) Si alta pedeapsa mai iei daca nu citesti cartea care ti se da de la scoala. Pitica mea are zilnic cite o carticica (de citava pagini, si, bineinteles cu multe poze. Cei mari au de citit cite un capitol pe zi din carti mai....serioase. Si uite asa citeste copilul neo-zeelandez (kiwioti, asa li se spune locuitorilor Noii Zeelande)Si pentru ca incepe de mic asta, o va face mereu, si cu drag!
In rest...tare e bine la scoala. Pe toti copii i-am auzit ca sunt suparati cind vine vacanta! nu va mint deloc, nici nu exagerez nici un pic!
Scoala aici incepe in 27 Ianuarie, nu in septembrie...Vacanta cea mare este de Craciun, in plina vara (mosul a venit anul trecut pe motocicleta Harley, cu pantaloni scurti si picioarele goale)
Cu ce mi-a fost greu sa ma obisnuiesc, si inca nu am facut-o definitiv, este ca astia nu-i tin pe copii imbracati..De exemplu acum este iarna. E adevarat ca nu ninge niciodata aici, dar rece este..Am vazut mamici cu haine groase, cu fular, dar copila ei era in rochie de voal, lunga, de printesa! (asta-i alta poveste, cu rochiile de printesa si costume de Super man sau mai stiu eu ce alt erou...copii merg fara probleme asa imbracati pe strazi, pictati pe fata..este chiar cool!)Si desculti! Ma inebuneste inca asta:ploua, dar copii sunt desculti pe afara...
M-am linistit citind pe site ca si in Japonia si Olanda i-ar tine la fel...Si nu sunt caciuli pentru copii. IN 8 LUNI NU AM VAZUT NICI UN COPIL CU CEVA PE CAP, IN AFARA COROANEI DE PRINTESA SAU MAI STIU EU CE MASCA! O fi pentru calire! Am intrebat si eu niste kiwioti, si au fost tare mirati ca vreau caciula, ca cica este cald..(tipa pe care o intrebasem avea o caciulita pe cap...bineinteles ca nu am rezistat si am intrebat-o ea de ce are caciula si fular. Mi-a raspuns: "e cool, fashionable"
O fi ceva!
Cert este ca nu sunt bolnavi! Astia mici ai nostri imediat o gripa, ceva...ei...nimic! Deh...
Va las, si...daca mai vreti, va mai pot scrie muuuuulte!

Gabi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lauraa spune:

Mai vreeeem! Mai vreeeem! Imi place mult ce ai scris! Cred ca e tare fain in NZ.Pacat ca e asa departe...

Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura _Oprescu spune:

salutare, fetelor,
Rares al meu merge la gradinita in limba engleza dupa ce un an de zile a mers la gradi in limba franceza.Vazandu-l ce frumos si cu ce accent vorbeste franceza, am fost mai mult decat convinsa ca nu va fi la fel de bine cu engleza.Surpriza mare insa...copilul nostru inclusiv cu noi acasa numai in engleza vorbeste!..Nu se pune problema de romaneste, asta se vorbeste la noi incasa si o sa tinem mortis sa stie limba materna, dar efectiv , oriunde mergem piscina, parc, cumparaturi...el numai in engleza vorbeste!Franceza insa refuza sa o vorbeasca ...daca incerc sa comunic cu el in franceza ,cu speranta ca e deja un bun castigat sa incerc sa il mentin, nu vrea.,..o singura data l-am auzit vorbind cand a dat de un copil francez si si-a dat seama ca numai asa pot comunica si a facut concesia...Problema mea este ca ,saptamana viitoate el trece la Kindergarten, face patru ani,si dupa cum stiti, le baga o a doua limba straina Ce credeti?SPANIOLA...prima intentie a fost sa vorbesc cu educatoarele sa il sara de la ora de spaniola..numai ca aici e diferit..o zi intreaga fac spaniola am impresia..o sa va tin la curent! am decis sa il lasam laolata cu ceilalti sa vedem ce o iesi...am o teama ...sa nu il zapacesc de tot...pana acum totul a mers mai mult decat ideal!..daca as fi in Romania, mi-as duce copilul la o gradinita intr-o limba straina -obligatoriu insa m-as convinge de seriozitatea gradinitei...adica,de cand pun piciorul in gradinita , copilul sa stie ca acolose vorbeste limba respectiva si ca nu exista exceptie...pentru ca un copil e extraordinar de receptiv!Rares e fantastic va spun fara urma de modestie,inca ma mir cum de reuseste sa invete o a treia limba asa usor..si vad ca ii place! mai vedem cu spaniola ,cred ca ori il fac lingvist ori diplomat!Fetele din Ro, dati-va copiiila studii de orice limba vi se pare ca il va ajuta in viitor, dar nu irositi timpul asta ...sunt extraordinari copiii!absorb orice informatie!se pare ca pana la varsta de zece ani, o a doua limba este invatata ca o limba materna cu accentul autentic...e o investitie pe termen lung insa numai cu sanse de castig!
In legatura cu literele, Rares stia demult pana la trei ani literele, cigrele, continentele si ce mai trebuia...eu am stat cu el acasa doi ani si m-am ocupat de el ..partea trista era ca , profesoara fiind, toate jocurile care i le luam aveau o utilitate ...erau cu bataie...Rares citeste literele acum, in parte ,in engleza, in romana ,cu alfabetul adecvat fiecare limbi,dar marturisesc eu de un an si ceva nu m-am mai ocupat de el, de frica sa nu il zapacesc1 pentru ca in Canada, cand imi zicea pe litere cartuliile in franceza si incercam sa citim cuvantul iesea altceva si nu m-am simtit in stare sa ii explic..o sa ia ca atare la vremea respectiva...hai ca va mai povestesc ce fac ei la gradi e interesant ..acum e ora de culcare si avem povesti de spus...va pup ...

Mergi la inceput