Care e diferenta?
Care e diferenta intre "indemnizatia de crestere copil" si"indemnizatia de maternitate"?Cand se acorda una si cand cealalta??
As dori un raspuns cat mai concret.In hatisul asta de termeni...pe bune ca mi-am prins urechile si nu mai stiu cum e mai bine sa fac...!
Eu sunt economista...am facut ceva drept in facultate...dar astea cu maternitatea...mi-au scos peri albi..si nu mai inteleg nimik.
KORINA & BB STEFAN
Raspunsuri
simiongabriela spune:
pai indemnizatia de maternitate se da in concediul pre- si postnatal iar cea de crestere a copilului dupa aceea pana in varsta de 2 ani a copilului.
simion
marius spune:
korinna e simplu. Mamicile cand sunt insarcinate nu prea pot sa faca lucrurile la fel de usor ca o femeie fara sarcina. In consecinta mamicile asigurate pot sa nu mai mearga la serviciu. Dar daca nu mai merg sin ce sa traiasca. pai statul roman le spune ca daca inainte sa aiba aceasta stare platesc catre statul roman o perioada cel putin o anumita suma atunci cand nu vor mai putea sa lucreze, el statul roman le va compensa pt un timp aceasta imposibilitate ca un fel de returnare de bani exista doua feluri de a primi bani pt femeile insarcinate reaspectiv pt cele care tocmai au nascut si trebuie sa stea cu bb acasa. Aceasta perioada este de maximum 126 de zile si se mai numeste concediu prenatal pana la nastere, sau postnatal sau de lehuzie sau de maternitate dupa aceea dar sunt unul si acelasi lucru la un loc fiind cuprinse in maximum 126 de zile platite de catre statul roman. A doua forma poate sa tina de cand s-a nascut un copil si pana acesta implineste 2 ani. Daca o persoana in loc sa mearga la serviciu sta acasa cu acest copil minor nu poate sa castige vbani pt a trai deci in cazul in care este asigurata statul roman ii acorda bani pt aceasta perioada in locul salariului care l-ar castiga daca ar merge la serviciu. Acesti bani se numesc indemnizatie pt ingrijirea copilului minor cu varst pana la 2 ani. O persoana nu poate sa fie beneficiar simulan dupa nastere si de postnatal si de ingrijirea copilului in cazul in care s-ar suprapune. De asemenea nu poate sa mearga la serviciu si sa primeasca acesti bani. Adica ori la serviciu si nu ai grija de copil ori ai grija de copil si deci nu ai salariu dar ai indemnizatie bineinteles daca te incadrezi ca persoana care sa aiba dreptul sa primeasca acesti bani.
Esti mai clarificata?
Marius (www.desprecopii.com)