carte de munca
Salutare! Sunt nou pe aici, dar de, \"nevoia te-mpinge pe unde nu ti-i voia\". Am o probleme si, daca se poate, astept niste pareri, eventual avizate. M-am angajat in vara la o firma, distributie materiale de constructie, ca agent de vanzari. Toate bune si frumoase,(tel de serviciu, masina de serviciu, salariul...asa si asa, program lejer), pana in momentul in care am facut 3 luni de angajare si am cerut o copie dupa cartea de munca sa-mi fac un credit bancar. Ghinion...seful mi-a zis ca nu ma poate ajuta in acest sens...pt ca nu mi-a facut cartea de munca. In momentul acela a scos si contractu de munca sa-l semnez si am aflat ca nu se poate trece pe cartea de munca o perioada retroactiva mai mare de 20 de zile.X-(. Mi-a promis ca-mi face carte de munca, dar nici pana azi nu a dat contractul individual spre inregistrare la ITM. Am lucrat deci 5 luni fara acte la acea firma. Inca sunt acolo dar vreau sa plec, nu inainte de a cere niste daune morale (si materiale) cauzate de neintocmirea actelor la timp.(ma bazam pe aceasta carte de munca pt ca anul viitor in vara as fi vrut sa-mi depun actele pt o casa de la ANL). Pe langa asta, nici credit bancar nu pot face. As vrea sa stiu daca pot sa-l dau in judecata si sa-i cer daune morale si cam cum se procedeaza (ma intereseaza ca acele daune sa fie consistente ca sa simta d-l sef ca s-a pus cu cine nu trebuie). AVIZ AMATORILOR: DONEZ JUMATATE DIN DAUNE CELOR CARE SE OFERA SA MA AJUTE
Raspunsuri
marius spune:
Nu trebuie decat sa mergi la serviciul juridic din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca si sa depui o plangere. Desigur va trebui sa probezi cele de mai sus insa in mod cert se va lasa cu amenzi usturatoare. Despre daunele in cauza mi-e teama ca ar putea sa dureze extrem de mult insa nu sunt in masura sa-ti dau un sfat pertinent.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
adi2003 spune:
Scuza-ma "kit" ca intervin, dar cred ca de situatia in care te gasesti, puteai sa-ti dai seama din timp, nesemnand contractul tau individual de munca.
Nu trebuia sa lasi 3 luni sa treaca si tu sa crezi ca actele tale sunt in regula.
Nu poti sa figurezi oficial la un loc de munca decat semnand un contract individual de munca si acesta sa fie inregistrat (obligatoriu) la ITM.
Mai mult decat atat, un exemplar din CIM inregistrat la ITM, trebuia sa-ti fie inmanat.
In plus, n-ai semnat nici un stat de plata, asta trebuia sa-ti dea de gandit.
Imi pare rau pentru cele intamplate, dar te rog sa deschizi bine ochii de acum inainte, pentru ca e important sa fii angajata cu acte in regula.
Florile mele