cumparare automobil doar de unul din soti

cumparare automobil doar de unul din soti | Autor: AndraC

Link direct la acest mesaj

Va rog frumos un sfat legal...
Prietena mea, care este casatorita, ar vrea sa-si cumpere un automobil din banii proprii, la care sotul nu are nici un drept. Cum sa procedeze in cazul unui eventual divort sa nu imparta masina cu sotul? (casnicia ei scartaie..) O poate cumpara pe numele ei? sau ce alta modalitate exista?
Multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ina78 spune:

Nu sint jurista, dar cred ca daca masina o va cumpara pe numele ei (casatorita fiind) si divorteaza se considera tot bun comun, dobindit in perioada casniciei (si cred ca se imparte).
Nu poate sa cumpere masina pe numele mamei ei, de ex.? (Daca situatia nu e chiar pe roze.)

"O viata fara dragoste este asemenea unui an fara primavara."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

Depinde ce inseamna "banii proprii". Daca sunt obtinuti prin donatie, legat sau mostenire, da.
Daca sunt doar economii din leafa, nu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AndraC spune:

Banii reprezinta economiile parintilor ei. Practic ce poate face legal ca sotul sa nu se poata atinga de masina in nici un fel?
Multumesc mult pentru raspunsuri, este foarte important pentru ea sa nu faca o prostie....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carla2005 spune:

Orice bun cumparat in timpul casatoriei este considerat bun comun..chiar daca automobilul este cumparat doar pe numele unuia din soti. Prietena ta poate cumpara automobilul pe numele unuia din parinti ( sau pe numele cuiva de incredere)si apoi parintele respectiv sa ii faca o donatie ( sa ii doneze automobilul) prin notariat! Parerea mea, sau parintii ca ei ai zis ca ii dau banii sa ii faca o donatie prin notariat ( adica sa-i doneze banii cu care ea isi va cumpara automobilul) si in caz de divort ea poate sa dovedeasca faptul ca automobilul este bun propriu deoarece este cumparat cu banii din donatie!

carla2005 de Alexandra Maria

Cand viata te stoarce ca pe o lamaie, invata sa faci limonada!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AndraC spune:

Carla spune-mi te rog mai multe despre aceasta procedura de donatie prin notariat. De asemenea te rog sa-mi spui daca taxele notariale sunt mari.... Reprezinta un procent din valoarea donata, sau cum este?
Multumesc
Andra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carla2005 spune:

Da e un procent din valoarea donatiei, cred ca undeva la 1%, asta ti-o poate spune numai un notar. Mergi la un noatar si intereseaza-te de preturi, iar pentru donatie trebuie sa fie parintii si cu tine ei sa semneze ca au donat bunul sau banii si tu sa semnezi ca ai acceptat donatia! Cred ca taxele te duc undeva pana in 10milioane, dar nu stiu sigur !

carla2005 de Alexandra Maria

Cand viata te stoarce ca pe o lamaie, invata sa faci limonada!

Mergi la inceput