Terapia cu Delfini

Terapia cu Delfini | Autor: stresslogic

Link direct la acest mesaj

Am citit de curand despre aceasta terapie si se practica in Crimeea si Turcia. Se explica faptul ca ultrasunetele emiswe de delfini ajuta pacientul sa se relaxaze si chiar seproduc efecte fizice la nivelul Sistemului Nervos Central. Au fost obtinute cu pacientii cu autism, sindrom down, tetrapareza spastica paralizie cerebrala, si in cazurile care necesita psihoterapie

http://www.jurnalul.ro/foto/fotoreportaj.php?nr=2&article_id=110 copiii abandonati ajuta-i!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns stresslogic spune:

Modelul Sonophoretic in terapia asistata de delfini:

Terapia cu delini a castigat un interes in intreaga lumea deoarece are efecte analgezice, reducerea depresiei, imbunatatirea abilitatilor de invatare a copiilor care sufera de autism. Sunt confirmari ale schimbarilor produse la nivelul creierului in ceea ce priveste imbunatatirea sincronizarii undelor celor doua emisfere.

Fenomenul sonophorezei este foarte important in metoda terapiei cu delfinii

Sonophoreza - se refera la cresterea numarului de enzime si hormoni speciali , care penetreaza membrana celulara ca rezultat al producerii unei cavitati sumb influenta ultrasunetelor. Sonophoreza ( ca rezultat al influentei ultrasunetelor de ecolocatie produse de delfini ) cauzeaza schimbari pozitive in organism atat din punct de vedere chimic cat si din punct de vedere electric .

Ultrasunetele au fost folosite in medicina si fizioterapie de mai mult de 40 de ani, si au un efect medical : ultrasunetele fac un masaj la nivel celular, imbunatatind penetrabilitatea membranelor celulare si permitand ingredientilor activi sa patrunda in interiorul pielii mult mai usor . Mai mult de atat exista si efectul denumit <cavitare> , cand , datorita frictiunii dintre membranele celulare gazele contiunte in interiorul celulelor se volatilizeaza.

Datorita marii concentratii de enrgie , cavitarea imbunatateste depolimerizarea macromoleculelor , imbunatatind metabolismul interclulalr si circulatia lichidelor . Exista si efecte termice si chimice ale sonoforezei. Ultrasunetele elibereaza lichidul inzonele unde acesta este blocat cobntribuind la o mai buna irigare a tesuturilor . Mai mult de atat ecolocatia delfinilor are efect analgezic.

Undele ultrasunetelor care apar ca rezultat al ecolocatiei delfinilor produc zone speciale la suprafata apei unde microbule de apa de 100 microni in diametru se formeaza, aceste bule nu dureaza mai mult de o microsecunda incalzindu-se la 5 500 de grade Celsius datorita presiunii interne ( aproape ca la suprafata soarelui)

Observand comportamentul delfinilor in timpul contactelor terapeutice cu oamenii atunci cand pacientul pluteste pe spate, delfinul se situeaza langa el, orientandu-si undele de ecolocatie catre craniul acestuia . Dupa scurt timp, delfinul isi concentreaza ecolocatia catre spatele acestuia , la o distanta de mai putin de jumatate de metru delfinul foloseste , tot la 2,5 secunde , impulsuri cu o frecventa de 500 Hz. Ecolocatia delfinilor inainte de atingerea pielii pacientului , strapunge coloana de apa. care este de 60 de ori mai eficienta in transmiterea sunetului decat aerul ( aici nu am inteles daca nu cumva se refera la amortizarea sunetului hmmm)

Efectul psihologic al contactului dintre oameni si delfini este caracterizat de schimbari mutuale in activitatea bioelectrica a cerebelului. Mecanismul acestei influente este studiat intens de specialisti din diferite tari. Unii dintre ei vorbesc despre un mecanism hormonal al influentei, exista multe exemplificari si ilustratii ale endorfinelor bazate pe acest efect . Folosind Modelul sonoforetic, specialistii de la Institutul pentru Terapia asistata de Delfini analizeaza ecolocatia si folosesc puterea vindecatoare a ultrasunetelor emise de delfini in timpul sesiunilor terapeutice.

Tradus dupa :
http://www.dolphintherapy.ru/en/sonoforez.shtml
Revin cu alte traduceri daca mai gasesc ceva interesant .

http://www.jurnalul.ro/foto/fotoreportaj.php?nr=2&article_id=110 copiii abandonati ajuta-i!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mir3lly spune:

Nu stiu prea multe despre terapia cu delfini. Poate imi poate spune cineva mai multe. Multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stresslogic spune:

Copiii lucreaza in timpul sedintelor pe o pluta cu terapeutul, antrenorul, tatal/mama, interpretul, si un delfin special antrenat. Delfinii au asa cum s-a observat si in cazul altor animale - si terapii asistate de animale- un simt al slabiciunii( adica isi dau seama de slabiciune de suferinta) si se apropie de copii ca sa se joace cu ei. In acest fel copii repede uita de frica de animale mari, si , prin intermediul delfinilor iau contact si cu mediul inconjurator. Copiii gasesc un motiv de incredere , nu mai simt frica si incep sa initieze ei insisi contacte cu mediul sprijiniti de acesta animale inteligente si sensibile . Repede copiii incep sa aiba reactii care pareau uitate dupa o perioada mai lunga de apatie sau izolare. Terapia trebuie sa dureze cel putin 2 saptamani pentru ca rezultatele sa inceapa sa apara.

Terapia nu consista numai in "inotul" alaturi de delfini . Sarcinile date copilului de terapeut in timpul unei sesiuni, comenzile date delfinului de antrenor, si perceptia constienta sau nu a propriului parinte aflat in apropiere incurajeaza si motiveaza copilul sa rezolve aceste sarcini. Motivatia trezita de delfin este sustinuta de laude ale progreselor care vin din partea adultilor . Sarcinile care se dau copilului sunt crescute treptat in dificultate in timpul terapiei ina cord cu progresul pe care acesta il face . Contactul cu delfinul este intensificat in mod progresivde la simpla "stropire" sau joaca spre impingere sau tragere prin apa de catre delfin. O parte importanta din timpul terapiei este captarea la maximum a undelor de ecolocatie emise de acesta

Etapele Terapiei :

1. - Copilul este motivat puternic in timpul primelor sedinte de terpaie ceea ce creste semnificativ a diverselor modulari din creierula cestuia . Ca rezultat , mai multa informatie senzoriala este primita de pacient de la organele de simt dar si de la cel vizual si auditiv
2. - Dupa ce contactul reciproc este realizat si o rezonanta comunicationala este stabilita, incepe faza in care functia motorie ( contact fizic) incepe intre copil si delfin. Terapeutul cere copilului sa faca impreuna cu delfinul un sir de exercitii bine structurate. Contactul activ al acestuia cu delfinul incepe de la aruncarea unei mingi de exemplu peste un obstacol , apoi diverse miscari sunt exersate prin apa. Contactul verbal sau nonverbal cu delfinul este mentinut in permanenta. Fiecare element al terapiei este aratat copilului de doctor care de asemeni se afla in apa . Inainte de a fi introdus ca asistent inc adrul acestei terapii delfinule ste antrenat pentru aceasta functie didactica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stresslogic spune:

Comportamentul imitativ este unic la delfini. Ei sunt o specie foarte curioasa si prietenoasa si le place contactul cu oamenii. Din cauza "chefului lor de joaca" oamenii sunt atrasi de delfini si este sarcina terapeutului sa canalizeze aceste tendinte si sa le aplice in terapie

O parte importanta a programului terapeutic sunt undele sonore emis ede delfin , care s-a dovedit ca au unefect direct asupra imbunatatirii starii pacientului , acestea "masand" celulele pacientului si initiind un schimb benefic de ioni de calciu si potasiu . Inotul alaturi de delfini are rol terapeutic numai atunci cand este controlat si supravegheat de doctor . Terapeutul impreuna cu pacientul si delfinul executa o serie de exercitii care contribuie la imbunatatirea syarii pacientului
Structurarea acestora este diferita deci fiecare pacient este tratat conform necesitatilor sale

tradus dupa : http://www.delphintherapie.net/english/a-12-13.htm#ablauf

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idaira spune:

Perfect adevarat..am vazut un documentar legat de acest subiect si copiii au avut o evolutie excelenta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nini spune:

se specifica de la ce varsta se poate incepe aceasta terapie? 2 ani e prea devreme?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Idaira spune:

In documentarul vazut,unul avea in jur de 7 ani,iar celalalt 4...
Nu cred ca varsta de 2 ani ar fi vreun impediment...dar mai bine sa se pronunte specialistii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MarianaV spune:

am auzit ca da rezultate spectaculoase! in Turcia stie cineva unde se face?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns steffania17 spune:

http://www.delphintherapie.net/english/b_2.htm

Aici ar fi la Reha in Turcia . Si in primula articol parac tot in Turcia spunea ca exista, in Crimeea si in turcia nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns steffania17 spune:

Am mai gasit cateva ;linkuri. Poate ne traduce cineva fragmentele cele mai importante :) Eu am rugat o prietena sa imi traduca . Stam cu totii foarte prost cu timpul !

http://www.dolphin-aid.de (Germany)

http://www.dolphinaid-oz.org (Australia)

http://www.dolphinhumantherapy.com
(Therapy Center in Florida, Key Largo)

http://www.curacao-sea-aquarium.com/cdtc (Therapy Center Curacao)

http://www.dolphinreef.co.il (Therapy Center in Eilat)

http://www.dolphins.org (Therapy Center in Florida, Grassy Key)

http://www.islanddolphincare.org (Therapy Center in Florida, Key Largo)

Informations about Kirsten Kuhnert, her work and her Best-Selling book "Every day a Little Miracle - the gift of the Dolphins" you will find on:
http://www.dolphins-miracle.com


Mergi la inceput