Ce pregatim de Craciun
Raspunsuri - Pagina 2
Mik spune:
Eu sa spionez cu coada ochiului. La mine gateste sotul si face tot soiul de chestii atunci pe loc.
Adi, ce e prajitura telezivor ? Poti sa ne scrii retele de fursecuri care se pot face cu o saptamina inainte ?
Cu piftia m-ati dat gata. Imi caut picioare de porc sa-li fac.
nushulica spune:
adrianaatat pot sa zic ....si o curiozitate:in cat timp ai facut tot listoiul ala de bunatati?ca eu doar ca sa-l citesc mi-a luat cateva minute
stau cu ochii pe subiect sa vad ce bunatati mai faci si anul asta si poate dai si retetele
INGRID
adi69 spune:
Deci..
Eu fac fursecurile cu vre-o saptamana inainte si fac cate o portie din fiecare reteta,dar le impart cu sora mea care lucreaza de dimineata pana seara si nu are timp sa faca nik,si fac pachetele mici pe care le duc cadou la rude cand merg cu fetita mea cu colinda in seara de Craciun,sau la cine merg in vizita in zilele craciunului..
Nusa,in trei patru zile sant gata toate,mai greu e pana-mi adun retetele si cumpar tot ce trebuie..
Mik,prajitura televizor e o praji cu foi si crema,daca nu ma insel are Veronica reteta postata la subiectul ei.daca n-o gasesti pun si reteta mea..dar nu cred ca e cazul..
Roxana,bilutele cu gem de pere au fost improvizatia momentului..aveam ramasa crema de nuca de la niste fursecuri,si am amestecat cu niste bucatele de la un blat cu cacao si apoi cu gem de pere(ca de asta aveam in casa mai gros) apoi facute bilute si date prin cacao.aici vezi bilutele
Alba,uite aici reteta pt bilute (sau fursecuri) cu cocos
Mazzel,cum spuneam mai sus,eu le fac,apoi le impart...:)
Adriana si-atat...
adi69 spune:
Azi am incercat niste coronite de Craciun,din compozitie de negresa cu diverse adaosuri: nuca ; nuca,mar ,morcov si scortisoara ; fara cacao dar cu mar si scortisoara...
ia bagati un okila semnatura..
Adriana si-atat...
Balbina spune:
Adi, am vazut pozele inca anul trecut, cind abia le postasei. De atunci am ramas profund impresionata de puterea ta de munca. Eu cred ca mai mult de 5 feluri de fursecuri pt. o sarbatoare nu sint capabila sa fac, dar inca 13. Bravo!
Cit despre meniul meu de Craciun, inca mai stau pe ginduri. N-am sa pregatesc f. multe, deoarece sintem invitati la nasii nostri, care stau in alta localitate, si de aceea scap oarecum de amploarea pregatirilor.
Am vazut si coronitele, mmmmm, ce bine arata!
------------------
Numai bine,
Natalia si Vlad
Poze
adi69 spune:
Natalia,nu stiu cat de bine arata ca nu m-am descurcat deloc aseara cu aparatul..nu's ce am avut..,dar bune sant sigur!
Adriana si-atat...
Sorina-Alexa spune:
Yamiii,ce de bunatati
Eu voi face sarmale,friptura porc,curcan,salata boeuf,aperitive,etc.Nimic spectaculos,tocmai de aceea sper sa gasesc aici mai multe idei.
De dulciuri trebuie sa ma ocup mai bine si sa caut retete ca nu am facut prea multe prajituri pana acum.
Orice reteta probata si delicioasa este bine venita,asadar,rugam profesionistele sa ne ajute cu retete.
Adriana,nu-mi trimiti si mie vreo 2,3 retete de fursecuri care ti-i s-au parut mai bune,chiar si de prajituri(daca poti,desigur)...ca nu am atat de mult timp sa fac cate bunatati ai facut tu.
Mersi frumos.
Sorina&Alexa
adi69 spune:
Fursecurile cele mai cerute la mine au fost:
*Carapace cu nuci (din revista Ioana)
Ingrediente: Pentru aluat: 150 g margarina, 125 g zahar, 1 ou, 80 g nuca macinata, 250 g faina, sare; pentru umplutura si ornament: 50g margarina, 50g zahar, 40 g nuci pisate, 75 g dulceata, 1 lingura de rom, 100g ciocolata amaruie, 2 linguri de frisca, 30 jumatati miez de nuca.
Mod de preparare:
1. Framantati margarina cu zaharul, oul, miezul de nuca, faina si sarea. Dati aluatul 60 minute la frigider.
2. Incingeti cuptorul pana la 180grade. Intindeti aluatul pana ajunge la grosimea de ½ cm. Decupati discuri de aluat (cam 4,5 cm diametru). Asezati-le la distanta unul de celalat, pe o tava unsa cu ulei si dati-le 15 minute la cuptor. Lasati-le sa se raceasca.
3. Amestecati restul de margarina cu zaharul, miezul de nuca, dulceata si romul. Ungeti jumatate din fursecuri cu umplutura, apoi acoperiti-le pe fiecare cu alt fursec. Topiti ciocolata, amestecati-o cu frisca, ungeti carapacele cu acest amestec si asezati deasupra fiecareia cate jumatate de miez de nuca. Dati-le cu putin zahar pudra.
Eu nu le-am decorat cu ciocolata si nuca pt ca nu aveam atatea nuci si ciocolata nu stiu daca tine atat(cate o saptamana si ceva)
Le vedeti la mine in poza cu fursecurile,sant cele galbene cu ochisori si gurita zambitoare..
*Fursecuri fine cu miez de nuca ( din revista Ioana)
Ingrediente: 200 g faina, 100 g miez de nuca pisata, 100 g margarina, 2 galbenusuri, 120 g zahar pudra, 50 g gem de prune, cca 30 jumatati miez de nuca
Mod de preparare:
1. Incingeti cuptorul pana la 180 grade. Amestecati faina cu miezul de nuca macinat, margarina, galbenusurile si zaharul pudra. Modelati bilute de i dimensiunea unei nuci, presati-le apoi faceti-le cate o mica adancitura in centru. Aranjati fursecurile pe o tava tapetata cu hartie de copt (sau unsa cu ulei).
2. Umpleti fursecurile cu putin gem, apoi lipiti cate o jumatate de miez de nuca pe fiecare dintre acestea. Dati-le 10-12 minute la cuptor, lasati-le sa se raceasca. apoi presarati-le cu zahar pudra.
Astea sant foarte bune si se fac foarte repede,in aceeasi poza sant si ele..sub si in fata caisei cocotate..
Langa fetele vesele sant brownie de la Natalia,fara crema si glazura una cu nuca si una cu alune
Apoi un rand de foi de cacao cu gem ,reteta de pe plicul de cacao,deasupra sant floricele dupa reteta asta:
Fursecuri cu dulceata de caise
ptr. aluat:
300g faina
150g zahar
coaja de lamaie
1 ou
200 g unt sau margarina
ptr. umplutura
150g dulceata de caise,
2 linguri de tuica de caise (facultativ)
1 lingura miere
scortisoara (ptr. gustul de Craciun)
Se amesteca tot ca sa iasa un aluat potrivit. Se pune ptr. o ora in frigider, impaturit in folie. Dupa, se intinde o foie de ca. 3-4 mm si se taie modele de Craciun, dar atentie la numar ptr. ca ne trebuie doua din fiecare. Se coc ca. 15 min. la foc potrivit.
Dulceata se incalzeste cu totul. Se intinde asa calda pe fusecurile inca calde si se lipesc cate doua ... deci doua fursecuri cu dulceata intre ele. Se pudreaza cu zahar pudra+zahar vanilat.
Astea sant fursecuri care tin ,se pot face cu cate o saptamana inainte ,si pe langa ele ,bineinteles cele din turta dulce.
Imi cer scuze, sant retete luate tot de pe aici,nu mai stiu numele fetelor care le-au postat si de la care le-am copiat...
Adriana si-atat...
Gyna spune:
Eu pt Craciun la aperitive:salata marinata de peste cu ceapa . crema de branza si cam atat pt ca nu avem voie maioneza si alte idei de aperitive fara maioneza nu am.Mai fac supa de gaina(de tara) cu taitei, rasol de gaina cu sos de hrean si smantana, friptura de porc,carnati si caltabosi din carne de porc. Iar la desert cozonac si tort din foi de nuca fiarta cu crema de ciocolata si imbracat in frisca.
valentinag spune:
Alina(mazzel),intrebai de Sf.Nicolae,la noi este litera de lege,ciorba de peste,peste prajit cu mamaliga si mujdei si tort de biscuiti!
La Craciun,cam ce au zis fetele,sarmalute,friptura la cuptor cu muraturi langa,caltabos,(din care eu nu mananc)cozonac,bilute(din compozitie de salam de biscuiti,cu o visina in ele si tavalite prin nuca de cocos),prajitura cu crema de lamaie(din aia cu foi)fursecuri cu nuci si un chec,doua...
Noi de revelion facem piftie si carnati!
"La vita e bella"
poze
marea inghetata