Unde mi se returneaza TVA-ul?

Unde mi se returneaza TVA-ul? | Autor: olim

Link direct la acest mesaj

Salutare.
Am si eu o intrebare.Sora mea vine peste 2 saptamani aici si vrea sa isi cumpere unele lucruri, ca zice ca ies mult mai ieftin, mai ales ca primeste si TVA-ul inapoi.Ar putea sa imi spuna cineva unde poate face acest lucru?Vrea sa cumpere aparatura electronica, dar si lucruri pentru casa, stil parchet,gresie, perdele si lustre, parfum, adidasi, etc.Stie cineva daca pentru aceste lucruri va primi TVA-ul inapoi, si mai ales unde trebuie sa mearga sa il primeasca?
Eu nu cred sa poate primi TVA-ul pe parchet, de exemplu, dar ea zice ca da, si ca asa poate face economie la o gramada de bani.
Precizez ca va intra in Romania inainte de 1 ianuarie, cand e prevazut ca oficial sa intram in UE.
Multumesc pentru orice informatie

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

teoretic tb sa cumpere din magazinele care sunt parte din programul de tax free. Daca e afisata sigla intreaba care e minimul de cumparaturi. stiu ca in franta in multe magazine era 250 euro. Daca ai cumparat peste aceasta suma comerciantul completeaza un formular si cu acesta te duci la vama sa iti puna stampila. Banii se dau fie cash la vama (cu un comision retinut) fie prin transfer bancar).
Oricum daca intra in tara inainte de 1 ian teoretic tb sa plateasca taxe vamale. comision si tva pe acele bunuri in ro. Si mai treci cu un parfum adidas dar nu vad cum treci cu lustre, parchet perdele si alte alea fara sa platesti in ro toate taxele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

multumesc mult pentru raspuns
eu nu stiu daca prea merita sa umbli dupa tva la 800-1000 de euro.Cat despre trecut vama fara sa platesti vama, stiu persoane care si-au dus paleti intregi de gresie si faianta cu autocarul, si nu i-a intrebat nimeni nimic.Cand am fost in vara acasa, un baiat avea un televizor de plasma de 1000 de euro, si nu a platit vama la el.
oricum, multumesc inca o data pentru raspuns

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joxy spune:

Pentru produsele fabricate in UE nu se plateste vama. Ceferticatul de care ai nevoie se cheama EUR1.

Cu respect,
G.

www.siteaudit.ro

Mergi la inceput

si atunci poate sa cupere si sa ceara certificatul respectiv la orice magazin?
multumesc pentru orice raspuns

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana csaki spune:

Olim, poate cumpara orice, daca magazinul respectiv are pe usa sigla "tax free" alaturi de cele ale cardurilor pe care le accepta, ii va da un formular tipizat (pe care vanzatorul completeaza suma,pe care a platit-o sora ta, exista un minim obligatoriu, asa cum zicea Marina, care difera de la tara la tara, apoi suma de recuperat si mai jos sora ta completeaza datele din pasaport). In cazul asta suma recuperata e un procent din valoarea TVA-ului, se opreste un comision. Avantajul e ca-si poate recupera banii imediat dupa ce primeste stampila vamii de iesire din spatiul UE.
Daca nu sunt parteneri tax free poate sa ceara formular pt. returnarea de TVA, la fel, il stampileaza la vama dar trebuie sa trimita hartiile stampilate inapoi la magazinul de unde a cumparat si-si ia banii(poti sa-i iei tu). Asa isi recupereaza TVA-ul intreg.
In ambele cazuri hartiile se stampileaza la vama de iesire din spatiul UE, daca pleaca cu avionul, e un ghiseu in aeroport, daca vine cu masina/autocarul la vama maghiara, inainte de intrarea in RO. In aeroporturi poate sa-si ia banii imediat dupa ce stampileaza, sunt ghiseecare fac asta(numai pt. tax free), in vamile terestre nu stiu daca sunt in toate. In Bucuresti, de pilda, poti sa mai iei de la birourile Touring-Eurolines.
Si da, in mod normal la intrarea in tara ar trebui sa declari bunurile si sa platesti taxele, in realitate insa cred ca cei mai multi nu fac asta.

Mergi la inceput

deci sa inteleg ca din leroy-merlyn sau ikea as putea sa cer un astfel de document? Iar la vama maghiara, ar trebui sa declare produsele.O pot obliga magiarii sa plateasca vama?Iar la intrare in romania, nu trebuie sa declaram ce aducem nu, dar asta poate afecta o nereturnare de tva, faptul ca nu s-a platit vama la acele produse?
Acum vrea sa cumpere o mobila de bucatarie, care e in jur de 500 de euro si sa nu plateasca TVA.
deja ma dispera cu atatea cumparaturi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana csaki spune:

Ikea, prin alte tari e partener tax free. Maghiarii n-au nici o treaba cu plata taxelor catre Romania. La vama maghiara, inainte de intrarea in Ro, trebuie sa stampileze formularele de returnare de TVA. In mod normal la intrarea in Ro ar trebui sa declare ce are si in concluzie, sa plateasca taxe. Daca nu le declara si trece(desi mi-e greu sa cred ca poti trece cu o mobila de bucatarie fara s-o vada) norocul ei. N-are nici o legatura stampilatul la unguri cu intrarea in tara.

Mergi la inceput

multumesc pentru raspuns.Am sunat la ikea si mi-a spus ca pe baza pasaportului ei , poate cumpara produse fara tva, si ii face factura fara tva, deci nu mai are de umblat sa il recupereze.Si din carrefour mi-au spus la fel.Pai daca stiam, de cate ori a fost la noi si cate lucruri si-a cumparat, puteam sa ii luam tot fara sa platim tva si de banii respectivi isi cumpara altceva
asta e, niciodata nu e prea tarziuam sa profit acum cand vine la mine sa imi cumpar si eu una alta, daca tot se poate

Mergi la inceput