Casa-donatie sau cumparare?
Bunica sotului meu ar vrea sa ne lase noua casa dansei si ar dori sa faca asta acum cat mai este in viata. Noi va trebui sa suportam cheltuielile actelor si doream sa stiu care e varianta cea mai simpla si maio ieftina(sa ne faca act de donatie sau vanzare -cumparare?)Cam ce cheltuieli inseamna aceste proceduri si cam la ce suma se ridica? E vorba cumva de vre-un procent din valoarea apartamentului? Noi nu avem bani , bunica e in pragul mortii si ar vrea sa grabim procedurile.De aceea va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat. Va multumesc, Daiana
Raspunsuri
AllyMcBeal spune:
La notar,vanzarea sau donatia se taxeaza cam la fel,cu procent din valoare plus onorariul notarului,care difera de la unul la altul.
Mai bine mergi la doi - trei notari si intrebi cu cat taxeaza,pentru ca ei au tabele cu valoarea imobilului in functie de localitate,de zona (valorile minimale,adica nu poti declara un pret mai mic de atata).
Vanzarea e mai convenabila si mai fara riscuri ,in cazul in care ar fi mostenitori nemultumiti,care ar dori ,eventual,sa atace donatia pe motiv ca bunica era ''cam dusa'' sau ca ati influientat-o...La vanzare nu au ce comenta.
carla2005 spune:
Donatie sau cumparare din punct de vedere legislativ se considera instrainare de proprietate si absolut toate taxele si procedurile sunt aceleasi! Deci nu iesiti mai ieftin in niciun fel!
Eu va sfatuiesc sa faceti vanzare-cumparare fiindca donatia poate fi atacata de mostenitori dupa moartea bunicii, eventual daca bunica vrea o marja de siguranta faceti vanzare cumparare cu clauza de intretinere, asa inlaturati orice dubiu ca vazarea respectiva este de fapt o donatie fictiva ( adica voi proactic nu-i dati bani bunicii)!
Cat de bine v-ati intelege cu eventualii mostenitori ai bunicii cand e vorba de avere nu se stie niciodata asa ca paza buna trece primejdia rea.
carla2005 37+ cu Alexandra Maria
Cand viata te stoarce ca pe o lamaie, invata sa faci limonada!
Ana68 spune:
Vanzarea cumaparerea e cea mai buna!
O ruda de a mea,mai de departe,a primit de la o cunostinta mai in varsta o casa,omul fiind inca in viata....asa a vrut el,cu conditia sa aiba grija lui pana moare.Bun!Si au mers la notar si au facut act de vanzare-cumparare.In plus(nu vreau sa intelegi gresit)persoanelor peste o anumita varsta trebuie sa le li se faca un examen medical de specialitate prin care sa se ateste ca sunt in toate capacitatiler mintale la momentul semnarii actului respectiv.Asa au facut si persoanele de care scriam.Si bine au facut,caci la putina vreme dupa ce au semnat actul de vanzare-cumparare,domnul in varsta a facut comotie si a murit.Cum avea un nepot,acesta a fost instiintat si a venit sa isi ia "averea "in primire,numai ca nepotu' nu stia de vanzarea facuta de bunicul sau.I s-a explicat si suparat a amenintat cu judecata,cum ca batranul ar fi fost pacalit si nebun.I s-a aratat si actul medical...A recunoscut ca nu are sanse de reusita in instanta si ca atare a intors spatele si dus a fost.Persoanele care au cumparat s-au ocupat de inmormantare.
Asa ca un act de vanzare-cumparare poate fi contestat,dar mai greu.
E si cazul meu actual...intr-un proces pe rol cu unul din cumnatii mei,care contesta vanzarea...
Bafta multa si sa auzim de bine!
Ana-Maria,mami deAlex&Luana