La contractele de munca cu timp partial cum se calculeaza impozitele si ce taxe se platesc la asigurarile sociale?( CAS, CASS, somaj)
Se acorda deducerea de baza si cheltuielile profesionale de 15%?
Va rog mult sa ma ajutati ptr ca trebuie sa opresc aceste impozite si sunt cam in ceata. In codul muncii nu este stipulat clar, sau poate n-am inteles eu bine. .
Daca persoana care are contract partial mai are in alta parte contract de baza deci cu norma intreaga , nu se retine deducerea personala. Aceasta se retine doar o singura data la contractul de baza. Daca insa nu are un alt contract de baza se retine deducerea de baza. Cheltuielile profesionale insa se retin, la fel si CAS si CASS si somaj si impozit pe venit.
Marius (www.desprecopii.com)
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Intre timp am mai intrebat si alti cunoscuti aflati in aceeasi situatie. Parerile sunt impartite. Poti sa-mi spui daca a aparut ceva in Monitorul Oficial care sa spuna clar ceea ce mi-ai spus tu anterior?
Pentru toate contractele se platesc: somaj, CAS, CASS si impozit. Firma plateste toate taxele (inclusiv comision Camera de Munca, asigurare de risc de accidente si boli profesionale, fond handicapati suplim pt firme cu peste 100 angajati)
La calculul impozitului insa intervin diferentele (vezi Ordonanta 7 / 2001 privind impozitul pe venit si Normele de aplicare):
- persoanele care au mai multe contracte de munca cu timp partial trebuie sa-si aleaga un loc de munca de baza, la care i se acorda deduceri (personale si suplimentare) si cheltuieli profesionale
- baza de calcul impozit la locul de munca de baza = venit brut - CAS - CASS - somaj - deduceri - chelt profesionale ("o cota de 15% din deducerea personalã de baza, acordata cu titlu de cheltuieli profesionale, o data cu deducerea personala de baza la acelasi loc de munca" - art 24 alin (2) lit b)) (scrie in ordonanta la art 24 alin (4) lit a))
- baza de calcul impozit la locul de munca secundar = venit brut - CASS (scrie in ordonanta la art 24 alin (4) lit b))
Prima de vacanta si diferentele de salarii stabilite pe baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile se impoziteaza separat, dupa anumite reguli.