Afinul - datorita proprietatilor astringente si antiseptice, se utilizeaza in stomatita si aftoza bucala. Se prepara sub forma de decoct, obtinut din 200 g afine la un litru apa, care se fierbe pana scade la jumatate. Se face gargara zilnic, de 5-6 ori.
E bine de stiut ca nu doar bobitele negre si placute la gust sunt partea buna a plantei, atat tulpina cat si frunzele afinului avand efecte benefice. Afinul se gaseste in general, in zona montana la peste 1200 de metri altitudine. In afara de reglarea proceselor imunitare si cresterea rezistentei organismului la infectii afinul mai este folosit in tratamentul adjuvant al diabetului zaharat, in protejarea organismului in timpul curelor de radioterapie, precum si in diverse boli degenerative ale vaselor de sange. Afinul este folosit sub diverse forme, cele mai frecvent utilizate fiind siropul si ceaiul (decoct).
Cristina si D
amiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
Afinul este o buna sursa de vitamina C naturala.
Are efecte benefice asupra afectiunilor vasculare retiniene si asupra microcirculatiei diabeticilor.
Poate fi folosita sub forma de ceai, capsule, tinctura.
Mie mi-a fost recomandat de oftalmolog pt. imbunatatirea vederii. Imi tot cresc dipotriile pt ca stau f mult la calculator.![]()
bunica mea prepara in fiecare an sirop de afine .ea il folosea pentru afectiuni cardiace.
