** Mamici de Mai-Iunie 2007 **( 8 )
Raspunsuri - Pagina 20
pauly spune:
ManuC1010 multumesc. chiar nu stiam ca se vor strica...am sa le scanez si eu, ca nu vreau sa pierd primele dovezi de sarcina.![]()
vali5 e de fiecare data cand m-am dus la eco, mi-o dat poza cu bebe, gratuit.
Didi chiar nu stiu ce sa intrebi...nu am ajuns sa am o sarcina asa inaintata,dar sper sa ajung acum...deci poate ne zici tu ce ai facut la consultatie sa invatam si noi.![]()
pupici
7+
DidiAlex spune:
Am gasit postare asta pe care am citit-o cu ceva vreme in urma si pe mine m-a impresionat.
Mi se pare imposibil sa nu gasim ceva folositor in ea. Am incercat sa sterg numele pt ca nu mi se pare tocmai corect dar, noi tre sa trecem peste disputa si sa o fructificam.
Departe de mine e intentia de a va speria dar noi suntem responsabile pt tot.
quote:Aceeasi parere o am si despre asa-zisele ecografii morfologice, care masoara in toate directiile si unghiurile si care, in afara de bucuria de a vedea mai clar bebele din burtica, nu pot aduce nimic bun. Ce te faci daca ecografistul (care poate greseste, ca nu e nici el Dumnezeu) spune ca ii lipseste copilului un deget sau ca are capul prea mic? Poti sa intervii in vreun fel? Cel putin in Romania, unde n-am auzit inca de interventii intrauterine, nu ai ce face.[/quote]
Originally posted by AAAAAquote:
Originally posted by XXXXX
V, in privinta Triplului test, care se recomanda de unii pentru a depista probabilitatea ca un fat sa aiba Sindrom Down, eu zic sa te gandesti bine inainte sa-l faci.
Testul cu pricina are o marja foarte crescuta de eroare, da multe rezultate fals pozitive sau fals negative. Cu alte cuvinte, poti afla (intr-un moment in care oricum nu se mai pune problema unei intreruperi de sarcina)ca s-ar putea sa ai un copil bolnav, dar ca nu e nimic sigur.
Decizia de a continua sau intrerupe sarcina cand afli ca fatul are malformatii genetice apartine doar parintilor in cauza. In functie de fiecare caz in spetza pe care medicul trebuie sa ti-l prezinte cu lux de amanunte, tu ca parinte ai dreptul sa decizi ce faci in continuare. Unii parinti nu gasesc puterea necesara de a da nastere unui copil care se va chinui toata viatza, care va fi poate constient de handicapurile lui si care e posibil sa sufere enorm in acest context. Alti parinti considera ca viatza e mai presus de decizia noastra si considera ca nu poti lua o viatza nici macar intr-o astfel de situatie. Nu uita ca nu suntem toti la fel, nu gandim la fel si nu avem acelasi sistem de valori. Nu ne conducem viatza dupa principii identice. Deci problema unei intreruperi de sarcina se poate pune chiar si mult mai tarziu in sarcina atat timp cat are suport medical.quote:
Si atunci te imbolnavesti de nervi asteptand nasterea copilului, ca sa constati ca, din fericire, micutzul e perfect sanatos.
Eu as zice ca asta e cazul fericit, cand constati in final ca bebelusul e perfet sanatos si ca nu are nimic. Mai grav este cand ti se spune ca e totul bine si la nastere constati contrariul.
Medicina asta a cautat sa creeze tot felul de teste, ecografii etc. tocmai ca sa ne ajute pe noi, viitoarele mamici, sa preintampinam poate anumite probleme. Tu te gandesti si faci referire numai la situatiile cand dr. iti da vesti rele si de fapt totul in final se dovedeste a fi bine. Dar nu iei in calcul si de cate ori poate o ecografie a salvat viata unui bebelus? Sau poate a ameliorat o situatie pt. ca s-a intervenit din timp si starea nu s-a inrautatit? Nu toate problemele legate de bebelusi presupun interventii chirurgicale intrauterine. Poate ca se poate face ceva doar printr-o simpla administrare de medicamente sau printr-o altfel de terapie. Poate ca interventia se face doar dupa nastere, dar e fatal daca se face in primele zile sau la 2 ani dupa nastere.
E de preferat (din punctul meu de vedere) sa afli dinainte daca bebelusul tau are o problema si cat de grava este, inclusiv in situatiile cand parintii decid sa pastreze sarcina. De ce? In primul rand te pregateste psihologic pentru ce va urma, ai timp sa te informezi si sa vezi ce anume presupune problema micutului. Dupa ce nasti, epuizarea fizica si predispozitia la depresii sunt suficient de puternice ca sa nu faci fatza cu bine la o veste proasta la nastere. Socul e mai usor de suportat cand mama e inca insarcinata (si numai prin faptul ca stie ca poate decide ce are de facut) si e cu mult mai greu de suportat la nastere cand pe langa socul vestii proaste exista si socuri inerente actului de nastere. In plus, odata ce ai nascut bebelusul, ti se pare ca faptul e consumat, ca nu ti s-a dat de ales.
Sunt cazuri cand in urma unei ecografii se observa anumite nereguli la organele interne ale bebelusului care pot fi remediate dupa nastere. Pe cand la nastere nici un medic nu face din oficiu sonograme bebelusilor pt. a verifica toate organele interne si deci e mai probabil sa descoperi o malformatie interna in timpul unei ecografii pe parcursul sarcinii decat sa o descoperi la nastere. Si in unele cazuri problema netratata la timp se poate agrava si cand o descoperi mai tarziu poate sa nu mai ai aceleasi sanse de reusita in tratament.
Vrei sa-ti dau un caz concret? Nepotelul meu a avut neuroblastom abdominal, este cea mai des intalnita forma de cancer la bebelusi (daca iti poti imagina asa ceva, sunt copilasi care se nasc cu cancer...). Aceasta tumora se formeaza inca din timpul sarcinii ca urmare a unor nereguli cromozomiale. Cu putin noroc, la o ecografie morfologica, aceasta tumora se poate depista in abdomenul fatului. Odata nascut, bebelusul poate fi operat si deci tumorei nu i se permite sa evolueze, sa se raspandeasca in organism. Ei, mama nepotelului meu nu a avut sansa sa depisteze la ecografie asa ceva (nu stiu din ce motive, asa ca nu fac speculatii). Baietelul s-a nascut cu aceasta tumora pe care nimen in-a banuit-o care in timp a evoluat si in final a fost depistat la varsta de 1 an si 2 luni. Cand era totul prea tarziu: metastaza. Au urmat 9 luni de chimioterapie (incearca sa-ti iamginezi ce inseamna asta pestu un copil de 1 an jumate si pentru niste parinti care se simteau inutili). S-a prapadit micutul, dar viata lui ar fi putut fi salvata de o amarata de ecografie careia tu nu-i vezi utilitatea.
Iar triplul test ...va dau un sfat din inima: puneti mana si faceti-va toate testele posibile. Aceste teste nu sunt inventate si folosite pt. a crea probleme viitoarelor mamici, nu sunt menite sa ne puna pe noi pe jar sau sa ne faca nopti nedormite. Scopul lor e de a urmari cat mai bine o sarcina, scopul lor e de a depista din timp eventualele probleme care pot aparea la bebelusii nsotri. Unele mamici si-ar dori sa afle starea sanatatii bebelusilor lor din timp. Poate ca afland din timp, chiar fara posibilitatea unui tratament/operatii cu succes in Romania, viitoarea mamica poate sa se ingrijeasca de diverse demersuri pt. a face interventia untr-o alta tara unde exista sanse. Astfel ca bebelusul imediat ce se naste sa aiba terenul pregatit si sa nu se mai piarda timp cu diagnosticarea, cu formalitatile, trimiterile etc.
Nu va jucati cu anumite lucuri si nu lasati chiar totul in plata Domnului. Sunt lucuri pe care trebuie sa le facem noi de aici si sunt lucruri pe care trebuie sa le faca Dumnezeu de acolo de sus, insa nu lasati totul in grija si-n seama lui. Sunt lucruri care uneori tin de vointa si de puterea noastra, cu mar fi sa avem grija sa ne face mtoate testele permisibile in timpu lunei sarcini. Nu poti sa te culci mereu pe-o ureche ca lasa ca Dumenzeu are el grija. Mai era o vorba din popor: "Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traista". Cu alte cuvinte, foloseste-te de ceea ce ai la dispozitie si nu astepta intotdeauna sa vina rezolvarea sau solutia din afara ta.
Nu uitati ca datorita acestor teste recomandate in timpul sarcinii se salveaza multe vieti, atat ale bebelusilor cat si ale mamelor. Internetul este o sursa nemaipomenita de informatie, utilizati-o din plin. Cititi si vedeti ce presupune fiecare test in parte, ce beneficii si ce riscuri aduce el si apoi decideti ce anume faceti, insa nu luati decizii dupa ureche. Ignorantza se plateste scump, uneori poate prea scump.
Faceti-va datoria de mame si asigurati-va ca totul e in regula cu voi si cu bebelusii vostri. Faceti tot ce va sta in putinta sa le fie bine, iar asta presupune sa va ingrijiti sa va faceti testele, sa va ingrijiti de sanatatea voastra (caci e itraiesc prin noi deocamdata). Poate nu puteti face mai mult de-atat de-ocamdata, dar e de datoria naostra sa facem asta. Responsabilitatile noastre fatza de acesti copilasi insa nenascuti apar inca din clipa cand doua celule mici, acolo in interiorul pantecului nostru s-au unit. Poate chair mai devreme de momentul. Stiu ca unele first-time moms nu realizeaza pe de-a-ntregul ca din aceste clipe suntem responsabile pentru tot ce se intampla bun sau rau in viatza copilului nostru pana in clipa cand el (nu noi ca parinti) vom inchide ochii pe lumea asta.
Chestia cu testele astea e ca si spalatul pe dinti: preferabil sa te speli pe dinti zilnic de cel putin 2 ori (chiar daca pare un lucru migalos) decat sa ajungi sa porti placa dentara la 40 de ani. Asa-i si cu sanatatea bebelusilor nostri. de preferat sa ne ingrijim din timp, sa ne asiguram ca depistam orice problemuta, oricat de mica, din timp decat sa asteptam sa ne "bata" problema la usa si sa constatam ca e atat de mare ca nici pe usa nu incape.
Am tinut sa scriu acest lung mesaj si poate pisalog pentru unele pentru ca mesajul lui XXXX mie mi-a sunat a "ia mai da-le incolo de teste si ecografii ca daca e sa se intample tot se intampla". Poate ca asa este, daca e sa se intample, tot se intampla, dar sigur nu va este indiferent de cum intampla totul. As fi putut usor sa ignor mesajul si sa imi vad de viatza mea mai departe, dar cred ca e de datoria mea de a trage un semnal de alarma ca sunt lucruri cu care nu ne jucam, din acest moment orice facem va influenta viatza altcuiva si anume a copilului nostru. Cred ca e de datoria mea de mamica hai sa zicem un pic mai experimentata (nu ca mi-as da un premiu pentru asta, dar pur si simplu fiind deja mamica de un an de zile poate am trecut prin niste experiente de viatza pe care alte femei inca nu au avut sansa sa le traiasca) sa va imparsasesc niste pareri care cred ca sunt importante atunci cand e vorba de sanatate si siguranta.
DidiAlex spune:
La 12 sapt. in mod normal se verifica Nucal Translucency (asta insemana ca la ecograf sa-ti masoare un spatiu de lichid la ceafa fatului - o grosime mai mare decat normal poate indica prezenta unei malformatii genetice - Sindromul Down).Am gasit.
multzumesc mult. Ce de raspunsuri cu viteza luminii!!!!
Asta a fost testu ca suntem un grup. Sa ne traiasca!

musete spune:
Multumesc mult Essea si Amely,!
Si Tutu e plecat din tara? Frate, toata elita ginecologiei e plecata in strainatate! Si Moisa, Marinescu, Cocei... Deci, pana saptamana viitoare trebuie sa ma suportati. Veti fi informate zilnic despre starea sanilor mei..![]()
Pupici
Musete
6+
ileana_marius spune:
Mari eu cred ca e baietel, dar nu conteaza oricum. Eu as vrea si una si alta. Sper sa imi faca eco si sper sa imi spuna sexul, cu astia nu se stie niciodata, dar nici eu nu o sa ma las.
Dureri de cap am avut iar sambata si duminica, nu m-am ridicat din pat si azi sunt cam ametita. Vad ca sunt din ce in ce mai dese.
Am vazut ca mai sunt fete care au probleme cu migrenele si intrebau de pastile. Stiu si eu ca paracetamolul e bun, dar la mine nu are efect si am luat si nurofen si advil, tot degeaba.
Am gasit si acest articol despre pastile
http://www.jurnalul.ro/articol_3204/sunt_gravidadar_pot_lua_pastile.html
Ileana
14+
my baby
Vali5 spune:
Fetelor, ati auzit cumva de cazuri cand s-a aflat la 14 saptamani sexul copilului? Intreb si eu... sunt curioasa si nerabdatoare... 
Valentina
14+
http://community.webshots.com/user/valentina_gherghe
Amely spune:
Eseea, eu zic atunci ca nu ai de ce sa fii ingrijorata, mai ales daca acele intepaturi nu s-au mai repetat
Raza, buna intrebare...intr-adevar Tutu nu face control clasic, el face doar eco, cel putin la mine asa a fost pana acum. Probabil clasic face doar daca el considera ca e absolut necesar...
Fetelor, uite ca mi-a venit si mie roaga...
Ma framanta o problema, pe mine m-a chemat peste o saptamana (lunea viitoare) pt. masurarea translucentei nucale. Dar nu este prea tarziu? mai e relevanta? Va rog mult, raspundeti-mi, daca stiti! Voi avea 14 saptamani fara cateva zile. Sunt tare suparata pt. ca dr. meu nu s-a gandit sa-mi faca aceasta masuratoare joi, cand am fost la eco. Eram in 12 saptamani fix, deci era perioada optima pt. pliul nucal. Iar de alaltaieri a plecat din tara si abia saptamana viitoare mai e disponibil. Stiu ca ar fi tb. sa-i zic de atunci, dar abia acum am citit pe net despre dublu test si eco, iar fetele au zis ca l-au facut pe la 11-12 saptamani... Daca ar fi relevanta masurarea pliului nucal inclusiv in saptamana 14, ar fi bine...dar oare este?
"Mai bine sa fii optimist si sa te inseli, decat sa fii pesimist si sa ai dreptate..."
Pozici cu noi
"Pentru www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=83472" target="_blank">BARBYE- una dintre noi! Trebuie sa ajuti!"
My baby development
Poze cu bebe
12+
DidiAlex spune:
quote:
Originally posted by Vali5
Fetelor, ati auzit cumva de cazuri cand s-a aflat la 14 saptamani sexul copilului? Intreb si eu... sunt curioasa si nerabdatoare...
Valentina14+
ai aici mai multe raspunsuri.
Vali5 spune:
Merci, DidiAlex! Sper sa fie si dr meu la fel de bun ca dr Iosup. Oricum, principalul e sa fie bb sanatos, daca se vede si ce este ok, daca nu, data viitoare.
Eu nu cred ca mai reusesc sa intru pana maine dimineata. Va pup si sa imi tineti pumnii sa fie totul ok la control.
Valentina
14+