pentru MARIUS
Te rog sa ma lamuresti si pe mine!
Am incheiat o declaratie de asigurare cu Casa de Pensii Timisoara ca asociat al unui S.R.L. pe data de 01.11.2003. Am achitat cele 6 rate dupa care am nascut la data de 26.04.2003. Saptamina aceasta am fost la Casa de Pensii ptr. a solicita indemnizatia de crestere copil unde mi s-a spus ca nu am indeplinit stagiul de cotizare, careeste calculata pana la data nasterii copilului,desi legea zice:
1.)la stabilirea dreptului se iau in considerare zilele de sarbatori legale iar din 26.04.2003 pana in 04.05.2003 era sarbatoare legala.
2.)prevederile oug 9 se aplica persoanelor care devin asigurate ale sistemului incepind cu data intrarii in vigoare a ordonantei, iar legea 19 zice:
a.)trebuie realizat un stagiu de cotizare de 6 luni ANTERIOARE NASTERII COPILULUI (data nasterii nu este specificata niciunde), fapt prin care inteleg ca in momentul achitarii celei de-a 6-a rata s-a constituit stagiul de cotizare.
b.)stagiul de 6 luni se poate constitui si la data solicitarii dreptului.
Multumesc !!!
Raspunsuri
marius spune:
Din pacate raspunsul meu este unul negativ iti mai lipseau 4 zile calendaristice. In lege se face specificatia de 6 luni care inseamna 6 luni nu apare nicaieri zile lucratoare sau orice alta forma. Deci 6 luni intregi inseamna 1 nov. 2002 -> 30 aprilie 2003 inclusiv. Dar ai nascut inainte de 30.04.2003 deci la data nasterii nu erau 6 luni implinite. Stiu pare stupidf chiar si este stupid...dar asta e prevederea legii. Imi pare rau.
Chestia cu 6 luni anterioare nasterii copilului este deja o modificare a legii 19 deci este valabila. Cat despre faptul ca prevederile ord. 9 sau 23 se aplica doar persoanelor ce devin asigurate de la data publicarii sau intrarii in vigoare a acestor ord. tin sa precizez ca faci o confuzie in sensul ca modalitatea de stabilire a cuantumului indemnizatie pt cresterea copilului se aplica acestor persoane nu cine are dreptul la indemnizatie. Una e primarul si alta primaria. Ar fi recomandabil sa citesti un rapsuns de-al meu postat ieri parca in care am specificat cred destul de explicit sper toate aceste lucruri insa am raspuns si pt cazul tau mai sus.
Marius