Cum anuntam angajatorilor sarcina?
Varianta cea mai simpla e cand lucrezi intr-o firma mica, toata lumea cunoaste pe toata lumea si eventual ai si vechime. Dar ce facem in cazul in care te-ai angajat si ai ramas imediat gravida sau erai gravida in primele luni. Cum anuntzi? Cand anuntzi?
Raspunsuri
m_monique spune:
eu lucrez intr-o companie mare.
cam pe la 7 saptamani mi-am anuntat verbal colegii ca sunt insarcinata, asta ca sa pot pleca la control in timpul programului.
pe la 25 de saptamani am facut o cerere pe care am depus-o la secretariatul departamentului in care lucrez prin care ii anuntam ca sunt insarcinata si ceream reducerea programului de lucru.
32 + cu
Nunta noastra
lulu26 spune:
dar in cazul cand te angajezi gravida fiind? cand anuntzi? sau cum anuntzi? ai la dispozitie o luna , adica perioada de proba, sa te gandesti.
ECMI spune:
Faci o scrisoare oficiala, ii dai nr de inregistrare (iei o copie dupa inregistrare), o dai directorului general (sau ce-o fi cel mai mare de la voi) si gata, din momentul ala nu au voie sa-ti faca nimic (daca asta era grija ta).
Si nu au voie sa se / sa te intrebe de ce nu i-ai anuntat la interviu despre sarcina.
DOMNULE DIRECTOR
Subsemnata
domiciliata in
.. posesoare a CI seria
. Nr.
..eliberata la data de
.de catre Sectia
..,CNP
salariata a S.C
..in functia de
, in conformitate cu O.U.G nr.96/2003 art.2 va aduc la cunostinta ca sunt insarcinata in
.saptamani.
Pentru confirmarea celor declarate mai sus anexez prezentei declaratii adeverinta medicala (sau ce ai tu).
Data
..
Maria si Ilinca
La plimbare
mamaruta spune:
Oricum trebuie anuntat, pentru ca medicul firmei trebuie sa-ti faca o fisa. Exact cum ti-a explicat ECMI faci cererea.
ECMI spune:
Mamaruta, la ce fisa te referi? Eu am o asigurare medicala privata care include si medicina muncii (deci "medicul firmei" cum il numesti tu) si nu mi-au facut nici o fisa speciala, au continuat sa o completeze pe cea veche in functie de controalele periodice pe care le faceam - ma refer strict la controalele de medicina muncii, pentru ca nu am avut nevoie sa apelez la asigurarea aceasta nici pentru investigatiile din timpul sarcinii nici pentru nastere.
Maria si Ilinca
La plimbare
ECMI spune:
Oricum trebuie anuntat in mod oficial pentru ca te trezesti ca afla ei "de undeva" si te "zboara" din firma.
Si nu prea mai ai ce face daca nu i-ai anuntat oficial.
Deci, e graba mare.
Maria si Ilinca
La plimbare
olguttza spune:
sa-nteleg ca nu au dreptul sa te "zboare" daca esti in perioada de proba de 1 luna?? si eu imi cam fac ganduri, nu-s gravida inca (sau n-oi fi aflat?! ), da mi-am schimbat serviciu' de o saptamana si ma tot macina chestia asta. mi s-a facut contract pe perioada nedeterminata, dar cu perioada de proba de o luna de zile. ma gandesc ca, dupa luna aia, pot invoca "n" pretexte, nu?!
Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.
De la nunta...
ECMI spune:
Care e legatura cu perioada de proba? Conform Codului Muncii, la sfarsitul perioadei de proba...(art.31).
Incearca sa-ti indeplinesti atributiile si nu vor vrea sa scape de tine.
Maria si Ilinca
La plimbare
Slabeeeeesc
olguttza spune:
Revin c-o urgenta maxima! (presimteam io ceva acu 3 saptamani ).
Pe 20 oct. mi-am schimbat locul de munca, cu contract pe perioada nederminata, dar cu perioada de proba de 30 zile. Pe 11 nov. am aflat ca sunt insarcinata, ieri mi s-a confirmat sarcina de 5 saptamani, in evolutie, de catre medicul ginecolog. Deci, eram deja insarcinata cand am fost angajata, da evident ca nu stiam! Cand trebuie sa anunt sarcina angajatorului? Trebuie sa cer adeverinta speciala medicului ginecolog sau medicului de familie, pe care s-o anexez cererii? Pe langa asta, am fost anuntata ca in saptamana care urmeaza (de maine incolo), tre' sa ma prezint si la cabinetul de medicina muncii... Deci, care e ordinea "operatiunilor"?
Daca ar fi sa am doua vieti, as trai o singura data.
De la nunta...
ECMI spune:
tocmai pentru ca sarcina a aparut atat de curand dupa angajare trebuie sa fii precauta.
Faci o instiintare oficiala asa cum este cea de mai sus, ii atasezi o adverinta de la medicul de familie sau de la ginecologul tau, din care sa reiasa prezenta sarcinii, poate sa fie o simpla echografie cu date generale despre sarcina si parafa si semnatura medicului. dai numar de inregistrare acestei instiintari (faci si tu o cpie cu nr si o pastrezi) si lasi originalul la director (sau ce-o fi el).
Daca te trimit sa faci medicina muncii inseamna ca s-au hotarat sa se opreasca, altfel nu se mai oboseau ei, cand era aproape sfarsitul perioadei de proba.
Incepand cu 1 nov controlul medical la angajare nu mai impune obligativitatea examenului radiologic pulmonar. Deci pericolul asta a trecut
Iar ei pot sa nu-si dea seama ca esti insarcinata. Vor face niste probe de sange (VDRL) din care nu reiese.
Am fost coerenta?
Momentul in care ii anunti il alegi tu, dar cu cat mai repede cu atat mai bine.
Nu va fi usor, am patit si eu la fel si stiu.
Maria si Ilinca
La plimbare
Slabeeeeesc