Taxe notariale
Am si eu niste intrebari:
1. Ce procent din valoarea apartamentului pe care il cumparam, reprezinta taxa notariala?
2. Trebuie sa platim o taxa la notariat si pt cel pe care il vindem?
3. Daca o batrana bolnava de Alzheimer cu certificat de handicap de gradul I poate cumpara un apartament?
Luminita, Gabi si Andrei Tudor - ingerasul nostru cu ochiii ca cerul(16 august 2005)
Album Andrei
Povestea nasterii ingerasului nostru: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=75774
Raspunsuri
carla2005 spune:
Taxa care o platesti la notariat este formata din onorariu si taxa de timbru. Ambele se stabilesc de catre notar in functie de o grila pe care o are el si asta depinde de: zona, suprafata apartamentului, pret, deci nu reprezinta un procent din valoarea imobilului! La alte acte evaluabile in bani (cum ar fi imprumuturi) onorariul notarului este de 1% dar asta nu e valabil pentru imobile. Ideea este, daca vrei sa iesi mai ieftin cauta un notar care nu este platitor de TVA( scutesti 19% din onorariu)!
Nu stiu sigur, ma interesez si scriu maine dar cred ca un bolnav de Alzheimer cu certificat de handicap de gradul I poate sa cumpere un imobil dar sunt restrictii la vanzare (adica daca vrea apoi sa il vanda nu cred ca reuseste, notarii fug de cazurile astea ca de naiba). Deci singura posibilitate de instrainare a imobilului este ca dupa moartea bolnavului sa se transmita proprietatea la mostenitori!
carla2005 spune:
Asa, pentru apartamentul care il vindeti nu trebuie sa platiti in principiu nimic la notariat, taxele privind vanzarea se suporta de cumparator. Insa daca la apartamentul pe care il vindeti nu aveti intabularea facuta ( inscrierea in cartea funciara) va trebui sa faceti masuratorile cadastrale ( schita de cadastru) pe care vi-o face un inginer cadastral si costurile le suportati voi- cumparatorii, apoi masuratorile cadastrale si actele in original se lasa la notariat pentru obtinerea inscrierii in cartea funciara ( 500.000lei vechi) si obtinerea extrasului de carte funciara ( tot aproximativ 500.000lei), daca ati dobandit imobilul inainte de 89 va trebuie pentru intabulare si un certificat fiscal de la primarie !