Reteta de tort fara faina?

Caut o reteta de tort de ciocolata fara faina. Din cite tin eu minte, blatul era cu nuci macinate, cacao, zahar, oua. Apoi crema de ciocolata se facea pe aragaz. Se decoreaza cu frisca. Nu iese un tort inalt, dar super bun.
Stie cineva reteta? Sau orice alta retea care nu presupune faina sau derivate din faina.
Multumesc!
Raspunsuri

Ramona J spune:
Una mai simpla:
1/2 cana de apa
1/4 lingurita sare
3/4 cana zahar
18 patratele de ciocolata amaruie
o cana de unt
6 oua
Incalzesti cuptorul la 150 de grade. Ungi un vas rotund pentru tort.
Amesteci intr-o oala (la foc mediu, pe aragaz) apa, sarea si zaharul - pina se dizolva complet.
Topesti ciocolata (bain marie sau la cuptor cu microunde) si o pui intr-un vas potrivit pt. mixer. Taie untul bucatele mici si adauga-le pe rind, in timp ce amesteci cu mixerul. Adauga apa fierbinte indulcita, continuind sa amesteci, apoi ouale - unul cite unul. Torni compozitia in vasul uns si pe acesta il pui intr-un recipient mai mare, umplut cu apa fiarta (pina la jumatatea vasului in care ai pus compozitia).
Le dai la cuptor 45 de minute. Centrul va ramine "umed". Pune-l peste noapte la frigider. A doua zi pui fundul vasului in apa fierbinte citeva secunde si rastorni tortul pe o farfurie sau o tava.
Mai sint niste variante la reteta asta:
- daca folosesti ciocolata mai dulce sa reduci din cantitatea de zahar
- in loc de apa pui Grand Marnier!
Te mai poti juca cu reteta, sa pui nuci macinate, un pic de esenta de rom sau de vanilie...
Mod de servire: incalzesti o felie 15 secunde la cuptor cu microunde si pui inghetata de vanilie deasupra.
The best thing you can do for your children is to love your wife.


roxanaz spune:
Noni, cred ca reteta pe care o cauti tu este asta:
galbenusurile frecate cu zaharul pana devin cremoase si albe, albusurile spuma tare cu un praf de sare. se adauga albusurile usor peste galbenusuri, amestecand doar de jos in sus, se adauga apoi nuci macinate foarte fin si amestecate cu doua linguri cacao. se coace in cuptorul bine incalzit.
aici e alta varianta: www.culinar.ro/forum/index.php?showtopic=7223" target="_blank">Tort de ciocolata Varenne
Roxana


noni930 spune:
Multumesc pentru retete!
Ramona Cind spui 18 patratele de ciocolata, te referi la Baker's (are 8 intr-un pachet)?
roxanaz Ai cumva cantitatile de la balatul cu nuca? Nu-i trebuie si o crema de pus deasupra? Suna bine si tortul Varenne, dar pefer blatul cu nuca - e putin crocant.
Mai astept sugestii.


roxanaz spune:
Noni nu am dat cantitati din cauza marimii tavii. eu pentru tava rotunda de tort de 26cm folosesc 6 oua mari - 7mijlocii. la asta inseamna 7 linguri de zahar si cam 200g nuci macinate fin.
crema....pui de care vrei tu, eu nu fac de doua ori aceeasi crema, l schimb intre ele.
cred ca se potriveste foarte bine o crema ganache - cantitati egale de smantana dulce pentru frisca si ciocolata (cam 500g din fiecare sa fie destula)- se topeste ciocolata la bain-marie, cand e topita se adauga frisca lichida si se bate bine. adaugi niste esenta de rom si lasi cam 2 ore la frigider.
sectionezi blatul in doua, pui intre felii crema, ornezi deasupra tot cu crema si ornezi cu niste nuci...voila
(si acu tre sa iau o pauza ca inund tastatura. cine m-o fi pus sa scriu reteta asta??? )
Roxana


Lorelai spune:
noni, reteta pe care o cauti tu o facea mama destul de des cind eram copii. nu stiu cantitatile exacte dar o sun miine si o intreb.
"blatul/foaia" este de fapt o bezea de albusuri cu nuca macinata inauntru iar crema se face cu galbenusuri, zahar si unt. mama cocea foaia in tava patrata de aragaz si api o taia in trei. umplea cu crema si apoi presara nuca macinata. finisat tortul era lung ca un diplomat. super delicios.
daca ai rabdare pina miine (si daca nu uit) o intreb pe mama de cantitati.
Lorelai si fetele - Livia si Maya (18 ianuarie 2005)
****pt. poze click pe casuta galbena de mai sus (pagina personala)****


Ramona J spune:
Noni, eu prefer Ghirardelli sau Nestle. Dar presupun ca nu conteaza. Astea pentru gatit cred ca sint standard.
The best thing you can do for your children is to love your wife.


noni930 spune:
quote:
Originally posted by Ramona J
Noni, eu prefer Ghirardelli sau Nestle. Dar presupun ca nu conteaza. Astea pentru gatit cred ca sint standard.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
OK, multumesc. Patratelele de cioco sint diferite ca marime si de aceea intreb. Ciocolata menaj are bucati mai mari. Totusi mi se pare cam multa ciocolata 8 bucati = 225 g, 18 bucati = 500 g. E corect?


Ramona J spune:
Corect. E un tort de ciocolata, gen brownie. E si destul de mare. Daca vrei un tort mai mic poti sa reduci cantitatile.
Eu am reteta de aici, si stiu ca voi in Canada sinteti pe sistem european cu masuratorile. Eu m-am obisnuit si cu cele de aici, dar mi-e mai greu sa le transform.
Off-topic, citeodata as posta retete dar nu stiu sa traduc ingredientele (heavy cream?). Mai sint mirodeniile, faina de toate felurile (quinoa, millet - cine sa stie ce sint astea?).
Sa ne spui si noua ce torturi ai facut si cum au iesit. Acum ai de unde alege!
The best thing you can do for your children is to love your wife.


dante01 spune:
my lovley wife face asa ceva...Mmmm....
blatul e din nuca si ou si cacao parca...
la crema pune ciololata de menaj si nu mai stiu ce...iese de plangi cu vb...
si asa e, nu iese foarte inalt, poate unde nu creste, insa e super adevarat...
daca are timp, ii zic sa scrie reteta.


noni930 spune:
Ramona Multumesc mult pentru lamuriri. Nu folosim sistemul metric la gatit (si nici la altele, de fapt). Totul e in cups si ounces, asa ca te inteleg. Si eu am tone de retete care se fac repede si sint ”fool proof”, dar nu am rabdare sa le traduc. Cit despre quinoa si millet, nu se gasesc in Ro, dar daca ai retete (link-uri), poti, te rog, sa mi le trimiti pe privat? Trebuie sa urmez o dieta wheat-free si acum incerc sa vad ce optiuni am.
dante Ce spui tu seamana foarte mult cu ce imi amintesc eu. Astept reteta!
Multumesc tuturor.
