mostenire - iesire din indiviziune

mostenire - iesire din indiviziune | Autor: madic

Link direct la acest mesaj

Situatia este urmatoarea : pentru o casa au ramas, in urma decesului proprietarilor (parintii), trei mostenitori. Unul dintre acestia locuieste in casa respectiva, s-a ocupat de intretinerea/reparatiile curente, a platit de la acea data toate taxele si impozitele aferente intregii proprietati la zi, fara ca ceilalti doi mostenitori sa contribuie cu ceva.

Problema este ca cel care locuieste in casa respectiva si se ocupa de intretinerea ei doreste sa se faca iesirea din indiviziune, pentru ca fiecare sa stie ce i se cuvine, dar unul dintre ceilalti doi mostenitori nu este de acord, deci impartirea va trebui facuta in justitie. Este posibila impartirea fizica, intrucat casa are mai multe camere/intrari.

Intrebarea mea este: care ar fi taxele aferente deschiderii acestui proces, se calculeaza ca si procent din valoarea imobilului, sau sunt taxe fixe? Au aceeasi valoare, indiferent daca imobilul urmeaza sa fie vandut sau nu, intrucat nu se intentioneaza vanzarea lui?

Va multumesc pentru orice sfat/indrumare.

Madi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns carla2005 spune:

Eu stiu ca se plateste o taxa de tibru la judecatorie care e de cateva sute de mii astea, restul asa-ziselor cheltuieli de judecata sunt cele cu plata avocatului, a deplasarilor pentru proces etc. Posibilitatile de impartire a casei sunt: se poate face impartirea in natura, adica fiecare frate sa ia cate o camera (sau cum se stabileste ); un frate ii despagubeste pe ceilalti doi cu o suma de bani reprezentand contravaloarea partii lor din casa sau daca nici asa nu va intelegeti se scoate casa la vanzare si se imparte suma de bani care se obtine! Sunt aiurea procesele astea asa ca cel mai bine ar fi sa va intelegeti si sa mergeti la un notar sa faceti un act de partaj voluntar, dar asta numai daca va intelegeti....prin actul asta de partaj voluntar se stabileste de comun acord fiecare cu ce ramane. Iti urez succes si scrie ce ai mai rezolvat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madic spune:

Multumesc, Carla. Nu eu sunt in cauza, ci o persoana apropiata mie. Tocmai asta e problema, ca unul dintre mostenitori nu vrea nicicum sa se rezolve amiabil.

Am intrebat de taxa, pt ca avocata consultata de persoana respectiva i-a spus ca taxa de timbru ar fi de 10% ! din valoarea casei, ceea ce mie mi se pare enorm (adica la 840 mil. valoare estimata inseamna taxa de 84 mil. - e aberant).

Voiam sa vad daca e chiar asa sau nu, pentru ca eu inclin sa cred ca nu e asa.

Multumesc si mai astept si alte pareri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carla2005 spune:

E absolut imposibil ca taxa de timbru sa fie de 10%, poate atata vrea avocatul onorariul! Cel mai bine e sa mearga la judecatorie chiar la poarta trebuie sa fie un judecator de serviciu care e pus acolo sa dea lamuriri si sa intrebe acolo cum stau lucrurile!

Mergi la inceput