Nelamurire
Buna ziua!
Sunt insarcinata in luna a 2 a si vreau sa stiu ce bani voi primi cand intru in concediu de crestere a copilului (pana la 2 ani). Eu sunt angajata la aceeasi firma din decembrie 2004, dar salariul nu este trecut tot pe cartea de munca. Contabila mi-a spus ca nu conteaza ce salariu am, deoarece voi primi lunar suma fixa de 8 milioane de lei vechi. Dar eu am auzit ca ar fi o suma de 85% din media salriului pe ultimele 6 luni. Daca este asa, as vrea sa stiu in ce lege scrie acest lucru, ca sa ma pot duce la angajator si sa ii cer trecerea intregului salariu pe cartea de munca.
Va multumesc!
Valentina
Raspunsuri
Rozi spune:
Vei lua cei 85% din media pe ultimele 6 luni anterioare - in concediul de maternitate (prenatal si postanatal) (126 zile calendaristice) - aici o sa pierzi, intr-adevar, daca nu ai totul trecut pe cartea de munca.
Si vei lua 6 mil (vechi) indemnizatia - in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani (pentru ca vei naste in 2007).
Vei mai lua alocatia de stat pentru copii - 2 mil (vechi) pana implineste copilul 2 ani, apoi cate 240.000 (vechi) pana la majorat (parca) (si daca nu se schimba ceva).
bidu75 spune:
buna, nici eu nu am tot salariul in CM,dar in postnatal mi-au dat 85% din salariul real nu cel din CM. Cred ca depinde de firma sau de cine iti calculeaza salariul
marius spune:
Salariul real este tot una cu salariul realizat sau salariul brut s.a.m. d. Salariul de incadrare este cel din cartea de munca. Uneori este si cel realizat dar rareori.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
for2nity spune:
Salariul de incadrare este una, cel realizat este alta.
Cu alte cuvinte in cartea de munca este trecut salariul de incadrare iar pe statele de plata lunare este trecut salariul realizat.
Din pacate "real" se foloseste atunci cand pe statul de plata nu apare salariul real adica din motive de asa zisa economie ale angajatorului (practica ilegala) pe statul de plata se trece o suma mai mica decat se ia in realitate.
Vali, daca tu in realitate iei mai mult decat pentru ce semnezi pe statul de plata, da, vei pierde la calculul celor 126 de zile.
Sper sa se inteleaga ceva din balbaiala mea.
eu si printesa mea Alexia Cristina (6.11.2004)
marius spune:
La asta nu m-am gandit. Ok militez pentru stabilirea si in realitate a salariului real. Desigur este off topic motiv pt care imi cer scuze.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Rozi spune:
Marius ramane un visator - o societate ideala, toata lumea corecta si cinstita
Keep dreaming... daca nu esti singurul, poate se schimba ceva in bine
Vali5 spune:
Va multumesc la toti!
Saptamana aceasta voi sta de vorba cu angajatorul meu si ii voi cere trecerea in cartea de munca a intregului salariu.
Inca o data, multumesc!
marius spune:
Foarte bine. E dreptul tau si asigurarea muncii tale. Atata vreme cat tu iti faci treaba pentru care esti platita, atata vreme cat s-a stabilit valoarea in bani a muncii tale, este timpul sa va aparati drepturile reale si normale. Pentru ca asa este corect.
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro
Vali5 spune:
Mai am o intrebare: in ce lege scrie despre concediul prenatal si postanatal (plata a 85% din media pe ultimele 6 luni)? Vreau sa merg cu legea la noua mea sefa, care este o tipa unsa cu toate alifiile si nu vreau sa ma suceasca pe toate partile.
Eu am citit OG 148 din 3.11.2005 si OG 44 din 14.06.2006, dar nu scrie nimic despre concediul prenatal si postnatal.
Va multumesc pentru ajutor!
Valentina
12+
Rozi spune:
Trebuie sa citesti din:
- Ordonantă de urgentă nr. 158 din 17/11/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurări sociale de sănătate
- Ordin nr. 60/32 din 27/01/2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
- Ordin nr. 125 din 14/03/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Se numeste concediu de maternitate.