Mamici de ianuarie - februarie 2007 (26)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns aventura spune:

Fetele, uite ce am gasit pe forumul de scutece. M-am gandit sa dau un copy-paste sa cititi si voi:

"Buna ziua dragi mamici,si viitoare mamici.Vreau sa va spun in primul rand,ca ceea ce voi scrie mai jos,am invatat de la o doamna Doctor Profesor de la spitalul Queen Mothers din Glasgow(UK).Aici este de altfel si University of Glasgow,recunoscuta pentru toate research-urile facute despre mama si bebelusi.Dupa spusele acestei doamne,tot ceea ce va voi scrie mai jos s-au dovetit in ani si ani de zile,uramrindu-se activitatea si alaptarea mai mult bebelusi.Deci nu sunt doar vorbe in vant.EU sper sa va fie cat mai de ajutor posibil!

LAPTELE MATERN.CE SI CUM?
In timpul sarcinii.
Imediat dupa ce ramanem insarcinate,sanii nostri incep sa produca lapte.Aceasta "activitate" poate face sanii mult mai sensibili la atingere,durerosi si chiar sa se mareasca in volum.(bucuria noastra nu?)
Aproximativ,din saptamana 7 de sarcina,se pot observa mici "cosuri" pe aureola.Se numesc Montgomery's tubercules,si ele secreteaza o substanta uleioasa care ajuta aureola sa ramana fina.De pe la jumatatea sarcinii,sanii incep sa produca colostru(lapte foarte concentrat),care este extrem de important,in primele zile de viata ale nou-nascutului din cauza continutului de anticorpi.Este conceput sa hraneasca si sa acopere toate nevoile nutritionale ale noului-nascut.
In unele cazuri,din timpul sarcinii,puteti vedea cate o picatura de colostru.Daca aveti asa ceva,spalati cu apa calduta,si tineti sanul foarte curat.
Dupa nastere:
Fiecare femeie,are lapte la inceput,indiferent daca copilul suge sau nu.Eliminarea placentei(dupa nastere),declanseaza o reactie hormonala in corpul nostru,si prolactin(denumirea este in engleza),hormonul care stimuleaza laptele,incepe sa produca lapte.
Undeva in jurul zilei 2-5 dupa nastere,bebelusul este pregatit pentru a suge mai mult decat o cantitate foarte mica de colostru.Ca raspuns,sanii vor produce din ce in ce mai mult lapte acoperind nevoia nou-nascutului.De astfel,s-ar putea in aceste zile sa simtiti sanii mult mai grei si inconfortabili.Nu este in totalitate numai laptele.SAnii contin de asemenea o cantitate mai mare de sange si lichid.De obicei aceast discomfort,dispare intr-o zi sau doua.

ALAPTAREA.

Alaptatul la san este foarte important pentru nou-nascut si practic obligatoriu pana la varsta de 6 luni.

De ce este atat de importanta alimentatia la san pana la varsta de 6 luni?

Prin compozitia sa biochimica laptele matern este adaptat nevoilor nutritive si fiziologice digestive ale nou-nascutului si sugarului prematur sau la termen.
Asigura o protectie antiinflamatorie sui antialergica deosebita prin IgA secretorie , lactoferina, lizozim, macrofage, anticorpi.
Prin factorii imunologici, modulatori de crestere (FEC, FCN, IGF-1, HMGF I, II, III) si tipul de flora intestinal pe care-l induce, componentele sale imunohimice si celulare, ca si cele biochimice sunt unice si benefice petru sugar.
Asigura prevenirea malnutritiei protein-calorice
Creaza o legatura afectiva fundamentala cu o importanta deosebita in dezvoltarea ulterioara a copilului din punct de vedere neuropsihic.

Avantaje:

Dupa cum stim,exista 2 metode de alaptare a nou-nascutilor.Fie piept(san) sau formula.
Alaptarea naturala (de la san) are foarte multe avantaje fata de alaptarea cu formula.Care sunt aceste avantaje?

Avantajele mamei care alapteaza de la san sunt urmatoarele: o reducere majora in riscul de cancer la san si cancerul ovarian,ajuta la pierderea kg acumulate pe perioada sarcinii,si mult mai tarziu va ajuta la Osteoperoza.

Avantajele bebelusului alaptat de la san sunt extrem de multe.Cele mai importante de mentionat ar fi: creierul se dezvolta mult mai bine si mai repede,sunt mult mai protejati impotriva eczemelor,ale diabetului,o tensiune normala (fata de cea putin mai ridicata in multe cazuri in cazurile copiilor hraniti cu formula),mai putin vomitat si diaree,si riscuri reduse de infectie urinara si infectii O.R.L.,mai putine dureri de burtica,si un miros mai acceptail al scutecelor,o reducere in infectiile pulmonare,astma si chiar obezitate.

Colostru contine foarte multe lucruri esentiale pentru bebe in primele zile de viata.Cat a fost in uter,a fost ferit de toti microbii.Dupa cum stim,in lume sunt foarte multi microbi.Acest colostru contine in primul rand anticorpi.O doza de anticorpi,care il ajuta pe noul-nascut sa infrunte viitori microbi.Si de aceea bolile,si infectiile mentionate mai sus sunt mult mai reduse.Laptele formula,contine acest anticorp insa nu este specific fiintei umane,ci bovinelor(si efectul care il are colostrul la nou-nascut,laptele praf il are la bovine),nu la fiinta umana.Un alt atuu pe care il are laptele matern fata de laptele praf,este,acela de a contine o chestie(iertati-ma dar am uitat cum se numeste,pentru ca era in engleza si destul de dificil de pronuntat) care ajuta laptele sa treaca prin aerul acumulat de copil in stomacel (prin plans,sughit etc) si sa se aseze in stomacel,fara a provoca dureri de burtica.Aerul ajungand la suprafata,va fi eliminat prin ragait,putin aer cu lapte (un fel de vomitat dar mic) sau chiar un vant!

STIMULAREA LAPTELUI:
In timpul sarcinii,din saptamana 37 implinita de sarcina,de fiecare data cand faceti baie,incercati sa masati sanii si incercati ca un fel de mulgere manuala,punand degetul mare deasupra aureolei si aratatorul sub,masand spre exterior.Chiar daca rezultatele nu vor fi vizibile,continuati sa masati ori de cate ori sunteti sub dus.Va ajuta mult dupa sarcina.

Dupa nastere,veti continua sa aveti lapte,atata timp cat laptele deja produs de sani este luat,fie ca bebe suge fie prin mulgere cu pompa(manuala sau electrica).Atata timp cat noul-nascut suge la san regulat,sanii vor continua sa produca laptele necesar pentru bebelusul dvs.
Putem incuraja,producerea laptelui,prin expresarea acestuia cu pompa.S-ar putea sa fie necesar sa facem asta,la inceput,daca vom avea un bebelus puturos si care de obicei adoarme la san,sau daca vom avea o nastere prematura si bebelusul nu putea fi tinut de catre noi la san,avand nevoie de ingrijire medicala sub observatie.
Daca laptele,nu va fi muls,treptat producerea laptelui de catre sani va fi oprita,hormonul prolactin,considerand ca numai este nevoie.Reinceperea lactatiei,poate fi stimulata din nou dupa oprire,punand bebelusul foarte des la san sau din nou incercand mulgerea cu pompa(manuala sau electrica).Uimitor unele femei care adopta nou-nascuti pot produce lapte.

PRIMA ALAPTARE:
Unii bebelusi,pot cere de mancare in urmatoarea jumatate de ora de la nastere.Altii mai devreme,sau mai tarziu.Depinde si ce anestezic ati avut pentru travaliu.Daca ati avut morfina sau altceva care il cam amorteste pe nou-nascut,va dura o perioada.Ideal,este bebelusul sa fie hranit la o ora dupa nastere.Dar este doar Idealul..si stim bine ca idealurile sunt idealuri nu?

ATASEARA CORECTA LA SAN A SUGARULUI:

Atasarea corecta la san a sugarului,va va ajuta in primul rand pe dvs.,pentru ca nu veti avea sani durerosi,sani sangerand sau cu alte probleme,si va ajuta si sugarul,sa fie comfortabil si bine hranit.

Cum sa facem o atasare corecta a saugarului la san?
Copilul trebuie sa aibe spatele si caputul drept.Sa nu fie cu caputul intors catre san ci sa fie atasat drept la san.Gatul trebuie sa fie putin inclinat spre spate (exact asa cum inclinam noi cand bem apa din pahar).
Sfarcul trebuie sa fie la nivelul nasului sugarului,pentru a fi sigura de o alaptare corecta.Ei extrag laptele,tragand cu limba sub sfarc(ca un catel care bea apa) de aceea sfarcul trebuie sa fie adanc in gura si in cerul gurii nu jos!
Primul lucru foarte important este sa aiba gurita deschisa (daca nu o are,incercati sa il atatati punandu-i sfarcul pe langa buzite).Cand are gura bine deschisa,limba trasa in spate (ca un cascat)il atasati la san.Barbia va fi prima parte a fetei bebelusului care va atinge sanul,iar nasul va ramane liber,sfarcul va fi aproape de buza de sus,iar sfarcul va aluneca exact in cerul gurii si adanc.

Cum va dati seama daca ati atasat copilul corect?
Alaptatul,trebuie sa fie confortabil pentru dvs,fara dureri.Bineinteles va fi o senzatie putin ciudata pana va invatati,dar fara dureri.
O mare parte a aureolei de deasupra sa fie vizibila,iar partea de sub san,sa fie cel mai mult la bebelus.(rugati pe cineva apropiat sa se uite).
Barbia bebelusului,este lipita de san,iar buzita de deasupra este intoarsa putin spre exterior.
Suptul,se va schimba dintr-un supt scurt in unul mai lung cu pauza.
Obrajorii vor ramane umflati,si il puteti auzi cum inghite.
UITATI AICI
Amintiti-va:

Bebelusul nu trebuie sa isi intoarca capul spre san dintr-o oarecare pozitie pentru a suge.
Daca este necesar (depinde daca sfarcurile sunt in jos sau sunt drepte) ridicati sanul,dar atentie sa nu aveti degetele langa sfarc sau aureola,poate impiedica atasarea corecta la san a sugarului.
Regula este "copil la san" nu "san la copil".Incercati sa nu atasati sanul in gura copilului ci copilul sa fie atasat la san.
Incercati sa nu impingeti capul copilului la san,ci lasati sa vina singur,cu gurita larg deschisa,limba in josul gurii!
UITATI AICI

Scoaterea sanului din gurita:
Scoaterea sanului din gurita a unui bb care nu a fost atasat corect la san,nu se trage de san,ci se arcuieste/indoaie degetul mic intr-un cleste si se baga in gurita scotandu-se f usor in acest mod sfarcul.fara sa opuna rezistenta bb si sa-l muste.

ALAPTAREA TREBUIE SA SE FACA LA CERERE SI NU DUPA ORAR!!"

Aventura 22+ cu Conrad

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aventura spune:

Dragutza Hariclea, da-mi voie sa te contrazic cu Ureaplasma! Am citit o groaza de informatii pe net si Dr. meu mi-a explicat: ureaplasma NU mai este considerata o infectie in sarcina! Acesta este un MIT! S-au facut foarte multe studii care au relevat ca nu are efect asupra membranelor! Eu am aceasta ureaplasma in flora vaginala normala ca multe alte femei!

In al 2-lea rand te rog sa te linistesti si sa-ti SCHIMBI medicul si clinica, ca sunt atatia doctori ginecologi si nu va fi o problema sa te primeasca chiar in sapt. 28! Pupici multi si fii tare!

Aventura 22+ cu Conrad

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns criss68 spune:

Buna dimineata,

Doamne, cat am putut dormi azi noapte! E ora 11 si abia acum am facut ochi, asta nu s-a mai intamplat de f mult timp. Poate a avut efect baia lunga de aseara dupa o plimbare pe jos.

Haricleea, nu mai fi asa suparata. Acele masuratori le faci oricand, te programezi la ecografie morfologica, nu cred ca va fi prea greu. Iar medicul ginecolog daca te-a dezamagit si consideri ca trebuie schimbat, nu te impiedica nimeni. Mi-a zis medicul de familie ca, conform protocolului, ginecologul te preia din luna a 7-a. Ceea ce nu mai face nimeni in ziua de azi, cred ca noi ne alegem unul dinainte de a ramane insarcinate.

Aelita, e mai bine sa tii copilul la inceput in cosulet? Eu nu am prevazut si asa ceva, m-am gandit sa merg direct pe patut, de-aia intreb.

V-am pupat, weekend placut

criss 25+ cu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Liuda spune:

mama aventura unde gasiti voi toate astea!!!
Apropo oare exista femei care nu vor sa dea san copilului, macar la inceput?
Eu o sa-i dau, daca o sa am iar daca nu o sa am asta este... ce sa fac?
sper sa am macr pentru prima perioada ca zice lumea e mult mai usor pe timp de noapte decat cu sticlute, incalzire, fierbere... vedem noi ce o sa fie. La ce bun sa zic de azi daca nu stiu ce va fi maine, la fel la ce bun sa fac reclama cezarienei daca nu stiu cum este... dupa ce o "trag" pe mine - atunci o sa zic e bine sau nu...

Va pupic pe buric.

Liuda si o burta de 25 sapt si 6 zile

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Liuda spune:

aelita e super cosuletu'
e frumos frumos.
ideea e ca o sa te tina maximum 3-4 luni ca dupa asta nu cred ca mai incape ala mic in el. Asa ca ai o cheltuiala in plus.
dar sa stii ca e super dragut!!!

Va pupic pe buric.

Liuda si o burta de 25 sapt si 6 zile

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daconst spune:

Buna fetele!
Si la noi frig si ceata...m-am saturat deja de vremea asta.

Liuda,eu am trecut la garderoba sotului cu plovere si chestii mai groase.Nu mai investesc acum nimic in hainele mele ca am destule de luat la bb si n-are rost.

Aelita,super cosulet si sa stii ca e chiar buna ideea.Si eu voi avea ceva in genul asta pentru ca se spune ca la inceput e bine sa stea bb intr-un spatiu mai mic,cum era si in burtica.Si in patuturile mari de lemn nu se simte deloc bine.
Doar ca e o cheltuiala in plus,cum spunea cineva,dar eu o sa apelez la el,mai ales cit va sta in dormitorul nostru.

Aventura,de acord cu tine cu numarul bb-ilor.Eu chiar am numarat din nou toate carucioarele si am actualizat numarul lor.Sper sa procedeze toate fetele la fel.

Alina si eu astept poze cu apartamentul vostru.Ca si eu sunt moarta dupa ideea de spatiu,mai ales ca aici nu-mi permit.

Hainute bb

Dana 27+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristiana70 spune:

Fetele burticoasele, bine v-am gasit!

AELITA, vezi? In afara de tine nu s-a panicat nimeni ca am disparut... Mai bine o curea peste fund decat nimic! E minunat cosuletul pe care l-ai luat, chiar de mostenitor princiar, dar noi trecem direct la patut.

AVENTURA, cand apuci tu sa sapi in toate forumurile? Oricum, foarte pretioase informatiile privitoare la alaptatul la san, multumim frumos. Eu am gasit in Arad o mamica care are un puiut de 11 luni, si inca il alapteaza la san, bravo ei!

SALINA, sunt intru totul de acord cu tine, albumul este pentru pozicile noastre, nu pentru exemple de cezariene sau nasteri naturale. Cine a pus pozele acolo a stiut ca vrand-nevrand dam cu nasul in ele, nici nu mai deschid albumul si nici nu mai am de gand sa-mi pun pozele mele in cazul asta. Nu ca mi-ar fi de sange-nesange, ci pur si simplu ca idee.

V-am pupat pe toate, pofta mare si weekend placut!

cristiana 23+ David Cristian

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Messa spune:

Noi am dat aseara drumul la centrala, am dormit in fundul gol - si a fost tare bine :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roandre spune:

Salut mamici!

Am fost la dr si totul e ok. Colulu lung, inchis, bb dezvoltat pt varsta lui...deci toate bune si frumoase.
A fost f dragut dr ...intru in cabinet si ma intreaba cate sapt am. Ii zic 24 si el cica "doar 24? eram convins dupa marimea burtii ca aveti 30 de sapt.."...hihihi, deci chiar am burta uriasa. oricum, lichidul e in cantitate normala, bb e dezv pt 24 sapt, uterul la fel...cica ar fi doar o extensie a burtii (adica trebuia mai multa gimnastica dupa prima sarcina sa se intareasca muschii abdominali mai bine. Greutatea e ok...am cam 5-6 kg in plus fata de inceputul sarcinii.
Despre sex nu s-a vazut ca bb a stat numai cu fundul asa ca dr nu a putut confirma morfologica unde ni s-a spus ca e baiat. Pana am sa nasc se pare ca dubii tot vor mai exista spre disperarea sotului...lol

AELITA, super bine arata cosuletul!
Totusi eu sunt de parere ca e mai bine sa obisnuiesti copilul cu un singur loc unde sa doarma pt ca va fi derutat cand dupa 3-4 luni ii muti culcusul.

Fetelor, vreau si eu carucior albastru in listuta. Bb2 se va numi Robert Andrei, voi naste la Sp Cantacuzino cu dr Ciulcu.

Liuda, cunosc cazuri de mamici care nu au vrut sa alapteze si imediat dupa nastere au luat medicamente de oprire a lactatiei. Pana la urma e decizia fiecare mame. Mie mi-a placut tare mult sa alaptez si mi-a parut rau ca mandra n-a mai vrut de pe la 5 luni jumate.

aventura, f bun articolul!

Haricleea, schimba medicul caci nu e prea tarziu! Eu la prima sarcina l-am schimbat la 20 sapt iar prietena mea l-a schimbat la 32 sapt.

Pupici!

Mihaela si Alexia- Maria26 august 2004

Utile pt burtici, viitoare mamici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ALINATXA spune:

Neata grasunici,
Eu din nou m-am trezit la 1 .Asta e.Nu pot adormi pana la 3,4 dimineata drept ptr care ma trezesc la ora asta.
HARICLEEA sunt atatia doctori ai de unde sa alegi.Banii sunt la tine iar profesia si bunul simt la ei.Eu ash schimba si 20 pana sa ajung la unu care cu adevarat respecta pacienta,eforturile financiare pe care ea le face si nu in ultimul rand profesia.Pe zii ce trece aud de doctori tot mai impertinenti si nesimtiti.Punetiii la punct fetelor si inainte sa ii schimbati incercati sa le si spuneti poate isi vor da si ei seama ca trebuie sa isi schimbe atitudinea.
Ioana spunea ca atunci cand suntem ingrijorate si avem intrebari sa nu ezitam sa ne sunam docotrul sau sa il intrebam.HEEEEEIheheee aici e o problema ptr ca putini sunt aceia care nu se simt deranjati in momentul in care sunt sunati ptr "banale" intrebari.Ioana sa stii ca in romania inca medicii nu si-au facut autoeducatie in sensul asta .
Dar se mai gasesc si doctori pe care sa te poti baza.
Asha ca HARICLEEA anunta-ne daca ai nevoie de o recomandare ceva.
Liudoooo mama unde naiba te bagasiii?
Messa eu am dat drumul la centrala de vreo 2 saptamani ptr ca eu is FOARTE friguroasaaaa....Sa imi vezi maticaaa ce se mai tolaneste la caldurica.

22+saptamani http://pg.photos.yahoo.com/ph/naomi_creamy/my_photos

Mergi la inceput