urgent-cand trebuie adus prenatalul la serv.
Eu intentionez sa intru in prenatal de pe 6 nov cand intru in 8 luni.Data probabila a nasterii este 06.01.2007 deci as avea cam 62 zile pana la presupusa data a nasterii.
intrebarea mea e cu cate zile inainte de 6 nov, cand o sa intru in concediu,trebuie sa aduc la servici de la medicul de fam. concediu de prenatal pe luna noiembrie? Exista o anumita perioada stabilita de lege in care trebuie adus concediu angajatorului inainte sa intri in prenatal?
daca stiti va rog sa-mi raspundeti!
mady23 +27 cu
Raspunsuri
gio spune:
"intrebarea mea e cu cate zile inainte de 6 ian, cand o sa intru in concediu,trebuie sa aduc la servici de la medicul de fam. concediu de prenatal pe luna noiembrie?"
Concediul pe luna noiembrie trebuie adus pana pe data de 5 a lunii viitoare (deci pana pe 5 decembrie). Asa scrie pe toate certificatele de concediu medical. Eu le duc spre exemplu pana la sfarsitul lunii pt ca atunci se fac statele de plata si vreau sa-mi primesc banii la timp, nu retroactiv.
24 +
mady23 spune:
deci concediu prenatal se aduce la fel ca cel medical,adica pana la o anumita data de ex 5 a lunii viitoare?
Eu am intrebat azi la serv. dar cred ca respectiva doamna nu intelesese intrebarea mea si imi zise ca cu 43 sau 63 zile inainte de intrarea in concediu Pai doar nu o sa stau inca 63 zile si dupa sa aduc concediu ca apoi sa pot intra in prenatal. nu?
Deci, in concluzie ,eu ma duc la dr de fam si ii spun ca vreau sa-mi iau concediu de pe 6 noiembrie si pot sa-l aduc la serv in dec?
Vroiam si alte pareri inainte sa ma mai duc odata la ea
Gio multumesc pt raspuns
mady23 +27 cu
Rozi spune:
Anunti verbal la Resurse Umane (colegial, sa stie ca vor primi un ceritifcat medical de la tine), oricand, chiar si inainte.
Ceritifcatul medical pe noiembrie il duci/trasnmiti oricand, dar nu mai tarziu de data de 5 decembrie. Pe cel pe decembrie il duci pana pe 5 ianuarie, dar nu te opreste nimeni sa-l duci de indata ce-l ai (ba chiar se bucura cel care face salariile )
Dorsilia spune:
exact la tanc si pt mine a fost ok ca am aflat raspunsul la aceasta intrebare....eu am DPN intre 15- 20 decembrie. Pot duce prenatalul pana-n 5 noiembrie deci.
Si intrebarea 2 o pun tot aici ca e legata oarecum de prima:
- concediul postnatal incepe dupa nastere imediat si dureaza cat....? cine ma plateste pe mine in acea perioada? firma sau statul? intru in plata alocatiei pt cresterea copilului dupa postnatal sau din momentul in care intru in postnatal?
merci frumos
Lia
Rozi spune:
Mami Lia,
Concediul postnatal face parte din concediul de maternitate, este parte integranta, urmeaza aceleasi reguli ca si prenatalul, are acelasi cod pe certificatul medica ce sa mai zic, numai noi le diferentiem asa...
Deci, dupa nastere, vei primi de la medic un certificat medical "in continuarea" celui prenatal (daca ti-ai luat). Vei primi aceeasi indemnizatie, din aceeasi sursa (asigurarile de sanatate). Dureaza oricat de putin vrei tu sau oricat de mult , dar, adunat cu cel prenatal, sa nu fie mai mult de 126 zile. Si abia dupa 42 de zile de postnatal iti poti lua concediu de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani.
Cred ca alocatia de stat pentru copil o iei incepand cu data nasterii, n-are nici o treaba nici un concediu cu asta.
Alte intrebari?
Dorsilia spune:
Rozi, merci de raspuns, indiferent de tonul oarecum sarcastico-ironico-laconic....
eu n-am cerut inca prenatalul, il voi cere din noiembrie. Si in principiu ma interesa cine ma va plati...firma sau statul. Adica cei 70 sau 80% din salariul de baza nu vor mai veni din fondurile firmei ci de la asigurarile de sanatate? Chestia asta nu mi-e familiara...poate ma lamuresti aici.
Altfel spus nu conteaza daca-mi iau sau nu prenatal si cat, ci conteaza sa-mi iau in mod obligatoriu dupa nastere 42 de zile de postanatal.
Si mai vroiam sa intreb de banii de indemnizatie nu de alocatie ... deci indemnizatia pt cresterea copilului imi va parveni DUPA cele 42 de zile de concediu postnatal.
P. S - Pare-se ca pun atatea intrebari naive ... asta e, nu-s toti pe planeta prieteni cu Monitoru` si la urma urmei de ce ar mai exista sectiunea legislativa daca nu in scopul de a asigura suport celor ce au nedumeriri, nu?
De doo zile sunt in ape tulburi asa ca scuzati-mi sensibilitatea exagerata, daca vi se pare a fi asa
Rozi spune:
Da, esti nitel "sensibilioasa", pentru ca eu am vrut sa glumesc cu tine, ca mi-esti simpatica (in sensul real, nu ironic!) de la alte subiecte, desi nu te cunosc personal. Sper sa intelegi si sa nu fi suparici pe mine
Acum clar si la obiect:
- prenatalul il plateste firma, dar din banii statului (din contributia pentru concedii si indemnizatii, mai priecis; asta pt ca aceste concedii medicale nu se mai platesc de catre casa de pensii, ci de catre asigurarile de sanatate)
- concediul di indemnizatia pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani le poti solicita doar dupa trecerea a 42 de zile de la nastere, nu mai devreme.
Te pup, sanatate si duca-se toate apele tulburi! Si daca n-am fost clara, revin, numai sa-mi spui.
Dorsilia spune:
merci, nu m-am suparat, doar ca trec printr-o perioada de panica, de nesiguranta, dar ce sa zic? sa ma vad la liman si apoi o sa respir si eu mai bine:)