partaj...amiabil?
Buna!
Am o problema si mi-as dori tare mult niste sfaturi.
Pe scurt: casa in care locuiesc acum este cumparata din banii mei, dar in actul de proprietate este trecut si numele fostului sot (asa am considerat normal in momentul respectiv). Noi am divortat de vreo 3 ani, fostul sot nu are nicio pretentie la casa, dar nu stim cum sa rezolvam problema dpdv legal.
E necesar un proces de partaj? Se poate rezolva la un notariat?
Raspunsuri
Lona spune:
quote:
Initial creeata de daniella4
Buna!
Am o problema si mi-as dori tare mult niste sfaturi.
Pe scurt: casa in care locuiesc acum este cumparata din banii mei, dar in actul de proprietate este trecut si numele fostului sot (asa am considerat normal in momentul respectiv). Noi am divortat de vreo 3 ani, fostul sot nu are nicio pretentie la casa, dar nu stim cum sa rezolvam problema dpdv legal.
E necesar un proces de partaj? Se poate rezolva la un notariat?
Daniella si Alexis 18 nov 2004
"Da-mi Doamne puterea sa schimb ceea ce poate fi schimbat, taria sa accept ceea ce nu poate fi schimbat si intelepciunea sa fac diferenta"
Asta-i situatia fericita. Se cheama partaj voluntar, si da, se rezolva scurt la notariat.
daniella4 spune:
Multumesc mult, Lona.
Asa banuiam si eu, dar in urma cu 3 ani am fost amandoi la un notariat si am incercat sa rezolvam, DAR notarul ne-a spus ca trebuie proces de partaj si tot ceea ce a facut a fost da dea o declaratie notariala in care eu sunt imputernicita sa fac ce cred de cuviinta cu casa (iar formularea era "o imputernicesc pe sotia mea.." etc, cu toate ca la momentul respectiv eram in proces de divort).
Daca esti buna, Lona, cara ar fi justificarea legala in baza careia notarul sa nu mai refuze solutionarea?
Lona spune:
Poate ca nu se terminase divortul, nu aveati hotararea definitiva.
Potrivit Art. 36. Codul Familiei: La desfacerea cãsãtoriei, bunurile comune se împart între soti, potrivit învoielii acestora. Dacã sotii nu se învoiesc asupra împãrtirii bunurilor comune, va hotãrî instanta judecãtoreascã.
Exact aceasta este "invoaia" pe care o declarati in fata notarului. N-are cum sa te refuze.
bibi spune:
Eu nu as merge la notariat. e solutzia cea mai costisitoate caci taxele se platesc la valoarea bunului. Mai ieftin e un partaj prin instanta. La primul termen semnati tranzactia in fata lui judice si scapati cu o taxa de timbru e cca. 20 Ron. Parerea mea.
bibi spune:
Si in afara de taxele mari mai trebuie sa va scoateti si certificatul fiscal pe ´cand, in instanta, in afara de actul casei nu va cere nimeni nimic.
Lona spune:
LA notariat oricum ajungi apoi, sa-ti faci actele pe numele tau. Si, personal, prefer taxele salii de juddecata, oricat de amiabila ar fi intelegerea.
bibi spune:
Era doar o sugestie.
M-am gandit ca o solutzie mai putzin costisitoare poate fi binevenita pentru autorul subiectului.
In alta ordine de idei...esti in eroare...ce sa cauti la notariat? Cam cum ar face notarul acte pe numele tau? Zau ca nu inteleg. In baza a ce? Si cam ce fel de act?
DE fapt, lucrurile sunt muuuult mai simple decat le vezi tu...in baza tranzactiei se da o hotarare de expedient care se investeste cu formula executorie ( inca o taxa de cca. 6 ron) si apoi se noteaza direct, dar direct, la Cartea Funciara.
Parol!!!
daniella4 spune:
Evident ca as prefera o solutie cat mai putin costisitoare...
Dar am aflat de curand de un caz asemanator in care judecatorul a decis ca bunurile celor 2 soti se impart la jumatate la un partaj, indiferent de aportul avut de fiecare in timpul casatoriei. Ce-i drept nu era deloc un partaj amiabil.
Bibi, daca esti buna, poti sa traduci ce ai spus aici in baza tranzactiei se da o hotarare de expedient care se investeste cu formula executorie ( inca o taxa de cca. 6 ron) si apoi se noteaza direct, dar direct, la Cartea Funciara.
Loma spune:
Daniela si eu as opta pt. o tranzactie in instanta, practic la primul termen ar trebui sa terminati, daca of course si fostul este de acord
bibi spune:
tranzactia este de fapt un contract, o intelegere, prin care tu si sotul stabiliti cum se impart bunurile comune.
in situatia ta, ea ar trebui sa arate cam asa:
T R A N Z A C Þ I E
cu privire la dosarul nr. aflat pe rolul Judecãtoriei Sector 1 Bucuresti
cu termen de judecata la data de 13.10.2005
Între subsemnaþii:
a intervenit, în baza dispoziþiilor art. 1.704 -1.717 Cod civil, art.36 alin.1 teza 1 Cod familiei si art.271-273 Cod procedurã civilã, prezenta tranzacþie în vederea împãrþirii bunurilor comune dobândite de cãtre noi, pãrtile, în timpul cãsãtoriei noastre, precum ºi pentru preîntâmpinarea eventualelor neînþelegeri:
In ceea ce priveste bunurile mobile si imobile, noi partile, am hotarat:
Subsemnatul las soþiei mele în deplinã proprietate ºi liniºtitã posesie:
- apartamentul nr. situat in Bucuresti, , compus din 3 (trei) camere si dependinte, precum si cota indiviza din dependintele comune, pe care l-am dobandit in timpul casatoriei noastre in baza contractului de vanzare cumparare nr.
Eu, , nu pretind nici o suma de bani cu titlul de sulta de la.
Subsemnata primesc în lotul meu în deplinã proprietate ºi liniºtitã posesie apartamentul nr. situat in Bucuresti, , compus din 3 (trei) camere si dependinte, precum si cota indiviza din dependintele comune, pe care l-am dobandit in timpul casatoriei noastre in baza actului de
Subsemnatii, si declaram ca între noi a intervenit prezenta tranzacþie ce reprezintã voinþa noastrã libera si neviciata, iar pentru preîntâmpinarea unui viitor litigiu declarãm ca nu mai avem nici o pretenþie unul faþã de celalalt cu privire la dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei.
Drept pentru care am încheiat aceastã tranzacþie astãzi, 13.10.2005, în 3 (trei) exemplare, unul pentru instanþã si câte unul pentru fiecare parte.
hotarerea de expedient este hotararea pe care o pronunta judecatorul luand act de tranzactia intervenita intre voi, iar dispozitivul acesteia ( adica partea aia cu in numele legii instanta hotaraste) va avea exact cuprinsul tranzactiei.
hotarerea care se da este definitiva iar dupa ce devine si irevocabila (adica dupa 15 zile de la comunicare) se noteaza la cartea funciara(dar nu din oficiu, ci tu trebuie sa te ocupi de asta)
inteles?