Contract inchiriere locuinta
Socrii mei au mostenit garsoniera de la parinti, pe care ar vrea sa o inchirieze.
Problema este ca se tem de inregistrarea unui contract de inchireere la administratia financiara, pentru ca acesta ar presupune o plata suplimentara din partea lor (e vorba de acel impozit de 16%, nu?); ca aceasta suma sa fie acoperita, probabil ar tb sa mai creasca costul chiriei ...
Cineva le-a sugerat sa incheie o hartie de mana cu potentialul chirias, in care sa treaca chiria reala, si obligatiile si drepturile fiecarei parti, pe care insa sa nu o autentifice la administratie.... iar la administratie sa incheie contractul pe o suma modica.
Intrebarea mea este daca nu cumva apoi chiriasii vor plati doar suma aceea modica? socrii mei neavand cum sa-si recupereze drepturile banesti pe care le estimasera la inceput, si in baza contractului de inchiriere (3, sau 6 luni) neavand nici cum sa-i dea afara...
Care dintre hartii are valoare? Ma tem ca cea semnata la administratie va conta mai mult in caz de litigii...
Ce s-ar putea face? ce sugestii le puteti da?
Va multumesc,
Melina
Viata e ca o amenda, o platesti intr-o singura rata, mai lunga sau mai scurta.
Raspunsuri
Lona spune:
Sigur ca cel legal inregistrat va conta. Mai mult decat atat, un contract paralel, cu suma reala, ar putea proba evaziunea fiscala, deci ar fi piesa de "santaj" din partea chiriasilor.
Personal, eu as incheia si as inregistra contractul pe suma reala, pentru cateva sute de mii pierdute as castiga linistea. In fond, e un venit care trebuie impozitat.
Daca gasesti oameni de incredere, poti declara o suma mai mica, dar renunta la ideea "contractului de mana", este inutil.
Pe de alta parte, majoritatea inchiriaza fara contract, asa ca, de fapt, ai de ales intre un risc mai mare si unul mai mic. Inchirierea "la negru" iti asigura un venit mai maricel, dar te poti trezi cu casa goala oricand (si fara chiriasi, si fara ce ai acolo, s-au citat cazuri) si greu iti mai recuperezi pierderile, uneori niciodata.
In concluzie, pentru a ne putea fi aparate drepturile, este bine sa ne asumam integral si obligatiile.
melinav spune:
Pe de alta parte tot cautand pe Net, am gasit nishte modele de contracte de inchiriere, si se pare ca legea nu-ti da voie sa-l dai afara pe chirias decat in unele conditii care te defavorizeaza pe tine ca proprietar: daca e restant la chiria mai mult de 3 luni.
Probabil ca poti sa il actionezi in justitie, dar daca e sa pierzi timp si bani prin tribunale, atunci nu e nici o afacere sa inchiriezi.
Melina
Viata e ca o amenda, o platesti intr-o singura rata, mai lunga sau mai scurta.
Lona spune:
Clauzele contractuale se stabilesc intre parti, nu sunt batute in cuie, asa ca nimeni nu te pune sa semnezi ceva in defavoarea ta.
silvi_2005 spune:
Binenteles ca poti sa stabilesti clar in contract clauzele care iti convin, plus ca orice contract se poate rezilia la solicitarea unei din parti, doar ca exista un termen de preaviz care trebuie respectat. Cat despre faza cu finantele, exista doua variante, una e sa pui chiriasul sa plateasca la cuantumul chiriei si valoarea impozabila( ceea ce e cam greu) cealalat e sa faci un contract scris, asa cu e normal, sa faci o anexa cu bunurile lase in apartament si sa mentionezi starea lor(pentru a te asigura ca acestea nu dispar), sa treci garantia reala care se returneaza la plecarea chiriasului daca totul e ok si deci nu se impoziteaza iar suma daca te intelegi cu chiriasul poate fi mai mica pe contract si mai mare in realitate. Daca stipulezi clar ca iti plateste la sfarsitul lunii pentru luna viitoare nu ai de ce iti faci probleme, daca nu plateste(cat trebuie) pleaca. E complicat si cu contractele astea dar daca ai grija poti sa faci un contract ok. Neaparat sa stipulezi in contract ca nerespectarea clauzelor atrage automat rezilierea contractului fara a mai fi nevoie interventia instantelor judecatoresti, asa te scapi de un proces lung si greoi in cazul neitelegerilor cu chiriasul...timp in care el poate sa ramana la tine in apartament. Daca stipulezi asta, instantele doar constata ca se anuleaza contractul nu trebuie sa judece si sa dispune ele asta, e f mare diferenta, acest pact comisoriu trebuie neaparat stipulat. Sper ca nu te-am bagat in ceata totala....daca te pot ajuta da-mi de veste pe PM.Oricum cel mai bine e sa treci pe contract suma reala....te scuteste de stress.
Silvi