e vreo problema? - please take a look
Situatia mea (a sotiei) este urmatoarea (am mai scris-o partial):
-contract de munca de aproape 2 ani (perioada nedeterminata);
-contract suplim cu Casa de Pensii din 07 ian 03 (plata la 6 luni);
-data estimata a nasterii - a doua jumatate a lunii iulie 2003;
-concediu de odihna luna mai, apoi de pe 29 mai intrarea in prenatal;
-miine as dori sa platesc primele 3 luni pt asig suplim.
Intrebari:
1. este vreo problema daca pe de o parte esti beneficiar al unor bani de la CAS (prenatal 29 mai - nastere; aproape 2 luni) si in acelasi timp platitor catre CAS (contractul suplimentar - lunile mai - iulie?
Am vazut o discutie dupa care nu poti fi si platitor si beneficiar la/de la CAS.
2. Indemniz pt concediul prenatal va fi legata numai de salar pt ca plata la contractul suplim se incheie pe 7 iulie si adev de acolo va veni mai tirziu; la fel va fi si indemniz pt postnatal? La acel moment adev pt plata la contractul suplim va fi dusa la angajator, dar indemniz prenatal = indemniz postnatal? (sau postnatal se recalculeaza). In cazul egalitatii indemniz mult mai avantajos ar fi solitarea indemniz de crestere copil imediat dupa nastere pt ca s-ar cumula sumele (salar + contract suplim), nu?
3. Si vechea dilema referitoare la obligativitatea angajatorului de a lua in considerare sumele cotizate suplimentar la CAS.
Va multumesc anticipat.
Raspunsuri
marius spune:
Deci:
1. Poti sa platesti doar si numai doar perioada anterioara intrarii in prenatal. Orice perioada ulterioara acestei date nu se mai plateste de catre tine fiind beneficiar.
2. am mai raspuns si altadata eu as plati sigur acum si nu mai tarziu lunile care sunt inaintea prenatalului-care luni asa cum am precizat doar acestea se vor putea plati, si as solicita adeverinta de stagiu pt aceste luni cate or fi ele. As beneficia de calculatie de la bun inceput.
Marius (www.desprecopii.com)
genutz spune:
Multumesc pt. raspuns.
Imi poti spune daca este stipulat undeva clar chestia asta (ca nu poti fi si beneficiar si platitor) sau e mai mult o chestie logica?
Si cum si cine o poate verifica? Lucrind la o firma mare decontarea (firmei) cu Casa e oarecum mai dificil de verificat; s-ar putea sa sesizeze angajatorul ca cotizez in prenatal.
E vreo solutie? Probabil sa revina sotia din concediul de odihna fara a mai lua prenatal in continuare.
Eu am impresia ca aceasta problema a fost trecuta cu vederea; inainte cei mai multi vroiau sa faca contractul suplimentar cu 6 luni inaintea nasterii, fara a se lua in calcul diminuarea stagiului de cotizare si implicit a indemniz ulterioare.
marius spune:
Chestia cu logica ne omoara, m-ai facut sa zambesc. Am o intrebare oarecum de logica. Daca in virtutea lipsei de identificare de situatie ai plati in mod particular asigurarea beneficiind in paralel de aceeasi asigurare, care ar fi logica platii? Dispui de bani adica iti sunt de prisos, sau de ce ai face acest lucru? Cat despre cum se determina indemnizatia este prevazuta in legea 19 cu toate modificarile ulterioare pentru asiguratii de dinainte de 10.04.2003 respectiv de Ord. 23 din data mai sus mentionata pt persoanele ce devin asigurate ulterior acestei date. Toate aceste prevederi pot fi consultate, copiate unele download-ate de pe pagina legislativa de la mine de pe site.
Marius (www.desprecopii.com)
genutz spune:
Am impresia ca aceasta problema e scapata din vedere de multa vreme; nici pe forum n-am vazut chestiunea dezbatuta; ai vazut ca sunt multe cazuri cu contract suplimentar incheiat asa incit sa se faca 6 luni pina la nastere, dar aproape de ea.
Ideea mea (de plata integrala) s-ar baza pe o eventuala scapare a celor in cauza, pt ca e posibil sa nu se observe; platesc 6 luni, imi da de la Casa adev pt ele si la angajator se poate omite detaliul. Dar am zis prea multe deja, chestiunea e clara.