inainte de divort
Am inaintat divortul (din culpa sotului), avem 2 copii minori. Peste o saptamana avem prima infatisare.
Intrebarea mea este urmatoarea: Ce se intampla la prima infatisare? Va trebui sa ne prezentam la Autoritatea Tutelara? Daca da, atunci cand? Inainte de prima infatisare sau dupa?
Raspunsuri
KUKI spune:
La mine a venit autoritatea tutelara (anuntata de instanta probabil, in urma inaintarii divortului) inainte de prima infatisare. Nu ne-au gasit acasa (vin neanuntati) asa ca ne-am dus noi la ei. Adica eu cu copilul si tatal separat. Intrebari de rutina: de ce, cu cine vor sa ramana copiii, daca te ajuta cu bani, daca si-a vizitat copiii.
Daca nu au venit pana acum, probabil ca la voi asta va fi dupa prima infatisare.
Ai avocat sau te prezinti singura?
KUKI spune:
Atunci intreaba avocatul ce si cum. Nu de alta, dar e posibil sa fi venit cei de la autoritatea tutelara, sa nu va gaseasca acasa, sa lase invitatia in posta si aceasta sa nu ajunga la tine, caci de altfel "dansul" nu are nici un interes ca lucrurile sa mearga repede.
Si daca afli ceva, anunta-l si pe el, ca sa nu fie la prima infatisare motiv de amanare ca nu s-a efectuat vizita autoritatii tutelare.
Mie asa mi-a spus avocata mea atunci, caci si eu vroiam sa se termine cat mai repede.
Lona spune:
Imi permit un sfat.
Incearca (eventual impreuna cu sotul tau) sa nu cereti prea multe amanari. Am vazut ca in primavara fiul tau va implini 10 ani, moment la care va fi chemat sa fie ascultat. Chiar daca discutia nu va avea loc in sedinta publica, ar fi preferabil sa-l scutesti de o asemena experienta.
gabibarta spune:
multumesc, Lona. Eu nu as vrea nici o amanare, insa cu el nu pot comunica deloc. Mai mult decat atat, acum a si disparut de acasa de cateva zile, deci nu sunt sigura nici macar ca se va prezenta la proces.
N-am ce face, daca asa va fi sa fie ascultat, n-au decat. Imi asum riscul... Oricum ca si experienta nu va fi atat de dureroasa decat sa traim impreuna in continuare cu un tata betiv si agresiv.
gabibarta spune:
Apropo, de cate ori poate cere amanari? Si pana cand poate trage de timp? Ca oricum nu rezolva nimic, nu ma voi intoarce la el.
Lona spune:
Daca are un avocat bun, poate gasi proceduri incomplete si alte magarii cateva termene. Oricum, nu la nesfarsit, o poate lungi cu cateva luni eventual.
blue.moon spune:
Gabi, imi cer iertare ca intru pe subiectul tau nu pentru a-ti raspunde, ci pentru a intreba la randul meu. Si eu sunt in prag de divort, dar am hotarat asta de comun acord cu sotul si amandoi vrem ceva rapid si curat. Nu stim insa exact ce trebuie sa facem si de unde sa incepem.
Intreb persoanele cu mai multa experienta: trebuie neaparat sa existe un "parat"? Trebuie neaparat ca unul din noi sa intenteze divortul "impotriva" celuilalt, sau exista si o cale de mijloc, fara vinovati, ceva amiabil? Mentionez ca e vorba de 11 ani de casnicie si de 2 copii mici la mijloc.
Gabi, tie iti doresc sa se termine cat mai usor si mai repede!
Lona spune:
quote:
Originally posted by blue.moon
Gabi, imi cer iertare ca intru pe subiectul tau nu pentru a-ti raspunde, ci pentru a intreba la randul meu. Si eu sunt in prag de divort, dar am hotarat asta de comun acord cu sotul si amandoi vrem ceva rapid si curat. Nu stim insa exact ce trebuie sa facem si de unde sa incepem.
Intreb persoanele cu mai multa experienta: trebuie neaparat sa existe un "parat"? Trebuie neaparat ca unul din noi sa intenteze divortul "impotriva" celuilalt, sau exista si o cale de mijloc, fara vinovati, ceva amiabil? Mentionez ca e vorba de 11 ani de casnicie si de 2 copii mici la mijloc.
Gabi, tie iti doresc sa se termine cat mai usor si mai repede!
Cu doi copii minori, divortul amiabil in procedura simplificata nu mai este posibil.
Insa daca sunteti de acord amandiu cu termenii desparteniei, lucrurile merg mult mai usor. Unul depune cerere si cere desfacerae casatoriei sin vina ambelor parti. Celalat depune intampinare si cere acelasi lucru, divort din vina comuna.
Nu se pot evita procedurile privind incredintarae copiilor, respectiv anchetele sociale si eventual ascultarea minorilor daca au peste 10 ani, chiar daca v-ati inteles cu privire la acest aspect.
La probe este suficient cate un martor, eventual cineva din familie sau vreun prieten, care sa declare ca relatiile dintre voi sunt iremediabil deteriorate etc.
Apoi, dupa pronuntare din vina comuna, evident ca nu mai face niciunul recurs...si devine definitiva.
Succes!