Anticonceptionalele=AVORT
Raspunsuri - Pagina 4
cataghe spune:
quote:
Originally posted by RAMONELLA
"Ce nu se spune despre metodele contraceptive
(dr. C. Todea-Gross - Conferință la Oradea, 2004)"
Draga Ramonella, articolul asta e scris absolut la modul amatoristic. Din pacate nenea doctorul asta se pare ca nu prea are idee nu numai cum functioneaza pilulele astea, dar nici cum functioneaza aparatul genital feminin.
O sa incerc sa explic pe scurt si la modul cel mai simplist cam ce stiu eu despre subiectul asta. Aparatul genital feminin functioneaza sub controlul unor hormoni secretati de hipotalamus si hipofiza (GnRH, FSH, LH), care actioneaza pe ovar, care la randul lui secreta estrogeni si progesteron. Rezultatele variatiilor ciclice ale acestor hormoni sunt 1.ovulatia si 2.pregatirea endometrului pt ca oul sa se poata nida daca fecindatia are loc. In permanenta, hormonii secretati de ovar (estrogenii si progesteronul in principal) emit semnale "citite" de hipotalamus si hipofiza, care in functie de nivelul acestor hormoni in sange vor stimula secretia in continuare sau nu, mecanism care se numeste feed-back negativ. Ceea ce facem prin administrarea pilulei combinate este ca introducem in organism din afara mici cantitati de hormoni care realizeaza nivele hormonale constante ce "pacalesc" hipofiza si hipotalamusul ca sunt hormoni in organism (repet, explic foarte simplist) si acestea nu mai stimuleaza ovarul, adica ceea ce se numeste "punerea ovarului in repaus". Prin urmare, nu mai au loc variatiile ciclice care duc la cresterea foliculara si ovulatie pe de o parte, si la pregatirea endometrului pt nidare pe de alta parte.
Acuma, trebuie luate in considerare mai multe aspecte ca sa intelegem cum vine treaba cu efectul "contraceptiv" si efectul "abortiv". Primul aspect este ca efectul de supresie hormonala este direct proportional cu perioada de timp cat s-au administrat pilulele, adica este minim la inceputul administrarii (in primele zile dupa inceperea plachetei) si atinge maximul la sfarstul plachetei. Odata supresia maxima atinsa, s-a ajuns la concluzia ca se pot omite 7 pilule consecutive fara sa survina sarcina. Aceasta concluzie sta la baza pauzei de 7 zile dintre plachete.
Un alt aspect care trebuie luat in considerare este ca gradul supresiei axului hipotalamo-hipofizar depinde si de concentratia de hormoni administrata. Pilulele cu continut crescut de estrogeni realizeaza o supresie mai accentuata decat cele cu continut redus de estrogeni, de aceea in cazul pilulelor cu continut redus de estrogeni riscul unei sarcini in cazul pilulelor omise este mai mare.
Urmatorul aspect de luat in calcul este ca in timpul acestei pauze, axul hipotalamo-hipofizar incepe sa se dezinhibe, si studiile au demonstrat ca activitatea foliculara se reia. Daca se depaseste perioada de 7 zile fie si numai cu o zi, riscul sa se produca selectia unui folicul dominant este mare. S-a demonstrat insa ca acest lucru se poate produce si in acea perioada de 7 zile de pauza, mai ales in cazul pilulelor cu continut redus de estrogeni. Cu alte cuvinte un folicul incepe sa se dezvolte mai rapid decat ceilalti (acesta se numeste folicul dominant) si se indreapta catre ovulatie. Datorita faptului ca administrarea exogena de hormoni se reia, de cele mai multe ori el nu ajunge sa ovuleze, pt ca supresia se reface si nu are suportul hormonal necesar.
Daaaaaaaaar... s-a ajuns la concluzia ca undeva intre 1 si 2% din cazuri, ovulatia apuca totusi sa se produca. Daaaar, rata de esec in utilizarea ideala a contraceptivelor orale este de 1 la mie (trebuie facuta distinctia intre utilizarea "ideala", adica corecta si sutinuta, adica "cum scrie la carte" si utilizarea "tipica", adica incluzand factorii care actioneaza de obicei in cazul unui cuplu normal care practica contraceptia orala si caruia i se pot intampla tot felul de chestii: varsaturi, diarei, pilule uitate, etc etc - iar rata de esec in utilizarea tipica este, cum s-a scris aici, de aprox. 3%).
Ok, deci exista o diferenta intre cele 1-2% cazuri care ovuleaza si 1 la mie cazuri in care survine sarcina. Diferenta consta in cazurile in care ovulatia are loc dar oul nu se implanteaza. De ce? Cel mai probabil pt ca endometrul nu e pregatit. Asta e mult discutatul "efect abortiv", exista un mic procent de cazuri in care efectul de prevenire a sarcinii prin suprimarea ovulatiei este depasit, si atunci intra in actiune efectul de prevenire a implantarii sarcinii prin inhibarea dezvoltarii corespunzatoare a endometrului.
Tot ce decurge de aici este discutabil si ras-discutabil in functie de convingerile morale si religioase. Din punctul meu de vedere, chestiunea cu activitatea reziduala a ovarelor pe pilula a picat excelent pt cei care erau oricum impotriva oricarei contraceptii. Acestia s-au agatat de aspectul asta ca sa descurajeze utilizarea pilulei, si nu s-au dat in laturi de la exagerari pt asta. Astfel, zigotul in stadiu de 2-4-8-... etc celule pana la blastocist (stadiul in care are loc implantarea si in care este prezenta numai o diferentiere primara embrioblast-trofoblast) a ajuns "copil". Pulsatiile sistemului circulator primitiv din ziua 21-22 au ajuns "bataile inimii". Iar zigotul eliminat pt ca lipsesc factorii necesari pt implantare a ajuns "copil care moare de foame" (parca si auzi cum ii ghioraie matzishoarele!!). Mi se pare evidenta dorinta de a impresiona si chiar de a terifia. Bineinteles ca putem discuta la nesfarsit daca eliminarea unui zigot este sau nu avort, unii vor zice ca da, altii ca ba. Pana la urma ajungem la discutia interminabila cu "unde incepe viata?". Parerea mea personala coincide cu a Lunei: jumatati de masura nu prea exista. Sau decizi sa lasi totul pe seama lui Dumnezeu, sau decizi sa preiei controlul asupra potentialului tau reproductiv. Restul sunt detalii. Dar tot ce se poate sa ma insel.
gabi_j spune:
mai, daca dr respectiv e din Oradea, e clar... cam toti medicii is varza p-aci, eu ii cunosc. numa sa iasa banu, si restul nu conteaza.
Gabici
'Be yourself. Everybody else is taken.'
RaluD spune:
Ah, deci asta era...
Nu era o intrebare, ci un raspuns...
Multumesc, Cataghe (de profesie medic) ca ai intervenit.
Putina stiinta strica rau. Ramonella, in cazul acesta sfatul meu este sa stai in banca ta.
Raluca, Emi cea scumpica si bebelusa Ina
Ajutati-l pe Andrei sa traiasca!
www.point.ro/andrei/" target="_blank">http://www.point.ro/andrei/
cataghe spune:
Ralu, nu cred ca Ramonella are vreo vina. Ea a prezentat informatia asa cum a gasit-o, nefiind de specialitate, sigur ca nu a putut sa emita judecati de valoare asupra ei. De altfel, din pacate pe asta si mizeaza cei care scriu dupa ureche articole din astea de "popularizarea stiintei", pe faptul ca omul care nu e pregatit in domeniu nu are discernamantul necesar ca sa conteste ce scrie acolo.
Andrada spune:
In concluzie Ramonella, poti schimba titlul cu anticonceptionale = avortuletz,
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
irlandeza spune:
quote:
Initial creeata de RAMONELLA
"Pe de altă parte, desi era prezentată ca un inhibitor al ovulatiei, s-a putut constata că pilula este tot un mijloc de avort timpuriu, potrivit studiilor independente întreprinse de medici germani, olandezi, americani etc. Adeseori ovulatia are loc si atunci copilul moare, fiind lipsit de hrană, deoarece pilulele usucă glandele care ar trebui sa i-o asigure. In SUA, la Congresul "Federatiei Nationale a Avortului" din 1985, cu ocazia discutiilor asupra planificării familiei, s-a ajuns la următoarea formula adoptată de congres: "Nu vă faceti iluzii. Pilula si spirala sunt avortive". Astfel, adevărul a iesit la iveală, desi multi ani s-a căutat să se ascundă efectul de avort timpuriu al pilulei si spiralei, stiindu-se foarte bine că o divulgare promptă a acestui fapt ar fi determinat multe femei să se abtină de la folosirea lor."
Daca va gandeati ca luand contraceptive scapati de avort...va anunta ca lucrurile nu stau deloc asa. Inca o mica omisiune a ginecologilor si a producatorilor de medicamente care incheie contracte intre ei. Am citit ca organismul uman, necomportandu-se ca un robot la ora fixa, nu poate fi controlat 100% de contraceptive.
Cam o data la 3-4 luni, ovarele eliobereza ovule producandu-se astfel avort in cazul in care acestea sunt fecundate. Singura diferenta este varsta embrionului, deoarece avortul se produce in acest caz cam la 7-14 zile, oul neputandu-se lipi de uter.
Deci de avort tot nu se scapa.
Pe mine m-a cutremurat ceea ce tocmai am aflat...Eu care eram total impotriva avortului....
NUNTA
28.05.2005
http://photos.yahoo.com/ramon_ramonel
De aceea nu am folosit si nu o sa folosesc anticonceptionale. Am aflat treaba asta cu f. multi ani in urma.
Mai sunt si alte masuri de protectie , sigure.
Noi 2 singurei
RAMONELLA spune:
RaluD imi pare rau ca te-am deranjat "cu putina mea stiinta".Eu am gasit un articol care mi-a atras atentia,dar nu era foarte credibil.Tocmai de aceea am mai cautat si in alte parti si am gasit acelasi lucru.Mi s-a parut ceva foarte important si de aceea am deschis acest subiect.Tocmai de aceea nu am stat in banca mea!!!! Am crezut ca poate intereseaza pe cineva!!!!!!
NUNTA
28.05.2005
http://photos.yahoo.com/ramon_ramonel
irina.c. spune:
Cata,independent de chestiile cu avortul,faptul ca ovarele sunt puse ,,in reapaos,, pe timpul administrarii pilulelor nu este nesanatos?Mai ales cand acestea sunt folosite ani de zile,fara intrerupere?Irina si
bb Ilinca(26 aprilie '04)
"Traim intr-un paradis al nebunilor."
Serafim Rose
carolinah spune:
quote:
Originally posted by asiquote:
Originally posted by carolinahquote:
Originally posted by Annie80
Acum te pomenesti ca o fi pacat sa faci dragoste sau sa te casatoresti pt ca Ac si steriletul sunt abortabile
Technically speaking, chiar este! Pe lumea asta mai exista si prezervative, care, chiar daca impiedica procreerea (care, evident ca tot pacat este), macar nu omoara pe nimeni!
lina, cu Alina si Ana... si tati, evident
Prezervativele omoara
Razvan(07 martie 2004)si mami
Cand Dumnezeu inchide o usa , intotdeauna deschide o fereastra.
Spermatozoizii sunt "ceva", nu "cineva". Eu am spus ca nu omoara pe "nimeni", nu "nimic". Nuante... seulement pour les connaisseurs!
lina, cu Alina si Ana... si tati, evident
grati.ela spune:
Fetelor ce mai atata discutie, avortul la cerere este mai sanatos? Banuiesc ca nu sunteti dispuse sa nasteti de 10-20 30-40 de ori. Mie mi se pare penibil sa acuz pilula ca omoara copiii care nu-s copii. Asa devin criminala si daca am alte afectiuni care nu permit nidarea si nu ma tratez. Eu am luat 5 ani anticonceptionale si nu regret, am folosit 7 ani metoda naturala de urmarire a zilelor in care are loc ovulatia si am avut un singur avort si acesta in urma pierderii unei sarcini. Curetajul mi se pare atat de traumatizant psihic incat ideea pilula ucigasa devine penibila.

si mami