Pustiul meu nu vrea la gradinita
Buna ziua !
Ma aflu prima data in postura de a posta pe un forum, dar am o problema cu baietelul meu de 2 ani si 10 luni si sper ca ma puteti ajuta. Pustiul meu este un copilas prietenos care iubeste copiii si pentru ca in zona unde locuim (la casa) nu sunt copii de varta lui, am hotarat sa-l dam la gradinita cu toate are cine sa-l ingrijeasca acasa( cat timp eu si tatal lui suntem la servici)si anume are si doica(8 ore) si bunica(mama mea). Cu toate ca parea incantat de ideea de a merge la "gradi",(a plans si a facut "circ" din prima zi) copilul meu nu vrea sa stea acolo dacat isotit de doica( a fost de vreo 12 ori cate 2 ore)si mai nou nu vrea sa mai stea deloc ;plange pana nu mai poate si cere sa fie dus acasa, cu toate ca educatoarea si femeile de acolo (este camin de fapt, dar eu nu vreau sa-l las mai mult de 3-4 ore)se poarta frumos cu el.El este un copil foarte sensibil si exagerat de atasat de mine, de exemplu nu suporta sa mi se faca injectii chiar daca i-am spus ca nu ma dor(el nu a facut injectii deci nu stie ce-i aia)nu suporta sa-mi faca cineva masaj daca ma doare spatele , nu vrea sa stea cu absolut nimeni altcineva dupa ce ajung de la servici,plange frecvent dupa mine cat timp sunt la servici.Sotul meu imi reproseaza ca i-am acordat prea multa atentie chiar de cand l-am nascut.Este adevarat ca eu las la o parte nevoile mele personale(n-am mai vazut un film sau n-am mai citit o carte de multa vreme)ca sa ma ocup de el, sa-i citesc povesti sa iesim la plimbare, in timp ce tatal sau lucreaza pana tarziu si-l vede pe micut dupa ora 22 sau 23 cand se intampla sa doarma).Nu stiu cum sa procedez cu el si mai ales nu stiu cum sa-l determin sa stea la gradinita pt. ca imi dau seama ca este spre binele lui si ii va ajuta sa-si cultive un soi de independenta care il va ajuta in viitor.Astept sfaturi !
Raspunsuri
Cristina_C spune:
Poate peste cateva luni o sa accepte sa stea. Asa s-a intamplat la noi. Robert, la 3 ani nici nu vroia sa auda de grasinita, de stat acolo fara mine dar la 3 ani si 4 luni era cu totul si cu totul altfel, a ramas de la inceput fara probleme. Prima data, pur si simplu, nu era inca pregatit. Mai da-i timp, daca se poate!
Cristina,
mama lui
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C" target="_blank"> Bobita, zis si Robert, 14 decembrie 2002
Cresc...
ang_rad spune:
Iti multumesc Cristina C pentru sfat. Eu sufar foarte mult daca il vad pe Ionut nefericit, vreau sa-l iau "cu incetul" sa-l fac sa inteleaga ca nu i se va intampla nimic rau la gradinita, nici o clipa nu am fost de acord cu persoanele care ma sfatuiau sa-l las acolo sa planga pana se plictiseste, eu nu vrau sa sufere vreun soc, sau sa nu mai vrea sa auda de gradinita niciodata. De asemenea eu sunt o persoana careia nu-i place sa constranga pe nimeni,darmite pe micutul meu care si asa este sensibil si plangacios.Sa nu credeti ca il rasfat prea mult si de aceea este copilul asa, de exemplu daca face "crize" din motive neintemeiate cand vrea neaparat sa-i cumpar o jucarie chiar daca are ceva asemanator(are zeci de masinute)sau vrea musai sa obtina ceva ce nu are voie(de ex. acte din poseta mea sau cutitul, sa se joace cu ele)il cert si nu ii dau intotdeauna ceea ce isi doreste.M-am aflat frecvent in situatia ca nu puteam sa-l potolesc din plans daca nu i-am cumparat ce-si dorea, sau daca i-am cumparat o jucarie lui nu-i era suficient si mai dorea si alta, motiv pentru care facea un "scandal" de se uita lumea dupa noi ca dupa urs.Este adevarat ca pana la varta de 2 ani nu l-am putut refuza cand dorea sa-i cumpar ceva, motivandu-mi ca este mic si nu intelege de ce nu se poate.De cand am inceput sa-i"tai macaroana" si sa nu-i mai cumpar chiar tot ce-si doreste( cam de un an de zile) sa vezi plans si "circ" de toata frumusetea !Este foate greu sa pui restrictii cand copilul urla si se manifesta asa cum face Ionut, dar pe de alta parte daca ii faci toate mofturile sigur nu -l vei mai putea stapani.Cu celalalt baiat pe care il am(21 de ani; diferenta de 18 ani intre Ionut si el)nu am avut niciodata probleme din astea ;chiar daca ma iubea pe mine cel mai mult nu a plans daca l-a ingrijit altcineva( cand era micut m-a ajutat bunica, statea cu el de 2 ori pe saptamana), nu a facut crize daca nu i-am dat sau cumparat anume lucruri, intelegea tot ce il rugai cu toate ca l-am rasfatat destul de mult (era primul copil).Ionut, mezinul este foarte indaratnic, foarte plangacios,mi-am dat seama ca are un caracter mai dificil, dar pe de alta parte este atat de dulce, de frumos, tandru , "lipicios" si-mi doresc din tot sufletul sa-l ajut sa accepte ideea gradinitei, stiu sigur ca-i plac copiii deoarece este superfericit cand vin in vizita niste prieteni ce au copii de varsta lui sau cand mergem noi in vizita la ei(vizite care din pacate din cauza programului incarcat se intampla doar in weekend si nu in fiecare weekend).
Angie, mama lui Ionut
giulia71 spune:
Incearca tot asa , sa mearga insotit de bona iar acasa citeste-i povesti cu copii care se joaca impreuna!
Toate am trecut prin faza asta si pana la urma e ceva normal, asa ca nu fi ingrijorata.
Daca asa-zisele crize se accentueaza, evita o perioada scurta gradinita.
Sa auzim de bine ;)
KSorana spune:
Poate ca ar trebui sa-l lasi mai mult de 2,3 ore.Nici nu a ajuns bine la gradinita ca trebuie sa plece.
patou spune:
eu tocmai am citit articolul "3 ani, varsta mersului la gradinita"; si inclin sa cred ca nu e inca pregatit - acolo se vorbea de varsta de 3 ani ca varsta ideala pentru a incepe gradinita, dar in acelasi timp de o varsta psihologica, adica unii copii pot fi pregatiti de la 2 ani si jumatate in timp ce altii sunt pregatiti abia la 4 ani(ca daca l-ar fi cunoscut pe al meu ar fi scris 5 ani in loc de 4)
"il est plus facile de dissocier un atome, que de se débarrasser d'un préjugé"
betiana spune:
Dependenta de mamici trebuie treptat sa fie diminuata.O mamica trebuie sa aiba si un timp numai al ei.Este bine sa fiti consecvente in ceea ce solicitati copilului.Daca ii spuneti ca intre orele 16 si 17 nu are voie sa va strige pentru ca va odihniti,atunci, chiar daca striga nu ii raspundeti.Se va crea un reflex conditionat.Asa si cu gradinita.Daca sta yilnic 2 ore la gradinita,reflexul lui va fi ca dupa 2 ore va plange ca vrea acasa.Creati copilului reflexe conditionate solide si rasplatiti-l pentru neincalcarea conventiilor intre voi si copil.
ralu spune:
Betiana-cata dreptate ai!! si fetita mea-2 ani si 3 luni, plangea cand o culcam si o lasam in patutul ei singurica. Eu ma duceam imediat la ea. Nu mai stiam cum sa procedam. Intr-o seara sotul meu m-a rugat sa o las un pic sa planga fara sa ma mai duc la ea. Asa am facut. Dupa 10 minute de tipete (false) a adormit. Din acea seara asa am facut si pe zi ce trecea Maria a inceput sa tipe din ce in ce mai putin. Acum se duce singurica la patutul ei. Ma mai striga o data sau de doua ori si apoi renunta si adoarme.
LYADA spune:
Buna,
Din ce povestesti tu, eu am senzatia ca l-ai rasfatat foarte mult. Si pana la 2 ani (nu numai dupa varsta asta) copiii inteleg ca nu pot obtine ce vor daca fac crize de plans.
Ai asteptat cam mult pana sa "schimbi foaia" si va dura cel putin la fel de mult pana reusesti sa il faci sa coopereze. Copilul stie deja cum sa te "joace" ca sa ajunga la rezultatul dorit.
Mai cred ca nu reusesti sa fii ferma/consistenta in indeplinirea dorintelor, spune-mi daca ma insel: o zi/perioada scurta, 2-3 zile rezisti unor scene de plans, apoi ii dai/cumperi/oferi ceva numai sa taca?
Poate aude acasa comentarii de la bona/bunica " ce ii trebuie lui gradinita cand noi putem avea grija de el" si atunci gradinita nu apare ca o alternativa de dorit. Asta e una dintre problemele mele.
Eu sint mai "militaroasa" cu copilul si tot este atasat de mine. Nu vreau sa imi interpretezi gresit parerea , mai ales ca nu ne cunoastem. Insa m-am gandit ca cu cat tu ii satisfaci dorintele si petreci cu el atat de mult timp (fara timpul "pt tine", timp la care subscriu la parerile fetelor, trebuie sa existe)cu atat nu are de ce sa vrea la gradinita. Intre tine si copii pe tine te va alege mult timp, mai ales ca este micut.
lala spune:
probabil ca nu este inca pregatit pentru gradinita; daca ai posibilitatea tine-l acasa si mai incearca anul viitor.
Arata-i ca-l iubesti, rasfata-l pentru ca este inca mic si incearca sa-i induci ideea ca trebuie sa mearga la gradinita pentru ca acela este serviciul lui.
Pepsi spune:
Angie, si eu am un baiat de 2 ani si 4 luni, el merge la gradi de la 1 an jumate. la prima lui gradinita nici dupa 1 luna nu a reusit sa se adapteze, de aia, am si schimbat-o, la a doua merge de 1 an si a fost f bine, pina l-au schimbat in grupa mai mare, pe urma n-a mai vrut sa mearga, plingea cind il lasam, a urmat o perioada de 2 saptamini f grele, desi mergea aici de 1 an, i-a trebuit 1 luna, ca sa se adapteze de tot. si noi am inceput cu 2-3 ore pe zi, dar pe urma trebuie marit timpul treptat, ca sa aibe timp si el sa participe la activitati, bona nu e o ideea buna sa ramina, ca el trebuie sa faca diferenta dintre casa si gradi, cam intr-o luna, 1 luna jumate daca nu s-a obisnuit inseamna ca e o problema, si e mai bine sa-i schimbi gradinita. Lor niciodata nu le va placea la gradi ca si acasa, asta e clar, le place la copii, etc, dar nu ca si acasa, tin minte ca mi-a fost f greu prima data cind a mers la gradi, il mai alaptam inca, si nu a fost deloc usor, ptr amindoi a fost perioada cea mai grea pina acuma, dar a trecut, si ei se obisnuiesc, si gradinita are partile ei bune, dar si rele....ca orice in viata.
si eu cind vin de la servici, stau cu el, nu fac altceva, ma ocup numa de el, si-mi place f mult, profit de fiecare clipa, ca mi-e dor de el, de mincare, si treaba mi-o fac dupa 21.30 cind il culc. o viata avem, si ei o copilarie au, trebuie sa profitam........
acuma, toti copii se arunca pe jos si fac crize, cind nu le dai ceava, mai ales la virsta asta, cine zice ca nu, eu nu cred, dar asta nu inseamna ca nu-l cresti bine, uite cum ai spus si tu cind nu e voie nu e voie, si el trebuie sa stie asta.....inainte nu-i explicam lui Dominic de ce, dar acuma ii explic, nu intelege tot timpul, majoritatea timpului intelege, si e mai usor, incerc cu tot felul de povesti si trucuri....de ex dimineata cind sa mergem la gradi nu prea vrea, si atunci ii zic ca daca mergem o sa vada camioane(ii plac f mult), si asa fuge primul la usa.......si sa nu crezi ca ei nu inteleg, inteleg tot, si cind mergem la magazin si vrea ceva si nu e momentul sa luam, ii explic ca daca-l lasa acolo va avea cu ce sa se joace si data viitoare....si-l pune jos......
trebuie multa rabdare, si copilul e mai atasat de tine, ptr ca tatal il vede mai rar, e normal, mi-am dat seama ca ei au mare nevoie de repere......de stabilitate, de rutina.....
persevereaza si vei reusi, dar cum am spus fara sa stea bona cu el la gradi, si daca dupa 1 luna 2 inca nu s-a adaptat e o problema cu gradinita, pur si simplu nu-i place, incearca alta......succes
Flavia, mama lui Dominic 17 mai 2004
http://fr.pg.photos.yahoo.com/ph/sgflavia/album?.dir=/f878
http://community.webshots.com/user/pepsidominic