program redus 6 ore pt. gravide
in cazul in care mi s-a recomandat program redus de 6 ore din partea medicului ginecolog si lucrez intr-un minister, cum trebuie sa procedez ? Mentionez ca nu am instiintat in scris faptul ca sunt insarcinata, pana acum, ci doar verbal.
Trebuie o hartie si din partea medicului de familie?
Trebuie sa existe o cerere de aprobare a acestui program sau pur si simplu anunt despre acest fapt?
In cazul in care trebuie facuta cererea cui trebuie adresata avand in vedere ca am o mie de sefi, dir, dir general, mai sunt cei de la personal cu dir. lor si secretarul general.
Pece perioada se acorda aceasta facilitate?
Va rog luminati-ma si pe mine
Pupici si mersi frumpos,
Ada
Raspunsuri
kriss79 spune:
Trebuie sa instiintezi neaparat angajatorul in scris asupra starii de graviditate. Se anezeaza si adev. de la medicul de familie. Cererea va fi adresata directorului serv. de resurse umane.
O.U. 96/2003 priv. protectia maternitatii la locurile de munca prevede in:Art. 13. - Īn baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate īndeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
pentru mai multe informatii da click pe link:
http://www.protectiamuncii.ro/legislation/oug_96_2003.shtml
POZE
Incercarile mele
Cristina S.
ada spune:
Ma miram eu sa fie asa usor. Cererea a fost aprobata dar cei de la financiar au spus ca trebuie sa aduc certificat medical cu codul 10. Eu cred ca ei gresesc din moment ce Art. 13 spune ca veniturile salariale sunt integral suportate de angajator, insa ei se leaga de partea a 2-a a art. 13 "...potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale".
Ma poate lamuri cineva daca am dreptate si in acest caz daca exista vre-o norma de aplicare a acestui articol, eu am cautat dar nu am gasit.
Multumesc frumos
Rozi spune:
Este adevarat ca trebuie sa duci certificat medical cu codul 10 (reducerea cu 1/4 a timpului de lucru). Pt asta ai nevoie de avizul Casei de Pensii NUMAI in situatia in care reducerea timpului de lucru se impune in urma unui accident de munca sau boala profesionala. Sa citeasca mai cu atentie Legea 19, Ordonanta de Urgenta 158/2005 si Ordinul 125/2006.
Insa indemnizatia platita pe baza acestui certificat medical - adica cei 25% din salariu - o suporta fondul de asigurari de sanatate, nu angajatorul.
Deci trebuie sa mai citim normele la OU 96, ca le-am uitat.
ada spune:
cred ca e vreo reglementare pe undeva care/mi scapa. Bine, mentionez ca sunt pe dinafara cu legile astea dar asa ce-am citit si io acum.....d-aia apelez la voi...
Daca articolul 13 din OUG 96 se oprea la ".....fondul de salarii al angajatorului", intelegeam dar se continua cu "...potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale", iar eu am vazut:
- in 158/2005 la art. 10 si 11 o baza de calcul de 6 luni pentru calculul indemnizatiilor prev. in art. 2 si faptul ca asiguratii beneficiaza de indemnizatie in baza certificatului medical, ori daca ar fi vorba sa ma incadrez aici asta se contrazice cu art.13 unde se cere doar recomandare
- in 158/2005 la art. 19, indemniatia nu este egala cu venitul salarial integral si nu ar fi acordata integral de angajator si nici nu se face referire la 96/2003
- in 125/2006 ca pt. reducere timp munca este nevoie de certificat concediu medical
- pe de alta parte in reglem privind sistemul de asigurari nu vad ca s-ar prevedea pe undeva ce inseamna reducere timp munca, pentru aceasta se acorda tot concediu medical, sau ca se acorda gravidelor
si in norme pt. 96/2003 nu vad nimic referitor la art. 13!!!!!, doar la riscul maternal
Intrebarea este eu beneficiez de o reducere a timpului de lucru cum apare in art. 13 din 96/2003 si nu am nevoie de concediu medical sau ma incadrez in 158 si/mi trebuie certificat medical cum incerca sa ma convinga colega de la financiar ????
lamuriti/ma va rog pentru ca ei au spus ca pot veni doar 6 ore, pana la urma, dar nu vreau sa ma trezesc ca dau inapoi bani sau ca trebuia sa vin la program lung, oricum ma stresez si tocmai asta trebuie sa evit acum
Multumesc mult celor care au avut rabdare sa citeasca si sa/mi raspunda
m_monique spune:
eu din 18 septembrie am inceput programul de 6 ore.
am dus la serviciu, de la medicul ginecolog o scrisoare medicala, in care se preciza ca am sarcina cu risc de avort si se recomanda reducerea programului de lucru.
la serviciu am facut o cerere, in care am anuntat angajatorul ca sunt insarcinata si am cerut reducerea programului de lucru. la aceasta cerere am atasat scrisoarea medicala.
la sfarsitul lunii septembrie am primit lichidarea. numarul de ore lucrate era cel normal, (168, adica 21 zile lucrate), si bineinteles salariul a fost integral.
nu a trebuit sa merg la nici o expertiza la medicina muncii, pentru ca eu ma incadrez la risc maternal si nu la risc profesional.
29 + cu
Nunta noastra