Avem probleme cu cititul.

Avem probleme cu cititul. | Autor: crini

Link direct la acest mesaj

Nu ii place sa citeasca, o face doar sub presiunea mea, citeste prost, adica se poticneste des si uneori spune alt cuvant decat cel scris, chiar unul care nu exista.
De multe ori nu reuseste sa povesteasca despre ce e vorba, sunt cuvinte al caror sens ii scapa si isi creaza o anumita interpretare dupa ce i se pare ei ca ar trebui sa insemne (de ex. nu stia ce-i aia maner si a inteles ca jucaria era in mana, nu fixata pe maner)
Nu are perceptia corecta a timpurilor, imi povesteste doar la prezent, chiar daca in text era trecutul, conditionalul, mai mult ca perfectul...
Are 7 ani, trece in clasa a doua, e nascuta aici si a facut 3 ani gradinita, are contact cu copii italieni de varsta ei, i-am citit povesti in italiana (dar si in romana). Nu am pus-o sa invete sa scrie sau sa citeasca romaneste tocmai pentru a nu o debusola.
Ce ar trebui sa fac s-o ajut? Cum sa ma comport?





Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Exact la dislexia ma gindeam si eu.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Simonna spune:

Crini...
eu n-as sari la concluzii... Incearca sa cititi din joaca... Incearca sa o recompensezi pt ca citeste... Eu nu stiu, personal, nici un copil de 7 ani care citeste pentru ca asa ii place lui nu pentru ca mama ii pune cartea in mina. O sa apara aici o mie de exemple de mamici atacate in onarea lor de mamici, repet: eu, Simonna, nu cunosc niciunul, roman, anglofon, francofon... Stiu un singur copil care citeste ca si cind ar bea apa, dar ala face si sudoku la cei 7 ani ai lui, asa ca-l scot mereu din competitia :)
La noi ultima inventie contra protestelor de seara contra cititului suna cam asa: Daca la 8 fara 20 esti linga mami in pat, cu cartea in mina si citesti toata povestea, atunci iti citesc si eu un pic, si ai voie o juma de ora la televizior. Si la 8 jumate fix esti la orizontala, sub plapuma, in patul tau. Si tine, dom'le, citeste. Ca intre timp mai batem si cimpii, da, asa e, dar la fiu-meu obligatul n-a dus niciodata nicaieri, prefer sa creada ca ne jucam...
Cu drag,
Simonna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

simonna, ce a explicat crini e mai mult decit faptul ca fata nu vrea sa citeasca.
Fiul meu chiar citeste cu placere, dar asta mai nou. Nu vroia nici el sa auda de litere, scris, citit. Dar de cind a inceput scoala nu stiu ce metoda au astia ca nu se mai vaita deloc si facem lectii zilnic! Parca nu e acelasi copil.
Ma rog... Altfel nu l-am impins nici eu, daca nu i-a placut...
Dar intelege ce citeste, ridem sau ne intristam in functie de poveste.
Eu zic ca instinctul mamicilor functioneaza bine. Crini, ai incercat sa vorbesti cu invatatoarea? Ce parere are? Ea stie mai bine cum e fiica ta in comparatie cu alti copii la virsta asta.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Diagnosticul de dislexie se da in jur de 8 ani (clasa a II-a).Copilul poate omite litere,silabe,poate face inversiuni de litere sau confuzii intre sunete.Dar din cate am inteles eu aici problema este putin mai serioasa.Fetita nu intelege mesajul.In cazul acesta trebuie sa i se explice exact fiecare propozitie pe care o citeste si sa i se puna intrebari la sfarsitul textului.Puneti-o sa recompuna din silabe decupate cuvinte date de dumneavoastra si sa formuleze propozitii cu aceste cuvinte. (Ex: i se dau silabele du- pa- re, iar ea trebuie sa formeze cuvantul padure; ]n propozi'ie va spune "Padurea este deasa" sau "Padurea este intunecata"; dupa ce spune oral propozitia puneti-o sa o scrie.Numarati cate cuvinte are propozitia.Intrebati-o care este primul cuvant din propozitie,dar ultimul ?).Puteti sa jucati cu ea jocul spanzuratoarea si sunt convinsa ca o sa-i placa.Puneti-o sa scrie cat mai multe cuvinte care incep cu un anumit sunet.Cititi impreuna o pagina ; ea jumatate si dumneavostra jumatate.Alegeti expresiile frumoase.Repovestiti-o si apoi lasati-o pe ea sa v-o povesteasca.Scrieti pe cartonase cuvinte cu litere de tipar si rugati-o pe ea sa le rescrie cu litere de mana.Incurajati-o si laudati-i eforturile !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Betiana, aici unele din metodele descrise de tine se folosesc la scoala obisnuita - in clasa intii. Fiul meu raspunde foarte bine la ele.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crini spune:

Ramona si Adela, am citit articolul despre dislexie dat de Adela, mai caut informatii, eventual o intreb si pe pediatra ce parere are si vad daca e cazul sa merg la un specialist.
Invatatoarele ei sunt multumite, o lauda si cea de matematica si cea de italiana, dar asta poate fi si datorita faptului ca e un copil cuminte, nu vorbeste in timpul orelor. La matematica e chiar buna, lucrez si eu cu ea acasa. Iar la italiana scrie frumos, scrie corect la dictari, mai putin daca trebuie sa copieze. Insa la scoala nu copiaza, fac doar dictari. Nu li se dau texte de citit la prima vedere, iar ce are pentru acasa, exerseaza pana il invata aproape pe dinafara.
Simonna, sper sa ai dreptate, am sa incerc si asta, sa o pun sa citeasca seara, intr-o clima de 'hai sa ne relaxam', nu 'hai sa facem lectii'. Poate sunt eu prea pretentioasa si asta o streseaza.
Betiana, jocul cu formarea cuvintelor din silabe il face din ultimul an de gradinita. Si spanzuratoarea joaca si ii place. Copiere de mana dupa text in cursiv facem, cu 2-3 greseli pe pagina.
Am sa incerc citirea si povestirea alternativa, de asemenea cautarea expresiilor frumoase (desi aici nu cred sa am mult succes, e destul de pragmatica).
Va multumesc tuturor pentru interesul aratat si astept si alte sugestii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Nu stiu daca la voi sunt dar aici sunt niste carti electronice care citesc odata cu cel mic, ii citesc celui mic si l stimuleaza in nenumarate feluri. Cauta si la voi. Aici fac parte din gama de jocuri electronice LEAPFROG.

Spor la citit!!!

corinadana mama Ralucai
The mother's heart is the child's schoolroom.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaT spune:

Buna, eu nu prea stiu ce sa zic, fetita mea abia acum este in clasa 1. Dar bona ei imi spunea ca a stat cu fetita in clasa a 4-a care nu putea sa citesc la televizor iar mamei ei i se parea normal. Si Oana cand ii citesc e convinsa ca intelege foarte bine asa ca nu se oboseste sa ne intrebe ce inseamana cuvantul respectiv. Ma opersc cand cred ca nu intelege si explic.

corinadana, te rog frumos arata-mi si mie un exemplu de astfel de jucarie.


www.babiesonline.com/babies/o/oana/" target="_blank"> 6 ani si ...




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Se gasesc aici la magazinele TOYS R US.Poate intri pe site ul lor si le vezi.

Ieri i am cumparat un turbo-twister cu care se joaca si invata inmultirea, impartirea, adunare si scadere, procente si fractii. Si un altul care o invata sa scrie corect in engleza. Raluca stie sa citeasca f mult in engleza, citeste n fiecare zi ptr boboceii de clasa 1a si din vara stie sa citeasca si n romana care e incomparabil mai usor.

corinadana mama Ralucai
The mother's heart is the child's schoolroom.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Cum ti se pare turbo-twister? Pentru ce virsta crezi ca se potriveste?

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput