Bebelusi de ianuarie - februarie 2006 (92)
Raspunsuri - Pagina 14
pufumic spune:
MONI, Diana e cu siguranta precoce, cartile sunt undeva pe la mijloc si Vladimir e cu siguranta in urma . Eu in schimb am fost atat de precoce ca pe la 10 luni mi-am zis ca e timpul sa-i fac pe ai mei sa moara de inima si-am inghitit o lamela de intrerupator. Ma deplasam deja cu mare usurinta in picioare (in 4 labe nu mai vorbim) si dobandisem si capacitatea de a apuca cu destula siguranta si repeziciune obiecte mici, in asa fel ca am insfacat objectul cu pricina de sub nasu' lui tata, care surubarea linistit. Am avut noroc ca n-am murit eu. Nici ai mie, bineinteles.
Ioana si Vladimir (08.02.2006)
http://www.dropshots.com/pufumic
monica70 spune:
PUFUMIC si eu cica la 10-11 luni aveam asa o viteza la mers (singura) ca am picat in asa hal si m-am speriat de n-am mai vrut sa merg singura pana peste 2 luni!Dar astia de azi sunt chiar precoci! MARIO al lui IRINA (care e campion la precocitate) merge demult pe langa mobile prin casa! Diana inca doar de manutze merge,dar nu cred ca mai are mult si cu restul
MONI de DIANA (01.01.2006)
ALBUME DIANA
http://www.dropshots.com/jerpelm
Denisam spune:
Multumim de urari.
LA MULTZI ANI ALEXANDRE SI MARY!
Moni si Pufu- sieu ammers la 8 luni singura in picioare,fii-me anu vrea inca, doar de 2 maini si una cand se simte e ainsigurantza.
In rest face de toate, ca si Diana, mai putzin in 4 labe, mai nou se rostogoleste si suceste la greu sa ajunga la ce vrea cand e pe covor.
VA pupam, o zi frumoasa, treb sa merg sa papam sisa vb in tzara cu bunicii.
Mirela-pupicei si sanatate lui Dani!
Denisa
Denisa ');si Emma Andreea (17 Ian.2006)
Emma Andreea
Zambeste, si maine e o zi!
silvi_2005 spune:
salutare tuturor si pupici.Am mai vrut sa scriu de 2 ori dar nu m-a lasat Alain aveti www.reclamamascataatentie/2_6_Copilul_sugar.html/" target="_blank">aici mai detailat despre dezvoltarea sugarului pana la 12 luni.Alain e mai bine dezvoltat motric si lingvistic decat srie in carti ca ar trebui sa fie la varsta lui dar la capitolul alimentati e aporape ca un nou-nascut O sa pun deseara niste filmulete si pozici cu el, ca n-am mai pus demeult, pupicei.
Mirela, pupici lui dani.Tu esti mai bine?
Pufumic, nu te mai supara pe faza cu stersul mesajelor, eu am patit-o cu Alain de cateva ori, o data mi-a blocat calculatorul dupa ce scrisesem la o lucrare vreo 3 pagini fara sa apuc sa salvez de atunci nu-l mai ai mami in brate la calc.....decat exeptional cand il las sa se prosteasca.
poze
silvi_2005 spune:
offfffff se pere ca nu se poate pune asa ca se considera reclama, atunci o sa dau si eu copy paste ca ce sa fac....luna a 8-aMotricitatea generala
a) Culcat pe spate sugarul nu mai ramane in aceasta pozitie, ci se intoarce pe ambele parti si se poate rostogoli.
b) Asezat pe burta, isi controleaza bine capul, isi intinde bine bratele, trunchiul si membrele inferioare. Din pozitia "pe burta", sugarul trece in pozitia de "mers in patru labe", la inceput inca nesigur inaintand "de-a busilea". Unii se invartesc inca in jurul propriului ax, iar altii se deplaseaza de-a-ndaratelea. De subliniat faptul ca sunt copii care sar peste aceasta etapa, trecand direct la mersul in picioare sprijinit de mobilierul din casa.
c) Poztia sezand. Sugarul se tine bine pe sezut, fara nici un sprijin, dar nu poate inca sa treaca din pozitia culcat in aceea de asezat; nu va reusi aceasta performanta intre 8 si 10 luni.
Puteti sa-i procurati un scaun inalt, special, sau sa-l instalati intr-un fotoliu mare; va fi incantat de aceasta favoare si va putea sa asiste la activitatile familiei.
Cand este asezat pe un plan perfect orizontal el tine spatele drept si are un control bun al trunchiului si capului. Se misca in jurul axului propriu, iar miscarile sunt bine coordonate.
d) Ridicarea in picioare. Doar o mica parte din sugari apuca de gratiile patului si se ridica singuri in picioare. In schimb, la aceasta varsta, sugarul normal se prinde de mainile mamei si se ridica in picioare, apoi sta in aceasta pozitie, cu usoara balansare, tinand degetele de la picioare indoite ca si cand ar vrea sa apuce asternutul. In aceasta pozitie nu are un echilibru stabil, dar apucat de axile sugarul paseste, nesigur, uneori deplasand inainte acelasi picior. Reflexul de apucare al talpilor se mentine.
Motricitatea fina. Apucarea
Apuca cu tot mai multa usurinta: "se napusteste" cu mana cu mai multa precizie asupra unui obiect dorit si il prinde intre palma si degetul mare. Un nou progres important: apuca obiectul cu degetele, il trece dintr-o mana in alta si il "cuprinde" cu privirea.
Cand apuca un cub, il tine in asa fel incat mai poate apuca unul. Se intinde sa apuce toate jucariile din jurul lui. Le urmareste cu privirea daca au cazut. Da drumul intentionat la obiecte. Se joaca la masa cu obiecte de diferite dimensiuni si incearca sa constate ce se intampla daca le misca sau le arunca.
Arunca un obiect pe podea si mama il ridica; repeta operatiunea de multe ori, fara sa se plictiseasca.
Din orice pozitie stabila intinde mana pentru apucarea obiectelor, chiar incearca sa ajunga la obiecte aflate in afara sferei lui de actiune. Mainile sunt "deschise" si degetele pregatite pentru activitatea motorie mai fina.
Mainile se intalnesc pe linia mediana; se joaca mult cu mainile si picioarele. Pipaie si atinge obiecte; invata sa cunoasca diferite materiale, sa deosebeasca suprafete placute si dezagreabile, fata de care reactioneaza prin placere sau disconfort.
poze
silvi_2005 spune:
Lungimea si greutatea normale
Cresterea in greutate este tot mai inceata. Intre 8 si 12 luni cresterea saptamanala este de 60-85 g, rezultand o medie lunara de 250-300 g.
Este suficienta o cantarire bilunara sau chiar lunara. Cantarele noastre pentru sugari inregistreaza greutatea pana la maximum 9 kg. Curba greutatii sugarului nu se potriveste totdeauna cu curba din diagramele cu crestere medie a "sugarului normal". O cifra cu cateva sute de grame mai putin decat "cifra normala", la un sugar mare, nu trebuie categorisita ca "distrofie" sau "malnutritie".
Greutatea sugarului este un parametru care trebuie apreciat in contextul altor criterii de apreciere a starii de sanatate: lungime, imbolnaviri, dezvoltarea psihomotorie, contact social, comportament emotional etc.
Sugarii cu greutate prea mare. Unii sugari au tendinta de a se ingrasa excesiv, cu mult peste "media" scrisa in diferite carti. Nu se poate vorbi despre obezitate daca un sugar este rotunjor, dar cu lungime mai mare, cu "tonus" muscular bun, armonic format. Cei mai multi arata asa in primul an de viata; apoi "slabesc" si se lungesc cand incep sa se miste mai mult. Greutatea sugarului nu depinde numai de varsta, ci si de tipul constitutional, de lungime si de alimentatie (cantitate, calitate). Ca si adultul, si copilul mai mare, sugarul nu trebuie sa fie prea gras. Grasimea nu confera o stare de sanatate mai buna; dimpotriva, sugarii grasi, pastosi se îmbolnavesc mai usor, au o rezistenta mai scazuta la infectii si fac forme mai grave de boli.
Cei mai multi oameni (adulti si copii) au un plus de greutate pentru ca mananca mai mult decat necesita organismul. Daca toti membrii unei familii sunt obezi, aceasta se datoreste de cele mai multe ori unor obiceiuri culinare gresite, unui aport excesiv de calorii.
Daca un sugar are un plus de greutate, medicul este singurul care decide daca trebuie sa slabeasca putin, dand indicatii amanuntite de regim. Mama nu va pune un copil la "cura" de slabire din proprie initiativa. La astfel de sugari se vor evita fainoasele, dulciurile, untul, sarea. Gustarile vor fi constituite din fructe.
Cresterea in lungime intre 6 si 12 luni este de 6 - 10 cm. Masurarea lungimii sugarului se va face si cu ajutorul medicului sau asistentei de ocrotire, deoarece
imobilizarea si intinderea sugarului pe o masa ca si utilizarea panglicii metrice implica de multe ori erori de tehnica si interpretare.
Si asta mi s-a parut interesant
poze
silvi_2005 spune:
luna a 9-a
Dezvoltare armonioasa
Si in aceasta luna se observa o serie de schimbari la sugar. Devine mai activ, se taraste in toate partile, incearca sa se agate de marginile patului sau tarcului si cerceteaza lumea din jur. Orizontul lui s-a largit mult. Invata sa mestece alimentele.
Toate acestea modifica unele dintre obiceiurile sugarului. Uneori este nelinistit si nerabdator fara motiv. S-ar putea sa doreasca sa faca un lucru pentru care nu este inca apt. De exemplu, incearca sa stea in picioare, sa-si foloseasca mainile intr-un scop anumit sau sa pronunte "cuvinte noi". Daca reuseste, in cateva zile se va linisti. La deschiderea usii face semne ca vrea sa fie dus afara. Recunoaste pregatiri ce se fac pentru plimbare si se bucura zgomotos.
Motricitatea generala. In aceasta luna, sugarul poate umbla "in patru labe", sta in sezut, se culca singur si se ridica fara dificultate. Uneori reuseste sa se ridice in picioare daca se poate apuca de ceva, de exemplu de gratiile patului.
Nu reuseste insa sa stea in picioare nesprijinit; daca-si da drumul de manute cade. In mod obisnuit, trebuie sa se tina bine cu ambele maini pentru a-si mentine echilibrul. Unii copii, dupa ce stau putin in picioare, incep sa planga. Acestia au invatat sa se ridice, dar nu stiu inca sa se aseze singuri. Daca sunt ajutati sa se aseze, sunt multumiti, apoi incep jocul de la capat.
Motricitatea fina. Copilul invata miscarea de opozitie a policelui (degetului mare). Reuseste astfel sa apuce obiectele intre police si celelalte degete. Aceasta achizitie este la baza multor actiuni. Toata familia va deveni ordonata in aceasta perioada, indepartand din jurul copilului toate obiectele mici (nasturi, bile, bomboane), pe care le-ar putea introduce in gura, riscand sa se "inece" (sa se sufoce).
Pentru a atinge unele obiecte, poate folosi degetul aratator; curand va invata sa arate cu el ceva. Capacitatea de a folosi separat degetele si de a armoniza miscarile lor reprezinta un progres apreciabil fata de perioada in care isi misca pumnii stransi, fara nici un scop. Din orice pozitie se afla in echilibru, intinde mana pentru a apuca obiecte, inclusiv in afara sferei lui de actiune. Priveste obiectele pe care le are in mana. Se joaca cu mainile, picioarele si intregul sau corp.
Limbajul. Ca si în luna precedenta pronunta "mama" si bisilabe si imita sunete pe care le aude sau le pronunta si singur. Incepe sa vorbeasca soptit, isi moduleaza vocea. In general, insa, vorbirea la aceasta varsta este fara adresa.
Contactul social si comportamentul emotional. Sugarul zambeste si priveste prietenos. Intelege intrebari simple: "unde este mama?" si priveste in directia respectiva. Strainii sunt priviti cu rezerva. Orice interventie in dorintele lui declanseaza proteste. Nu-i place sa fie atins de unele persoane straine. Isi exprima dorintele clar si categoric. Reactioneaza la interdictii ("nu!") si aprobari ("da!"). Si-a stabilit tactica proprie si a invatat sa descopere punctele slabe ale adultilor.
poze
silvi_2005 spune:
luna a 10-a
Dezvoltarea psihomotorie
Motricitatea generala
Culcat pe spate sau pe burta, sugarul se intoarce pe o parte sau pe alta, se rostogoleste, se poate ridica in sezut si uneori o "porneste" in patru labe.
Statul in sezut. Cu timpul a ajuns ca in aceasta pozitie sa stea liber, cu echilibru bun; se sprijina in fata, lateral si in spate cu usurinta. Se deplaseaza sezand inainte si in jurul axului corpului.
Ridicarea in picioare. Cei mai multi se ridica tinandu-se de obiecte; putini reusesc sa se ridice si singuri (uneori). Dupa ce sugarul s-a ridicat si se sprijina, sta destul de stabil si se deplaseaza lateral de-a lungul unor mobile sau tinandu-se de marginea patului.
Motricitatea fina
Capacitatea de a opune degetul mare degetului aratator este una dintre marile cuceriri ale omului care permite folosirea mainilor la operatiuni fine (scris, mestesuguri etc).
Dobandirea acestei capacitati are loc intre a IX-a si a Xl-a luna. De la 6 luni (cand miscarile manutelor erau atat de neajutorate atunci cand vroia sa apuce un obiect mic) pana la 10 luni (cand, cu o miscare gratioasa, reuseste sa ridice intre degetul mare si aratator o firimitura de paine) a intervenit un progres urias in coordonarea nervoasa .
Alte progrese ale dezvoltarii motorii. in general, copilul va practica si isi va desavarsi achizitiile din luna precedenta. Nu se inregistreaza progrese remarcabile. In ceea ce priveste mersul sprijinit, nu exista o regula generala: unii reusesc destul de bine, in timp ce altii (mai putini, este adevarat) nici nu incearca!
Limbajul
Unii copii continua sa-si largeasca "vocabularul" cu alte cuvinte bisilabice, altii nu se grabesc deloc sa vorbeasca. Cuvintele sunt fara adresa.
poze
silvi_2005 spune:
luna a 11-a
Unele "progrese"
La sfarsitul primului an de viata, copilul isi manifesta evident nevoia de
companie.
Vrea sa se joace in incaperea in care se aflaceilalți membri ai familiei si asteapta sa i se vorbeasca, iar daca este lasat singur, reactioneaza deseori prin plans.
Sta in picioare
Un alt progres remarcabil este ca sugarul sta in picioare. El reuseste sa se agate de grilajul patului sau tarcului, incearca sa se ridice, si dupa multe eforturi si caderi, triumfeaza: sta drept în picioare.
Statul in picioare ("statiunea bipedă") este proprie omului. Este progresul cel mai important in dezvoltarea motorie a sugarului.
Acest triumf il simte si sugarul: fata lui este vesela, se uita cu mandrie in jur, se simte cumva la fel cu tatal, cu mama, cu frații sai mai mari. Nici n-a reușit bine sa stea în picioare si de bucurie chiuie, incearca sa topaie, ridica bratele.
Bucuria si miscarile cu mainile sunt peste masura fortelor sale. El poate cadea; lovirea ii franeaza si amana incercarile. Nu-l lasati sa stea prea mult in picioare; daca se clatina, sprijiniti-l; mangaiați-l daca nu a reusit; luati-l in brate; jucati-va putin cu el, nu-l lasati tot timpul in pat, ci puneti-l intr-un scaun inalt.
Gambele lui sunt inca slabe pentru a putea sustine multa vreme greutatea corpului. Tinut la inceput de axile, iar după 2-3 saptamani numai de varful mainilor, sugarul poate pasi.
Curand invata sa se deplaseze sprijinindu-se de-a lungul patului, tarcului, apoi se tine de un fotoliu si reuseste sa mearga de la o mobila la alta.
Toate aceste incercari sunt insotite de multe caderi. Cand cade de la o inaltime mica, nu se intampla nimic; daca insa caderea s-a facut de la o inalțime mare sau daca a cazut pe un plan tare cu un segment al corpului mai sensibil (capul, rasucirea mainii etc.), sugarul tipa, nu se mai "opreste din plans" si amana incercarile cu cateva saptamani sau chiar luni.
Statul in picioare si deplasarea dau copilului prima traire a spatiului.
Apucarea
S-a amintit cat de mult timp ii trebuie sugarului pentru a reusi sa apuce obiectele. De-abia acum el ajunge sa prinda obiectele cu degetul mare(policele) si aratatorul(indexul).
Datorita acestui progres, el apuca obiectele usoare cu precizie si finete si-i face placere sa le arunce. Aceasta ii da si o senzatie de putere. Asezat intr-un scaun inalt, el apuca un cub si-i da drumul.
Apuca succesiv toate obiectele din jurul sau si se distreaza privindu-le cum cad. Asteapta laudele si aplauzele mamei pentru noua lui reusita; se necajeste daca nu i se dau inapoi obiectele cazute.
Cand i se redau, le pipaie, le duce la gura, le priveste si apoi le arunca din nou. Intre mama si copil, aceasta mica manevra este un joc; adesea cei din jur se irita, isi pierd rabdarea, il apostrofeaza, ii indeparteaza jucariile si-l parasesc. Este o greseala.
Memoria
Continua sa se dezvolte. Copilul recunoaste persoanele din anturajul imediat si isi cauta obiectele pierdute.
Inteligenta practica se manifesta prin aceea ca poate deschide o cutie; poate executa unele ordine simple: deschide gura sau intinde manuta la comanda.
Se contureaza personalitatea
Copilul devine din ce în ce mai mult o mica personalitate. Preferintele si repulsiile se exprima prin manifestari din ce in ce mai pregnante. Este dibaci in anumite actiuni si ramane stangaci in unele gesturi, care par simple, dar care lui nu-i reusesc.
Parintii sunt datori sa urmareasca toate componentele fizice, spirituale si emotionale, care contureaza o personalitate.
Trasaturile de comportament care nu sunt pe placul parintilor nu se vor combate prea repede; se incearca mai intai sa se inlature ceea ce a aparut in mod nedorit.
Daca un copil este vioi, nu se va incerca sa se faca din el un copil linistit, obligandu-l sa stea cuminte; se reuseste mult mai si
Contactul social
Incepe sa inteleaga daca este laudat sau certat; inventeaza trucuri. Reactioneaza conform firii lui la mici "ordine" date de adulti. Strainii sunt priviti (selectiv) cu suspiciune.
Rade tare sau zambeste, isi exprima placerea sau disconfortul, dar atentia poate fi abatuta, incepe sa se joace cu altii, nu numai alaturi de ei.
Simte nevoia de societate. La sfarsitul primului an de viata, copilul isi manifesta evident nevoia de companie.
Vrea sa se joace in incaperea in care se afla ceilalti membri ai familiei si asteapta sa i se vorbeasca,iar daca este lasat singur, reactioneaza deseori prin plans.
Limbajul
Spune bisilabe in lanturi: "ma-ma", "papa", "ta-ta" fara adresa. Reactioneaza cand este strigat pe nume si cand i se solicita sa dea un obiect.
Imita zgomote auzite sau pe care le emite el singur. Moduleaza vocea tare, incet si soptit. Se joaca cu limba, cu saliva pentru a produce zgomot.
poze
silvi_2005 spune:
luna a 12-a
Dezvoltarea fizica si psihomotorie
Greutatea se tripleaza fata de cea de la nastere; la cei nascuti cu greutate mica, se tripleaza mai devreme.
Baieti:
mediul urban = 9 100 - 9 9(H) g; mediul rural = 9 200 - 9 800 g;
Fete:
mediul urban - 9 100 - 9 300 g; mediul rural = 9 000 - 9 300 g,
acestea fiind cifre medii, deviatiile de plus sau minus 700-900 g se apreciaza ca normale.
Talia
Baieti:
mediul urban = 75,32 cm (+/- 3,11); mediul rural = 74,88 cm (+/- 3,37);
Fete:
mediul urban = 73,91 cm (+/- 3,01); mediul rural = 73,28 cm (+/- 3,23).
Perimetrul cranian
Baieti:
mediul urban = 46,23 cm (+/- 1,54);mediul rural = 45,96 cm (+/- 1,66);
Fete:
mediul urban - 45,24 cm (+/- 1,55); mediul rural = 44,81 cm (+/- 1,74).
Perimetrul toracic
Baieti:
mediul urban = 47,26 cm (+/- 2,22); mediul rural = 47,30 cm (+/- 2,44);
fete:
mediul urban = 46,29 cm (+/- 2,04);mediul rural = 46,06 cm (+/- 2,39),
Dentitia.
La un an copilul are în medie 6 dinti (4 sus si 2 jos). Exista foarte multi copii perfect normali la care primul dinte apare de-abia acum sau chiar mai tarziu.
poze