Sindromul hohotului de plins
Dragi copii, parinti, bunici,
Maricei si voi, cei mici,
Lucrez in asistenta sociala si am dat de un termen ciudat, dar intrigant pentru mine si poate ca ma puteti ajuta sa descifrez semnificatia exacta si ... eventual un posibil tratament pentru SINDROMUL HOHOTULUI DE PLINS.
Ceea ce am aflat este ca se manifesta ca un plins iscat dintr-o cauza relativ minora (ex. cazatura cu lovitura usoara, neprimirea obiectului dorit, certatul pt rasturnarea vreunui obiect, etc), plinsa care pare ca nu se mai termina.
Unde as putea afla mai multe?
Ati citit articole sau chiar carti care sa fi adus referire la asa ceva?
Am cautat in google,com, dar acolo imi da adrese de ziare si reviste, in care nu stiu daca aflu ceva precis, poate doar opinii sau "birfe" legate de tema cautata de mine.
Ajutati-ma sa ma informez.
Clara, mamica de Andreea.
Raspunsuri
Otilia spune:
Daca stii ceva franceza uite doua linkuri:
http://www.doctissimo.fr/html/sante/encyclopedie/sa_1137_spasme_sanglot.htm
http://www.bebe-conseil.com/rubriques/articles/psychologie/spasmes.htm
Daca nu te descurci, imi spui si traduc.
@+...
Otilia & La Adelita
Luizax spune:
S-a discutat si pe aici de kestia asta. Bebe bia a lu' cori a facut ceva de genul asta. Faza e ca bebele se enerveaza si casca gura, eventual tzipa dupa care uita sa mai respire si incepe sa se invinetzeasca....da si tu search aici pe site.
Luizax - karkotash shef!
Otilia spune:
Uite prima traducere:
SINDROMUL HOHOTULUI DE PLĀNS
Definitie :
Sindromul hohotului de plāns nu este o criza de epilepsie.
Este o manifestare de colera, de furie, de durere sau de teama care ajunge pāna la lesin cu pierderea cunostintei, intotdeauna reversibila. Acest simptom nu este deloc grav.
Trebuie ca parintii sa evita sa cada in capcana care consista in a nu interzice nimic copilului de frica sa nu faca « o criza ».
Sindromul hohotului de plāns este cauza cea mai frecventa de sincopa la copilul intre 5 luni si 3 ani.
4-5% dintre copii fac cel putin o data in viata sindromul hohotului de plāns !
Simptome :
Forma albastra (asfixica) reprezinta 60% din cazuri.
In urma unei suparari, copilul incepe sa plānga ; urla, tremura, respira din ce in ce mai greu.
Faza expiratoare, de cele mai multe ori silentioasa, se prelungeste din ce in ce mai mult, gura ramāne deschisa. Nici un sunet nu mai iese. Copilul se īnvineteste din ce in ce mai tare, cianoza se intensifica si apare apneea : acesta este « lesinul ».
Daca apneea se prelungeste, parintii asista la o sincopa asfixica insotita de pierderea cunostintei, hipotonie generalizata si revulsie oculara (darea peste cap a ochilor).
Aceasta seamana cu o convulsie. Copilul este ca mort, inert, vānat si nu mai respira.
Dupa cāteva secunde copilul isi reia suflul si isi revine la cunostinta. Cāteodata, apneea dureaza mai mult si apar clonii. Trezirea survine totusi repede si fara nici un tratament.
Forma pala (ischemica) survine in 20% din cazuri.
Intotdeauna provocata de o frustrare, aceasta forma se caracterizeaza prin absenta tipetelor.
Sub efectul emotiei, copilul devine pal si pierde cunostinta. Este vorba aici de o sincopa provocata de oprirea inimii.
In alte 20% din cazuri ale sindromului hohotului de plāns, distinctia intre aceste doua forme nu este clara si derularea crizei este intermediara.
Evolutia :
Sindromul hohotului de plāns nu se mai observa dupa vārsta de 6-7 ani. Mai īnainte insa el antreneaza modificari relationale si educative importante care reprezinta toata gravitatea acestei afectiuni.
Este destul de frecvent ca evolutia sa fie agravata prin masuri intempestive : diagnostic gresit de epilepsie cu spitalizare abuziva si impregnarea de barbiturice de lunga durata, plasari diverse, sfaturi educative rau adaptate (sa se evite supararea copilului etc.).
De cele mai multe ori este vorba de copii hiperactivi, turbulenti, opozanti si nervosi. Exista o anxietate materna si familiala evidenta.
Sindromul hohotului de plāns este foarte spectaculos pentru parintii neinitiati. Acesta le provoaca un sentiment de super-protectie de care copilul profita excesiv. De teama declansarii acestor crize parintii nu mai īndraznesc sa le refuze nimic copilului care atunci se comporta ca un stapān tiranic.
Aceste spasme se produc dealtfel selectiv, numai atunci cānd un membru al familiei mai credul si īngaduitor este prezent !
Urmānd sfaturi adaptate, atitudinea parintilor poate face sa dispara crizele foarte rapid.
Diagnostice diferite : criza de epilepsie sau spasmofilie.
Caracterul īntotdeauna provocat, scurtimea pierderii cunostintei (cāteva minute maximum) si revenirea ei rapida sunt elementele fundamentale ale acestui diagnostic.
@+...
Otilia & La Adelita
sclara spune:
Va multumesc pentru raspunsuri.
Otilia, in mod deosebit link-urile tale m-au ajutat sa imi lamuresc problema.
Iti multumesc, Otilia, pt. traducere. Am "cam" inteles si in franceza, dar asa a fost cu mai putina bataie de cap.
Multa sanatate tuturor
sclara
radu_tud spune:
Clara, te rog ajuta-ma cu o pbl care pt mine e mare. Tre sa aflu care sunt problemele de relationare in cuplu in perioada sarcinii. Mai exact trebuie sa aflu cum se cladeste atasamentul tatalui pt copilul nenascut, cu isi asuma noul rol fara a-si modifica statusul in diada. Ce reactii are, ce comportamente.
Daca as afla ce atribuiri face, as fi super fericit. Experienta mea e una ciudata iar cu cei care am vb au perceptii diferite.
Can you help me, please?
Radu
:)